Tko i zašto “gura” Mélenchona za francuskog predsjednika?

Jean Luc Mélenchon - 6. republika
29 komentara

Za sedam dana počinje prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj. Francuski birači će odabrati dva kandidata od 11 za drugi krug koji će se održati 7. svibnja 2017. O Marine Le Pen je gotovo sve napisano, međutim veliku pažnju privlači lijevi kandidat Jean-Luc Mélenchon.

Jean-Luc Mélenchon, bivši član Socijalističke partije i euro parlamentarac, pripada grupi političara staroga kova. Radi se o vrlo elokventnom i obrazovanom kandidatu koji dobro poznaje francusku povijest i povijesna politička kretanja. Nagla popularnost Mélenchona zaintrigirala je i neke naše političke novinare kojima intuicija govori da uspon možda i nije slučajan.

Upravo na Facebook zidu novinara Večernjeg lista Borislava Ristića, mnogi kvalitetni sugovornici pokušavaju dokučiti stvarni razlog uspona Jean-Luc Mélenchona. Pošto živim u Francuskoj i pratim politička događanja vezana za predstojeće izbore, imam potrebu dati par informacija koje bi eventualno pomogle boljem razumijevanju popularnosti lijevog kandidata.

Jean-Luc Mélenchon pripada idejnom pokretu “Le siècle des Lumières” (Prosvjetiteljstvo), što i sâm često naglašava. Do nedavno je svoje mitinge završavao pjevanjem Internacionale, a sada pjeva Marseillaiseu. Radi se dakle o internacionalisti koji glumi suverenista.

Pogledate li njegov program, vidjet će te da on spominje 6. republiku. Što to znači? On želi ukinuti predsjedničke ovlasti, pa čak i predsjednika. Ponavlja da će prvog dana nakon pobjede ukinuti samog sebe i vlast predati Parlamentu.

Francuski predsjednik ima vrlo jake ovlasti u odnosu na druge zemlje. On odlučuje i može pokrenuti puno toga što nije moguće ni u Hrvatskoj ni u Njemačkoj.

Nadam se da vam je sada jasno što ga “guraju”? Žele uništiti zadnju prepreku globalnog projekta: “Slobodni protok roba, usluga, ljudi i kapitala”. Projekt koji omogućava pristup tržištu do kojeg prije nije bilo moguće dosegnuti. Naravno, ignorirajući lokalne probleme i posljedice globalizma koje globalisti vide kao dobru poslovnu priliku.

Zbog toga se globalisti boje Marine Le Pen jer jedino ona ne vidi sebe u Hong Kongu, Londonu ili Washingtonu. Svi ostali imaju svoje rezervne adrese, račune i interese. Zračne luke su im drugi dom. Vjerojatno je ovo razlog zašto favoriziraju Mélenchona za predsjednika Francuske.

Jean-Luc MélenchonPredsjednički izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fudo
7 godine prije

Internacionalizam i globalizam isto sranje drugo pakovanje.

Ana
7 godine prije

Kandidat koji posjeduje najmanje dva milijuna eura, a na mitingu kaze”Bogati vex dugo zive iznad nasih mogucnosti” izaziva mucninu i gadjenje. A stari je lisac koji je okupirao puno funkcija kroz desetljeca. A stoka od naroda guta, guta…. i trazi jos i opet…

karantanac
7 godine prije

Znači još jedan trojanski konj koga ubacuje kapitalistička evropa.Pitam se kada će narod pročitati njihove namere i onemogućiti ih. Možda, nažalost, nikad.

Helena
7 godine prije

Zivela sam u Francuskoj, godinama. Odlucila sam je napustiti nakon kolektivnog ludila zvanog “je suis Charlie”. Gore zombije u svom zivotu nisam videla, iako sam mislila da je 5. Oktobar vrhunac toga. Tad su se svi oko mene radovali, a ja u gomili plakala porazena saznanjem da smo samo hipnotisana gomila korisnih idiota, sa “nisanom” uperenim u gomilu korisnih idiota zvanih nasi ocevi i majke. Svet mi se tada srusio.

Ipak, verujem i osetim da ce biti bolje. Dobro i zlo dve su strane novcica i jedno raste proporcionalno drugom. Ako je zlo toliko u porastu, znaci da je i dobro. No, mislimo o tome da sto zracimo to privlacimo, a svet oko nas nase je ogledalo i proizvod nasih svesnih i nesvesnih misli i dela. Ja to osetim i znam. Mi mislimo da smo dobri, ali jesmo li svesni sebe i zaista to sto mislimo o sebi?

MilanCZ
7 godine prije

Nemá sanse dá on pobjedu, Fillon ima najvece sanse za pobjedu i on ce najvjerojatnije pobjedili.

shumadinac
7 godine prije

Da Petre, upravo tako. Ali to nažalost nije izdvojen slučaj, insistiranje na parlamentarnoj demokratiji kao “jedinog mogućeg pravednog uređenja” je sprovedeno sa istim ciljem – omogućiti da se putem korupcije utiče na odluke neke države (a ko to ne prihvati automatski postaje “osovina zla”).

Možda je u nastanku parlamentarna demokratija bila nešto pozitivno, danas samo “crveni fenjeri” fale.

Koča Popović
7 godine prije

Aha…argumenti da Jean Luc ne valja, vam je njegova privrzenost Internacionali!? Vi, gospodine Jasak, svjesno sirite dezinformacije. Koristite omrazenost globalizma koji radi u korist krupnog kapitala da ga izjednacite sa socijalistickom internacionalom. E nece ici. Jedina opcija koja moze zaustaviti krupni kapital jest socijalisticka internacionala, a ne kojekakvi Hitleri iz naseg sokaka.

Rob
7 godine prije

Koča Popović = Mate Kapović = prodavači magle

Nećete razbojnici

Zvrk
7 godine prije

ima u ovome nešto istine. on bi sa svojim planom jedino nekim nasilnim prevratom dobio vlast.

Michael Collins
7 godine prije

Ne vidi Marine sebe niti u Moskvi ili Pekingu, također. U Siriji podržavam Rusiju 100%. na ovim je prostorima vidim kao bilo koju drugu stranu silu, koja dalje od svog nosa ne vidi.
Problem je što će, ako kojim slučajem Marine i uđe u 2. krug, svi protukandidati savjetovati svojim biračima da glasuju za njezinog oponenta.
A ako i pobijedi na izborima, može se također ispostaviti kao prijevara tipa Tsipras ili Trump.

jupiter
2 godine prije

ko god da pobedi (melanson, filjon, le pen) bolje je od ovog nesoja, ljige i baboj**ca

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI