fbpx

Još jedan pogrešan korak i šiitska armija će u Iraku zaratiti protiv američke vojske

siitski vojnici

U petak je u iračkoj pokrajini Kirkik proveden raketni napad na vojnu bazu K-1 u kojoj su razmještene američke i koalicijske snage.

Ubijen je jedan američki „ugovorni radnik“ i nekoliko pripadnika američke i iračke vojske, koje su također raspoređene u bazi, javio je Pentagon.

Napad na iračku vojnu bazu K1 se dogodio oko 19:20 po lokalnom vremenu. U Iraku je trenutno raspoređeno oko 5000 američkih vojnika.

“Iračke sigurnosne snage su reagirale i provode istragu“, navodi se u izjavi američke operacije „Inherent Resolve“ koju Pentagon navodno „vodi protiv Islamske države u Iraku i Siriji“.

Reuters je u petak izvijestio da su iračke sigurnosne snage pronašle lansirni sustav za rakete „Kaćuša“ na napuštenom vozilu u blizini baze.

Tko je proveo napad?

Prije svega podsjetimo da je u pokrajini Kirkuk aktivna relativno jaka skupina militanata ISIL-a i da je u regiji bogatoj naftom u tijeku kampanja čišćenja ostataka terorističkih bandi koje su aktivne u iračkoj pustinji i u Kirkuku su pokrenule malu pobunu.

Međutim, ne čekajući rezultate istrage ili bilo kakve nagovještaje o mogućim počiniteljima napada, kako prenosi ABC News, američki državni tajnik Mike Pompeo je za raketiranje baze K-1 optužio šiitske Hashd Al-Shaabi milicije, možda najmoćniju oružanu formaciju u zemlji s najvećim doprinosom u borbi protiv terorizma.

Pompeo je oštrim riječima upozorio „da su američke trupe u tim bazama smještene s iračkim snagama sigurnosti i da će svaki napad Irana ili njegovih opunomoćenika, koji šteti Amerikancima, njihovim saveznicima ili američkim interesima biti odgovoreno odlučnom američkom reakcijom“.

“Također, moramo iskoristiti ovu priliku da podsjetimo iranske čelnike da će njihovi napadi ili napadi njihovih opunomoćenika na bilo što što šteti Amerikancima, našim saveznicima ili našim interesima suočiti s odlučnim američkim odgovorom. Iran mora poštivati suverenitet svojih susjeda i odmah mora prestati pružati smrtonosnu pomoć i podršku trećim stranama u Iraku i cijeloj regiji“, rekao je Mike Pompeo još 13. prosinca, dva tjedna prije raketiranja spomenute baze.

Odgovor

Kao odgovor na raketiranje baze u Kirkuku, jučer su američki zrakoplovi proveli zračne udare na položaje šiitskih milicija u blizini granice sa Sirijom. U udarima na pet vojnih položaja na snage koje tamo čiste pustinju od ostataka terorista „Islamske države“ ubijena su, prema posljednjim informacijama, 32 boraca, a 45 ih je ranjeno. Udari su provedeni u području pograničnog grada Al-Qaima, nekoliko kilometara odaljenog od sirijskog grada Al-Bukamala.

Pogođeni vojni punktovi 45 i 46 iračkih šiitskih milicija Kata’ib Hezbollah, koje su dio krovne organizacije Hasd Al-Shaabi, su u tom području postavljeni za protunapad i napade na ostatak ISIL-a u Al-Qaemu i pograničnom području Iraka i Sirije.

Američko Središnje zapovjedništvo, koje je „odgovorno“ za ovo područje, kao da je postupilo po savjetu američke Zaklade za međunarodni mir Carnegie, koja je na nedavno održanoj konferenciji savjetovala upravo ovakvu vrstu odmazde.

“SAD bi trebale pričekati, ako bude potrebno, da se milicije Hashd Al-Shaabi ponovo popune, a ne da gađaju prazne zgrade. Udar na bilo koji njihov cilj u Iranu, Iraku, Libanonu, Siriji ili Jemenu treba smatrati fer igrom”, poručuju „mirotvorci“ američke Zaklade Carnegie.

Visoko zapovjedništvo Hashd Al-Shaabi snaga, uključujući prvog zapovjednika šiitskih boraca, Abu Mahdi Al-Muhandisa, potvrdilo je američke zračne udare na njihove položaje i da među borcima ima mrtvih i ranjenih.

Napad na američku ambasadu

Jučer je, nakon američkih udara na šiitske borce za granici sa Sirijom, ispaljeno 4 projektila una „Zelenu zonu“ u Bagdadu, dobro štićeno područje u kojem su strana veleposlanstva i vladini uredi.

Nakon napada je hitno evakuirano više desetaka djelatnika američkog veleposlanstva, koji su odvedeni „na sigurnu lokaciju“, vjerojatno u američku bazu u Anbaru.

Situacija eskalira iz sata u sat. Irački zakonodavci, od kojih je većina protiv američke vojne prisutnosti u zemlji, od premijera u ostavci Adela Abdula Mahdija traže da dizajnira zakon o protjerivanju američkih i NATO snaga u zemlju i da ga hitno uputi u parlament na glasanje.

Iz istog razloga je traženo da se u zemlju hitno vrati predsjednik Baham Saleh. Predsjednik je po povratku u Bagdad odmah osudio američke napade na regularne postrojbe koje su pod izravnim zapovjedništvom iračkog premijera još od 2014. i prvih dana borbe protiv ISIL-a, kada je reguliran njihov pravni status.

Premijer Abdul-Mahdi je od američkog zapovjedništva u zemlji pisanim putem zatražio da ne provodi bilo kakve zračne ili kopnene operacije u zemlji bez odobrenja vlade.

Radost u Izraelu: „Ovo je velika prekretnica“

Kao da ih je itko išta pitao, oglasili su se i izraelski dužnosnici. Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz je događaj opisao kao “prekretnicu u regionalnom odgovoru Iranu i njegovim zastupnicima”.

Washington i Tel Aviv su jedini koji Hashd Al-Shaabi snage smatraju „terorističkom organizacijom pod vodstvom Irana”, što irački dužnosnici žestoko odbacuju, iako zapovjednici poput Abu mahdija Al-Muhandisa ili Hadija Al-Amerija ne kriju svoje bliske veze s iranskim generalom Qassemom Sulejmanijem, zaduženim za aktivnosti Quds snaga IRGC izvan granica Islamske Republike.

Prateći događaje, iračka televizija Al-Hadath izvijestila je da su SAD povukle desetine civilnih radnika iz veleposlanstva u Bagdadu.

Ako se situacija danas dodatno eskalira, teško je predvidjeti što će se dogoditi. U najgorem scenariju je to izravni sukob šiitske armije u Iraku protiv de facto okupacijskih američkih trupa u zemlji.

ABC News / Carnegie / PressTV

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
76 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Crodaemon
Gost
Crodaemon
8 mjeseci prije

Ne znam sta cekaju s protjerivanjem okupatora

Kaj ti
Gost
Kaj ti
8 mjeseci prije

Valjda svabe..

Adriana
Gost
Adriana
8 mjeseci prije

Čekaju Borisa i Batu.

dr drug
Gost
dr drug
8 mjeseci prije

…. bas bi bilo zanimljivo da Irak zarati na svom teritoriju sa SAD, eto amerima patka i odma ih proglasit okupatorima zahtjevat njihov odlazak i stvorit koaliciju (recimo Irak, Iran, Syria Egipat i jos koga al Hezbolah obavezno mozda i Rus. za eventualni rat). Pa da vidimo kako ce ameri objasnit rat u iraku gdje je medjunarodno priznata vlada. Mislim da im ni prica o teroristima nebi vise prosla osim ako se ne pojavi ISIL2 a ni tad

PiriReis
Gost
PiriReis
8 mjeseci prije

@dr drug
Egipat vec ratuje ali u savezu sa USA, ciosi … & co… slobodno ga prekriži.

opet ja
Gost
opet ja
8 mjeseci prije

Sve ovo vodi opet ka Iranu, odnosno ratu protiv Irana. Ne znam da li su u USA i Izraelu shvatili da oni nikome ne ostaju dužni. Pojavio se i snimak A. Linkolna i pratećih brodova potpuno okruženih malim brzim čamcima, a to je ono što su Iranci dozvolili da se vidi. Ako misle da poraze Iran moraće da koriste nuklearno oružje jer drugačije ne mogu da ih poraze. Ne znam da li su u Pentagonu (ili bolje reći Wall Streetu) spremni na takav poduhvat?

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Jesu , kad dodje stani pani trenutak..

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Stani pani trenutak je kad dobiju zapovjed za to.

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije

Upravo sam prije koji dan napisao: “izuzetni” znaju da je Sirija za njih izgubljena a Irak ide prema putu da se riješi okupatora. Jedini razlog zašto se nisu povukli iz Sirije i Iraka je false flag da bi danas sutra mogli napasti Iran zajedno s ciosima. Nemojte nikada pomisliti da su odustali od te ideje. Jedino što ih može omesti u toj namjeri su RU. i Kina.

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Moglo bi u proljeće ako nastave sa ovim uradcima konstantno podgrijavati tamtam bubnjeve.

jbg
Gost
jbg
8 mjeseci prije

pa zbog toga i manevri Irana, RF i Kine. Da se amere pošalje doma

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Postoji preko 150 000 boraca Siitskih paravojnih formacija u Iraku, mislim da su se Ameri z@jebali.

blek
Gost
blek
8 mjeseci prije

nisu paravojne nego legalne jedinice

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Normalno je da iza ovog false flag raketiranja stoje hazari iz obližnjeg konc-logora, jedino njima odgovara raspirivanje napetosti u Iraku i krvoproliće, kao i uvijek uostalom.
Napad su sasvim očito proveli psihopate iz telaviva, kako bi naveli emere da oni bombaju šijitske baze, pošto oni sami to nisu u stanju efikasno odraditi. Krajnje jednostavno.
Kao što je krajnje jednostavan i samo jedan ispravan način za rješenje nestabilnosti na BI.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Tako je Ivo , radja se interni koncezus oko sudbine usa u iraku ..

korisnik
Gost
korisnik
8 mjeseci prije

A tko ce drugi nego cifuti.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Šiitska armija , upravo to očekuju , u stvari to im i treba , jel sta će onda kad se digne muslimanska armija , u kojoj sekti će da nadju saveznika .. Ostaje im jedino da bježe za nedzd..

pravda protiv
Gost
pravda protiv
8 mjeseci prije

Pa treba i Srbija protiv americke vojske … za Srbiju – protiv SAD

dalmata
Gost
dalmata
8 mjeseci prije

poštovani “pravda protiv”,svi oni koji želu opstat,tribaju se dignit protiv USrA i NATO.Ta vrsta kuge se jedino može uklonit na silu.Ili tako ili će Yenki kuga zatrt sve šta je ljudsko,pošteno i pravedno

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

možda lažnjaci poput tebe. Pravi dalmoši sigurno ne.Da si iole inteligentan, znao bi i zašto.

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

nisu iračke milicije u zapadnom Iraku i istočnoj Siriji radi ISIL-a koji skoro više i ne postoji nego zato što iz toga područja mogu kontrolirati Assada i po potrebi napasti ciljeve u Izraelu jer su od IRGC-a dobili rakete zemlja-zemlja, zato je nedavno jedan od zapovjednika iračkih milicija izjavio da se Tel Aviv i Haifa neće razlikovati od pejzaža pustinje Atacama u južnoj Americi, IRGC je od iračkih milicija napravio najaču i najbrojniju proiransku strukturu izvan Irana tri puta brojniju od libanonskog Hezbollaha a idiot i showman Trump je dozvolio rušenje dronova, napade na tankere i napade na naftna polja i zato su mnogi zaboravili da SAD nikome ne ostaju dužni a Bolton je na sve to upozoravao dok je Trump pisao idiotarije po twitteru

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Uradio je kasim jos puno toga , ali nije za priče .. Čuće se 👍…

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Burte koje je vase misljenje o prebacivanju Nacionalne Sirijske Armije u Libiju, zar to ne govori da se radi o placenicima a ne o vojsci koja je potekla iz naroda i ima podrsku naroda i odrazava stavove vecine.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Burt i mišljenje?? Riddick, saberi se.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Hahaha, situacija je kontroverzna, bas me zanima sta ce da napise.

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

oni se u Siriji bore kao profederalne snage protiv unitarističke Sirije a u Libiju su poslati svojevoljno kao dobrovoljci na određeno vrijeme, s obzirom da se radi o pojedincima-dobrovoljcima njihovi motivi za odlazak u Libiju ne moraju imati veze sa motivima njihove borbe u Siriji

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Ko kaze da idu za Libiju ?

Turkish-backed SNA factions fighters have entered Idlib via Al Ghazzawiyah to participated in clashes in southern and eastern Idlib countryside..

Erdo izgleda uzima učešće na puno turnira !

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Pa kad je u rodu sa ovima koji drmaju planet a on sam namjesnik tame za Turčiju.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Gdje je šana tu je erdo.. Jbg voli čovjek mrvice..

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Al koja podvala maloumnima, kao ono čemerika napravila prevrat a brat Nosferatu ga spašava, koje kabala kazalište, ni Frljić nebi bolje uvalio u mozgove jago.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Nepredvidive turske sapunice , u živo !

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Burt
Hahah, svojevoljno i na odredjeno vreme i pojedinci i individualni motivi, ovde nema ništa sumljivo, izvini burte.
Lepo si upakovao nekoliko ružnih reči: medjunarodni terorizam sponzorisan od strane Turske.

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

Ma vidi licemjera:

“Iran mora poštivati suverenitet svojih susjeda i odmah mora prestati pružati smrtonosnu pomoć i podršku trećim stranama u Iraku i cijeloj regiji“, rekao je Mike Pompeo..”

Alo, Mike, ku*vin sine: a da malo izmijenimo tvoju rečenicu:

amerokenjci moraju poštovati suverenitet drugih zemalja, i odmah moraju prestati pružati smrtonosnu pomoć i podršku trećim stranama u Iraku, cijeloj regiji i ostatku svijeta?!.

Mamu ti heben, ku*vin licemjerni sine, tebi i svim onima što podržavaju i opravdavaju vaše akcije i zločine.

Gamad!

P***!

ico
Gost
ico
8 mjeseci prije

Zadar u mom srcu!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Đe si rođo, nemj se sekirat. Odi gore na Bili brig i dobro urlaj jedno po ure, hebi majku Pompeu i svima odreda, pa se vrati doli, biće ti lakše. Nemoj samo previše zjalit, da te iz onih novih stanova di je bila Ekonomija, branitelji ili udovice ne skinu snajperom 🙂

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

@Laki

Ma hebeš Pompea, prvo bi trebalo urlati zbog svih idiota što vode ovaj grad, i zbog sveg s*anja što su po njemu napravili.

EU dismr
Gost
EU dismr
8 mjeseci prije

Pljuc ?? ..

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

@EU dismr

Hvala, zaboravio sam se “potpisat”. 😁😉👍

P***!

Hash
Gost
Hash
8 mjeseci prije

Svaka ti dala brate od Zadra.
Isto mislim al ne znam tako sočno

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Sijtska armija? Mislite li time na iranske podguzne muhe? Na Solejmanijeve “nevladine organizacije”?

Na Muhandisa koji naprosto puca od srece dok objasnjava kakva je to cast biti “hadz-Kasemov” vojnik? Ti i takvi predstavljaju suvereni interes irackog naroda?

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Da, ti isti su spasili Irak od ISIS, Siiti su iz Iraka, deo su oruzanih snaga Iraka, Iranskih instruktora ima par hiljada i dosli su na zahtev vlade u Bagdadu da pomognu odbranu zemlje od ISIS.
Smetaju Amerima, Izraelcima, Saudima, Kurdima, i po nekom komentatoru na Logicno.com

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Lijepa bajka, ali nije jos vrijeme za spavanje.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Ne, vreme je za kontra argumente a ti to nemas…

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Ne vidim argumente, samo mahanje rukama i poluistine/neistine. Vec po obicaju.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Vi ne znate sta su argumenti, a hocete da vodite diskusiju:
“Po definiciji, argument predstavlja izjavu ili niz izjava koje se koriste za opravdanje ili opovrgavanje određene tvrdnje.”
Sad se vrati na moj prvi komentar tebi pa izvuci moje tvrdnje pa ih onda opovrgni kontra argumentima.
Prosto…
Posto je ceo komentar po vama: ” samo mahanje rukama i poluistine/neistine. Vec po obicaju.” Nece vam biti tesko da vasim argumentima osporite moje teze.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

1. “Ti isti su spasili Irak od ISIS”

Gluposti. Neopravdano pridjevas zasluge za poraz IS-a iskljucivo Kataib Hezbolahu, kad su oni 1) tek dio sarolike bratije koja cini PMF, 2) PMF je samo dio snaga koje su bile ukljucene u borbu protiv IS-a, medju kojima su i Kurdi, iracka armija, i svima nam draga koalicija.

2. “Sijti su iz Iraka”

Medju irackim stanovnistvom sijti cine vecinu. Ali kakve to veze ima i sa cim sto sam ja rekao? Kataib Hezbolah nije istovjetan sa “sijtima iz Iraka” niti predstavlja “sijte iz Iraka”. Koliko irackih sijta sudjeluje na onim prosvjedima protiv vlastite vlade i protiv dominacije raznoraznih milicija, gdje im ove potonje razbijaju glave bez ikakve odgovornosti?

3. “Dio su oruzanih snaga Iraka”

Nominalno, od nedavno jesu, a primaju naredbe od Sulejmanija. Cudna stvar, ha?

4. “Iranskih instruktora ima par hiljada i dosli su na zahtjev vlade u Bagdadu da pomognu odbranu zemlje od ISIS”

Da, iz ciste dobrote su dosli braniti Irak. Nikako nisu tamo da promicu iranske interese u regiji. No: ISIS vise ne predstavlja ozbiljnu prijetnju Iraku, pa bi se sada i oni i Ameri mogli vratiti doma, raspustiti milicije, i pustiti Iracanima da sami kroje svoju buducnost, ne? Je, malo morgen. Irak je zona sukoba interesa SAD i Irana. Ni jednima ni drugima se bas ne fucka zivo za iracki narod. Sanse da ce se jedni ili drugi povuci bez velikog sukoba su ravne nuli, a pat pozicija koja trenutno traje je pogubna za stabilnost Iraka.

Stavio sam link na video u kojem onaj Muhandis slinavi o svojoj dubokoj ljubavi za Sulejmanija. Mozda ce proci “validaciju”, mozda nece.

Svi se vi tu “samozadovoljavate” hvalospjevima o tome kako Iran vedri i oblaci u Iraku, sto je cinjenica. No, katkad vam pase “zaboraviti” te opce poznate cinjenice, kao tebi sada. Jer ne bi valjalo samom sebi uskakati u usta.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Te šuplje priče o babarogi iranu ostavi za neke nepismene čitaoce , problem ste vi u iraku a ne iran , problem ste vi na BI a ne iran..Koristite zavedeni sunitski svijet i tobože branite njihove interese od babaroge irana tako da vi znate sta je za njih najbolje dok ih ustvari zloupotrebljavate za svoje pervezne namjere s ciljem bratoubilačkog rata zbog prljavih cionista..
Uostalom i vi ste njihova potrošna roba i uskoro će vas baciti kao toalet papir nakon brisanja guze..

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Sto je, Alane? Svadjamo se sami sa sobom? Tko smo to “mi” koje prljavi cionisti koriste? Ja nisam u Iraku niti na BI pa valjda nije da sam im ja najveci problem. A ako mislis na Amere, pa… zar nisu oni u Iraku legalno, pozivom “prijateljskih vlada”? Evo, kaze Riddick gore da je to zadovoljavajuci kriterij za njega.

Prije ce biti da si ti taj tko zna sto je najbolje za “sunitski svijet” koji je poprilicno ujedinjen po pitanju Irana.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

1 Kurdi su dali mali doprinos kao i Iračka Armija koja se na početku invazije ISIS iz Sirije raspala i glavni je krivac za širenje Isis u Iraku koalicija nikada nije bombardovala ni jedan naftni konvoj to su uradili tek Rusi po dolasku u Siriju, koalicija se borila od 2014 god protiv ISIL tada su doživeli najveću ekspanziju ka Iraku, najveći doprinos je dao PMU i srodne šiitske milicije.

2 To su bile nasilne demonstracije demostranata koji predstavljaju stavove manjine i kratko su trajale s obzirom na “masovnu podršku”

3 Primaju naredbe od Bagdada, iračka policija i vojska im komanduje i zadaje im različite zadatake ti zadaci uključuju između ostalog, zaštitu javnih i privatnih objekata na otvorenim pustinjskim područjima čuvanje granice i bezbednost u oslobođenim gradovima.

4 Iračani nemaju problem sa PMU čije jedinice čine Iračani i koja osigurava bezbednost od ISIS koji je i dalje aktivan u pograničnom pojasu ka Siriji i u pustinji Al Anbar, a Američku koaliciju u zemlji ne žele da vide jer su odgovorni za stotine hiljada mrtvih u Iraku: https://www.youtube.com/watch?v=FbIX1CP9qr4

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Riddick, nosi se u tri PMU sa svojim lazima vise.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Što
Šta sad nije u redu, ja tebe nisam vredjao.
Pa zar nije tako, pročitaj malo o istoriji Iraka i ratu protiv Isis videćeš da su sve ovo samo činjenice.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Nije valjda da trazis od njega da razmislja?

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

nessy
Ja sam očekivao neke argumente ali ovo je sve propaganda , razočarao sam se…

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Mislis reci da ovi nisu sluge iranske politike? Pa evo. https://twitter.com/fab_hinz/status/1211544948178186241

No, sluganstvo kao takvo i izdaja vlastitog naroda ti ne predstavljaju problem, suverenisto.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Irački predsjednik Barham Salih osudio je napade Vashingtona na Kata’ib Hezbollaha. Salih je ocenio da su napadi neprihvatljivi i štetni za zemlju, dodajući da su udari protivni sporazumima o bezbednosti koji su sklopljeni između Bagdada i Vašingtona.

General-major Abdul Karim Khalaf, portparol Glavnog komandanta iračkih oružanih snaga, takođe je rekao da je Adel Abdul-Mahdi, trenutno premijer vlade u Iraku, izrazio protivljenje napadima u poruci američkom ministru odbrane Marku Esperu .

“Bombardovanje baza PMU-a opasno je pogoršanje koje ugrožava sigurnost Iraka i regiona”, citirali su Abdul-Mahdija irački medijski izvori.

Dakle radi se o jedinici pod kontrolom Iracke Armije.
A taj video klip ne znaci nista.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Sve sto ide kontra tvojim “argumentima” ne znaci nista.

Cekamo da “validiraju” moje protu-argumente.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Sam si si dao dobar nick,. mogolo-patetika. Ku*ca ti ne kontaš. Ko je intervenirao u Kirkuku?Tko je dao sve što treba da ISIL ne uđe u bagdad. zašto bi uopće bilo podijele Iran-Irak, ko je tu udario granicu između? To si zaboravio.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Irak je nastao kad su Osmanije okupirale zapadnu Perziju i kad se raspadalo carstvo, to je trebalo vratiti Iranu, ali ne, Britanci i druge sile su stvorile novu državu. ne kenjaj dakle o suverenizmu Iran-Irak. The boundary dates back to the 1639 Zuhab Treaty between
Ottoman Turkey and Safavid Iran, which left the former in decisive control of what is present-day Iraq. —— In 1913 and 1914, a commission established by the Constantinople Protocol set the revised boundary, with control of the Shatt al-Arab going to Turkey. In general, the line was to follow the east bank of the waterway except in the region surrounding the Iranian town of Khorramshahr, where it was to follow the thalweg

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, dosta si lupetao. Odmori. Stvarno je patetično koliko plitko lažeš.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Kolega Riddick sve je točno mesari su bili pred Bagdadom a bili bi i pred Bečom da nije bilo šijita.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
8 mjeseci prije

Ugrozeni ce biti Ameri jos vise u Iraku jer su siitske milicije dobro opremljene I sposobni ratnici tako da ce se polako traziti ” castan” odlazak Amera put kuce polako sa standardom parolom da su izvrsili misiju demokratizacije Iraka,oslobodili drustvo diktatora I porazili kalifat(koji je by the way I nastao njihovom invazijom na Irak). Nemaju oni sta tu da traze vise kao ni u Siriji. Red je da odu vise…

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Opet nista bez sunitsko-šiitskog koncezusa o sudbini usa snaga u iraku.. Brzo će za nedzd..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Takvo će glasanje u parlamentu podržati i suniti. Mislim da je upućen zahtjev za protjerivanje američkih trupa, sad ćemo vidit, alije tamo institucionalni kaos, pa SAD računaju da nema tko to odraditi zakonski i institucionalno.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Laki pod koncenzusom sam mislio da sunije izvade glavu iz američkog supka i desiće se trenutak prosvjetljenja ..
Tada institucionalno sranje nije ni potrebno..

PiriReis
Gost
PiriReis
8 mjeseci prije

Ameri, Izrael i Iran ce imati konsenzus, u kojem vec jesu, sve dok bude koristi od pljacke sunija, prisiljavanja sunija da budu korisni idioti, kostiju sunija da amortizuju njihove međusobne interesne sudare… ali zbog sunija su i dosli pa nece ni otici dok sunija ne nestane …itd.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Dobra pila , samo naopako !

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki!! Miran!

InternetJeLaž
Gost
InternetJeLaž
8 mjeseci prije

Ivo jebo te cucak u pakšu, dosadan si!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, ne kevći. Muštiklu u usta i vozi, hahah! Koji bolesnik..))

Jomla
Gost
Jomla
8 mjeseci prije

Ameri su već izveli toliko “false flag” pizdarija, da je postalo besmisleno i pitati tko je raketirao nešto tamo k’o njihovo. Oni sami i nitko drugi, igraju svoje igrice…

korisnik
Gost
korisnik
8 mjeseci prije

Ne vidim cemu 2020 sluze americke postrojbe u Iraku. Njihov privatni rat protiv Irana nije problem koji ce rjesavati u Iraku, neka ga vode negdje drugdje. Dati im rok od 48 sati da napuste zemlju u cijelosti (Kurdistan takoder) i/ili im potpuno zatvoriti zracni prostor.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Kad jedna strana nemilosrdno tuče drugu to nasilje a ako uzvrati to će onda biti rat. Ali ne očekujte frontalni rat odgovor će vjerojatno biti asimetričan.

jbg
Gost
jbg
8 mjeseci prije

Ameri se neče tek tako povuči. Da se povuku, Izrael bi bio pod izravnom prijetnjom. A ameri, boga mi, to neče dopustiti!!!

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Teško je i zamisliti kakava će to erupcija biti ..

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

A new International Coalition/US Convoy has entered SDF Areas,and has reached Qamishli City, numbering 130 Trucks

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
76
0
()
x