Stručnjaci kažu da Iran podržava OPEC, sve dok je to za dobrobit Teherana

OPEC
3 komentara

Teheran podržava Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) sve dok je to za dobrobitiranskih interesa, rekao je u ponedjeljak iranski guverner OPEC-a Amir Hossein Zamaninia.

“Podržavamo OPEC sve dok su interesi Islamske Republike Iran zaštićeni u uravnoteženom obliku sa zemljama članicama”, rekao je on, a citirala ga je novinska agencija ministarstva nafte SHANA. “Inače, članstvo ni u jednoj međunarodnoj organizaciji nije obvezno”, dodao je dužnosnik.

Komentirajući 60. godišnjicu osnutka OPEC-a, Zamaninia je rekao da je Iran “učinio puno za zaštitu i nadogradnju ove organizacije”.

Iran i OPEC “su nerazdvojni”, rekao je, dodajući da bi sve izjave o mogućem izlasku njegove zemlje iz organizacije “favorizirale naše neprijatelje i bile u sukobu su s našim nacionalnim interesima”.

Izbijanje Covida-19 i njegove posljedice na globalno gospodarstvo mogle bi prouzročiti neke važne promjene u globalnoj potražnji za naftom, rekao je Zamaninia. Pomicanje u smjeru korištenja čiste energije umjesto fosilnog goriva glavni je uzrok zabrinutosti OPEC-a, rekao je on. To bi imalo ozbiljan utjecaj na tržište nafte.

Iranski ministar nafte Bijan Zanganeh rekao je u kolovozu da tržište nafte još nije stabilizirano iz nekoliko razloga, uključujući izbijanje koronavirusa. Međutim, OPEC je poduzeo “dobre mjere”, primijetio je, nakon što su se skupina i saveznici, uključujući Rusiju, složili za smanjenje proizvodnje kako bi se riješili posljedice pandemije.

iranOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Sasvim logično razmišljanje.

ad astra
3 godine prije

Naslov je legendaran. Vjerovatno ga je napisao netko pod utjecajem crtanih romana “Alan Ford”. Nešto u stilu, “bolje biti cijeli život zdrav nego pet godina bolestan”. Pa koja to država podržava sporazume koji su joj na štetu.

Holm
3 godine prije

Turbandžiije rade svima o glavi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI