Teroristički napadi u Iranu nisu postigli cilj – Kako će odgovoriti Teheran?

Hasan Rohani
65 komentara

Dan nakon dvostrukog terorističkog napada u Iranu, koji su simbolično provedeni na zgradu parlamenta i “Mauzolej imama Homeinija”, pokojnog utemeljitelja Islamske Republike, iranski mediji su vrlo škrti s informacijama.

Državna agencija IRNA kratko prenosi “kako je broj poginulih u terorističkim napadima prethodno bio 12 osoba, ali je, nažalost, još jedna ozlijeđena osoba kasnije preminula u bolnici, tako da je ukupan broj ubijenih 13″.

Broj ranjenih ljudi se također povećao na 52, ali ih je 15 brzo pušteno iz bolnice, šestero ih se nalazi na jedinicama intenzivne njege, a preostalih 31 je još uvijek hospitalizirano.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Irana je nakon izvanredne sjednice izdalo kratko priopćenje u kojem osuđuje kukavičke terorističke napade za koje je odgovornost preuzela teroristička “Islamska država”, te izrazilo duboku sućut i obiteljima žrtava kao i cijelom Iranu, a ranjenima želi brz i potpun oporavak.

Članovi Vijeća sigurnosti Islamske Republike su još jednom potvrdili da je terorizam u svim njegovim oblicima jedna od najozbiljnijih prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti.

Članovi Vijeća sigurnosti u Teheranu su naglasili potrebu da se počinitelji, organizatori, financijeri i sponzori ovih terorističkih djela dovedu pred lice pravde i naglasilo je da odgovorni za ove terorističke napade trebaju biti kažnjeni.

Za mnoge nema dvojbe da trag terorističkih napada u Teheranu vodi izvan Irana. Naravno, diljem Irana, kao i bilo koje druge zemlje u svijetu, postoje određene skupine i organizacije koje su sposobne provesti ovakve napade. No, sudeći po razini organizacije, malo je vjerojatno da su se oni dogodili bez vanjske podrške. Međutim, napasti zgradu Medžlisa i “Mauzolej imama Homeinija” sugerira da organizatori i nisu računali na “veliki uspjeh“, kao pri svakom klasičnom terorističkom napadu, nego im je zadaća u prvom redu bila stvoriti atmosferu nesigurnosti i straha, te iransku vladu prikazati kao nesposobnu i da ne može pružiti sigurnosna jamstva stanovništvu u zemlji.

Međutim, unutarnja stabilnost u Iranu je dovoljno visoka, tako da je teško reći da su napadači, unatoč žrtvama, postigli željeni rezultat. Naime, pokušaj napada je brzo suzbijen, a snage sigurnosti su pokazale visoku razinu spremnosti.

Ako govorimo o organizatorima, onda prije svega treba gledati u vanjske neprijatelje Irana. Na globalnoj razini, to su, naravno, Sjedinjene Države, a na regionalnoj Saudijska Arabija. Iran je s njima de facto u stanju rata.

Dio analitičara na isključuje mogućnost da su tijekom posjeta Trumpa Saudijci od predsjednika američkog predsjednika dobili obećanja da će biti glavni američki saveznik na Bliskom istoku. Trump ima određeno rivalstvo s Katarom, a možda se mogu očekivati i sukobi Saudijaca s Turskom, jer i Ankara surađuje s Iranom u puno većoj mjeri nego što Rijad može podnijeti, tako da saudijski režim i u turskom predsjedniku Erdoganu vidi neprijatelja.

Osim toga, američki republikanci su se uvijek razlikovali od demokrata po većoj neposrednosti u politici. Trump nije iznimka i očita je njegova želja da sve čvorove presiječe odjednom, tako da si tvori veći prostor za manevar.

Željeni cilj terorističkih napada nije postignut

Ali, čak i ako u tome uspije, to će imati kratkoročnu perspektivu, a posebno će teško ostvariti svoje ciljeve u Iranu.

U Islamskoj Republici je društvo oko vanjske politike i međunarodnom pozicioniranju zemlje dovoljno konsolidirano. Na kraju će ovi napadi dodatno zbližiti Irance, reformiste i konzervativce, a vrlo lako mogu postati dobar izgovor političkom i vojnom vrhu, a posebno za Iransku Revolucionarnu Gardu i elitne Quds snage za djelovanje u inozemstvu, za oštrije akcije i područjima gdje se vodi pravi rat između Irana i Saudijske Arabije i njenih saveznika, a to su Sirija, Jemen,  možda i negdje drugdje.

Drugim riječima, učinak terorističkih napada u Teheranu je na kraju potpuno suprotan onome što su planirali njegovi vjerojatni nalogodavci Rijadu i Washingtonu. Naravno, iako je odgovornost preuzeo ISIL, jasno je da u Iranu ovakve napade ne poduzimaju marginalizirani imigranti s periferije radikalizirani u vehabijskim džamijama i medresama, kao što je slučaj u Europi. Dakle, pista koja vodi u Rijad, pripadali napadači takozvanom “kalifatu” ili ne, vrlo je izvjesna.

Osim toga, stručnjaci su analizirali snimke na kojima teroristi imaju naglaske Arapa iz Maroka, Tunisa ili Libije. No, jedan od njih je govorio arapski s perzijskim naglaskom.

U međuvremenu je Abdollah Shahbazi, poznati povjesničar i istraživač, objavio kratki tekst u kojem kaže da teroristi nisu bili povezani s Islamskom državom.

“Mislim da se ISIL-u i Mujahedeen-e-Khalq i sviđa samo promocija i trebamo razlikovati koja je grupa preuzela odgovornost za napade i koja grupa stvarno počinila napade”, rekao je Abdollah Shahbazi, koji je spomenuo teroriste skupine Mujahedeen-e-Khalq, čiji su vrh SAD i Saudijska Arabija prošlo ljeto prebacili u Albaniju, a ostali članovi su se smjestili diljem Europe.

Shahbazi je dodao da, ako je izvor videozapisa na Twitteru ‘SITE Intelligence Group‘, tada on nije vjerodostojan”. Shahbazi je objasnio redateljica i suosnivač Grupe SITE Rita Katz, koju on smatra izraelskim teroristom.

Dakle, bili ili ne napadači članovi terorističke organizacije “Islamske države”, potpuno je svejedno, jer trag vodi do osnivača i financijera “kalifata”.

“Katarski faktor”

Naravno, terorističke napade u Teheranu se ne može promatrati odvojeno od sukoba nekoliko arapskih zemalja, okupljenih oko Saudijske Arabije, protiv Katara.

Jučer rano je su agencije citirale ABC News, koji je naveo kako se Iran ponudio da će, ako Katar bude blokiran kopnenim putem, emiratu tijekom svetog mjeseca ramazana slati potrebne količine hrane morskim putem.

Naime, zbog prekida zračnih i kopnenih veza su kamioni koji voze hranu za Katar ostali sa saudijske strane granice i ne mogu ući u zelju zbog prekida diplomatskih odnosa između arapskih zemalja i Dohe. Katar se uvijek oslanjao na hranu koja je kopom dolazila preko Saudijske Arabije.

Međutim, saudijski režim je u ponedjeljak priopćio da će zatvoriti kopnenu granicu prema Kataru. Doha News je o tome izvještila dio građana, a bogatiji stanovnici su doslovno ispraznili trgovine mješovitom robom. Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije praznih polica trgovina, koje su ispražnjene zbog straha od mogućih nestašica hrane.

U međuvremenu je Iran poručio kako može izvoziti hranu u Katar preko mora, ako Saudijska Arabija i još tri zemlje budu izolirale malu zemlju bogatu plinom.

Reza Nourani, predsjedavajući iranskog sindikata izvoznika poljoprivrednih proizvoda, rekao je da pošiljke hrane poslane iz Irana mogu u Katar stići za 12 sati.

Osim toga, dok su Egipat, Saudijska Arabija i ostale države Perzijskog zaljeva zatvorile svoje zračne prostore katarskim zrakoplovima, Iran zračnim prijevoznicima Katara dopušta korištenje svog zračnog prostora.

Jedan iranski prijevoznik je izjavio kako letovi katarskih kompanija za sjevernu Afriku i Europu, koji su ranije prolazili saudijskim, egipatskim ili kuvajtskim zračnim prostorom, sada mogu letjeti preko Irana, Iraka i Jordana, a letovi do sjevera Europe mogu prijeći Iran. Službenik je rekao kako će se zračni promet u Iranu povećati za 20 posto, kao i prihod od naknada za korištenje zračnog prostora.

Programi koji prate rute leta pokazuju da su katarski zrakoplovi stvarno promijenili svoje rute. Oni koji su išli u Europu prelaze Perzijski zaljev u iranski zračni prostor, a zatim se kreću prema sjeveru preko Irana i Jordana. Najviše su pogođeni letovi u Afriku, od kojih neki sada moraju letjeti južno od Saudijske Arabije i let od Dohe do Kartuma traje 2 sata i 20 minuta duže.

Diplomatski spor između Katara i monarhija Perzijskog zaljeva zemlju može koštati zemlje milijarde dolara.

No, ponudu Irana treba promatrati u drugo kontekstu, jer je Katar postao nezadovoljan širenjem sukoba diljem arapskog svijeta, posebice od kada je postalo jasno da se Assada neće moći tako lako svrgnuti i kada je prijestolje preuzeo Tamim bin Hamad Al-Thani, sin bivšeg katarskog emira koji je bio skloniji financiranju pobuna i naoružavanju terorističkih skupina.

Teroristički napadi se previše podudaraju s katarskom krizom

Teroristički napadi u kojima je u Teheranu poginulo 13 ljudi, ne računajući napadače, te ranjeno oko 50, dogodili su se u vrijeme oštrog pogoršanja situacije na Bliskom istoku na više mjesta, uključujući krizu s Katarom, a čini se da to nije slučajno.

Kao što smo naveli na početku, jučer cijeli dan i danas informacije iz Teherana dolaze sporo, gotovo na kapaljku, a često ne odaju daleko važnije stvari od ukupnog konteksta kojim se opisuju teroristički napadi.

Napadi su se dogodili treći dana od početka krize između Katara i njegovih susjeda, a odnosi Doha s Teheranom su formalno bili okidač za trenutno pogoršanje.

Za razliku od većine arapskih zemalja, koje su u teškom sukobu s Iranom, Katar je tradicionalno održavao dobre odnose s Islamskom Republikom. To je toliko ljutilo saudijski režim da je na spisak od deset točaka za ponovnu uspostavu odnosa naveo obvezni prekid diplomatskim odnosima Katara s Iranom.

Usput, spomenimo da je Donald Trump otvoreno podržao Saudijce. Osim toga, svi aktualno pogoršanje situacije povezuju s nedavnim posjetom američkog predsjednika Bliskom istoku. Čak je i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel optužio američkog predsjednika da je sudionik u ovom sukobu i da kriza oko Katara dovodi do rizika nove utrke u naoružanju.

Paralelno s tim različite snage ulažu napore kako bi izgladio sukob. Turska je otvoreno stala na stranu Katara. Rusija je također na najvišoj razini pokazala spremnost da se zalaže za Dohu, a održan je i hitni održan telefonski razgovor ruskog predsjednika s emirom Katara, što je samo po sebi jasan signal.

S druge strane, CNN je opet otišao u krajnost i optužio ruske hakere da su izvršili napad na katarsku državnu tiskovnu agenciju i postavili proiransku izjavu katarskog emira Tamima bin Hamada Al-Thanija, što je navodno bio razlog za demarš Saudijaca i drugih arapskih zemalja.

Međutim, sada ima nekoliko stvari koje treba pojasniti. Naime, kriza u Kataru prijeti vojnom ugovoru u iznosu od 21 milijardu dolara za opskrbu Katara sa 72 zrakoplova F-15.

Kako će se odvijati situacija u Siriji, gdje sirijska vojska, Hezbollah i iranski borci mogu napasti položaje proameričkih snaga, unatoč jučerašnjem upozorenju s udarima na jednu izdvojenu skupinu koja se kretala prema iračkoj granici. Snage okupljene u tom području su rekle da je njihova zadaća osloboditi cestu prema Bagdadu i da će oni to učiniti, napadali ih Amerikanci ili ne. I na kraju, kakve će posljedice sve ovo imati na kampanju u Raqqi, koji vode američke trupe Kurdi?

Ovako zamršenoj situaciji na Bliskom istoku se sada dodaje novi čimbenik – teroristički napad u Iranu, zemlji koja se uvijek mogla pohvaliti visokim stupnjem javne sigurnosti i niskom razinom terorističke prijetnje.

Dakle, paralelno događanje svih navedenih događaja i teroristički napadi u Teheranu ne izgledaju slučajni.

Naravno, ne treba zaboraviti ni američku predanost u rješavanju vlastitih društvenih, ekonomskih i financijskih problema koristeći se Bliskim istokom. Novo žarište napetosti u regiji može dovesti do bijeg kapitala a Arapskog poluotoka u “sigurnu luku” u SAD, ali i do novih vojnih ugovora za američke korporacije.

Naravno, teroristički napadi u Teheranu su trebali pokazati Iranu da je i on, kao i svi drugi, ranjiv na terorizam, a na drugoj strani isprovocirati vlasti da pooštre retoriku i politiku u regiji.

Naravno, to se nije dogodilo, što se vidi iz kratkog službenog priopćenja Vijeća za nacionalnu sigurnost Irana za medije. Iranske vlasti sigurno nisu podlegle zastrašivanju od strane terorista i on ih ne može potaknuti da pristanu na nekakav kompromis u trenutnoj situaciji na Bliskom istoku. Naprotiv, vlasti Irana će samo očvrsnuti svoje stavove, a kako je službeni Teheran rekao da je za terorističke napade kriva Saudijska Arabija, odgovora će sigurno biti. Kada, kakav i gdje će se dogoditi, to nitko sa sigurnošću ne može znati, ali treba računati na činjenicu da iranske vlasti neće upasti u klopku onih kojima treba požar na cijelom na Bliskom istoku.

Teroristički napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
6 godine prije

Káď cujem Jos ruské analiticare onda cu napisati tko je i zasto izveo taj nápad,sacekati cu analizu rusa jer imaju jako dobré informacije i káď své to posložím,slika ce bití Puno jasnija

Antonio
6 godine prije

Teheran je sigurno vec odgovorio. Efakat ce se osetiti uskoro za zemle koje su napad platili.
Vidi se da je Iran hladnokrvan, a u isto vreme i energican. radi so serioznoj drzavi koja je sigurno ocekivala vakve provovokacije.

Sinisa
6 godine prije

Smatrao sam da je ovo nemoguce u Iranu.

gostgost
6 godine prije

ma te tzv teroristicke napade treba pomesti pod tepih jer da se ne velicaju po maistream medijima to ne bi ni postoj pa daleko je veca opasnost po zivot da se ugusite na kost dok jedete ribu

MilanCZ
6 godine prije

Vidjeti cemo tko je to napravo,pojam glibalista za tebe je široká pojam,ti to nerazumis, pametnije dá se u politiků nepetljas, vataj ribe u vrbasu.

bato
6 godine prije

nema tu puno nagađanja svi znamo ko finansira ISIL to so Ameri i SA,…..

StarDam
6 godine prije

Čini mi se da su zaključci ovdje, kao i u članku u Kataru, malo ishitreni. Rekao bih da je primarni cilj uvući Katar, pa i Iran, u sukob, i to po mogućnosti kao agresore. Prednosti za AngloCioniste su višestruke, od porasta cijene nafte, preko zamrzavanja financijskih sredstava Katara na Zapadu do prodaje oružja. Naravno, ako Katar ipak popusti, a Iran ne reagira, onda će KSA preuzeti vlast nad Katarom što je prst u oko Iranu, Turskoj i Rusiji, a niti financijski dobitci nisu zanemarivi.

glen
6 godine prije

Milan nam kaze da je bio oficir u JNA
Pa ako su oficiri JNA pisali imenicu Rusija s malim slovom i bili opsjednuti globalistima nije ni cudo sto je ta drzava propala

glen
6 godine prije

@ gostgost – Ja ne znam jel se ti sprdas s njim ili ga stvarno branis. Zar ne vidis da covjek pise kao netko tko ima blaze oblike paranoje? Ako je tako pametan, nek ispravi pravopisne greske, jedan bivsi oficir bilo koje vojske bi morao biti pismeniji. Zatim nek prestane nas drzati na udici, nek podjeli svoje znanje s nama. Sto se tice njegove tvrdnje da je uprava za drzavnu sigurnost davala clanke emigracije za stampanje je glupost. Ta organizacija je znala proturati dezinformacije emigraciji, hrvatskoj, srpskoj, muslimanskoj i albanskoj ali nisu ni oni bili bas svi glupi da nisu znali razlikovati kukolj od zita. Ako je bila jedna ili dvije ili pet emigranskih organizacija koje su stampali materijal od “Milana” nisu bili svi. Te emigranske organizacije i njihove novine su dobijali najvecu inspiraciju iz zapadnih novina, Engleske, Njemacke, USA. Sigurno da je taj MUP gdje je radio Milan bacala… Čitaj više »

Osoba C
6 godine prije

Zašto je Katar proglašen za najvećeg sponzora terorizma i od koga? Kome najviše smeta Iran? Saudi igraju prljavu igru, dobivši garanciju da će im Ameri držati stranu, a pravi igrač je Izrael. Katar je samo spona da se dođe do Irana. Sve ovo ostalo je tehnički dio izvedbe. Za početak, stvoriti situaciju da se poništi Obamin sporazum sa Iranom i da se Iranu ponovo nametnu sankcije. Daljnji događaji će dati prostora za opširniju analizu. Što se tiče nabave oružja i vojne opreme od Amera, State Department je odobrio Kataru prodaju 36 aviona F-15QA za više od 10 milijardi dolara. Spominjala se nabava čak 72 komada, ali je dogovoreno 36. Proizvodna linija za F-15 trebala je biti zatvorena 2019. g. a ovom narudžbom Katar bi produžio proizvodnju ovog aviona. Prošle godine potpisali su ugovor za nabavu 24 borbena helikoptera AH-64E “Guardian“ za 667 milijuna dolara, koji bi trebali pristizati od 2019.… Čitaj više »

glen
6 godine prije

Vecina emigrantskih novina – hrvatskih, srpskih, muslimanskih, albanskih – malo je uopce bila kreativna. Sto su oni radili je bilo prevodjene clanaka i reportaza iz novina kao sto su Der Spiegel, Stern, Bild, Frankfurter Allgemeine Zeitung…itd da ne nabrajam, ima ih na desetke i desetke samo iz Njemacke. Ne treba da spominjem engleske, kanadske, americke…pa cak i iz nekih arapskih drzava pa sad mozete zamisliti koliko je bilo propagande u tim novinama, bilo je na tone i tone. Svi su oni imali interes da Jugoslavija udje u red americkih satelita ili kao cijelina ili pojedinacno. Mnogi clanci kao iz Time, Newsweek, The Economist su bili lucidni, inteligentno napisani ali s tocke propagande..i samo je trebalo prevoditi i prevoditi. To je radila emigracija i njihove karikature kopirala i eto emigranske literature. Pogledajte na Google stare zapadne novine, pogledajte i vidjet cete da nema zapadnih novina koji uz ime Tita nisu mecali… Čitaj više »

glen
6 godine prije

U ono vrijeme nije bilo interneta i jedini nacin da covjek bude informiran je bilo kupiti novine ali novine imaju svoju cijenu one kostaju novaca. Aj, mozes kupiti jedne novine svaki dan ali ne mozes kupiti svaki tjedan hrpu stranih novina. E sad tu uskace emigracija uz pomoc novca tajnih sluzbi njihove novine dobijaju bezplatno clanke od svih zapadnih novina i te emigrantske novine se subvenciraju novcem tajnih sluzbi iz Njemacke, Amerike, Engleske itd… Zasto ovo pisem? Pa zato jer me revoltiralo Milanovo pisanje koje se ne temelji ni trunka na cinjenicama nego na obicnom blebetanju. Nemam nista protiv da on pise, dapace drago mi je da pise ali nek bude informativan. Pun mi je k*** Travisa – ne znam zasto ga ne baniraju – jos mi dodje Milan s svojim vanzemaljcima …ipak zna Milan napisati i informativne clanke o Ceskoj i zivotu Ukrajinaca tamo i zato nek se drzi… Čitaj više »

Čardak
6 godine prije

Možda je samo stvar terminologije tj. toga da “globalisti” u kontekstu Milanovih postova nisu globalisti kako ih se obično definira. Odnosno – svi su danas globalisti u smislu povezanosti i međuovisnosti gospodarstava praktično svih država diljem svijeta. Izolacionizam je danas nemoguć – pogotovo u smislu autarkije, no određena “zdrava” doza protekcionizma je oduvijek prisutna i sve je se suverene države pridržavaju. Nažalost, suverenih država danas ima na prste jedne ruke pa se možda može steći drugačiji dojam. Međutim, nisu svi globalisti isti. Ono sto Milan naziva američkom državnom elitom ja doživljavam kao smjesu interesnih skupina koje guraju ideju globalizma upravljanog iz jednog centra, takoreći jednu svjetsku vladu. No druga smjesa interesnih skupina gleda stvari vise realistički i dopusta postojanje policentričnog sustava u kojem najmoćnije sile imaju istinski stabilizirajući učinak (ono sto UN nije uspio jer je odavno “okupiran” od strane onoga sto bi Milan zvao američkom državnom elitom) – a… Čitaj više »

Zvrk
6 godine prije

vjerojatno će biti asimetričan odgovor. tipa balistički projektili iz smjera Jemena prema Rijadu, naglo naoružavanje šijita tajnim kanalima po zaljevu, tajni napadi iza linija na bitnije glavešine kod ekstremista, sankcije i slično…

Georgij Žukov
6 godine prije

Drugovi stvar je jasna ko pasulj , pokusaj stvaranja 4 rajha , ondosno NWO je zapao u probleme , groznicavo se trazi rijesnje , svijetske elite traze novi modus operandi , uzrok krize nije niti duboka drzava , niti elita ,niti Amerikanci , niti Rusi , niti Kinezi , itd itd , uzrok krize jest kriza kapitalizma , tj ne mogucnost ili bitno ogranicavanje vodecih ekonomskih sila u pronalasku novih trzista , naprosto zbog toga , sto je kapitalizam kao ekonomski model neodrziv bez ekspanzije . Kapitalizam je do 80 tih godina proslog stoljeca cak i imao smisao i sluzio svrsi , medjutim od 90 tih godina proslog stoljeca kapitalizam degenerira u neoliberalni kapitalizam a kojeg opet stvara moralna kriza .Neoliberalni kapitalizam se bazira na konstantnom rastu ekonomija , sto je u praksi ne izvedivo ,naprosto prije ili kasnije dolazi do tocke zasicenja , tada se stvara balon koji nakon… Čitaj više »

jale
6 godine prije

Američke trupe Kurdi!? Eto, na šta je i na koga je spala nekad silna američka vojska. A da podsjetim da su Kurdi danas, pored sjevernih Korejanaca, najljuće i najžešće komunjare na kugli zemaljskoj. Čak ni Kubanci više nisu toliko zagriženi. I eto prostora za ironiju, sarkazam i karikaturu. Trump pod petokrakom, sa kalašem i barjakom PKK juriša na bradate džihadiste preko neke pješčane dine. Ja mislim da je to dovoljan light motiv za novi američki nacionalni monumentalni spomenik, adekvatan da zamjeni onaj motiv sa Okinawe.

touchmeduza
6 godine prije

možda nebitno za cijeli članak ali ipak, dosta nepreciznosti je napisano u vezi zračnog prometa “Jedan iranski prijevoznik je izjavio kako letovi katarskih kompanija za sjevernu Afriku i Europu, koji su ranije prolazili saudijskim, egipatskim ili kuvajtskim zračnim prostorom, sada mogu letjeti preko Irana, Iraka i Jordana, a letovi do sjevera Europe mogu prijeći Iran.” – i do sada je Qatar (a i druge kompanije, Emirates, British…) u sjevernu Evropu letio preko Irana i Turske, Jordan se također i prije koristio iako zbog zemljopisnog položaja nije toliko bitan jer Qatar (a i Emirates na pr.) uočljivo ne leti preko Iraka (osim kada je let za neki irački grad), Sirije i Izraela. Unatoč tome što nakon obilaska južnog špica Izraela nije potrebno nadlijetati Jordan na putu kući, i jedni i drugi to čine (za Etihad ne znam ali i bitno je manja kompanija s manje letova pa možda i ne leti… Čitaj više »

Bad_Dzoni
6 godine prije

Nece nikako odgovoriti jer protiv SA ne moze nista zbog Amerike. Jedino ako Trump nije zaspinao Saudijce pa ih hoce uvuci u neku avanturu s Katarom i onda ih ostaviti na cjedilu. Taj scenario mi malo previse vuce na SF tako da se vjerojatno nista znacajno u Zaljevu nece dogoditi

Čardak
6 godine prije

@Pizistrat Nelson Hvala kolega, koji put kad imam vremena i “inspiracije” napisem nešto. Dobro je da postoje ovakva mjesta gdje se može štošta čuti i naučiti. Mislim da zahvaljujući tome i jedni drugima imamo potpunije razumijevanje događaja, naročito onoga sto lezi u pozadini. @Piretis Ma ne bih rekao da hraćkamo po “Americi” nego po gamadi koja je uzurpirala vlast tamo i širi kaos po svijetu, a protiv koje “običan” Amerikanac (kao ni bilo koji običan čovjek bilo gdje) nema šanse iako osjeća na svoji koži kako iz godine u godinu sve teže i neizvjesnije živi… BTW, A što ako ne pušimo, vozimo npr. Ladu ili UAZ, slušamo Smak, Time, Buldožer, Haustor, Idole, Majke, Azru, Leb i Sol, Đoleta… I sa sjetom gledamo na jednostavnija i mirnija vremena, još prije našeg rođenja? A sto se Googla i iPhonea i ostalog tiče, sve mlađe generacije gotovo su u potpunosti sluđene tim “sokoćalima”… Čitaj više »

apolo
6 godine prije

Il Comando Militare Iraniano: il mondo vedrà presto la più grande azione contro lo Stato Islamico!-
Iranska vojna komada: Svijet ce uskoro vidjeti najvecu akciju protiv Islamske Drzave.- izvor GPC

subaru
6 godine prije

Rat protiv Irana je počeo, velika zejednica bobrokova u Iranu sigurno nije ostala tamo zbog domoljublja, zna se za koga njima srce kuca. Sto Rusija i Kina čekaju, Godoa? Još nisu prebacili industriju na vojnu, tko njih vodi? Nisu naoružali Iran da ih brani daleko od njihovih granica?

prvi od 7
6 godine prije

@cardak
Vidis kako se ucitelj pojavi onda kad je učenik spreman.

yellow
6 godine prije

@ Čardak – Mogao si biti neki novi hrvatski Ujevic ili Strossmayer ali u stvarnom zivotu tako ne radi.
Odnosi se na tog prosjaka.

Baahubali
6 godine prije

Sranje su ucinili Iranci,pripadnici IS,suni ili boktepita koja sekta,klan,pleme,nakotilo se po islamskim zemljama svakojake bagre, jedna ludja od druge.Sto ce uciniti?Skinuti se goli do pasa, mlatiti po sebi ostrom zicom,sjecivima,urlati onako krvavi i pomahnitali-Smrt Israelu i Americi.Neandertalci.

Istinoljubac Jani
6 godine prije

NEDAJ SE IRAN!!Nedaj se uvući u bilo kakve ratne sukobe,i hrabro naprijed!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI