Trump “dopušta” Huaweiju da kupi tehnologiju koja nije nacionalna sigurnost, ali ako Kina kupi više američkih poljoprivrednih proizvoda

G20- Donald Trump - Xi Jiniping
14 komentara

Predsjednik Trump dopustio je kineskom Huaweiju da nastavi poslovanje s američkim tehnološkim gigantima, ali to je poslovanje ograničeno i vezano uz uvjete. Ovo dopuštenje je uslijedilo nakon njegovih razgovora s kineskim kolegom Xi Jinpingom, koji su prošli bolje nego što je on očekivao.

Kina je pristala kupiti velike količine poljoprivrednih proizvoda od naših velikih poljoprivrednika u zamjenu za ustupke Huaweiju“, kazao je američki predsjednik, priznajući kako američke visokotehnološke tvrtke lobiraju za ukidanje zabrana.

„Na zahtjev naših visokotehnoloških tvrtki i predsjednika Xi-a, pristao sam dopustiti kineskoj tvrtki Huawei da od njih kupi proizvode koji neće utjecati na našu nacionalnu sigurnost“-  izjavio je Trump.

Nakon željno očekivanog sastanka Xi-Trump, koji je bio usredotočen na rješavanje tekućeg trgovinskog sukoba između najvećih svjetskih gospodarstava i napetosti oko Huaweija, Trump je istaknuo kako se složio da ne povećava već postojeće Tarife koje su nametnute Kini dok nastavljaju pregovore.

“Otvorili smo pregovore”, kazao je Trump, nakon prvog znaka napretka od posljednjeg kruga razgovora koji je propao u svibnju.

Tijekom pregovora, SAD su pritiskale Kinu da kupi više američkih proizvoda, posebno poljoprivrednih, kako bi se smanjila „nepoštena“ trgovinska neravnoteža. Peking je sa svoje strane opisao Trumpove protekcionističke politike i tarife koje je nametnuo kineskim dobrima u vrijednosti od 250 milijardi dolara, štetnima za obje strane i za globalnu trgovinsku stabilnost. Peking je obećao zrcalni odgovor na sve sankcije.

Dok je kineskom gigantu dopušteno da kupuje američke komponente, Trump nije rekao ništa o tome može li Huawei prodavati svoje proizvode u SAD-u, budući da tvrtka ostaje na crnoj listi pod izlikom prijetnje “nacionalnoj sigurnosti”. Huawei je u više navrata osuđivao pritisak i optužbe za špijuniranje kao očajnički pokušaj Washingtona da sačuva svoju sve manju dominaciju nad globalnim telekomunikacijskim linijama.

HuaweiSummit G20Trgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amater
4 godine prije

Pod svaku cijenu žele izvoziti GMO u Kinu što opet ugrožava kinesku nacionalnu sigurnost ….

Lucija
4 godine prije

A kao to se bez Trunpove ‘dozvole’ ne bi događalo…😊
Intel treba izgubiti prodajno tržište?
A otkud će nabavljati rijetke metale?
Loše.
Pa za*eb s autoindustrijom. Nabio carine na amuminij i čelik. I povidio ulaznu cijenu za amer. proizvođače. Koji su ni na nebu ni na zemlji od devedesetih… Trebao je stavit carinu na njem. auromobile.
Onda…spustio poljoprivrednim proizvođačima u usa; soje npr…

samo tako
4 godine prije

Jedan čip, jedan kg soje
Vezana trgovina
Sretno buđenje g. Trump

Acrobat
4 godine prije

Tramp je najzad shvatio da je zeznuo svoju izbornu bazu – farmere. A sada malo u rikverc!

Lucija
4 godine prije

Pogledajte sliku: Trump kao ojađeno derište, Xi rezigniran; vidi se da su neke odluke davno donešene…

Lucija
4 godine prije

Za one koji ne znaju tko je Xi Jinping, prema ‘quora.com’, webtribune, ” Da li poznajete ovog čoveka? dobro pogledajte – to je najmoćniji čovek na planeti – Putinov prijatelj”.
Od toga kako je sam napravio nešto za fermentaciju izmeta…do danas. Nisu oni imali ni riže, nekad. I tog se sjećaju…

nessy
4 godine prije

Ovo je klasicna Trumpova, nasilnicka ‘diplomacija’. Ovo je kao kad te na ulici zaustavi siledzija, vice na tebe, prijeti da ce ti sve kosti polomiti, krv pustiti… Kad ti na kraju ‘susreta’ odvali samar, ides kuci, i mislis se da si dobro prosao, sto je moglo biti. Tako Trump u pocetku pregovora, trazi 150% onoga sto stvarno zeli, ti mu das pola od toga, i na kraju je on dobio sto je htio, a ti mislis da je moglo i gore proci. Od pocetka price sa Huawei-om, bilo mi je nelogicno da ne prodaju Kini trazane proizvode, a Kina im je odlican kupac. Dakle, sav cirkus oko Huawei-ja, se svodi na to da im utrapi vise poljoprivrednih proizvoda, koje inace nitko nece. Nikad od Trumpa diplomat, uvijek ce ostati, spekulant, svercer i nasilnik, ako mu to moze proci. Svidjalo se to kome ili ne, ta njegova politika, ipak funkcionira, Do… Čitaj više »

John
4 godine prije

Ispade Amerika zemlja seljaka i berača riže a Kina tehnoloski napredna

johnny-rebel
4 godine prije

Plakanje od smijeha.
Na kraju ce vratiti sve kako je bilo prije tarifa, i reci da se situacija poboljsala. I onda ce americki farmeri glasati opet za Art of the deal narancastog stabilnog genija jer je popravio situaciju koju je sam za**rao.

Genijalno.

Art of the deal

tedi
4 godine prije

Ispade Tramp,u svojoj “velikoj genijalnosti”opcenko do bola,radi nesto sto svako pametan totalno ne shvaca.Ubio je farmere,koji vise u nista nemogu biti sigurni,a drugi potez,glup do srzi,za soju prodao Kini svijetsku dominaciju na teh.napredku.Soju su Kinezi uvozili a sada ce pokopat nove tehnologije dampingom u SAD.To je da crknes od smijeha,a on se naduvao ko pura.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI