fbpx

Stručnjaci kažu da Iran podržava OPEC, sve dok je to za dobrobit Teherana

OPEC

Teheran podržava Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) sve dok je to za dobrobitiranskih interesa, rekao je u ponedjeljak iranski guverner OPEC-a Amir Hossein Zamaninia.

“Podržavamo OPEC sve dok su interesi Islamske Republike Iran zaštićeni u uravnoteženom obliku sa zemljama članicama”, rekao je on, a citirala ga je novinska agencija ministarstva nafte SHANA. “Inače, članstvo ni u jednoj međunarodnoj organizaciji nije obvezno”, dodao je dužnosnik.

Komentirajući 60. godišnjicu osnutka OPEC-a, Zamaninia je rekao da je Iran “učinio puno za zaštitu i nadogradnju ove organizacije”.

Iran i OPEC “su nerazdvojni”, rekao je, dodajući da bi sve izjave o mogućem izlasku njegove zemlje iz organizacije “favorizirale naše neprijatelje i bile u sukobu su s našim nacionalnim interesima”.

Izbijanje Covida-19 i njegove posljedice na globalno gospodarstvo mogle bi prouzročiti neke važne promjene u globalnoj potražnji za naftom, rekao je Zamaninia. Pomicanje u smjeru korištenja čiste energije umjesto fosilnog goriva glavni je uzrok zabrinutosti OPEC-a, rekao je on. To bi imalo ozbiljan utjecaj na tržište nafte.

Iranski ministar nafte Bijan Zanganeh rekao je u kolovozu da tržište nafte još nije stabilizirano iz nekoliko razloga, uključujući izbijanje koronavirusa. Međutim, OPEC je poduzeo “dobre mjere”, primijetio je, nakon što su se skupina i saveznici, uključujući Rusiju, složili za smanjenje proizvodnje kako bi se riješili posljedice pandemije.

4 3
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Max
Member
Famed Member
Max
5 dana prije

Sasvim logično razmišljanje.

ad astra
Gost
ad astra
4 dana prije

Naslov je legendaran. Vjerovatno ga je napisao netko pod utjecajem crtanih romana “Alan Ford”. Nešto u stilu, “bolje biti cijeli život zdrav nego pet godina bolestan”. Pa koja to država podržava sporazume koji su joj na štetu.

Holm
Gost
Holm
4 dana prije

Turbandžiije rade svima o glavi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
3
0
()
x