Srušili kip Kristofera Kolumba

Uništavanje kipa Kolumba u Baltimoreu
53 komentara

Rušenje spomenika u skladu je sa trenutnim nizom činova vandalizma i protesta, usmjerenim na kipove istorijskih ličnosti Konfederacije, počinjenih usljed masovnog pokreta protiv rasne nepravde koji trenutno zahvata Sjedinjene Države.

Spomenik Kristoferu Kolumbu srušila je grupa demonstranata u kvartu Male Italije u Baltimoreu, u američkoj državi Maryland, uveče 4. jula. Grupa je koristila konopce da bi srušila kip prije nego što ga je bacila u luku Baltimorea.

Video incidenta, koji se dijeli na društvenim mrežama, pokazuje grupu nasilnih demonstranata koji viču dok uklanjaju spomenik sa njegove baze pomoću konopa.

Mramorni kip, jedan od tri spomenika Kolumbu u Baltimoreu, postavljen je 1984. godine, u čast nasljeđa italijanskog istraživača iz 15. vijeka, poznatog kao pomorski kapetan koji je otkrio Ameriku za Španiju.

Kako se u Sjedinjenim Državama sve više razvija pokret protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti u SAD, Kolumbovo nasljeđe sve više je osuđivano -kao i njegovi sponzori – kao „porobljavanje“ domaćih naroda u regionu.

Rušenje kipa u Baltimoreu izaziva niz nasilnih djela protiv drugih istorijskih spomenika, poput uklanjanja kipa Georgea Washingtona na Manhattanu i rušenje kipa Thomasa Jeffersona, zajedno sa mnogim vođama Konfederacije.

Usred protesta koji su u toku, američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu kojom je predviđena kazna zatvora do deset godina za one koji budu proglašeni krivima za nasilje i vandalizam nad kipovima.

BaltimorekipKristofer Kolumboprotesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Logični Logicar
3 godine prije

Treba netko da objasni ovim crnima da postoji rasa koja je živjela tu prije njih i da su oni stvarne i najvece zrtve svih ovih.

Kile
3 godine prije

Zanimljivo, tako je i Isil brisao sve žive spomenike…

Marlov
3 godine prije

Slike su poznate iz Bagdada kad su rušili Sadama, sad su oni na redu.

Ana
3 godine prije

Jos jednom bravo za Predsjednika Trumpa!! U EU desetljecima pred hordama policija ne smije mrdnuti ( naredjenje), mafijaski politikosudacki sistem se po pravilu okomi na zrtve.
Trump je izabrao rat ovakvim hordama. EU gnjide odabrale su ponizenje i krv nevinih. na kraju ce imati, bolje receno imaju rat, samo tezi i krvaviji nego prije 25, 30 godina.

Alen
3 godine prije

Ima ona psovka , hebem te kolumbo.. Eto ode i kolumbo…

dzudza basadzija
3 godine prije

PAZITE!TO JE SADA “VANDALIZAM”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????IMA LI JOS NEKOGA KO SE NE VALJA OD SMEHA NA OVO RUSENJE???IMA RODE!BAS LEPO,EVO MU I OBJASNJENJA,ZASTO BI MORAO DA SE SMEJE I VALJA OD SMEHA,PA POSLE DA BRIZNE U PLAC:KO JE KRISTOFER-KRISTIFOR KOLUMBO????”OTKRIVAC”,JEBOTE!I DAJTE MI TOG UCENJAKA,KOJI CE ME UBEDITI DA JE ON “OTKRIO” “AMERIKU”?!”AMERIKA” NIKADA NIJE OTKRIVENA!NITI “AUSTRALIJA”,”NOVI ZELAND”,”JUZNA “AMERIKA”‘….TO STO JE “OTKRIVANO”,PA DOBIJALO NAZIVE,STO IZ ZABLUDE,STO IZ NAZIVANJU PO KRALJEVIMA I KRALJICAMA KOLONIZATORA,JE NESTO SASVIM,SASVIM DRUGA STVAR.E A SADA DA SE VRATIMO SMEHU I VALJANJU OD SMEHA.SPOMENIK KOLUMBU STOJI NEGDE GDE JE NJEGOVOM ZASLUGOM CINJENO SVE,STO SE MOZE UCINITI “NIZIM RASAMA”.O TOME NI REC,NITI SUZA SUZU STIZE!STA JE TAMO OPLJACKANO I STA SE JOS PLJACKA…?NA CIJEM JE IMANJU,POSEDU STATUA KOLUMBA I SVIH KOLUMBANACA POSLE NJEGA…?KOLIKO JE NARODA ISTREBLJENO,ILI TI NJIHOVI OSTACI SATERANI U R E Z E R V A T E,NIKO NIST,I NIKOME NISTA???!!!I BAS ODANDE,NJEGOVI POTOMCI,SOLE NAM PAMET O “DEMOKRATIJAMA”???!!!PITANJE:SME LI… Čitaj više »

Hamer
3 godine prije

Bilo je razumljivo to gledati po Rusiji u jedno vrijeme a sad po Americi ?ipak su oni razvijeni. A istok zaostao

*Ime
3 godine prije

Lepo se kuva….
A đe je murja?

*Ime
3 godine prije

Da, to mi je najdraže, kad neko kaže da nigere uvozimo u evropu jer fali radne snage.
Da je do radne snage uvozili bi azijate koji su poznati po radnim navikama za razliku od nigera koji su poznati po neradu…

Nekdo.
3 godine prije

Ni Mala Italija nije više ono što je bila. Razočarali su me.

Hmmm da
3 godine prije

Imaš podršku Jane Fonda!

*Ime
3 godine prije

Shebo te Darwin. A i ne voliš svoju rasu, što je čudno.
Ak si crnac onda OK…

Tim
3 godine prije

IQOdisea
Dete iz mešanog braka. Traži socjalnu pomoć.

MatijaVZHR
3 godine prije

Bila je i kod nas faza rušenja spomenika, tamo, 90-ih. U tome su najviše sudjelovali oni koji su prije rata surađivali milicijom, drukali za njih ili za SUP te se bavili sitnim kriminalom ili švercom, sve pod pokroviteljstvom milicije. Znao sam ih nekoliko.Među prvima se učlanili u HDZ iz kojega su ih čak i HDZovci na kraju izbacili, kad su se htjeli prodati u EU. To jasno pokazuje iz kakvih je korijena nastao HDZ- Udbaško-supovskih-milicijskih. Komunističkih.

fićo
3 godine prije

Galileo je reka:Proklet Kolumbo,i koji je izmislija Ameriku.

Spartak
3 godine prije

Lagao bih kad bih rekao da mi je žao, Ni Kolumba (koji za mene nije nikakva povijesna pozitivna ličnost) ni Usanije (koja je poput njenog navodnog “otkrivača”, kako mu tepa povijest Zapada)

VasilisaPremudra
3 godine prije

Mda…sto reci, nego: Kristofore, crni sine… (Dosadio španskom kralju Stalno jedan isti svet Na Kolumba izbor pade Da načini preokret Nije stig’o da se snađe Već mu utrapiše lađe I rekoše nađi kontinent Nije znao da će sasvim promašiti liniju Da će naći Ameriku sve tražeći Indiju Kristofore, crni sine Kud se vinu na pučine Kad ti to ne leži ni za lek Ne ide se preko mora Bez kompasa i motora Nema veze što je srednji vek Jednog dana, kad pred njima Neka zemlja velika Svi misliše Indija kad ono Amerika Kristof se za glavu hvata Stavlja omču oko vrata Da potraži stvarno drugi svet Ljudi moji, totalno sam promašio liniju Našao sam Ameriku, a tražio Indiju Kristofore, crni sine Kud se vinu na pučine Kad ti to ne leži ni za lek Ne ide se preko mora Bez kompasa i motora Nema veze što je srednji vek Ne… Čitaj više »

dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva
3 godine prije

Kad poruše sve spomenike ovi sljedbenici varana će moći obožavati samo borga jer ničeg drugog neće ni biti, isto su radili kod nas sa partiđanijima u Avganistanu u Siriji, bude to došlo i u jewropu…………….ovi ni ne shvačaju da će razlog za konstantno izvanredno stanje neće biti samo korocioona već i ovo što sami rade a probudiće se sa 5G kao policijotom oko sebe, binarni će im batje terma…………

Bijeli zlotvor
3 godine prije

morali su rusiti …

karantanac
3 godine prije

Potpuno si u pravu. Ne mogu da verujem da se ovoliki broj fašisoidnih spodoba skupio ovde.

Max
3 godine prije

Podivljala rulja kojoj ništa nije sveto.

putnik83
3 godine prije

Nije ni talijanska Cosa Nostra što je nekad bila.
Nekad crnci i komunjare nisu smjeli ući u talijanske kvartove.Sad im pišaju po glavi.
Sramota za Ameriku,sramota za predsjednika Trumpa,sramota za našu bjelačku kulturu! Amerika tolerira kulturocid i genocid nad bijelom rasom!

žile
3 godine prije

koja gamad u tri pm!!!

Tamo neko
3 godine prije

Posle Trampa .Amerika nece postojati..Kolumbo ce se vratiti ..i ponovo na Put..da trazi!

igor🇲🇰
3 godine prije

samo da spomenik ramba i terminatora ne sruse 😂😂😂😂😂. iskreno j..e mi se za USA

eto
3 godine prije

Druze antifa-Odisea, znanje iz biologije vam je nikakvo, ali ipak drzite ovde lekcije i lepite fasista-etikete komentatorima. dok vi sami podrzavate varvarizam, paljenje knjiga i spomenika, i nemate zbog toga asocijaciju na Hitlera!? Sramota. Boja pigmenta je samo jedna od karakteristika koje definisu rasu, a postoje mnoge druge vaznije. Zbog takvih kao sto ste vi zabranjeno je objaviti naucne radove iz antropologije koji prezentuju cinjenice iz istrazivanja,, jer zaboga vredjaju pol. korektne dusice i ove “superiorne” sto sad ruse po SAD! Ne biste druze antifa-Odisea reagovali da neko ovde hvali dobre fizicke predispozicije Crnaca, koji cine 90% u NBA!? To je cinjenica, kao sto je cinjenica da, uprkos privilegijama, oni u SAD vecinom zive u getoima, ogrezli u kriminalu. Pozitivno su diskriminisani, pa sada i vrhunski privatni univerziteti moraju da ih primaju, prave specijalne prijemne za njih, jer ne mogu da prodju redovne (to mi radimo sa Ciganima).. Cak kad… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI