fbpx

Trumpov mega-infrastrukturni plan je put u pakao, a ne u blagostanje

projekat infrastruktura gradjevina

Nakon što ga je najavio u tradicionalnom govoru o stanju nacije, američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak predstavio dugo očekivani infrastrukturni plan u okviru kojeg bi sljedećih deset godina za popravak i izgradnju cesta, mostova, zračnih luka i još mnogo toga trebalo biti usmjereno najmanje 1500 milijardi dolara.

Međutim, dokument od 55 stranica ne sadrži ključnu stvar koja bi omogućila uštedu milijardi dolara godišnje na infrastrukturi. Naime, stručnjaci koji su sklepali najambiciozniji plan ikada su zaboravili stabilnost objekata u okolnostima klimatskih promjena.

Ravnateljica Nacionalnog vijeća za zaštitu prirodnih resursa Stephanie Gidigbi je nazvala plan “pogrešno usmjerenim”.

Nepravilno ciljani infrastrukturni plan uprave Trumpa zanemaruje prijetnje s kojima se suočava naša zemlja. To uključuje sve snažnije uragane, veće temperature i sve masovnije poplave. Razumno ulaganje u budućnost može pomoći našim lokalnim zajednicama da budu otpornije na posljedice klimatskih promjena i prepoznaju mogućnosti čiste energije”, rekla je Stephanie Gidigbi, koja je vidjela da infrastrukturni plan Trumpove uprave ignorira očigledne promjene klime na sjevernoameričkom kontinentu.

Iako je teško točno odrediti koliko će Amerika biti pogođena oštećenjima infrastrukture zbog klimatskih fenomena koji se ranije nisu bilježili, studija provedena 2017. godine je procijenila da povećanje temperature povećava troškove održavanja i izgradnju cesta milijarde dolara svake godine.

solarni put

I ovdje govorimo samo o cestama. Činjenica je da je asfalt izrazito osjetljiv na temperaturu, što i nije neko otkriće. Ako je previše hladno, asfalt može ispucati, a ako je previše vruće, djelomično se rastopi. Temperatura određuje i način njegove izrade.

Mješavine asfalta otpornije na vruća ljeta često koštaju više, ali ceste izgrađene od takve vrste asfalta se manje oštećuju i stoga ne trebaju česte popravke.

Prema ovoj studiji, zbog promjene temperature su 2010. umjesto 13,6 milijardi troškovi održavanja cesta iznosili 14,5 milijardi dolara godišnje. Ova brojka bi se do 2040. mogla popeti na 19 milijardi, a do 2070.  na 21,8 milijardi dolara.

Prema ekstremnijim predviđanjima, povećanje temperature u 2040. može povećati godišnji trošak održavanja na 26,3 milijarde, a 2070. na 35,8 milijardi dolara.

Ove prognoze ne uzimaju u obzir utjecaj poplava i olujnih udara na ceste, samo zabilježeni, praćeni i predviđeni rast temperature.

Budući da je transportni sustav glavni dio javnih investicija, a gospodarske aktivnosti ovog sektora iznose 8,9% BDP-a, posljedice klimatskih promjena bi mogle biti značajne, navode autori istraživanja.

Trumpov plan predlaže napuštanje tradicionalne sheme financiranja infrastrukture. Savezna vlada sada pokriva većinu troškova, a prema planu Donalda Trumpa bi lokalne vlasti morale snositi najmanje 80% financijskog tereta.

Lokalne vlasti su već uglavnom odgovorne za popravke nakon snažnih uragana i drugih prirodnih vremenskih nepogoda. Na primjer, New York planira potrošiti 20 milijardi dolara na posao obnove nakon uragana Sandy.

“Ovaj plan jednostavno prebacuje odgovornost za popravak uništene infrastrukture iz državnog na lokalne proračune koji su već iscrpljeni”, rekao je Kenneth Kimmell, predsjednik organizacije “Union of Concerned Scientists”.

Hrvatska zna graditi ceste i mostove

U jednom dijelu plana je rečeno kako se Bijela kuća nada da će smanjiti trajanje procjene utjecaja na okoliš na nove infrastrukturne projekte na 21 mjesec, što bi značilo brže izdavanje dozvola i pokretanje izgradnje. Činjenica je da danas trebaju proći godine da se dobije procjena utjecaja na okoliš, ali ovako šlampavo napravljen plan, što je za sada još uvijek dokument od 55 stranica i treba doradu, ne ostavlja prostora za optimizam.

Prema kritičarima, smanjenje roka za izdavanje dozvola može imati više razloga. Između ostalog, Trumpovo carstvo je nastalo u građevinskom sektoru. Ali čak i da nema nikakve koristi od njega, plan protjeruje struku i može omogućiti investitorima projekta da izbjegnu stroge ekološke propise.

Infrastrukturni plan se oslanja na Trumpova obećanja o ukidanju zakona koji se odnose na klimatske promjene, uključujući “Clean Energy Plan”, Pariški sporazum i Zakon o čistoj vodi.

2017. je američka vlada već odustala od obvezne izgradnje zaštitnih barijera od poplava za ceste i mostove, što već nije pitanje okoliša, nego sigurnosti.

Kenneth Kimmell ističe kako Trumpov infrastrukturni plan također ne spominje obnovljivu energiju, suvremenu električnu mrežu, održivost ili prilagodbu.

“Ovaj plan ima temelje u prošlosti, a mi trebamo ulaganja za budućnost”, zaključuje Kimmell, koji ne kritizira ulaganja u infrastrukturu kao takva, nego ignorantski pristup tima koji je izradio dokument za kojeg američki predsjednik kaže da će osigurati Americi bolju budućnost.

Usput, trenutno se više 50 000 mostova od postojećih 612 677 smatraju “strukturno nesavršenim” i mogu se urušiti svakog trenutka. Amerikanci ove “strukturno nesavršene” mostove prijeđu 174 milijuna puta dnevno. Prosječena starost “strukturno nesavršenog” mosta je 67 godina, a oni koji su u zadovoljavajućem stanju su stari prosječno 40 godina. Od postojećih popravak treba svaki treći, odnosno 226 837 mostova u Sjedinjenim Državama.

Čini se da Trump primjećuje problem infrastrukture, kojeg je više puta spomenuo tijekom predizborne kampanje.

Hrvatska zna graditi ceste i mostove - petlja

Ali s jedne strane, ako FED treba potrošiti milijarde dolara, bolje je da ostanu unutar zemlje nego da idu u inozemstvo. S druge strane, fokus na širenje infrastrukture proturječi njegovoj kritici vladajuće klase.

Pa zašto se Trumpov režim fokusirao na infrastrukturu?  Prvo, potrošnja infrastrukture je barem očigledna. Na primjer, kada porezni obveznici vide podatke o milijardama dolara koji se troše u Afganistanu, to je za njih samo ukupan zbir nula. S izuzetkom mostova koji ne vode nigdje, mnogi smatraju da unutarnja potrošnja na infrastrukturu donosi barem neku neto dobit, čak i ako znači neviđenu potrošnju.

Savezna vlada već dugo traži opravdanja za izbjegavanje ulaganja, pravdajući tako svoje aktivnosti izvan zemlje i nakon Hladnog rata. Infrastruktura danas može poslužiti samo kao propagandni cilj, kao i što je to ’60-ih bila utrka sa Sovjetima za odlazak u svemir.

S obzirom na to da se u infrastrukturnim projektima koristi velik broj domaćih radnika, ovi troškovi služe i kako bi se dobila potpora velike mase radnika čije životne sredine trenutno ovise o saveznoj potrošnji. Međutim, trik s plaćanjem projekata uglavnom od strane saveznih država i lokalne samouprave, te privatnih ulagača, ako se pojave, kao da nitko ne primjećuje.

Trump djeluje u najboljim tradicijama populizma kada se obraća najugroženijim predstavnicima nacije, ali i u najgorim tradicijama kada dodaje da su troškovi infrastrukture nekontrolirani, što dovodi do novog raskola u društvu.

Zašto je to tako? U novom političkom dobu podjela, vlada može biti jedan od rijetkih fenomena koji ujedinjuje društvo, a vlada koja je na vlast došla kombinacijom ideje širenja blagostanja unutar zemlje, uključujući i ulaganja u infrastrukturu, uz nastavak vođenja ranije pokrenutih ratova samo dijeli društvo.

Razvoj infrastrukture mora biti posljedica akumulacije bogatstva, a ne razlog za stvaranje dobiti. Nesporazum oko ovog jednostavnog ekonomskog poučka je put u pakao, a ne u prosperitet.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
39 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
danko
Gost
danko
3 godine prije

Trla Baba Trumpa

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Trumpova ideja (ako je njegova) je jednostavna: smanjiti sredstva za vojsku i preusmjeriti ih na gradnju infrastrukture po cijeloj državi. Ideja je dobra, čak vrlo dobra jer će koristi biti višestruke: zapošljavanje kapaciteta industrije, zapošljavanje radne snage i usto dobiješ prenovljenu infrastrukturu. Nebuloze oko “… klimatskih promjena koje će utjecati na infrastrukture…” nisu ništa drugo nego strahovi istih onih krugova koji ga napadaju jer bi “taj grozni Trump” mogao uspjeti a to je za njih noćna mora.
Kao da su svi zaboravili da se je Amerika izgradila na taj način i postala ono što je.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  čitalac

Dobro bi bilo da je tako. Malo me buni što je prvo drastično povećao budžet za vojne svrhe. Općenito sam stekao dojam da su ta “ulaganja” u nešto, iako bi trebalo da je dobro, ustvari je samo pogodovanje nekome u tom biznisu.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije
Reply to  čitalac

čitalac
Amerika je postala to sto je na racun ropstva, otimanja i pljacki te novije i prekomorskog osvajanja. Nije velika nacija ona, koja nastaje na tudjoj patnji

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

Bilo je i toga, ali bilo je toga i kod drugih pa nisu postali to što je (bila?) Amerika.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Da je Trump predložio bilo što, gornji autor bi našao razlog da to proglasi putem za pakao. Kad se ide iz socijalističkih postavki kako razvoj infrastrukture mora biti posljedica akumulacije bogatstva, a ne razlog za stvaranje dobiti – drugačije se zaključiti i ne može. Naravno – pogrešno. Primjerice – kad bi Hrvatska izgradila prugu Rijeka – Zagreb pa dalje za Budimpeštu,, izgradila na kopnu kontejnerske terminale (i sve to na dug), kako to predlaže dr. Miloš, bi li je to u konačnici činilo siromašnijom? Jedino u socijalističkom umu. U stvarnosti ne bi. Trump s pravom ignorira globalno zatopljenje. Po svemu sudeći smo na početku ledenog doba. U razvijenim zemljama je logično infrastruktura u lošem stanju. Samo zato jer su odavno razvijeni i odavno su izgradili infrastrukturu. Neće valjda u BiH auto putevi (svih 18 i malo više km) ići u rekonstrukciju?! Ali zato u Njemačkoj moraju. Nijemci su najprije izgradili financijsku konstrukciju i sad je na redu izgradnja treće trake auto ceste, rušenje starih i izgradnja novih mostova, nadvožnjaka, vijadukata. Italija ima isti problem (lani su pala dva nadvožnjaka na kolnik, jedan u Milanu, drugi ispod Ancone, bilo je i mrtvih). Sasvim sigurno će Trump plan doraditi i financijski postaviti… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Prije 27 godina plebiscitarno ste odlucili da hocete demokraciju i kapitalizam ,”komunisticki diktator Tito a kako vi tvrdite koji se samo zaduzivao dok je u pauzama od zaduzivanja ubijao ili slao na goli otok nevine hrvate i srbe” ,umro je prije 37 godina . Medjutim cinjenica i istina jest to da vam je oslobodio zemlju od agresora i domacih izdajnika , nakon toga pod njegovom vlascu izgradjena je kompletna infrastruktura , elektrifikacija i osnovno opismenjivanje .Potom je napravio vrtice, skole i bolnice u kojima danas nemate tariguza a malter pada djeci u skolama i pacijentima u bolnicama na glavu . Nakon toga je proveo industrijalizaciju koja je tada kasnila 50 godina , napravio vam covjek tvornice uz obavezan topli obrok i radnicka odmaralista , napunio je silose zitom a banke zlatom , izgradio vam stotine tisuca stanova .Vrtici za djecu i skolstvo vam je bilo besplatno , zdravstvo takodje , gradili smo u domacim tvrtkama i tvornicama sve od igle do brodova, aviona i lokomotiva. Vojna industrija i armija je bila respektabilna ,proizvodili smo gotovo sve od tenkova do kalasnjikova , u gradjevinskoj industriji nisko a pogotovo visoko gradnji bili smo prepoznati u cijelom svijetu , nasi inzinjeri ,profesori ali… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Georgij Ž.- Napriča ti nama kako je tvoj voljeni Tito napravio (nama) ovo i ono. A u biti nije on napravio, ako izuzmemo neku ogradu u Velikom Trojstvu, u životu ništa. Od mladosti, da izbjegne iole ozbiljniji posao bavio se sindikatom i politikom. A to sve što si nabrojao da je on učinio učinili su obični mali ljudi, naši roditelji, bez obzira jesu li bili zaljubljeni u Tita ili ne.
Da ne prelazi granice dobrog ukusa, tvoja opsesija pokojnim vođom, bila bi smiješna. Ovako je samo neukusna. Na najboljem si putu da uspiješ što još nitko nije, da od komunističkog diktatora napraviš boga.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Piretis

Ispadne da je Tito bio slučajno predsjednik dok su mali ljudi bili raspoloženi da nešto prave a umro tik prije nego ih je prošla volja. Šta se desilo malim ljudima da danas to ne rade? Po toj logici, mali ljudi bi danas svašta napravili. Ako ništa imamo kadar, obrazovane ljude, tehnologiju a nema ni Tita da smeta.
Nije stvar u veličanju Tita ili komunista, problem je kad neko počne drugome da objašnjava kako je živio. Eto, ne znam ja kako sam živio i sad će neko da mi to objasni ko se rodio poslije Tita.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Tomica

Otkud tebi da su “ti” rodjeni poslije Tita?

I da mozda ne prica ovdje magarac konju da ima duge usi? Ako je covjek iskusio nesto sto je znatno kompleksnije, ako ne suprotno, nego ono sto se ovdje promice, a na vlastitoj kozi, zasto se ne bi smio o tome izjasniti? Da vam ne povrijedi osjecajcice?

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Gordan

@Gordan Što, da se nisi našao? Da čitaš znao bi da je “rođeni poslije Tita” općenito i nije se konkretno odnosilo na Piretisa. Da bilo je takvih i ne jedan.
Niko nije sporio da je bilo i loših stvari u tom dobu, uglavnom zbog slobode i ljudske pokvarenosti da to iskoristi. Nemam vremena da objašnjavam kakav je bio omjer nezadovoljnika i oštećenih, te onih kojima je bilo dobro, a kakav je danas.
Mislim da se ti vodiš osjećajčićima. Koji dio mog odgovora ti je bio posebno osjećajan? I ti misliš da Tito nije bio vrhunski državnik i da bi u onim vremenima to neko bolje odradio? Misliš da bi sa ovakvom garniturom vlasti bilo bolje? Svi svjetski državnici su bili Titu na sahrani ali šta oni znaju. I njima ćeš da kažeš da je bio samo bravar?

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Tomica

@Tomica- Strašno mi je teško zavoljeti nekog, bez obzira na sve “argumente”, koji je doslovno moju užu i širu obitelj šikanirao.
Nisam rođen poslije Tita. Da bar jesam (bio bih gotovo upola mlađi),

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis Vrati se nekoliko postova nazad pa ćeš primjetiti da si napisao da on nije ništa osobno izgradio a sad si napisao da je tebe i tvoju obitelj osobno šikanirao. Ako misliš da postoji država u kojoj nema nezadovoljnika koje vlast šikanira u grdnoj si zabludi. Ne treba niko da ga kuje u zvijezde, dovoljno je biti pošten i priznati mu sve što je dobro uradio. Čitav svijet ga je poštivao i odao mu poštu samo smo mi pronašli da nije valjao.
Svi su mislili da će napraviti bolju državu nego što je on i sad poslije 3 desetljeća jedino mogu pokušati umanjiti njegova postignuća jer svojih gotovo da nemaju.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Tomica

@Tomica- U pravilu stvari nisu ni crne ni bijele, ali se nekima čine takve. Eto vidiš, meni se čine crnim (ili bar crnjim nego drugima). Ali nije to problem. Ne pričam ja, ničim izazvan protiv bilo koga, pa ni protiv Tita. Ali teško mi je suzdržati se kad vidim kako neki uzdižu u oblake osobu koja je druge zavijala u crno. Nemam ništa protiv da ga voli ko god hoće, ali imam protiv da ga prikazuju kao sveca i spominju samo po dobru. Nisam čovjek mržnje, samo teško praštam.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis filaju te minusima (ja nikad) iako realno pišeš. Sjećam se kad sam bio mali gledam ja zgrade i kuće i mislim sve je to Tito napravio i sagradio. To je kad doslovno shvatiš da je Tito izgradio Jugoslaviju. Ali u vrtićkoj predškolskoj dobi se to može razumjeti iako mi je bilo čudno kad su mi rekli da je našu zgradu izgradila Industrogradnja i njeni radnici a deda je uz pomoć familije izgradio kuću. Znači Tito nije bio baš takav graditelj kako su rekli ali Zidar jest bio. I to Slobodni. Više o tome u drugom komentaru pa se idemo natjecati u minusima. Još jednom zašto ne ukinete pluseve i minuse jer ima zaista kvalitetnih komentara koji se NELOGIČNO filaju minusima. Pa ne moramo svi isto misliti ali kvalitetnom komentaru uvijek plus pa makar ja sasvim suprotno mislio.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Perun

@Perun- Fućkaš minuse. Jedni ih dijele iz zabave, jedni jer ne kuže što piše.
Meni je @Georgij Žukov jedan sasvim simpatičan lik. Divim se upornom glorificiranju davno pokojnog “Vođe” i propale zemlje. Takvo nešto bilo je teško naći čak i kod profesionalnih entuzijasta sredinom 70ih godina. S tim što su oni imali privilegije i “zahvalnost” parije a naš Georgij ništa.
Nemam ja ništa protiv onih koji vole i žale za Titom ali neka nas ne gnjave, na dnevnoj bazi, tom ljubavlju. Meni je drag npr. Miroslav Krleža ili Van Morrison pa ne opterećujem druge s tim.

Citac
Gost
Citac
3 godine prije
Reply to  Piretis

Nasi stari bi rekli: ‘nasla vreca zakrpu’ , pa se jadate jedan drugom, umjesto da nesto konstruktivno radite ili barem ne sirite teorije zavjera , koje vam idu od ruke.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Citac

@Citac ma nema teorije. Postoje samo Bogovi koji moraju umrijeti kada im budu porušeni svi hramovi i kada im se razbježe svi sljedbenici. Ovo su više duhovna i religijska pitanja i neka teološka razmatranja a svi znamo kakva je kazna za nas heretike.

Renato
Member
Renato
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Georgij Žukov…. samo dvije rijeci.. “svaka cast”

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije
Reply to  Renato

Pridružujem se : svaka čast druže Žukov!

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Nameću se kolektivne krivnje i nama koji nikad nismo izašli na neke izbore a živi se u bastionu demokracije i kapitalizma. Ja nemam problem s tim da sam pobornik poštenog i stabilnog režima uz ogromnu ideološku fleksibilnost. Bilo mi je dobro u Jugi ali me ne zanima Titov kult ličnosti niti se ikad njegovao u mojoj obitelji. Objektivno gledano imao je dobrih i loših poteza, tako daleko od Božanstvenosti. Eto ako je on sve izgradio što su uradile te bezlične jedinke iz Naroda? I koji će mu Narod kad je očigledno utjelovljenje kakvog Božanstva? Pa ako je tabu reći da je odgovoran za ubijanje ratnih zarobljenika gdje je sud trebao utvrđivati pojedinačnu odgovornost bilo je tu i likvidacija samih komunista tj. svake konkurencije da dođe na čelo Partije. Koga zanima neka pročita nešto o Mustafi Golubiću. Tu je i Ustav iz 1974. kojim je stvoren pravni okvir za raspad SFRJ. Po nalogu koje masonske lože zaista ne znam ali zadatak je izvršen. Ako Božanski nije znao da je to uvertira u raspad države onda možemo povjerovati da ni Fuhrer (još jedan mesijanski kult ličnosti) nije znao za tamo neke logore. Zašto uvjereni komunist nema petokraku na grobu u vrijeme kad… Pročitaj više »

stefano
Gost
stefano
3 godine prije
Reply to  Perun

Svaka čast na komentaru g. Perun, teško se može demantirati. Ponekad mi se čini da je stvarno prezime našeg dragog Đorđa Konstatinovića ,Broz

Citac
Gost
Citac
3 godine prije
Reply to  stefano

Ako vam je ime vazno a da bi opravdali desktrukciju Juge i fasizma koji je evidentan, ‘svaka Vi cast’ .

Citac
Gost
Citac
3 godine prije
Reply to  Perun

E, neka si ti nama objasnio nacine izgradnje i privrednog oporavka nakon 1945.g. /iz opanaka sa oputama/ preko kulta licnosti Josipa Broza i njegovih gresaka, pa preko glupog naroda koji danas uziva sve u divnim kreacijama demokratije i glavne grane ekonomije ‘turizma’ osjecajuci se slobodnim, toliko da ide bilo gdje i zivi kako mu se hoce smanjujuci svoj broj u drzavi u kojoj je ponikao a sve u zelji da podrzi igru ‘lozaca iz visih razina Piramide’. Mrznja nije i ne moze biti opravdanje za pretpostavke, licne animozitete i promasaje u licnom zivotu.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Citac

@Citac ako ti nešto znači Tuđman je više puta isticao Titove zasluge kao državnika bez kojih ne bi mogli ostvariti ono u čemu sad uživamo. Ako ti nije poznato Franjo Tuđman je bio najmlađi Titov general, bivši predsednik SD Partizan, osnivač HDZ (nacionalno krilo Partije u HR) i Prvi Hrvatski Predsjednik (još jedan kult ličnosti slabijeg inteziteta jer nije šegrt taj kalibar). Dok je Franjo bio živ nitko od njegovih poltrona nije smio dovoditi Tita u pitanje. Budući da je Tuđman uspješno odigrao svoju ulogu u razbijanju SFRJ pa isticao i Titove zasluge kako smo sve to postigli što reći nego uživajmo. Ja se divim hohštapleru kojeg pušite još uvijek a zaista ne mrzim nikoga. Poštujem svačije mišljenje samo vama smeta “bogohuljenje”. Što se mene tiče možete Titu podizati svetišta i hramove ali ja mogu doći samo kao turist a ne kao sljedbenik. Što se tiče ličnog života jako malo promašaja, prilično dobro gađam. Samo ja uspjeh ne mjerim u novcu, tu sam recimo na razini balkanskog prosjeka i dok se ima za osnovne potrebe ne žalim se,

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

nevjerovatno je kako patološki mrzitelji Tita i Jugoslavije pokušavaju odbraniti neobranjivo. Ako zanemarimo sve ideološke priče, činjenica je da je iza njega ostala zemlja sa izgrađenom infrastrukturom i industrijom, obrazovanim i zaposlenim (iako i dalje zadrtim) građanima, i da se to radilo planski. Da tako nije bilo planirano i vođeno iz vrha, mali čovjek bi ostao na dnu gdje je bio i do tad, uzalud bi mu bio trud i susjedi, kako to lupetaju piretis, perun i ostali. Ako je tako, zašto se danas stvari ne rješavaju time da ti dođu susjedi pomoći da se skućiš, nego se zadužuje do groba? Objasnite to, geniji. No dobro, patološke mrzitelje prošlosti se ne može razuvjeriti, u pitanju su uglavnom duboke traume i uvjerenja, pa se neću ni truditi. Samo da napomenem, za vrijeme u kojem je živio i radio, Tito je bio blag kao kamilica. 1946-1948 su se vršile masovne likvidacije po cijeloj zapadnoj evropi, pogotovo njemačkoj i francuskoj, gdje je pobijeno daleko više ljudi nego u SFRJ. Tito je ograničio krvoproliće kod nas u maksimalno mogućoj mjeri, i u tome je dobro odradio svoju dužnost. Goli otok je i otvoren da bi se izbjegle nepotrebne likvidacije i ljude maknulo na neko… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo jbga nemam matričnu genijalnost pa ponekad lupetam. Više sam onako prirodan što znači glup i sretan da sam slobodan od takve pameti. Što se tiče Juge to je jedna pozitivna ideja koju je trebalo usavršavati ali su Lože odlučile drugačije. Ja samo ne volim kultove ličnosti. Ni Ante, ni Adolfa, ni Staljina ni maršala Tita ni generala Franje ni najdražeg vođe Kima samo da neke nabrojim. Mogao bih ti navesti masu Titovih grešaka koje su dovele do raspada SFRJ ali bilo bi uzalud. Što se tiče ekonomije zaista je brzo uzdignuta ali to nije razlog za stvaranje kulta ličnosti i bolesno obožavanje kao Boga. Relativizirati ratne zločine nema potrebe tkogod ih počinio. Isto tako možemo reći da su Ameri veliki humanisti što su istovarili samo dvije atomske na Japan a mogli su potopiti sve japanske otoke. Oni samo sravnali sa zemljom 2 grada puna civila jer ipak su to Good Boys. I nisam baš ljubitelj Slobodnog Zidarstva tj. Masonerije. Nikad se ne smije jedna država i sudbina milijuna ljudi zasnivati na jednoj osobi jer i “Bogovi” umiru. Jesam za jake vođe ali svaki pametan vođa će svjestan svoje prolaznosti učiniti sve da osigura budućnost i kontinuitet u obliku sposobnog… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo- E moj Ivo. Osim golog otoka zemlja je bila puna i drugih kazniona. Sremska Mitrovica, Sarajevo, Zenica, Foča, da nabrojim samo neke gdje su zaglavljivali politički zatvorenici. Usput i moja uža rodbina. Da, možda smo i bili bedaci, pa nismo noću prelazili granicu i bježali iz zemlje (iako se i o tome razmišljalo). I sasvim usput, uopće nas nisu proganjali jer smo bili šovinisti koji mrze, jer smo planirali raditi diverzije, jer smo širili “nazadnjačku zapadnu” propagandu. Ne, bili samo sasvim obični ljudi željni da nas se pusti na miru da živimo i VJERUJEMO što želimo. Ali nije išlo. Nemaš ti pojma, a i bolje ti je, što znači kad ne možeš ići u srednju školu koju hoćeš (u biti, najbolje, u nikoju), kad ne možeš dobiti posao, pasoš, kad te besmisleno uhode, kad u vojsku stigneš sa karakteristikama kao ratni zločinac.
I znaš što je najsmješnije? Što kad je njima, konačno smrknulo, mi ih nismo mrzili, nismo im se svetili ili ih olajavali. I nismo ih, kao ti nas, nazivali (zatupljenim) bedacima. A znaš zašto? zato jer smo cijelo vrijeme vjerovali da smo bolji od njih. I bili smo.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

alerik, to što si naškrabao je lišeno elementarne logike. Znači najrazvijenije zemlje imaju najdotrajaliju infrastrukturu jer su je prvi izgradili?!? Očigledno nikad nisi čuo za pojmove kao što je tekuće i investicijsko održavanje, planska obnova i slično, inače ne bi lupao ko maksim. Za tvoju infornaciju, infrastruktura u jednoj Švicarskoj je u odličnom stanju zbog gore navedenih planskih aktivnosti i redovnog ulaganja. U Italiji mostovi padaju jer ih je gradila mafija, stavljajući 70% manje armature od predviđene projektom, da bi stavili razliku u džep s lokalnim korumpiranim političarima. U americi ceste propadaju jer nitko desetljećima ne ulaže u obnovu, sve se krade i stavlja u nečiji džep. Što se tiče nizinske pruge Rijeka-Zagreb-Budimpešta, taj vlak je odavno prošao jer su nas pretekle i Slovenija i Italija, jedna s Koprom druga s Trstom. Uz to, u ovako visoko korumpiranoj tzv. državi, izgradnja bi koštala dvostruko-trostruko od predviđene, kao što je bio slučaj i s autocestama, na održavanju bi se kralo dodatno, prometa bi bilo malo jer se po zapovjedi iz Buzina konfrontiramo i s Rusijom i s Kinom, a krediti bi se uzeli kod najvećih lihvara, opet po naredbi, tako da cijeli projekt ne bi nikad bio profitabilan. Na kraju bi… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivo

Druze Ivo u tvoje komentare ne sumnjam i prije no sto sam ih procitao , a tvoju istinu o Svicarskom modelu planirane aktivnosti i pametnog redovitog ulaganja u infrastrukturu potvrditi cu ti kao insajder 🙂 jer zivim i radim u Svicarskoj . Naime u kantonu gdje zivim i radim gradi se tunel od za hrvate i srbe “pisljivih “2000 metara, medjutim nakon sto su obavljeni svi pripremni radovi i dobivene sve dozvole o gradnji , krenulo se na posao , kada sam procitao na tabli da ce se gradnja tunela zavrsiti za 10 godina znao sam da na tom tunelu nitko nece oprati pare ili ga farbati 3 puta .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo Odavno nisam pročitao nešto u čemu bi bilo više pesimizma i prezira prema Hrvatskoj, kao u ovom tvojem komentaru. To bi mi bilo razumljivo u slučaju da živiš negdje izvan Hrvatske pa se nalaziš u skupini onih koji imaju potrebu opravdavati svoj iseljenički izbor u lošem u domovini (primjerice, Žukov se očajnički drži Tita jer bi se bez te identifikacije psihički raspao). Pa onda svaka negativna vijest veseli i hrani dušu,a svaka pozitivna se doživljava kao bolni napad na sebe samoga. Ako je drugačije i ovdje u Hrvatskoj zarađuješ kruh svagdašnji, onda ogorčenje ima neke druge, tebi poznate uzroke. Infrastruktura i razvijenost (mjerljiva u svim mjerama) su sijamski blizanci. Gdje nema izgrađene infrastrukture, nema ni blagostanja. Jedan moj prijatelj (agronom, Hercegovac koji govori nekoliko jezika) mi je jednom rekao: Nikad nije dobro vrijeme za ulaganje, uvijek se čini da su sva mjesta zauzeta i da je najbolje niti ne pokušavati. Poslovni uspjeh ovisi o okolnostima, ali okolnosti nisu presudne. Presudan si ti. Otprilike tako nekako stoje stvari i s hrvatskom prugom, Slovencima i Trstom. Neka njih, ali mjesta ima i za nas. Priče o Buzinu su pretjerane. Samo, onima koji ne znaju kamo plove, ni jedan vjetar nije povoljan.… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

alerik, mani se psiholoških analiza, ne idu ti od ruke. Probaj se držati elementarne ekonomije. Od nedostatka investicija gore su samo pogrešne investicije. Od navedene pruge odustali su mnogi, iz razloga koje sam ti naveo, bio sam u radnoj grupi koja je projekt proučavala. Dakle ne lupetaj. Primjer promašene investicije,koji dolazi na velika vrata, je planirani LNG terminal na Krku. Još jedan tipični potez korumpirane vlasti: gradi se nešto što nema nikakvu ekonomsku logiku (jeftini plin ti dolazi plinovodom pred vrata, ti uništavaš turistički otok Krk da bi uvozio mnogo skuplji LNG). Ali, mnogi će se nakrasti na projektu pa on ide, a mora ići i jer se tako naredilo iz Buzina, u sklopu američkog nadmudrivanja s Rusima. Svi ekonomisti u zemlji znaju da je u pitanju neizbježni fijasko, ali projekt ide, a neupućeni (i profesionalni optimisti) plješću ručicama na ‘veličanstvene projekte’, poput tebe. I da parafraziram tvoju zadnju rečenicu; uza sve krađe (koje su pogubno djelovale na gospodarstvo i odvele nas u dužničko ropstvo), auto-ceste su izgrađene, zahvaljujući čemu stranci koji su vlasnici 90% hotela imaju puno više gostiju, za dovođenje kojih im plaćamo svi mi, tako da smo, kad platimo rate kredita sa kamatama, u platnom bilansu s… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo skoro sam pao sa stolice kad si mi otvorio oči pa sam nekako shvatio da sti ti kao član radne skupine nešto zaključio. Član radne skupine!? To ti je jače nego da kaže sam drug Tito. Poslije toga možeš samo reći Amen. Ne, ne to ne možeš. To je iz molitve, a titodi su kao istinski sotonisti imali samo kletve, zazivali su smrt. Dakle, kad netko ne želi riješiti problem, onda osnuje radnu skupinu. Odnosno troši državne pare na uhljebe, bilo honorarne ili stalno zaposlene u državnoj službi. Ne čudi da su uhljebi zaključili da se nama nešto ne isplati raditi. Uhljebima se ništa ne isplati. Možda ste falili što niste razmatrali mogućnost da nam prugu grade Kinezi, kao i ovaj nesretni most pa da poput Crnogoraca spavamo do podne i gledamo kako se kineska kukavelj muči radeći. Što se tiče LNG-a. Ako ne trošimo svoj novac, ako će platiti eu, yebe nas se. Neka plate. Bolje je imati još jedan dobavni pravac, nego li ovisiti o tomu kad će se Rusima dignuti neka stvar i zavrnuti nam špine. Kukanje o turizmu i ekologiji…da nije smiješno, bilo bi tužno jer kao titoid znaš da se LNG planira graditi na… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik ja živim u Hrvatskoj i planiram ostati ali mislim da je svačije ogorčenje i razočaranje razumljivo. Ljude se izbacuje na ulicu iz jedine nekretnine dok se financiraju parade nastranih osoba. Diplome se kupuju a poslije i radna mjesta. Oni koji uče i pošteno steknu diplomu ne mogu se nadati ni poslu čistačice u državnim ili javnim ustanovama ako nemaju vezu ili lovu da plate. Razumijem ja one koji iseljavaju, ne osuđujem ih. Ljudi imaju obitelji a nemaju za osnovne potrebe pa iz očaja idu robovati na truli Zapad. Većina njih je zauvijek izgubljena što je greška ove idiotske politike koja se vodi nakon demokratizacije. Najveće pravo koje pojedinac ima je suicid da se oslobodi ovozemaljskih briga. Problem će biti kada počne naseljavanje Slavonije koja je najviše ekonomski pogođena sa raznim demokratskim opozicionarima izniklim iz Arapskog Proljeća (to su oni bradati što vole oštra sječiva i eksplozivne naprave). Kuće se prodaju za bagatelu a saudijski režim pliva u lovi pa kad se stvori politička klima mogle bi biti brzo rasprodane i onda će biti multi-kulti letimo u zrak. Ne znam tko normalan može biti zadovoljan takvim stanjem. O tome koliko su političke elite slugani Bruxellesa ili utjecaju Amera… Pročitaj više »

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije

Ovaj propagandni pamflet ko da je prepisan s CNNa. Ovima da Trump sutra izmisli lijek za rak nebi valjao jer, eto, pri proizvodnji nisu vodili računa o klimatskim promjenama i migracijskim koridorima Kineske patke…
Dajte pomirite se već jednom da ste izgubili izbore, više sreće drugi put

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije

U biti, ovdje igraju obje strane Trumpa (ali ipak samo jednu stranu “geopolitike”.) Trump im valja kad napravi nesto sto prijeti stalezu USA na svjetskoj sceni (sto god covjek o tom mislio) a ne valja kad napravi nesto sto bi, kao, trebalo popraviti isti.

Pritom se ne stedi raznih neistina i poluistina. Ako ikog zanima sto, u biti, znaci da je most “strukturno deficijentan” moze se na vlastitu ruku raspitati, ali jedan “spoiler warning”: ne znaci da bi se sutra mogao urusiti.

Takodjer, u vrlo bliskoj proslosti su ovdje ismijavane teorije antropogenog globalnog zatopljenja/klimatskih promjena, a ovaj autor (tj …

čovjek
Gost
čovjek
3 godine prije

Oružje se slabo prodaje, a građevinska mafija iskorištava priliku i spaja se na proračun.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Čekaj ako je vojni proračun podignut na 716 milijardi, dug je uvećan za ukupno 1000 milijardi sad je dobro prešao 20 000 milijardi, Moodys je snizio kreditni rejting Americi, što se nije dogodilo od 2011. a prije vjerojatno nikad. gdje će naći novac?

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije

@Laki- Kao i do sada, u državnim obveznicama koje će većim dijelom kupiti (čuj kupiti, dat će novac i zaboraviti na njega) Kina. Toliko o kineskom podrivanju američke dominacije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik