Trump povećava postojeće i buduće carine na kinesku robu u velikoj eskalaciji trgovinskog rata

Donald Trump
11 komentara

Američki predsjednik Donald Trump najavio je još jedno veliko povećanje postojećih i budućih carina na oko 550 milijardi dolara na kinesku robu, kritizirajući pokušaj Kine da nadoknadi gubitke kao “nepravedne” i “politički motivirane”.

25-postotna tarifa već je na snazi, a od 1. listopada postaje 30-postotna tarifa. Uvoz od 300 milijardi dolara koji će biti oporezovan 10 posto od 1. rujna, sada će se oporezivati ​​s 15 posto, počevši od istog dana.

Američka odluka poništava prethodni potez za odlaganje primjene tarifa na kineske mobitele, prijenosna računala, računalne monitore, igračke, odjeću i elektroniku do 15. prosinca.

Posljednja paljba u američko-kineskom trgovinskom ratu dolazi nakon što je Kina oborila carine na američku robu od 75 milijardi dolara, primjenjujući 5 ili 10 posto carine na poljoprivredne proizvode, uključujući govedinu, svinjetinu i soju, te prvi put cilja na sirovu naftu.

Tržišta su u petak naglo pala kao odgovor na kinesku najavu, a Dow Jones je pao 700 bodova prije nego što se malo oporavio. Trump se osvetio prijetnjom da će prekinuti svu trgovinu sa zemljom, nadahnjujući daljnju paniku na tržištima i pitajući svoje sljedbenike na Twitteru tko je “veći neprijatelj” Sjedinjenim Državama – kineski predsjednik Xi Jinping ili predsjednik Feda Jerome Powell?

Dok je Trump brzo okrivio Kinu za trgovinski rat, on je igrao agresora tijekom cijelog sukoba, označavajući Kinu kao valutnog manipulatora. U svojoj odlučnosti da izbaci kineske kompanije poput Huaweija s američkih tržišta SAD su tvride kakoo Kina čak ide protiv želje američke industrije. Američka poljoprivredna industrija, koju su već prošle godine pogodile katastrofalne kiše, poplave i tornada, bulji u ogromne gubitke dok Kina, jedan od njenih najvećih kupaca, ima puno bolje prihode od poljoprivrednih proizvoda.

Trgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 godine prije

Imaju Ameri love, neka plaćaju, ili neka idu u Kanadu i Mexico kao mi nekad u Trst…:-))).

Son of Alerik
4 godine prije

Tko se mača laća, od mača i pogiba. Zasigurno je bilo lijepo Amerikancima čuti na početku Trumpova mandata ono America First, ali put s kojim je Trump krenuo neće do toga dovesti. Da je išao s povlačenjem vojnih snaga iz Europe, iz Afganistana, Bliskog Istoka; da je novac kojeg troši na toliki vojni aparat usmjerio u smanjenje poreza pa ga prelio u konkurentnost američkog gospodarstva, vjerojatno bi uspio. S carinama na kinesku robu sasvim sigurno neće. Morao bi se upitati zašto Kinezi proizvode jeftinije i kvalitetnije, zašto se proizvodnja u SAD-u ne isplati pa onda djelovati. Mogao je s potpunim pravom napasti Kineze zbog krađe intelektualnog vlasništva, zbog besramnog kopiranja proizvoda u čiju kreaciju su Amerikanci uložili milijarde dolara. Mogao je Kineze napasti zbog manipulacija s tečajem. Ali napasti ih carinama? Carinama je oteo više od 20 milijarda dolara vlastitim građanima, a kinesku konkurentnost nije umanjio, niti američku uvećao. Pentagon… Čitaj više »

Jovo Kjava
4 godine prije

Sto jace bacis Bumerang sve jace ti se od glavu odbije.A Trampu masala glava ko Tolombak.

Tursunov
4 godine prije

Tramp govori i radi ono, za sto lideri iz EU nemaju “m…”.
Tramp je nametnuo carine na robu iz Kine, koliko i Kina carini robu iz USA.
Nakon cega je Kina je pocela manipulirati kursem nacionalne valute.
Tramp je mislio da ce se dogovorit sa Kinom u vezi trgovine, kao sa Kanadom i Meksikom,
ali komunisti igraju prljavu igru. Jedno govore, a drugo rade.
Trgovina sa Kinom, nije samo problem USA, vec i EU, Rusije, Indije, … svi u svetu su postali ovisnici o jeftinoj robi iz Kine.
Iz godine u godinu sve vise.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI