„Stalno zaboravljam da si još uvijek živ“: Musk ismijava Sandersa nakon njegovog apela da bogati plate „pošten dio“

Elon Musk i Barnie Sanders
22 komentara

Odgovor Elona Muska na tvit Bernie Sandersa izazvao je veliku pometnju na društvenim mrežama nakon što je tehnološki gigant primijetio da jednostavno stalno „zaboravlja“ da je nezavisni poslanik „još uvijek živ“.

Kao odgovor na Sandersov tvit koji je sugerisao da „ekstremno bogati trebaju pošteno plaćati“, Musk je dao oštar odgovor rekavši: „Stalno zaboravljam da si još uvijek živ“.

Iako Sanders nije direktno odgovorio na to pitanje, Musk je na tvit dodao još jedan: „Želiš li da prodam više akcija, Bernie? Samo reci riječ…”

Spor tehnološkog izvršnog direktora i progresivnog senatora seže do Sandersove podrške za „porez za milijardere“ koji bi oporezovao nerealizovane kapitalne dobitke. Trenutno se oporezuju samo ostvareni kapitalni dobici.

Musk ne prima platu u Tesli, ali umjesto toga dobija nadoknadu u akcijama. To znači da, iako se Muskova neto vrijednost povećava kroz posjedovanje Teslinih akcija, on ne mora da plaća porez na nerealizovanu kapitalnu dobit čak i kada se njegovo ukupno bogatstvo povećava.

Čini se da je Musk privukao Sandersovu pažnju na takozvani „porez za milijardere“ kroz odluku da proda znatan dio svojih Tesla akcija. U Twitter anketi koju je Musk lično sproveo ranije ove nedjelje, pitao je pratioce da li treba da proda Tesla akcije. Do sada je Musk navodno prodao blizu 7 milijardi dolara akcija proizvođača automobila, po sadašnjim stopama.

Prodaja Teslinih akcija, koje predstavljaju ostvarenu kapitalnu dobit, oporezuju se prema važećem američkom poreskom zakonu. Međutim, postoje dvije različite grupe kapitalnih dobitaka, dugoročni i kratkoročni kapitalni dobici. Dugoročni kapitalni dobici ostvaruju se od prodaje akcija koje se drže duže od godinu dana, a kratkoročne kapitalne dobiti od prodaje akcija koje se drže manje od godinu dana.

Ako Musk prodaje akcije koje je držao više od godinu dana, one će biti oporezovane po stopi od 0 %, 15 % ili 20 %, u zavisnosti od njegovog poreskog razreda. Ako akcija nije držana godinu dana, onda se oporezuje po istoj stopi kao i prihod, u zavisnosti od poreskog razreda prodavca.

Kompanija Tesla je trenutno procijenjena na preko bilion dolara, a Muskova neto vrijednost se procjenjuje na 271,8 milijardi dolara. Kroz Muskovu prodaju Tesla akcija u vrijednosti od 7 milijardi dolara, on će vjerovatno biti oporezovan sa 20 %, ako se radi o dugoročnim kapitalnim dobicima, ili 37 % ako su u pitanju kratkoročni kapitalni dobici.

Čak i sa Muskovom masivnom rasprodajom akcija, vjerovatno je da će Sanders istaći da Musk još uvijek ne plaća svoj pošten dio. Musk je možda zaboravio da je Sanders „još uvijek živ“, ali ako se usvoji „porez za milijardere“, Musk će se u žurbi sjetiti njegovog postojanja.

Bernie Sanderselon musktesla
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Ista bagra

Lara
2 godine prije

Musk ne poštuje tuđi život

K G B
2 godine prije

Razotkriveno: Škola za Covid diktatore Klausa Schwaba, plan za ‘veliko resetiranje’ Ekonomist Ernst Wolff vjeruje da skriveni savez političkih i korporativnih čelnika iskorištava pandemiju s ciljem sloma nacionalnih ekonomija i uvođenja globalne digitalne valute. Kako to da se više od 190 vlada iz cijelog svijeta na gotovo potpuno isti način suočilo s pandemijom COVID-19, pri čemu su blokade, mandati za maske i kartice za cijepljenje sada posvuda uobičajeni? Odgovor možda leži u školi mladih globalnih lidera, koju je osnovao i vodio Klaus Schwab iz Svjetskog ekonomskog foruma, a kroz koju su prošli mnogi od današnjih istaknutih političkih i poslovnih lidera na svom putu prema vrhu. Njemački ekonomist, novinar i pisac Ernst Wolff otkrio je neke činjenice o Schwabovoj školi “Young Global Leaders” koje su relevantne za razumijevanje svjetskih događaja tijekom pandemije u videu iz podcasta njemačkog odbora za korona virus. Iako je Wolff uglavnom poznat kao kritičar globalističkog financijskog sustava,… Čitaj više »

makks
2 godine prije

Elon Musk… Steve Jobs… Bill Gates… Mate Rimac… sve isti profil. Gramziv, egocentričan, narcisoidan, beskurpulozan, neetičan… itd. Možda i koja dobra osobina ali ne bi se previše nadao po tom pitanju.

đoko kurtonko
2 godine prije

ova kurtona lakrdija nema veze s parama, to zapamtite. bolesnici s kojima ratujemo imaju sve pare svijeta. 10 ili 100 milijardi njima je sića. oni vode rat u ime svog mračnog gospodara. moraju, jer su ucijenjeni. ali to s lovom nema veze.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI