Turska od Moskve i Teherana traži spašavanje terorista u Idlibu  

Vojna pomoc Turskih saveznika
27 komentara

Danas je sirijska vojska i dalje napredovala u pokrajini Idlib i došla nadomak Abu Duhura, mjesta i obližnje strateške baze na istoku ove pokrajine.

Prema do izvješćima Hezbollaha, sirijski vojska je danas oslobodila 12 naselja koja su bila pod kontrolom terorista koalicije Hayat Tahrir Al-Sham i njihovih saveznika.

U izvješću se dodaje da su vladine snage samo 2 kilometra od zračne bazu u Abu Duhur, koju teroristi drže već tri godine i ključna je točka za daljnje vojne aktivnosti u pokrajini Idlib.

VIDEO – Oslobođena područja u južnom Idlibu

https://www.youtube.com/watch?v=-Q7ZEIoFhpk

Turska prosvjeduje protiv ofenzive u Idlibu

U ovoj je situaciji posebno važno spomenuti ponašanje Ankare. Turski ministar vanjskih poslova je pozvao veleposlanike Rusije i Irana u Ankari kako bi prosvjedovao protiv kampanje sirijske vojske u pokrajini Idlib, prenosi turska agencija Anadolu.

U posljednjih nekoliko dana je turska vlada ruskih i iranskim vlastima diplomatskim putem uputila zabrinutost zbog kršenja sporazuma o ranije dogovorenim zonama primirja u Siriji.

Rusija i Iran su, zajedno s Turskom, jamci sporazuma iz Astane, koji je potpisan prošlog ljeta kako bi se smanjila razina sukoba u Siriji.

Budući da se ofenziva nastavlja, danas je ruski veleposlanik Aleksej Jerhov pozvan Ministarstvo vanjskih poslova Turske, gdje je čuo naglašenu zabrinutost Ankare, koja je koristila snažnu retoriku, ističe Anadolu.

Iranski veleposlanik, Ibrahim Taherian Fard, također je pozvan u na razgovor tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Turska je pozvala Damask da donese pravu odluku prije sastanka sa sirijskom oporbom, koji će se pod pokroviteljstvom Ankare, Moskve i Teherana održati krajem siječnja u ruskom gradu Sočiju.

Dok su Iran i Rusija jaki saveznici u Damaska, Turska podupire nekoliko naoružanih skupina koje se bore protiv sirijske vojske, od kojih većina zagovara radikalnu islamističku ideologiju.

Jutros je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu optužio sirijske snage da “napadaju umjerenu sirijsku opoziciju pod izgovorom borbe protiv Al-Nusra Fronta”.

O nedavnom napadu na ruski bazu u Hmeyminu, kada su ubijena dva vojnika i iza kojeg navodno stoji “Druga obalna brigada” takozvane “Slobodne sirijske vojske”, koju čine sirijski Turkomani i pripadnici “Islamske stranke Turkestana” sa sjevera Latakije i Idliba, Turska se nije htjela očitovati, iako je u Astani jamčila da će ove skupine poštovati primirje.

Osim toga, Mevlüt Çavusoglu optužuje sirijsku vojsku da pod izgovorom borbe protiv Al-Nusra Fronta napadaju “umjerenu sirijsku opoziciju”, a jučer je “Islamska stranka Turkestana” iz sjevernog dijela pokrajine Idlib poslala konvoj pojačanja “braći” iz Al-Nusra Fronta.

Fotografije vojne tehnike i ljudstva koje su sirijski Turkomani poslali Al-Nusra Frontu je stranka objavila na svom kanalu na društvenim mrežama, čime sve priče Mevlüta Çavusoglua o umjerenoj opoziciji padaju u vodu.

FOTO – Konvoj “Islamske stranke Turkestana” poslan u pomoć braći iz koalicije Hayat Tahrir Al-Sham

Konvoj "Islamske stranke Turkestana"
Konvoj “Islamske stranke Turkestana”

 

Konvoj "Islamske stranke Turkestana"
Konvoj “Islamske stranke Turkestana”

Njemački Bild piše kako je Ankara zabrinuta zbog djelovanja vlade Bashara Al-Assada na području na granici s Turskom i stoga je hitno pozvala veleposlanike Rusije i Irana na konzultacije.

Turska se složila oko uspostave sigurnosne zone u pokrajini Idlib, koja graniči s turskom državom, ali je vjerovala kako će tamo stvoriti svoje područje utjecaja unutar suverene susjedne države.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu je optužio sirijsku vladu da pokušava potkopati proces političkog rješenje sukoba u Siriji i da napada   “umjerenu opoziciju”.

“Takve akcije potkopavaju proces političkog rješenja”, istaknuo je turski ministar vanjskih poslova, ali nijednom riječju nije spomenuo trajne ili situacijske saveze skupina koje podržava Turska sa sirijskim ogrankom Al-Qaede.

Sudeći prema trenutnoj situaciji na terenu, sirijska vojska, koju u kampanju podržava i rusko zrakoplovstvo, nema namjeru obustaviti protuterorističku kampanju i ovo je prva velika kušnja za savez između Rusije, Irana i Turske u Siriji i prilika da Ankara potvrdi svoju predanost u iskorjenjivanju terorističkih skupina ili da otkrije svoje prave namjere.

“Turski trag?“ – Detalji o minobacačkom napadu na rusku bazu u Siriji

FOTO – Trenutna situacija na bojištu u Idlibu

Karta Idliba - 2018

konvojTurkestana
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Izgleda avio_baza Abu Duhur oslobodjena.
Mislio sam da je ona enklava kod Idliba iseljena.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Vrijeme je da se Erdogan istjera na led.A taj led pod njegovim nogama je veoma tanak.

Đuro
6 godine prije

To su njihovi!
Islamdžije su kompatibilne ideologije sa osmanlijama.(Erdo je pragmatični islamdžija)
Ja se samo nadam da poslije sirijske vojske neće ostat ni žive amebe.

Ivo
6 godine prije

Putko je ovo majstorski odigrao. A s obzirom da je dobar dio nas ovdje znao da po logici stvari Idlib dolazi na red početkom godine, valjda su znali i turčini, tako da je ovo samo predstava za domaće ovce i džihadlijske pušioničare koji ginu po Idlibu.

Ne vidim da će se turci usuditi rokati po sirijskoj vojsci s obzirom da su Ruski savjetnici u svakoj jedinici, što je jasno dano na znanje, a pogotovo da će po drugi put (pokušati) odigrati varijantu s rušenjem Ruskih aviona, koji su tamo danonoćno u akciji.

Epizoda s napadom dronovima koji su poletjeli iz Idliba samo je požurila cijelu priču, jer Rusi sad imaju imperativ čišćenja svega u krugu od 200 km oko Hmeiyma, što manje-više podrazumijeva da cijeli Idlib mora biti očišćen, službena granica s turčinima zaposjednuta, a tada, ako netko lansira dronove s turskog teritorija, zna se…

Laki Topalović
6 godine prije

Odlično odigrano. Erdogan sada ili će biti na strani Turkomana, koji su saveznici Al-Nusre ili…………..???? Njemu je inako YPG jedini problem. On se može odreći svega, ako da mu Kurdi prave nekakve “paradržave” to ne. Bit će zanimljiv rasplet, ali nitko ne želi dati prave informacije. Ovo je sve što znamo.-

PPP
6 godine prije

Sve ide po planu.

Bit će problema, ali će im ove sitne provokacije glave doći.

Neki dan smo o tome lijepo polemizirali, a sada se to i ostvaruje. Namjerno su ih ubacili u Idlib, da bi ga oslobodili.

Da pokušam malo smjelije prognozirati: “Na red će doći i sjever Sirije”. Samo polako.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

E sad gledajte… Kad je ISIL proglasio Kalifat, sirijska vojska je bila u raspadu i trebalo im je 6 mjeseci da dođu u predgrađa Damaska. Danas kad je obrnuto, kad je ISIL u raspadu, ipak nije lako pregaziti svu tu pustinju, usput ratovati i pobjeđivati. Za mene nesumnjivo da je sve akcije ISIL-a u početku njihove ekspanzije projektirao netko tko se izuzetno razumije u vojnu strategiju i taktiku, a ISIL takve nije imao. Za tako nešto, za udare na pravo mjesto u pravo vrijeme, bili su potrebni obavještajni podaci sa terena, što znači da se korupcija i izdaja u redovima sirijske vojske dogovorila puno ranije kao i svi planovi o napadima ISIL-a na baze i garnizone sirijske vojske i policije. Znači, u momentu kad je Kerry uvjeravao Assada da šaptom preda Siriju globalističkom monstrumu, da su svi planovi o uništenju države Sirije i protjerivanju Sirijaca već bili izrađeni. To obična… Čitaj više »

zvonimir
6 godine prije

sad će turci udrit po kurdima od muke

Laki Topalović
6 godine prije

Čini se da se povlače, a na arapskom ima audio snimka nekog oficira koji izvještava komandu da je u “džepu” istočno sve napušteno,

alan ford
6 godine prije

ma što sam vam rekao: ne vjerujte Erdoganu i Turskoj; Erdogan je kripto-hazar, skriva svoje hazarsko podrijetlo iz Gruzije. On i Turska su igrači SAD-a i Izraela. sve ono što Erdogan grmi protiv Izraela je igrokaz i gluma.

alan ford
6 godine prije

Maske sve više padaju. Maske navodnih “islamskih” država, koje su u stvarnosti samo sateliti Izraela i cionista. Ponajviše Saudijska Arabija i najveća arapska država Egipat, koje se sada sve više odaju. Već sam nekoliko puta rekao da je Saudijska Arabija, umjetna faktički cionistička država. A neki su ovdje na forumu pisali o tome da dijelovi saudijske kraljevske obitelji imaju hazarsko podrijetlo, o tome sam odavno čuo i na neovisnim američkim i drugim zapadnim portalima. Također sam odavno čuo na neovisnim portalima, da i egipatski predsjednik Al Sisi ima skriveno hazarsko podrijetlo. Već sam jednom pisao ovdje na forumu, kako je Al Sisi američki i izraelski čovjek. Evo nedavno je na portalu njemačkog Die Welta, članak napisao izraelski novinar Gil Yaron, koji piše otvoreno o tome, kako su vladama Saudijske Arabije i Egipta važniji odnosi sa Izraelom i zato one žele prisliti Palestince ne samo da prihvate odluku SAD-a da Jeruzalem… Čitaj više »

Jole
6 godine prije

@alan ford – Ja sam pisao o porijeklu saudijske kraljevske obitelji.Evo da ponovim.———Stvarna povijest je učiteljica života………………………. Veljače 14, 1945, Franklin Roosevelt (Z) se sastao sa saudijskim kraljem Ibn Saudom na američkom brodu USS Quincy. Američki State Department: : Zagarantiran nam je pristup izvoru fantastične sile, najdragocjenijeg materijalnog bogatstva u povijesti ove planete.” Tri godine kasnije Izrael je osnovan.Proučite podrijetlo vladajuće porodice Al-Saud . Uobičajena laž ( tu se prisjetite “kršćanske “ porodice Habzburga koja je vladala Austrougarskim carstvom preko 500 godina i koja je bila Askenazi -kazarskog podrijetla) je da su iz Hashmite plemena ,dok ustvari svoje porijeklo vuku iz židovskog plemena Banu Qunaiqa još iz sedmog stoljeća Arabije.Muhammed Ibn Abd koji je u 18 stoljeću uspostavio vahabi sektu Al Wahhab, svoje podrijetlo vuče iz turske Donemah zajednice ( kripto Židovi) ,sto je njegov djed bio, kao i kasnije Mustafa Kemal Ataturk.

Jole
6 godine prije

I još nešto o genocide nad Armencima. 24. travnja 1915. godine Armenci obilježavaju kao početak genocida. Na taj dan turska (mladoturska) vlada uhitila je 200 armenskih intelektualaca i članova njihovog odbora koji su bili pogubljeni. Armenci u otomanskoj vojsci bili su razoružani te ubijeni, a armensko vlasništvo bilo je zaplijenjeno. Ubojstva i progoni trajali su čak do 1923.U isto vrijeme, na istom geografskom području, sa jednakim metodama odvijao se i genocid nad Asircima. Oba genocida imali su za cilj osiguravanje kompaktnog turskog etničkog područja i sprječavanje da Rusija sa područja Kavkaza iziđe na obale Mediterana, preko područja današnje istočne Turske koje su u to doba u velikom dijelu naseljavali kršćanski Armenci i Asirci.Time je zapravo započeo genocid nad Armencima, u kojem ih je bilo ubijeno više od 1.5 milijuna, a u tu svrhu bio je i formiran specijalni ured (Teskilati Mahsusa), kojem su se na čelu nalazili mladoturski vojni zapovjednici,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI