Susret Lavrova i Johnsona – Teme od Sirije, do cyber oružja i sigurnosti gay navijača

Boris Jonson
27 komentara

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson  je posjetio Moskvu. Njegov posjet nije mogao biti posebno uspješan, prije svega jer je sam Johnson često kritizirao ruske političare. Odnosi Rusije i Britanije su sada, ako ne na najnižoj razini, sigurno u dubokoj krizi. Ipak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je prije početka pregovora izrazio nadu da će ishod sastanka s britanskim kolegom dovesti do konkretnih pomaka  u poboljšanju odnosa između Moskve i Londona.

Kakvi god danas bili odnosi između Rusije i Velike Britanije, Johnson i Lavrov su imali teme za razgovor, kaže vodeća stručnjakinja u Centru za britanske studije s ruskog Instituta za Europu, dr. Elena Ananijeva.

“Trenutna situacija u rusko-britanskim odnosima me podsjeća na situaciju iz 2008. i 2009. godine, kada su odnosi između Rusije i Velike Britanije zbog takozvanog slučaja Litvinenko zamrznuti na inicijativu britanske strane”, kaže dr. Elena Ananijeva.

Međutim, obje zemlje, Rusija i Velika Britanija, članice su Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i moraju se baviti koordinacijom stavova o različitim međunarodnim pitanjima.

Prema riječima stručnjakinje, u tom smislu je Boris Johnson unaprijed odredio dnevni red za razgovor s čelnikom ruskog ministarstva vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

“To je iransko pitanje i moram reći da su tu stavovi Rusije i Velike Britanije slični, i vrlo različiti od američkih. Razgovaralo se sigurno o Sjevernoj Koreji i Siriji. Ovdje je, naravno, London morao uzeti u obzir činjenicu da je zahvaljujući pomoći Rusije Siriji poražen ISIL i da vodeće zapadne zemlje već odustaju od svojih prethodnih uvjeta – “Assad mora otići”. Zato ćemo uskoro znati hoće li u tom području doći do napretka”, rekla je dr. Elena Ananijeva.

Među temama rasprave u Moskvi je Boris Johnson sigurno govorio o navodnom ruskom “kibernetičkom ratovanju”.

Theresa May
FOTO: Theresa May

“Nedavno je britanska premijerka Theresa May vrlo oštro kritizirala Rusiju zbog navodnog uplitanja u unutarnje poslove zapadnih zemalja pomoću “cyber oružja”, uključujući i Veliku Britaniju tijekom referenduma o članstvu Britanije u EU. Ali ovdje je Johnsonova pozicija nedvosmislena. Rusija je optužena za miješanje u referendum s ciljem podjele u EU. Naime, Moskva je navodno bila na strani onih koji su se zalagali za izlazak velike Britanije iz Europske unije. Ali moram reći da je sam Boris Johnson vodio kampanju za Brexit i na svaki način opovrgava rusko uplitanje u referendum”, rekla je Elena Ananijeva.

Jedna od tema o kojoj su Johnson i Lavrov raspravljali je nadolazeće Svjetsko prvenstvo u nogometu u Rusiji, rekla je Ananijeva.

“Sigurno je bilo riječi o Svjetskom prvenstvu 2018. godine. Ovdje će Britanija podijeliti svoja sigurnosna iskustva i suradnja policija dviju zemalja već je u tijeku. Ali Boris Johnson brine, kako je rekao, o sigurnosti britanskih gay fanova”, istaknula je sugovornica agencije FAN.

Podsjetimo, ranije je organizacijski odbor Svjetskog prvenstva 2018. rekao da neće biti diskriminacije navijača koji imaju različitu seksualnu orijentaciju od većine.

“Proboj u bilateralnim odnosima tijekom razgovora Lavrova i Johnsona nitko i ne očekuje, ni Britanci ni Rusi. Ipak, premda je ovaj posjet dva puta odgođen, on se održao. Uskoro ćemo saznati što su se uspjeli dogovoriti”, dodala je Elena Ananijeva.

Kao primjer moguće suradnje između Rusije i Velike Britanije je stručnjakinja podsjetila na malo poznatu situaciju, koji su mediji slabo popratili.

“Treba napomenuti da je Velika Britanija, unatoč svom teškom stavu u antiruskim sankcijama, nedavno zatražila pomoć od Rusije. To je bilo nedavno, kada je došlo do velike nesreće na plinovodu od Sjevernog mora do Velike Britanije, kroz koji se plin isporučivao izravno u domove Britanaca. I Britanija se okrenula Rusiji, tražeći isporuke ukapljenog plina. isti čas je tanker s ukapljenim ruskim plinom iz terminala Yamal-LNG krenuo prema Velikoj Britaniji”, rekla je Elena Ananijeva.

Podsjetimo da je nakon pregovora Boris Johnson priznao da su njegovi odnosi sa Sergejom Lavrovom bolji nego što su nekoć bili odnosi između Staljina i Winstona Churchilla.

boris johnsonSvjetsko prvenstvo u Rusiji 2018
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yoyo
6 godine prije

Koji su uopće faktor gay navijači? Ako se dernjaju da žele ravnopravnost, onda će isto tako ravnopravno dobijati batine kao i ostali. Drugo, kada je to točno Hrvatska postla kolonija da liže guzicu američkim moronima i potpisujemo smrtne presude Krku s američkim LNG smećem, a V.Britaniji je dobar i ruski plin?

Imam
6 godine prije

Putin kao Staljin 😀

igi
6 godine prije

…Boris je svjestan jedne i nepobitne stvari ,a to je da rusija brani koncept nacionalne države s primjesama melt pota, ali s jednom činjenicom različitom od zapada a to je zaštita vjerskog identiteta bez obzira da li se radi o kršćanima ili muhamedovcima i ne relativizira pitanje ljudskih prava s pitanjem vjerskih sloboda…to bi u prijevodu bilo – ne dozvoljava se ponižavanjre vjere niti ijednog proroka niti ponižavanje vjerskih objekata niti promiskuitet nespojiv s vjerskom tradicijim ruske europe i ruske kavkaske azije i dalekog istoka….e sada koliko će se uspješno rusi moći odupirati zapadnom konceptu melting pota u kojem se ruše sve tradicionalne vrijednosti i stvara društvo bez ikakve spone koje ih drži na okupu i pretvara mahom u pojedince kojima je bezpogovorni hedonizam i uživanje u nepotrebnim stvarima jedina mjera uz licemjerje kao glavni začin tog anticiviliozacijskog društva.- pitanje je svih pitanja.

Kajzer Soze
6 godine prije

,,Ali Boris Johnson brine, kako je rekao, o sigurnosti britanskih gay fanova”

Koliko god ja napregao mozak da bih razumio ovu nebulozu nikako mi ne polazi od ruke,stvarno ne razumijem kako će bilo ko poznati nekog pedera u gomili navijača osim ako on ne bude nosio transparent sa natpisom ,,ja sam peder i to iz Engleske”
Ove gluposti sa ,,borbom za prava pedera” samo su još više kod većinski normalne i zdrave populacije stvorile odbojnosti prema njima nego što je to bilo prije !

Virus sapiens
6 godine prije

Pederi glavna tema razgovora ? Hoce li se sexati na tribinama? Madre mia .

Georgij Žukov
6 godine prije

“Boris Johnson brine, kako je rekao, o sigurnosti britanskih gay fanova”. Lavrov mu je vjerojatno odgovorio da se ne mora brinuti , jer je od 14 -20 rujna strateska vojna vjezba” zapad 2017″ dokazala apsolutnu sigurnost na prostoru Rusije i Bjelorusije , naravno to se nece odnositi na one zbog kojih je ova vjezba i provedena a to su nato gayevi. Zapad 2017: Uključuje sudjelovanje do 12.700 vojnika, 7.200 bjeloruskih i oko 5.500 ruskih vojnika, od kojih je 3.000 razmješteno u Bjelorusiju. “Taktičke vježbe i bojna gađanja uključujući zrakoplove i postrojbe zračne obrane održat će se na području poligona Lepelsky, Losvido, Borisovsky, Osipovichesky, Ruzhansky i Domanovsky, kao i na području Dretuna u Bjelorusiji, a i na poligonima Luzhskyu, Strugi Krasnye i Pravdinsky u Rusiji. Ruski i bjeloruski načelnici Glavnog stožera odgovorni su za provedbu vježbe koja predstavlja završnu fazu zajedničkog programa obuke ruskih i bjeloruskih oružanih snaga. U Vježbi je… Čitaj više »

Zorule
6 godine prije

Iz ovog sam zakljucio da su britanski navijaci uglavnom pederi

Andrej
6 godine prije

Najavis se ministru supersile, sjednes sa svojom svitom u avion, a potom pricas o sigurnosti homoseksualnih navijaca?!
Medjutim, na drugu loptu, mozda to i jest jedina prava tema za Johnsona.

antun comb
6 godine prije

ajde napisi da ih je doslovno ispljuvao u rusiji a oni ko ckepi sute umjesto da su ga deportirali isti dan.

Tina
6 godine prije

Daj prestanite mrziti pedere, pliz ??
Ne kuzim sta ste tako protiv njih, pa nisu vam nista napravili. Ok, ne morate ih podrzavati, ali prijetnje smrcu i mucenje je vec malo previse. Toliko od mene

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI