Turska prijeti iračkim Kurdima: ”Platit ćete cijenu za referendum”

Turski helikoptreri
11 komentara

Turske vlasti su upozorile vodstvo iračkog Kurdistana da će ”sigurno morati platiti cijenu zbog svoje upornosti za održavanjem referenduma o neovisnosti ove autonomne regije u sjevernom Iraku”.

S ovim upozorenjem se glavnom gradu iračkog Kurdistana, Erbilu, jučer obratilo tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

U službenom priopćenju Ankare stoji: ”Kurdsko područje u Iraku treba biti svjesno da će u slučaju referenduma, usprkos našim prijateljskim savjetima o tom pitanju, za njega, naravno, morati platiti cijenu.”

Što će točno “platiti” političko vodstvo iračkih Kurda i koja je to “visoka cijena” na koju upozorava Ministarstvo vanjskih poslova Turske, nije navedeno.

Izjava također pozdravlja raniju odluku iračkog parlamenta u Bagdadu o nedopustivosti referenduma o neovisnosti na sjeveru zemlje.

Kao što smo izvijestili, irački parlament je 12. rujna usvojio rezoluciju održavanja referenduma u iračkom Kurdistanu i ona spominje i ”vojne mjere” u sprečavanju provedbe jednostranih odluka od strane Erbila.

Irački predsjednik parlamenta Salim Al-Jubouri je rekao da su zastupnici od središnjih vlasti u zemlji tražili da ”poduzmu sve korake za zaštitu jedinstva Iraka i da pokrene ozbiljan dijalog s vladom iračkog Kurdistana”.

Ranije, u intervjuu za BBC čelnik iračkog Kurdistana, Massoud Barzani, izjavio je kako će u slučaju nepriznavanja rezultata referenduma o neovisnosti regije Kurdi na sjeveru Iraka sami ”razgraničiti svoje granice”.

Referendum o neovisnosti će se održati 25. Rujna, a protiv njega su se izjasnili i tradicionalni prijatelji iračkih Kurda, kao Washington, koji  predlaže da se referendum odgodi do sljedeće godine, što zapravo ne mijenja ništa. Otvorena i neupitna podrška iračkim Kurdima je stigla samo iz Izraela, iz svih tijela državne vlasti, vojske i sigurnosnih službi židovske države.

Protiv referenduma su se izjasnili Iran i Sirija, iako ne ovako oštro kao Ankara. Turska je prva susjedna zemlja koja je uputila izravne prijetnje iračkim Kurdima, jer drži da se Erbil s referendumom  poigrava sa sudbinom šire regije.

Irak i kurdski referendum – Ratni bubnjevi i pripreme za sukob

PrijetnjaReferendum o neovisnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mamut
6 godine prije

ala kurdi u iraku,kao i ovi u siriji čačkaju mečku. pa sami će šiiti kao i sekularniji suniti u samom iraku,a tako i u siriji reagovati ako se okrenu nekoj vrsti nezavisnosti. blago rečeno biće belaja.

Arkaj
6 godine prije

Barzani se, vjerojatno uz američki nagovor, odlučio na potez koji bi mogao završiti kao kurdska katastrofa. Erbil je dosad opstao zbog prvenstveno turske podrške i trgovačkih veza. Ako Turska zatvori granicu a sirija, iran i sam irak ne priznaju referendum, kao što su već objavili, onda im ta politička podrška USA i Izraela malo znači. Tim prije što je vjerovatno da bi protiv sebe imali i sunitske arapske zemlje koje bi se lako mogle solidarizirati s Iračkom vladom. Ako nezavisnos Erbil pokušava graditi uz tajne dilove s USA onda se preračunao, ako ovo pokušava izgurat i bez USA dila onda je to čisti pokušaj samoubistva iz zasjede koji će uspjeti zbog faktora iznenađenja neprijatelja….

davor
6 godine prije

Izraelsko-američki projekt Kurdistan nastavlja dalje, na štetu svih država Bliskog Istoka.

Netkić iz Netkićevaca
6 godine prije

Dragi Kudri, ne bojte se ovog predjednika. Samo hrabro, ako treba ustanite i na oružje protiv Turaka i Iranaca. Sjetite se samo kako vas je Mullina vlast u Iranu ubijala nenaoružane, prvo vas oslijepe, pa vas režu, pale i kamenuju. Turska vas pokušava istrijebiti, tako da i tu trebate ustati na oružje, samo oružjem možete uništiti ono kopile iz Kašimpase. Sloboda Turskom, Iračkom i Iranskom Kurdistanu i SDFu u Siriji.

Alen
6 godine prije

Bas je erdoganu vjerovati.. Turska inace se pozicionira tj.nastoji pozicionirati tako da zeli iz svakog moguceg scenarija da izadje “dobar” tj da ostvare korist tj da ostvare win-win situaciju..
Njihovi potezi na to ukazuju a kao takvima ,interesdzijama bez emocija, nije im vjerovati ni mrvice u njihove namjere izjave i slicno..

Dopizdilomi
6 godine prije

Prijetnja nekome u drugoj državi je napad na tu državu. Bio bi red da Irak uloži prosvjednu notu.

Veno
6 godine prije

Kurdi kao i svi narodi na svijetu trebaju imati svoju državu, pa i uz cijenu znatno manjeg prostora nego to zaslužuju svojom rasprostranjenošću poput Izraela jer imaju svoj identitet, jezik, kulturu, te imaju pravo na samoopredjeljenje na referendumu. Smatram da time nisu ugroženi arapski šijitski i sunitski interesi u Iraku. Turska i Iran trebaju dati kulturnu autonomiju Kurdima i time dokazati da su civilizirane zemlje i da nisu diktature.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI