Trump: „Neka Assadu pomažu Kina, Rusija, Napoleon Bonaparte, tko god, sretno im bilo“

Donald Trump
36 komentara

Trump i dalje čvrsto stoji iza svoje odluke da povuče američke trupe sa sjevera Sirije tvrdeći da ne mora braniti teritorij svog neprijatelja Bashara Al-Assada.

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump pribjegao je svom omiljenom mediju, Twitteru, kako bi branio svoju odluku povlačenja američkih snaga u Siriji, tvrdeći “da se Kurdi bore za obranu svoje zemlje”.

“Neka Sirija i njen predsjednik Bashar Al-Assad zaštite Kurde i bore se protiv Turske za njihovu zemlju. Zašto bismo se borili protiv Sirije i Al-Assada da bi zaštitili zemlju našeg neprijatelja?”, napisao je Trump u nizu objava na Twitteru.

„Bilo tko tko želi pomoći Siriji u obrani Kurda, za mene je to dobro, bili to Rusija, Kina ili Napoleon Bonaparte. Nadam se da će uspjeti, mi smo ionako 7000 milja daleko“, ironizira Trump u drugoj objavi na Twitteru.

Trump se također osvrnuo i na glasove unutar Republikanske stranke i demokratskih protivnika, koji zahtijevaju da ne napusti sirijsku granicu ili kurdske milicije zbog opasnosti od uskrsnuća terorista „Islamske države“.

“Neki žele da SAD štiti granicu Sirije kojom predsjeda naš neprijatelj Bashar Al-Asad, a udaljena je 11 200 kilometara od nas. Neka to radi Sirija i tko god se odluči da im pomogne, a ja bih se radije usredotočio na našu južnu granicu koja je dio Sjedinjenih Država“, rekao je američki predsjednik.

Iako je pojasnio da neće podržati intervenciju Turske na sjeveru Sirije, niti će biti uključen u tu ofenzivu ili držati svoje snage na tom području, Trumpova odluka da povuče svoje trupe s tog područja se u stvari može protumačiti kao zeleno svjetlo Turskoj za napad na Kurde.

Takozvane „Sirijske demokratske snage“ su povlačenje američkih vojnika nazvale „zabijanjem noža u leđa“, međutim, ovo nije prvi put da je Washington napustio svoje saveznike u Siriji.

Turska agresija počela je nekoliko dana nakon što su SAD radikalno promijenile svoju politiku prema savezu sa „Sirijskim demokratskim snagama“, koje najvećim dijelom čine kurdske „Jedinice narodne zaštite“ (YPG), koje Ankara smatra teroristima zbog njihove povezanosti s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK).

Donald Trump twitter
Donald Trump twitter

FOTO: Jedna od objava Trumpa na Twitteru

 

kurdi
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
4 godine prije

A kome su to Ameri ikad pomogli, osim bankarskim gadovima?

samo tako
4 godine prije

Otvoreno i precizno, ne briga nas sudbina neprijateljske zemlje, stanovnika i predsjednika Assada.
I kako če sada EU podguzne muhe obrazlagati podanicima famozno “Assad mora pasti” ?

burt
4 godine prije

na Trumpove tweetove se ne treba obazirati jer je situacija fluidna a on ionako lupeta gluposti dok mu savjetnici ne objasne što se tamo točno događa, sad je jasno što pokušavaju Assadovi generali i SAA okružiti tzv. tursku sigurnosnu zonu i zato je za Erdogana najvažnije da turska vojska i FSA ne dozvole da SAA izbije iz Manbija u Kobane i blokira tursku granicu prema Jarablusu jer bi time bio oslabljen turski položaj na granici i zato turska strana mora povezati Jarablus, Kobane i Tal Abyad i što prije odbaciti SDF od turske granice, SAA i IRGC pokušavaju na račun kurdskih kalkulacija vratiti kotač povijesti nazad i zadržati unitarnu Siriju tako da zaustave tursko-američki plan o turskoj sigurnosnoj zoni, proassadovski propagandisti su ušli skupa sa SAA u neka etnička sela i pokušavaju prikazati da tamo svi podržavaju Assada koji brani malu djecu od “turskih i kurdskih zvijeri”, sad se rješava… Čitaj više »

tihobl
4 godine prije

Tramp fino kaze: sto bi ja branio sirijsku granicu od turskih upada.
I u pravu je – duzan je da brani granicu SAD.
Kuridima fino kaze: neka vas brani Damask.
I u pravu je: duznost mu je da brani americke gradjane, a kurdi su sirijski gradjani i imaju svog predsjednika Asada.

Fenix
4 godine prije

Američki generali zvali načelnika gen.štaba Ruske vojske Valerija Gerasimova da koordinisu povlačenje Americke vojske iz Sirije. Haha ako je ovo istina onda se Bog licno zeza.

Ivi.tz
4 godine prije

Zašto bismo se borili protiv Sirije i Al-Assada da bi zaštitili zemlju našeg neprijatelja?….. Narančasti Lamur kad je vidio da ne može uništiti SIRIJU onda ova dešavanja…mrš psihopate kući…Živila SIRIJA.

Dečko sa ulice
4 godine prije

Očito je da je pao dogovor.
Svi protiv duboke države u US, tj. plan je, SVE, samo da (konačno) US napusti Siriju i onda Bliski Istok.
Trump get it, nebi to izjavio.
USA nema više nikakav bonus, podvit rep i nastaviti sa napuštanjem ilegalno okupiranih država širom svijeta.
Točka.

Zax
4 godine prije

Zanimljivo je da je to isto rekao i pentagon pocetkom rata u siriji. Stovise cak su rekli otvoreno da rusenje assada nije u americkom interesu. Cia i state department potaknuti petrodolarima i izraelskim lobijem mislili su drukcije. Zato je Obama vodio mlaku politiku prema rusenju assada. Dolaskom trumpa je ocito misljenje pentagona i americki interes prevladao nad saudijskim i izraelskim interesima. Sto je mnoge duznosnike oko killary ostavilo bez masne zarade od lobiranja. Tu treba traziti dio razloga oko histerije i napada na trumpa. Ali je ipak najvaznije da za napacene sirijce konacno postoji nada za mir. Ironija je da za ovo Trump nece dobiti nobela za mir, za razliku od mlakonje obame koji je vodio dvostruku politiku. Kao fol borio se protiv isila s vojskom a s druge strane preko cia potpomagao isil

Toni
4 godine prije

…” a udaljena je 11 200 kilometara od nas…”, zanimljivo gledište, ali čini mi se da je i prije 7-8 godina, prije vaše invazije na sjeveroistok Sirije, granica bila na potpuno istom mjestu.

eritowenrogneworgoqrgqewrgfqewrf
4 godine prije

Laže samo tako, sve što mu sufliraju babilonci da kaže.

Tomi
4 godine prije

Da bi Trump nio predsednik pre 20god neb imali ni Libiji nit Afg.nit Irackog rata nit sranja po Ukr… A onda pricaju Trump lud a on zapravo najbolji predsednik u istoriji SAD

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Nadam se da će neki američki predsjednik, jednog dana isto to reći za Texas.

Jack
4 godine prije

Uz ovakvog predsjednika, Americi nisu više potrebni nikakvi neprijatelji!

VasilisaPremudra
4 godine prije

#”… a ja bih se radije usredotočio na našu južnu granicu (sic!) koja je dio Sjedinjenih Država“, rekao je američki predsjednik.”…

…”…ali cu prije toga ipak onako usput pompozno preko Niskozemske premjestiti 3500 vojnika, 85 Abrams tenka i stotine raznoraznih vojnih vozila u Njemacku i dalje u Poljsku…nek’ vide Rusi – ima se, moze se! Mozda ih i prepadnemo…”

Mda.
Rastezljiv pojam te juesej granice – sukladno “stilu” Drang nach Osten …

lekcija
4 godine prije

zbogom unipolarni svijete. cestatitam sad zvanicno moja jadna slovenska rodbino evo konacno smo svedoci posle vijetnama da repic podvijen. mozda i bude nesto nekad

Lovac Luka
4 godine prije

Koliko se god to nekom činilo nemogućim Trumpeta i Putin igraju istu igricu a to je izmoravanje svih islamskih opcija dugotrajnim ratom u kojem ih okreću jedne na druge i tako ih biološki i svakako uništavaju. Nisu ta dva nikome od islamskih zemalja prijatelji već su lukavi manipulatori. Njih dvojica definitivno imaju dogovorenu strategiju.

Lurker
4 godine prije

Dajes Trumpu previse zasluga, nije on protiv globalizma – samo zeli da isti bude troskovno isplativ za USA, a njegovi protivnici misle da je kasa SAD neiscrpna a nije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI