Još jedan pogrešan korak i šiitska armija će u Iraku zaratiti protiv američke vojske

siitski vojnici
76 komentara

U petak je u iračkoj pokrajini Kirkik proveden raketni napad na vojnu bazu K-1 u kojoj su razmještene američke i koalicijske snage.

Ubijen je jedan američki „ugovorni radnik“ i nekoliko pripadnika američke i iračke vojske, koje su također raspoređene u bazi, javio je Pentagon.

Napad na iračku vojnu bazu K1 se dogodio oko 19:20 po lokalnom vremenu. U Iraku je trenutno raspoređeno oko 5000 američkih vojnika.

“Iračke sigurnosne snage su reagirale i provode istragu“, navodi se u izjavi američke operacije „Inherent Resolve“ koju Pentagon navodno „vodi protiv Islamske države u Iraku i Siriji“.

Reuters je u petak izvijestio da su iračke sigurnosne snage pronašle lansirni sustav za rakete „Kaćuša“ na napuštenom vozilu u blizini baze.

Tko je proveo napad?

Prije svega podsjetimo da je u pokrajini Kirkuk aktivna relativno jaka skupina militanata ISIL-a i da je u regiji bogatoj naftom u tijeku kampanja čišćenja ostataka terorističkih bandi koje su aktivne u iračkoj pustinji i u Kirkuku su pokrenule malu pobunu.

Međutim, ne čekajući rezultate istrage ili bilo kakve nagovještaje o mogućim počiniteljima napada, kako prenosi ABC News, američki državni tajnik Mike Pompeo je za raketiranje baze K-1 optužio šiitske Hashd Al-Shaabi milicije, možda najmoćniju oružanu formaciju u zemlji s najvećim doprinosom u borbi protiv terorizma.

Pompeo je oštrim riječima upozorio „da su američke trupe u tim bazama smještene s iračkim snagama sigurnosti i da će svaki napad Irana ili njegovih opunomoćenika, koji šteti Amerikancima, njihovim saveznicima ili američkim interesima biti odgovoreno odlučnom američkom reakcijom“.

“Također, moramo iskoristiti ovu priliku da podsjetimo iranske čelnike da će njihovi napadi ili napadi njihovih opunomoćenika na bilo što što šteti Amerikancima, našim saveznicima ili našim interesima suočiti s odlučnim američkim odgovorom. Iran mora poštivati suverenitet svojih susjeda i odmah mora prestati pružati smrtonosnu pomoć i podršku trećim stranama u Iraku i cijeloj regiji“, rekao je Mike Pompeo još 13. prosinca, dva tjedna prije raketiranja spomenute baze.

Odgovor

Kao odgovor na raketiranje baze u Kirkuku, jučer su američki zrakoplovi proveli zračne udare na položaje šiitskih milicija u blizini granice sa Sirijom. U udarima na pet vojnih položaja na snage koje tamo čiste pustinju od ostataka terorista „Islamske države“ ubijena su, prema posljednjim informacijama, 32 boraca, a 45 ih je ranjeno. Udari su provedeni u području pograničnog grada Al-Qaima, nekoliko kilometara odaljenog od sirijskog grada Al-Bukamala.

Pogođeni vojni punktovi 45 i 46 iračkih šiitskih milicija Kata’ib Hezbollah, koje su dio krovne organizacije Hasd Al-Shaabi, su u tom području postavljeni za protunapad i napade na ostatak ISIL-a u Al-Qaemu i pograničnom području Iraka i Sirije.

Američko Središnje zapovjedništvo, koje je „odgovorno“ za ovo područje, kao da je postupilo po savjetu američke Zaklade za međunarodni mir Carnegie, koja je na nedavno održanoj konferenciji savjetovala upravo ovakvu vrstu odmazde.

“SAD bi trebale pričekati, ako bude potrebno, da se milicije Hashd Al-Shaabi ponovo popune, a ne da gađaju prazne zgrade. Udar na bilo koji njihov cilj u Iranu, Iraku, Libanonu, Siriji ili Jemenu treba smatrati fer igrom”, poručuju „mirotvorci“ američke Zaklade Carnegie.

Visoko zapovjedništvo Hashd Al-Shaabi snaga, uključujući prvog zapovjednika šiitskih boraca, Abu Mahdi Al-Muhandisa, potvrdilo je američke zračne udare na njihove položaje i da među borcima ima mrtvih i ranjenih.

Napad na američku ambasadu

Jučer je, nakon američkih udara na šiitske borce za granici sa Sirijom, ispaljeno 4 projektila una „Zelenu zonu“ u Bagdadu, dobro štićeno područje u kojem su strana veleposlanstva i vladini uredi.

Nakon napada je hitno evakuirano više desetaka djelatnika američkog veleposlanstva, koji su odvedeni „na sigurnu lokaciju“, vjerojatno u američku bazu u Anbaru.

Situacija eskalira iz sata u sat. Irački zakonodavci, od kojih je većina protiv američke vojne prisutnosti u zemlji, od premijera u ostavci Adela Abdula Mahdija traže da dizajnira zakon o protjerivanju američkih i NATO snaga u zemlju i da ga hitno uputi u parlament na glasanje.

Iz istog razloga je traženo da se u zemlju hitno vrati predsjednik Baham Saleh. Predsjednik je po povratku u Bagdad odmah osudio američke napade na regularne postrojbe koje su pod izravnim zapovjedništvom iračkog premijera još od 2014. i prvih dana borbe protiv ISIL-a, kada je reguliran njihov pravni status.

Premijer Abdul-Mahdi je od američkog zapovjedništva u zemlji pisanim putem zatražio da ne provodi bilo kakve zračne ili kopnene operacije u zemlji bez odobrenja vlade.

Radost u Izraelu: „Ovo je velika prekretnica“

Kao da ih je itko išta pitao, oglasili su se i izraelski dužnosnici. Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz je događaj opisao kao “prekretnicu u regionalnom odgovoru Iranu i njegovim zastupnicima”.

Washington i Tel Aviv su jedini koji Hashd Al-Shaabi snage smatraju „terorističkom organizacijom pod vodstvom Irana”, što irački dužnosnici žestoko odbacuju, iako zapovjednici poput Abu mahdija Al-Muhandisa ili Hadija Al-Amerija ne kriju svoje bliske veze s iranskim generalom Qassemom Sulejmanijem, zaduženim za aktivnosti Quds snaga IRGC izvan granica Islamske Republike.

Prateći događaje, iračka televizija Al-Hadath izvijestila je da su SAD povukle desetine civilnih radnika iz veleposlanstva u Bagdadu.

Ako se situacija danas dodatno eskalira, teško je predvidjeti što će se dogoditi. U najgorem scenariju je to izravni sukob šiitske armije u Iraku protiv de facto okupacijskih američkih trupa u zemlji.

ABC News / Carnegie / PressTV

Inherent Resolvešiiti
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crodaemon
4 godine prije

Ne znam sta cekaju s protjerivanjem okupatora

dr drug
4 godine prije

…. bas bi bilo zanimljivo da Irak zarati na svom teritoriju sa SAD, eto amerima patka i odma ih proglasit okupatorima zahtjevat njihov odlazak i stvorit koaliciju (recimo Irak, Iran, Syria Egipat i jos koga al Hezbolah obavezno mozda i Rus. za eventualni rat). Pa da vidimo kako ce ameri objasnit rat u iraku gdje je medjunarodno priznata vlada. Mislim da im ni prica o teroristima nebi vise prosla osim ako se ne pojavi ISIL2 a ni tad

opet ja
4 godine prije

Sve ovo vodi opet ka Iranu, odnosno ratu protiv Irana. Ne znam da li su u USA i Izraelu shvatili da oni nikome ne ostaju dužni. Pojavio se i snimak A. Linkolna i pratećih brodova potpuno okruženih malim brzim čamcima, a to je ono što su Iranci dozvolili da se vidi. Ako misle da poraze Iran moraće da koriste nuklearno oružje jer drugačije ne mogu da ih poraze. Ne znam da li su u Pentagonu (ili bolje reći Wall Streetu) spremni na takav poduhvat?

Riddick
4 godine prije

Postoji preko 150 000 boraca Siitskih paravojnih formacija u Iraku, mislim da su se Ameri z@jebali.

Ivo
4 godine prije

Normalno je da iza ovog false flag raketiranja stoje hazari iz obližnjeg konc-logora, jedino njima odgovara raspirivanje napetosti u Iraku i krvoproliće, kao i uvijek uostalom.
Napad su sasvim očito proveli psihopate iz telaviva, kako bi naveli emere da oni bombaju šijitske baze, pošto oni sami to nisu u stanju efikasno odraditi. Krajnje jednostavno.
Kao što je krajnje jednostavan i samo jedan ispravan način za rješenje nestabilnosti na BI.

Alen
4 godine prije

Šiitska armija , upravo to očekuju , u stvari to im i treba , jel sta će onda kad se digne muslimanska armija , u kojoj sekti će da nadju saveznika .. Ostaje im jedino da bježe za nedzd..

pravda protiv
4 godine prije

Pa treba i Srbija protiv americke vojske … za Srbiju – protiv SAD

burt
4 godine prije

nisu iračke milicije u zapadnom Iraku i istočnoj Siriji radi ISIL-a koji skoro više i ne postoji nego zato što iz toga područja mogu kontrolirati Assada i po potrebi napasti ciljeve u Izraelu jer su od IRGC-a dobili rakete zemlja-zemlja, zato je nedavno jedan od zapovjednika iračkih milicija izjavio da se Tel Aviv i Haifa neće razlikovati od pejzaža pustinje Atacama u južnoj Americi, IRGC je od iračkih milicija napravio najaču i najbrojniju proiransku strukturu izvan Irana tri puta brojniju od libanonskog Hezbollaha a idiot i showman Trump je dozvolio rušenje dronova, napade na tankere i napade na naftna polja i zato su mnogi zaboravili da SAD nikome ne ostaju dužni a Bolton je na sve to upozoravao dok je Trump pisao idiotarije po twitteru

Zadranin
4 godine prije

Ma vidi licemjera:

“Iran mora poštivati suverenitet svojih susjeda i odmah mora prestati pružati smrtonosnu pomoć i podršku trećim stranama u Iraku i cijeloj regiji“, rekao je Mike Pompeo..”

Alo, Mike, ku*vin sine: a da malo izmijenimo tvoju rečenicu:

amerokenjci moraju poštovati suverenitet drugih zemalja, i odmah moraju prestati pružati smrtonosnu pomoć i podršku trećim stranama u Iraku, cijeloj regiji i ostatku svijeta?!.

Mamu ti heben, ku*vin licemjerni sine, tebi i svim onima što podržavaju i opravdavaju vaše akcije i zločine.

Gamad!

P***!

Patetika
4 godine prije

Sijtska armija? Mislite li time na iranske podguzne muhe? Na Solejmanijeve “nevladine organizacije”?

Na Muhandisa koji naprosto puca od srece dok objasnjava kakva je to cast biti “hadz-Kasemov” vojnik? Ti i takvi predstavljaju suvereni interes irackog naroda?

Savovic Danilo
4 godine prije

Ugrozeni ce biti Ameri jos vise u Iraku jer su siitske milicije dobro opremljene I sposobni ratnici tako da ce se polako traziti ” castan” odlazak Amera put kuce polako sa standardom parolom da su izvrsili misiju demokratizacije Iraka,oslobodili drustvo diktatora I porazili kalifat(koji je by the way I nastao njihovom invazijom na Irak). Nemaju oni sta tu da traze vise kao ni u Siriji. Red je da odu vise…

Jomla
4 godine prije

Ameri su već izveli toliko “false flag” pizdarija, da je postalo besmisleno i pitati tko je raketirao nešto tamo k’o njihovo. Oni sami i nitko drugi, igraju svoje igrice…

korisnik
4 godine prije

Ne vidim cemu 2020 sluze americke postrojbe u Iraku. Njihov privatni rat protiv Irana nije problem koji ce rjesavati u Iraku, neka ga vode negdje drugdje. Dati im rok od 48 sati da napuste zemlju u cijelosti (Kurdistan takoder) i/ili im potpuno zatvoriti zracni prostor.

Max
4 godine prije

Kad jedna strana nemilosrdno tuče drugu to nasilje a ako uzvrati to će onda biti rat. Ali ne očekujte frontalni rat odgovor će vjerojatno biti asimetričan.

jbg
4 godine prije

Ameri se neče tek tako povuči. Da se povuku, Izrael bi bio pod izravnom prijetnjom. A ameri, boga mi, to neče dopustiti!!!

Alen
4 godine prije

A new International Coalition/US Convoy has entered SDF Areas,and has reached Qamishli City, numbering 130 Trucks

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI