U Bahreinu vojni sudovi postali nadležni i za civile

Bahrein - protesti - policija
2 komentara

Režim u Bahreinu, zemlji na južnoj obali Perzijskog zaljeva kojom vlada sunitski režim obitelji Al-Halifa, potpuno je zaboravljen od strane medija. U zemlji površine 765 kvadratnih kilometara živi oko 1 300 000 ljudi, državna religija je islam, a oko 75% bahreinskih muslimana su šiiti. U Bahreinu je baza Središnjeg zapovjedništva američke “Pete flote”, a zemlja je članica “Zaljevskog vijeća za suradnju”, vojnog pakta kojim upravlja Saudijska Arabija. Zemljom trenutno vladaju kralj Hamad ibn Isa Al-Halifa i premijer Halifa ibn Salman Al-Halifa.

Mediji o situaciji u Bahreinu šute kao zaliveni, iako u zemlji danima traju prosvjedi koji su počeli još 2011. godine, na krilima takozvanog “Arapskog proljeća”. Tada su ih u glavnom gradu zemlje, Manami, na poziv vladajućeg režima u krvi ugušile saudijske trupe.

Kako više ni sami ne znaju kako smiriti pobunjeni narod, kralj Hamad ibn Isa Al-Halifa i premijer Halifa ibn Salman Al-Halifa su za odredili da je vojni sud nadležan i za civile.

Bahrein civile šalje pred vojni sud

Bahrein je odobrio suđenje civilima na vojnim sudovima, na što su ukazali aktivisti za ljudska prava u zemlji, obzirom da vojni sud može izreći smrtnu kaznu po kratkom postupku i na licu mjesta.

Ova odluka ja isto kao i nametanje izvanrednog stanja u cijeloj zemlji, poručili su.

Savjetodavno vijeće, odnosno Gornji dom bahreinskog parlamenta, glasovalo je za ovu mjeru u nedjelju, odmah nakon što je prije manje od dva tjedna odobrilo Zastupničko vijeće.

Potez Maname je obična manipulacija Ustavom, koji navodno “definira identitet onih kojima može biti suđeno na takvim sudovima”.

Susjedna Saudijska Arabija, koja radikalno utječe na odluke režima u Bahreinu, slično je redefinirala svoje protuterorističke zakone, kako bi proširili ovlasti snaga sigurnosti na široke dijelova oporbe i nezadovoljnog stanovništva.

Kao što smo rekli, Bahrein svjedoči najmirnijim prosvjedima u arapskom svijetu još od 2011. Međutim, policija i susjedne vojske koje pomažu bahreinskom režimu da se održi, napunili tamnice zatvora u zemlji i likvidirali veliki broj oporbenih aktivista.

Sada se stotine zatočenika suočava sa skraćenim postupkom pred vojnim sudovima. No, kako je Bahrein vjerni saveznik američke vojske i vazal u saudijskom “Zaljevskom vijeću za suradnju”, ova vijest vjerojatno nikoga neće posebno uznemiriti.

Bahrein - vojni sud sudi građane
Bahrein – vojni sud sudi građane

Vezano za temu: Šutnja medija o ustanku protiv tiranije u Bahreinu

Halifa ibn Salman Al-HalifaHamad ibn Isa Al-HalifaPeta flotašiitivojni sud
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jupiter
7 godine prije

Kako to ? Pa zar nije u modi da se vojni sudovi ukidaju.Ovo mora da je neka ozbiljna država

opet ja
7 godine prije

Ceo problem na bliskom istoku se javlja iz mržnje Sunita i Šiita, tačnije iz mržnje Sunita prema Šiitima. S. Arabija je pre par godina vojskom ušla u Bahrein da bi pomogla gušenje pobune koju tada zapadni mediji nisu mislim nigde ni pomenuli. Sem katarskog gasovoda, rušenje Asada i Sirije kao nezavisne države je bio pokušaj da se Iranu naudi uništenjem jedinog ozbiljnijeg saveznika. Da je Sirija pala, vrlo brzo bi usledio i napad na Iran od strane zalivskih sunitskihh monarhija. A Saudijci su čak nudili Izraelu svoj vazdušni prostor za napad na Iran. Setite se da su se sve velike iranske ofanzive u ratu sa Irakom 1980-1988. odvijale prema Basri, gde je većinsko stanovništvo Šiita. Odatle su mogli da prodru u S. Arabiju, Kuvajt, Katar…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI