Sirija – Zapovjednik terorista potvrdio izravnu suradnju s Izraelom

izrael
11 komentara

Iako podrška terorističkim skupinama na jugu Sirije od strane vojske izraelskog režima nije nikakva tajna. Do sada su dokazi bili i pronađena izraelska vojna vozila 2013. čak u Al-Qussayru, 150 kilometara sjeverno od područja Golana ili snimke prikupljanja i zbrinjavanja ranjenih terorista od strane izraelskih vojnika na okupiranom Golanu.

Osim toga, svi dokazi, iako autentični, o suradnji izraelske vojske su dolazile od sirijskih i medija koji nisu skloni režimu u Tel Avivu.

No, ovaj put je dokaze o otvorenoj vojnoj suradnji i koordinaciji vojnih aktivnosti islamističkih skupina i izraelske vojske pružio Times of Israel, koji je prije tri dana objavio intervju sa zapovjednikom jedne od terorističkih skupina u Siriji, Abu Hamadom.

U razgovoru s ratnim dopisnikom izraelskog lista, Judahom Arijem Grossom, Abu Hamad je govorio o izraelskoj pomoći i kako je kriza na Golanu nadjačala stare mržnje. Zapovjednik terorista kaže kako je zbog pomoći židovske države spašeno mnogo života skupina koje se bore protiv ”sirijskog režima” u području Golana.

Times of Israel piše ”kako se tisuće civila koji žive na granici sa Sirijom i na Golanu našlo između čekića i nakovnja”.

”S jedne strane su vladini borci, s druge ISIL, a treće pobunjeničke milicije”, izjavio je zapovjednik islamističkih terorista Abu Hamad.

Potvrdio je ”kako je njegova suradnja s Izraelom postala meta kritike od strane proiranskih milicija koje se bore za sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, ali je briga za civile zamijenila stare mržnje protiv Izraela”.

“Šiitske milicije tvrde da smo izdajnici”, rekao je Abu Hamad tijekom video konferencije, govoreći s novinarima u uredima Media Centra u Jeruzalemu putem Skypea iz dobro opremljene kolibe na području Quneitre na sirijskom Golanu.

Abu Hamad, koji je pokrio svoje lice kako bi zaštitio svoj identitet, također je komentirao navodni prekid vatre u kojem su posredovali Sjedinjene Američke Države i Rusija, rekavši da je riječ o praznoj deklaraciji i da se borbe, unatoč tome, nastavljaju.

Prema riječima terorista, jedina stvar koja ograničava rat je što njegova skupina ne može nabaviti potrebnu opremu i materijal.

Ranije ovog ljeta je izraelska vojska priopćila kako se ona brine za distribuciju humanitarne pomoći Sirijcima koji žive na granici Golana.

Pomoć je započela 2013. godine, kad je izraelska vojska dopustila ranjenim Sirijcima da se liječe u Izraelu. No, u proteklih godinu dana je vojska židovske države pokrenula ”Operaciju dobri susjed” (Operation Good Neighbor), čime je povećala pomoć, koja uključuje u liječenje kronično bolesne djece koja nemaju pristup bolnicama, izgradnju klinika u Siriji i opskrbu stotina tona hrane, lijekova i odjeće ratom pogođenih sela preko granice. Američka vojska kaže kako se pomoć koordinira preko civila i nevladinih udruga preko granice.

Međutim, Abu Hamad ne govori o tome, nego da su neke terorističke skupine u izravnom kontaktu s Izraelom i da dobivaju podršku ne od humanitarnih organizacija, nego od židovske države. Nije htio otkriti imena tih ”pobunjeničkih” skupina, ali ni svoje, budući da neke druge skupine navodno ”ne odobravaju ovu suradnju”.

“Situacija je vrlo loša”, rekao je Abu Hamad.

Izjavio je ”kako njegova skupina nastoji da se njihova suradnja sa židovskom državom ne otkrije i pozdravio je pomoć i zahvalio Izraelu na velikodušnosti”.

Abu Hamad je opisao i postupak ranjenika u Izrael zbog liječenja, spomenuvši jednu osobu koja služi kao kontakt u slučaju potrebe.

“Pozovemo čovjeka pod imenom Al-Safouri. On naziva Izraelce, a Izraelci odlučuju”, rekao je.

Programu humanitarne pomoći islamističkim militantima i civilima koji se nalaze na jugu zemlje Izrael je osmislio ”kako bi se promijenila percepcija sirijskog naroda o Izraelu, iako je to jedan od perifernih ciljeva operacije, dok je humanitarna pomoć glavni čimbenik”, za Times of Israel je rekao pukovnik koji upravlja ”Operacijom dobri susjed”.

Times of Israel piše ”kako su u intervjuima koje je objavila izraelska vojska sirijski civili izrazili ogromnu zahvalnost za pomoć koja dolazi iz zemlje za koju su vjerovali da je njihov neprijatelj”.

No, Judah Ari Gross prešućuje da se navodna pomoć isporučuje samo u dijelu područja koja pod nadzorom drže islamističke terorističke skupine na jugu Sirije, nikako na ona koja su pod kontrolom vladinih snaga. Uostalom, tamo pomoć Izraela nije ni potrebna.

Spomenimo da je ovo prvo javno priznanje jednog od zapovjednika islamističkih terorističkih skupina na jugu Sirije o suradnji s izraelskom vojskom i državom, što Izrael pretvara aktera u sukobu, iako je Tel Aviv uvijek tvrdio kako se njih sirijski sukob izravno ne tiče, sve dok ne ugrožava sigurnost židovske države.

 

x abu ahmad
FOTO – Abu Hamad tijekom videokonferencije s novinarima u Media Centru u Jeruzalemu
Golanoperacija dobri susjedšiitisiitska milicijaTimes of Israel
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
6 godine prije

Tko vjeruje ovom tipu da je uopće musliman?

Alen
6 godine prije

Koje iznenadjenje….

rodoljub
6 godine prije

Izgleda da je Hitler znao sa kim ima posla . (sarkazam)

dalmata
6 godine prije

I stvarno oni Izraelski poluprizvod koji je prije koji dan bezocno laga sjor Presjedniku Putinu,gledajuci ga u oci stvarno misli da je popija pamet ciloga svita?Ne da Iranci moraju ostat u Siriji,vec ih stavit na cilu granicu cionisticke nacisticke tvorevine,a sve zarobljena bradate inbecile okovat kadenan(lancima) da budu Irancima zivi zid prema cionistima

Jole
6 godine prije

Treba stavit pasdarane kod Golanske visoravni da paze na cionističke zločiće.I u vrtiću imaju nadzor,a ovi su još nediscipliniraniji i nestašniji pa nadzora mora biti.

EU dismr
6 godine prije

“Times of Israel” objavljuje intervju nakon što je Putin “iskulirao” cmoljenje Netanjahua. Svijet je stvarno pun “koincidencija” ..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI