fbpx

Srušili kip Kristofera Kolumba

Uništavanje kipa Kolumba u Baltimoreu

Rušenje spomenika u skladu je sa trenutnim nizom činova vandalizma i protesta, usmjerenim na kipove istorijskih ličnosti Konfederacije, počinjenih usljed masovnog pokreta protiv rasne nepravde koji trenutno zahvata Sjedinjene Države.

Spomenik Kristoferu Kolumbu srušila je grupa demonstranata u kvartu Male Italije u Baltimoreu, u američkoj državi Maryland, uveče 4. jula. Grupa je koristila konopce da bi srušila kip prije nego što ga je bacila u luku Baltimorea.

Video incidenta, koji se dijeli na društvenim mrežama, pokazuje grupu nasilnih demonstranata koji viču dok uklanjaju spomenik sa njegove baze pomoću konopa.

Mramorni kip, jedan od tri spomenika Kolumbu u Baltimoreu, postavljen je 1984. godine, u čast nasljeđa italijanskog istraživača iz 15. vijeka, poznatog kao pomorski kapetan koji je otkrio Ameriku za Španiju.

Kako se u Sjedinjenim Državama sve više razvija pokret protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti u SAD, Kolumbovo nasljeđe sve više je osuđivano -kao i njegovi sponzori – kao „porobljavanje“ domaćih naroda u regionu.

Rušenje kipa u Baltimoreu izaziva niz nasilnih djela protiv drugih istorijskih spomenika, poput uklanjanja kipa Georgea Washingtona na Manhattanu i rušenje kipa Thomasa Jeffersona, zajedno sa mnogim vođama Konfederacije.

Usred protesta koji su u toku, američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu kojom je predviđena kazna zatvora do deset godina za one koji budu proglašeni krivima za nasilje i vandalizam nad kipovima.

73
Ostavite komentar

avatar
10000
 
23 Grupirani komentari
50 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
72 Komentatori
zlatanzlatanLucijaLucijazlatan Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Logični Logicar
Gost
Logični Logicar

Treba netko da objasni ovim crnima da postoji rasa koja je živjela tu prije njih i da su oni stvarne i najvece zrtve svih ovih.

Pero
Gost
Pero

Za to cak i ne treba ici u skolu

NL...
Gost
NL...

Slabo oni to razumiju…..mozda Donald Trump treba unajmiti Doctor Dolittla da im prevede….

Ana
Gost
Ana

Alo Dr Doolitle treba upotrebljavati jako je’dnostavne i jednoslozne rijeci! Nije to kao sa zivotinjama da bi se covjek mogao raspricati!

Wuren
Gost
Wuren

Ovima nedostaje još miljun godina evolucije da dođu do razine…

piždro
Gost
piždro

ti koji su tu starosjedioci i domaćini bili, zive po rezervatima… sad je to moderno i trend..

pera lozac
Gost
pera lozac

Ma treba to po kratkom postupku, pridjes spomeniku i dobijes metak pa ko voli nek izvoli.
Najzalosnije je to sto medju tom crnom gamadi ima i gomila bele ,isto tako gamadi koja uopste neshvata sta radi.

Kile
Gost
Kile

Zanimljivo, tako je i Isil brisao sve žive spomenike…

Odisea
Gost
Odisea

Normalno,podučio ih učitelj

Busola
Gost
Busola

Svi su brisali spomenike kako ne bi se sjećali prijašnjeg sistema.

Ni sami ne znamo broj srušenih spomenika Kartage , kasnije Rima, zatim Bizanta, o komunističkim spomenicima bolje ne pričati to je tek bilo rušenje na ovim prostorima…

Ljudi se povode mržnjom i lakše se bore protiv nečeg kada imaju nešto mrziti!

tihobl
Gost
tihobl

U SAD traje revolucija.
A svaka revolucija rusi stare spomenike, brise istoriju da bi onda gradili nove spomenike.

Lucija
Gost
Lucija

tihobl

😊 sumnjam…oni hoće bolje uvjete za parazitiranje…

Stari vic: Pita sin Cigu: – Tata, što je demokracija? Kaže ovaj:- To ti je sine, kada beli čovek radi za nas…
A mali opet:- A što je rasizam? Tata odgovara:- To je sine, kad beli čovek više neće da radi za nas…

tedi
Gost
tedi

I moja asocijacija je bila ista, isti rukopis, Lesi se vratila kuci.
Neka Bog pomogne Americi.

AlanisM
Gost
AlanisM

@kile
Radiranje povijesti.
Samo sto je Winston Smith to odradjivao puno tise i elegantnije.

Eto, pa ti imaj melting pot u dvoristu.

chosmos
Gost
chosmos

Malo me grize savjest što osjećam neku satisfakciju gledajući kako se neredi šire tamo odakle je mnogo nereda u svijetu spremljeno. Samo da hoće još neko od svjetskih lidera javno poručiti Americi nešto tipa “očekujemo da vlada SAD-a osigura sva ljudska prava za mirne protestante”.. aaahh svrš

xda
Gost
xda

chosmos – super

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Chosmos nema te zašto gristi savjest, kao što ni njih nije grizla sve ove godine po svijetu. Ako baš želiš da vrhunac bude onako Hollywoodski, onda se nadaj pobjedi demokrata na izborima. Kokice, fotelja i uživaj. A ova maštarija sa svjetskim liderima, ništa od toga, sve su to pudlice. Malo će ih bocnut Iran, ako i oni.

AlanisM
Gost
AlanisM

@chosmos
Ovo u Americi su isti ti lideri i napravili (americke vlasti).
Ulazi se u novi svjetski poredak, Ameriku treba srusiti i devastirati, pogotovo ekonomski, a svjetsku ekonomiju ce od sada vuci Kina.
Dobrodosli u kineski novomodel komunizma.

Amerika se namjenski razvaljuje iznutra i to od njihovih vlastitih vlasti uz trenutnu maovsku kulturnu revoluciju.
No upamti, americki amandmani i slobode cuvaju i nas.
Kad padne Amerika, americki narod, i kada im izmijene Ustav, narocito prvi i drugi amandman – na cemu izuzetno zustro i agilno rade americke vlasti, gotovi smo i mi.- ostatak svijeta i ovo malo sloboda sitne boranije..ide domino efekt.
Molite Boga da se crnci dozovu pameti i ujedine sa bijelcima protiv korisnih komunističkih idiota iz BLM.

chosmos
Gost
chosmos

Slažem se 100%, nedavno sam slušao predavanje čovjeka iz 2001.god gdje govori da će Ameriku ciljano urušiti i svu moć predati nekoj drugoj sili, a da svu tu igru vuku Izraelci. Neredi pa pad dolara. Poslije pada Amerike očekuje nas haos sigurno

zlatan
Gost
zlatan

KOZMOSE, i ja ću biti malo zločest. I ja nekako malo “uživam”, neka nereda u Americi, i neka ruše te kipove. Na neki način, guštam iz svog malog stana.

Marlov
Gost
Marlov

Slike su poznate iz Bagdada kad su rušili Sadama, sad su oni na redu.

Zvrk
Gost
Zvrk

Poznate su iz Hrvatske gdje je rušenje spomenika blagoslivljano i pozdravljano od najviših instanci vlasti.

zlatan
Gost
zlatan

ZVRČE, a koliko je tek tisuća i tisuća knjiga, u RH, bilo spaljeno devedesetih? To su radili i nacisti 1933 do 1945.

Ana
Gost
Ana

Jos jednom bravo za Predsjednika Trumpa!! U EU desetljecima pred hordama policija ne smije mrdnuti ( naredjenje), mafijaski politikosudacki sistem se po pravilu okomi na zrtve.
Trump je izabrao rat ovakvim hordama. EU gnjide odabrale su ponizenje i krv nevinih. na kraju ce imati, bolje receno imaju rat, samo tezi i krvaviji nego prije 25, 30 godina.

dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva
Gost
dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva

Krempita je tu da “predvodi” drugu stranu u sukobu koji generiraju oni koji ga postaviše da glumi ono što jest, kabalaklovn…………

Alen
Gost
Alen

Ima ona psovka , hebem te kolumbo.. Eto ode i kolumbo…

Uno
Gost
Uno

Ode i Kolumbo, pi*ka mu materina radoznala… 🙂

tedi
Gost
tedi

Hahahahahah.+5, za komentar.

dzudza basadzija
Gost
dzudza basadzija

PAZITE!TO JE SADA “VANDALIZAM”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????IMA LI JOS NEKOGA KO SE NE VALJA OD SMEHA NA OVO RUSENJE???IMA RODE!BAS LEPO,EVO MU I OBJASNJENJA,ZASTO BI MORAO DA SE SMEJE I VALJA OD SMEHA,PA POSLE DA BRIZNE U PLAC:KO JE KRISTOFER-KRISTIFOR KOLUMBO????”OTKRIVAC”,JEBOTE!I DAJTE MI TOG UCENJAKA,KOJI CE ME UBEDITI DA JE ON “OTKRIO” “AMERIKU”?!”AMERIKA” NIKADA NIJE OTKRIVENA!NITI “AUSTRALIJA”,”NOVI ZELAND”,”JUZNA “AMERIKA”‘….TO STO JE “OTKRIVANO”,PA DOBIJALO NAZIVE,STO IZ ZABLUDE,STO IZ NAZIVANJU PO KRALJEVIMA I KRALJICAMA KOLONIZATORA,JE NESTO SASVIM,SASVIM DRUGA STVAR.E A SADA DA SE VRATIMO SMEHU I VALJANJU OD SMEHA.SPOMENIK KOLUMBU STOJI NEGDE GDE JE NJEGOVOM ZASLUGOM CINJENO SVE,STO SE MOZE UCINITI “NIZIM RASAMA”.O TOME NI REC,NITI SUZA SUZU STIZE!STA JE TAMO OPLJACKANO I STA SE JOS PLJACKA…?NA CIJEM JE IMANJU,POSEDU STATUA KOLUMBA I SVIH KOLUMBANACA POSLE NJEGA…?KOLIKO JE NARODA ISTREBLJENO,ILI TI NJIHOVI OSTACI SATERANI U R E Z E R V A T E,NIKO NIST,I NIKOME NISTA???!!!I BAS ODANDE,NJEGOVI POTOMCI,SOLE NAM PAMET O “DEMOKRATIJAMA”???!!!PITANJE:SME LI TA STATUA DA OSTANE I BUDE TAMO?PO LOGICI ZDRAVOG RAZUMA I LJUDSKOSTI???NISTE POCELI DA SE SMEJETE?PA NISTA…PREDJITE DIREKTNO NA PLAC…BICE MI LAKSE….

Ana
Gost
Ana

Ne vici!!

karantanac
Gost
karantanac

Taj kolumbo je bio vucibatina prve vrste. Gde god je došao vršio je genocid nad domorodcima. Najveća hipokrizija morala je podizanje spomenika takvim idiotima. Novo stanovništvo Amerike i Australije je stvoreno od robijaša i probisveta iz Evrope, pa nije ni čudo da se potomci tog evropskog šljama ponašaju tako bahato prema ostatku sveta.

Lucija
Gost
Lucija

karantanac

Baš bi htjela vidit kako ti i dzudza prelazite Atlantik u onakvim brodovima…i neznaš “hoćeš li pasti s ruba” i hoće li biti dovoljno hrane i vode do bilo koje zemlje…

Btw do otkrića Amerike, eu je gladovala…grah , krumpir, kukuruz, paprike, paradajz, duhan,…

zlatan
Gost
zlatan

LUCE, koje su to gluposti? Osim nepismene rulje, svi su ostali znali da Zemlja nije ravna, nego kugla.

Lucija
Gost
Lucija

Zlatan

KOJI “SVI”??
15 naučnika, 3 kralja i 10 svećenika? 400, 500?
Nebitno. Koja je bila prihvaćena paradigma?

zlatan
Gost
zlatan

LUCIJA, da je Zemlja okrugla, znalo se od starog vijeka. I u staroj egipatskoj, indijskoj, kineskoj civilizaciji, starogrčko-rimkoj, također. Da bogme i u muslimanskoj. U srednjevjekovnoj Evropi isto su znali da nije ploča.
Nemojte me žalostiti neznanjem. Jedino u Evropi, i drugdje u starom svijetu, nisu znali da je između Evrope i Azije, veliki kontinent. Ok, i tada je bilo pametnih i učenih ljudi, koji su naslućivali, da između mora biti neki kontinent. I pogodili su – !!!!
A šta se tiče tzv. običnih ljudi, oni nisu bitni. I danas ih ima da tvrde da je obična ploča, šta ćemo dalje raspravljati.

Lucija
Gost
Lucija

Dzudza

Potsjetila bih vas na dvije stvari:
– i bijelci su prodavani kao robovi:“White slaves were normally called ‘MAMLUK’, an Arabic word meaning ‘owned​’, while black slaves were called ‘abd’ ili abeed.

U nas izraz: mameluk. Trgovci, stoljećima, Arapi.

– bijelci su prvi ukinuli ropstvo u svojim zemljama. U SA, npr, postoji i danas.

zlatan
Gost
zlatan

LUCIJA, neistina. Zadnje formalno ropstvo bilo je u Mauritaniji, formlano je ukinuto negdje šezdesetih. Ropstva nikada nije bilo niti u kineskoj, niti u indijskoj civilizaciji, a nije ga bilo ni u starom Egiptu. Tek su stari Grci i Rim imali prave robove. To je bila institucija, iako ne kako prikazuju kršćanstvom inspirirane filmske (kršćanske laži!) laži.
U moderno doba, u bijelom dijelu svijeta, ropstvo su zadnji ukinuli u Brazilu 1888, i po zadnjim kolonijama Španjolske, na Karibima (na Kubi koja je do 1898 bila španjolska kolonija i drugdje u toj regiji), tek krajem 19-tog
stoljeća.

Lucija
Gost
Lucija

Zlatan

😣
“Indian Slavery Act, 1843. The INDIAN Slavery Act, 1843, also known as Act V of 1843, was an act passed in British India under East India Company rule, which outlawed many economic transactions associated with slavery.”

“The earliest evidence of slavery in CHINA dates to the Shang dynasty when, by some estimates, approximately 5 percent of the population was enslaved. The Shang dynasty engaged in frequent raids of surrounding states, capturing slaves who would be killed in ritual sacrifices.”, wiki

Egipćani su itekako imali robove; uvijek su postojale dvie kategorije:
– ratni zarobljenici,
– dužničko ropstvo.
Njihov položaj bio je sličan položaju seljaka… Stari Egipćani nikako nisu bili surovi robovlasnici…
Suprotno uvjerenjima, na izgradnji piramida radili su većinom plaćeni radnici.
Zašto pišete bez provjere?

zlatan
Gost
zlatan

LUCIJA, ma itekako znam da su u Egiptu robovi bili samo malo lošijeg položaja od seljaka. Indijska i kineska civilizacija nisu imali robove u starogrčkom i starorimskom smislu. Pročitaje knjigu “Indija do VIII stoljeća”. No, niti u Rimskoj Imperiji, to nije bio krut sistem. Masu ljudi postali su slobodni građani. A lobodni u znali postati robovi. Posebno od početka naše ere. Ali je točno, da je starorimski i u staroj Grčkoj, položaj robova bio među najgorima, ali ne nužno.
Jeste li znali da je otac cara Dioklecijana, bio oslobođeni rob? Često puta, neki bogataš bi oslobodio svoje robove, i nekog bi odabrao da ga naslijedi. To je u Rimu bio čest slučaj.
Za tu predodžbu o robovima i da su ih tukli bičem, kriva je holivudska limunada od filmova, i stoljetno ispiranje mozgova od strane kršćanskih crkava.
I da, kada je u SAD-u na jugu ukinuto ropstvo, nisu svi crnci bili robovi, kao ni u Brazilu 1888. Mnogi su već do tada bili slobodni građani. Ili kada je u Habsburškoj Monarhiji ukinuto kmetstvo 1848, nisu svi seljaci bili kmetovi. U mojoj Dalmaciji, kmetova nije bilo uopće, a to možemo zahvaliti samo tome, šta smo od 1420-1797, bili dio Venecijanske Republike. U kojoj kmetstva uopće nije niti bilo.

Hamer
Gost
Hamer

Bilo je razumljivo to gledati po Rusiji u jedno vrijeme a sad po Americi ?ipak su oni razvijeni. A istok zaostao

zoran
Gost
zoran

Mislim da je za ovo kriv Putin
Oće da se revanšira za predstavu u SSSR-u
Hehehehe

Zorule
Gost
Zorule

Cudim se kako vec nisu okrivili Putina za ovo

*Ime
Gost
*Ime

Lepo se kuva….
A đe je murja?

tihobl
Gost
tihobl

Kleči.

*Ime
Gost
*Ime

lol, u pravu si!

Stock
Gost
Stock

Klanja?

Waldau
Gost
Waldau

Sada će afikaneri izgraditi još stariji i još veći i još lepši.
Vredni su oni.

*Ime
Gost
*Ime

Da, to mi je najdraže, kad neko kaže da nigere uvozimo u evropu jer fali radne snage.
Da je do radne snage uvozili bi azijate koji su poznati po radnim navikama za razliku od nigera koji su poznati po neradu…

zlatan
Gost
zlatan

IME, zaslužio si m…..t..k u čelo.

Nekdo.
Gost
Nekdo.

Ni Mala Italija nije više ono što je bila. Razočarali su me.

Odisea
Gost
Odisea

Boju kože određuje pigment ,blijedolikima nedostaje ,pa su hendikepirani ,ali me brine što im taj hendikep remeti IQ!!!
Svi oni koji koriste termine crnčuge itd….su oni kojima je IQ kao i njihov broj cipela.Nemogu se nazvati ljudima jer tek prelazni oblik majmuna

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Imaš podršku Jane Fonda!

*Ime
Gost
*Ime

Shebo te Darwin. A i ne voliš svoju rasu, što je čudno.
Ak si crnac onda OK…

karantanac
Gost
karantanac

Ako ti predstavljaš moju rrasu onda stvarno takvog ne može ni rođena majka da voli pa ni ja.

zlatan
Gost
zlatan

IME, rasa ne postoji. Evo recimo, mi smo dinaridska rasa, a recimo Skandinavci su sasvim druga rasa. Unatoč tobož bijeloj puti.

Tim
Gost
Tim

IQOdisea
Dete iz mešanog braka. Traži socjalnu pomoć.

karantanac
Gost
karantanac

Potpuno si u pravu. Ne mogu da verujem da se ovoliki broj fašisoidnih spodoba skupio ovde.

zlatan
Gost
zlatan

KARANTANAC, ja odavno znam da se na portalima skupljaju fašisti i krvoločni rasisti, antisemiti i gejo-mrzitelji. To je jednostavno tako, ali nekako ne vjerujem da je to masovna pojava. Internet je prepun propoalica koji samo piskaraju.

eto
Gost
eto

Druze antifa-Odisea, znanje iz biologije vam je nikakvo, ali ipak drzite ovde lekcije i lepite fasista-etikete komentatorima. dok vi sami podrzavate varvarizam, paljenje knjiga i spomenika, i nemate zbog toga asocijaciju na Hitlera!? Sramota.
Boja pigmenta je samo jedna od karakteristika koje definisu rasu, a postoje mnoge druge vaznije. Zbog takvih kao sto ste vi zabranjeno je objaviti naucne radove iz antropologije koji prezentuju cinjenice iz istrazivanja,, jer zaboga vredjaju pol. korektne dusice i ove “superiorne” sto sad ruse po SAD!
Ne biste druze antifa-Odisea reagovali da neko ovde hvali dobre fizicke predispozicije Crnaca, koji cine 90% u NBA!? To je cinjenica, kao sto je cinjenica da, uprkos privilegijama, oni u SAD vecinom zive u getoima, ogrezli u kriminalu. Pozitivno su diskriminisani, pa sada i vrhunski privatni univerziteti moraju da ih primaju, prave specijalne prijemne za njih, jer ne mogu da prodju redovne (to mi radimo sa Ciganima).. Cak kad ni Azijati (isto privilegovani) ne mogu da se upisu, Crnci moraju! Rezultat – nikakav, prosto nisu nauka i tehnologija za njih.
Pogledajte uopstalom kakve su drzave oni napravili po Africi, pa pogledajte Evropu, Japan, Kinu, Koreju. I nemojte da pocinjete ono sa kolonijama_ nisu kolonizatori dosli u raj pa ga porusili, nego u nistavilo, pa napravili infrastrukturu, gradove, skole…. Nekako mi je razumljivo biti lenj na 50C, ali to sto ne radis/ ne stvaras onda logicno ima za posledicu i razvoj ostalih osobina. Sve bi to bi bilo OK, neko je za sport, neko za tehniku, ali problem nastaje kad takvi umisle da su superiorni, jer su ceo zivot izdrzavana lica, ali bi zeleli da komanduju onima koji ih izdrzavaju.
Svaka rasa ima svoje karakteristike, to je prirodno i normalno, niko zbog toga ne treba da bude povlascen ili diskriminisan.
Samo komunjare i antife zele sve da izjednacite, a puna vam usta “razlicitosti”. , U stvari, antife bi da BLM budu “jednakiji”, a zasto, to ih ne smete pitati jer ste onda fasista!

zlatan
Gost
zlatan

Gospon ETO, sve ovo šta ste napiskarali, da je kojim slulajem na papiru, slobodno biste mogli obrisati čmar, nakon defekacije. Iako je daleko higijenskije oprati se, ne brisati.
Usput, rase ne postoje, naročito ne po boji kože. Da imate nešto znanja, onda biste znali, da mi sa dinarskog pojasa nismo ista rasa kao recimo Šveđani, ali i da u vama omrznutoj Africi, broj rasnih tipova je i veći od onoga u Evropi.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR

Bila je i kod nas faza rušenja spomenika, tamo, 90-ih. U tome su najviše sudjelovali oni koji su prije rata surađivali milicijom, drukali za njih ili za SUP te se bavili sitnim kriminalom ili švercom, sve pod pokroviteljstvom milicije. Znao sam ih nekoliko.Među prvima se učlanili u HDZ iz kojega su ih čak i HDZovci na kraju izbacili, kad su se htjeli prodati u EU. To jasno pokazuje iz kakvih je korijena nastao HDZ- Udbaško-supovskih-milicijskih. Komunističkih.

fićo
Gost
fićo

Galileo je reka:Proklet Kolumbo,i koji je izmislija Ameriku.

Spartak
Gost
Spartak

Lagao bih kad bih rekao da mi je žao, Ni Kolumba (koji za mene nije nikakva povijesna pozitivna ličnost) ni Usanije (koja je poput njenog navodnog “otkrivača”, kako mu tepa povijest Zapada)

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra

Mda…sto reci, nego:
Kristofore, crni sine…

(Dosadio španskom kralju
Stalno jedan isti svet
Na Kolumba izbor pade
Da načini preokret
Nije stig’o da se snađe
Već mu utrapiše lađe
I rekoše nađi kontinent
Nije znao da će sasvim promašiti liniju
Da će naći Ameriku sve tražeći Indiju
Kristofore, crni sine
Kud se vinu na pučine
Kad ti to ne leži ni za lek
Ne ide se preko mora
Bez kompasa i motora
Nema veze što je srednji vek
Jednog dana, kad pred njima
Neka zemlja velika
Svi misliše Indija kad ono Amerika
Kristof se za glavu hvata
Stavlja omču oko vrata
Da potraži stvarno drugi svet
Ljudi moji, totalno sam promašio liniju
Našao sam Ameriku, a tražio Indiju
Kristofore, crni sine
Kud se vinu na pučine
Kad ti to ne leži ni za lek
Ne ide se preko mora
Bez kompasa i motora
Nema veze što je srednji vek
Ne ide se preko mora
Bez kompasa i motora
Nema veze što je srednji vek

autor bezvremenski https://www.youtube.com/watch?v=ZZL4ORaAIAg Balasevic naravno)

dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva
Gost
dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva

Kad poruše sve spomenike ovi sljedbenici varana će moći obožavati samo borga jer ničeg drugog neće ni biti, isto su radili kod nas sa partiđanijima u Avganistanu u Siriji, bude to došlo i u jewropu…………….ovi ni ne shvačaju da će razlog za konstantno izvanredno stanje neće biti samo korocioona već i ovo što sami rade a probudiće se sa 5G kao policijotom oko sebe, binarni će im batje terma…………

pera lozac
Gost
pera lozac

Bravo Subaru.

Bijeli zlotvor
Gost
Bijeli zlotvor

morali su rusiti …

Max
Gost
Max

Podivljala rulja kojoj ništa nije sveto.

putnik83
Gost
putnik83

Nije ni talijanska Cosa Nostra što je nekad bila.
Nekad crnci i komunjare nisu smjeli ući u talijanske kvartove.Sad im pišaju po glavi.
Sramota za Ameriku,sramota za predsjednika Trumpa,sramota za našu bjelačku kulturu! Amerika tolerira kulturocid i genocid nad bijelom rasom!

pera lozac
Gost
pera lozac

A bas bi voleo da vidim face ovih imbecila sto su ti lupili minuse.

žile
Gost
žile

koja gamad u tri pm!!!

Tamo neko
Gost
Tamo neko

Posle Trampa .Amerika nece postojati..Kolumbo ce se vratiti ..i ponovo na Put..da trazi!

igor🇲🇰
Gost
igor🇲🇰

samo da spomenik ramba i terminatora ne sruse 😂😂😂😂😂. iskreno j..e mi se za USA

POVEZANE VIJESTI

Izbornik