Pentagon: „Ne, ne i ne! Ne želimo napustiti Irak“

americka vojska
71 komentar

Američke oružane snage ne planiraju napustiti Irak i Washington pregovara s Bagdadom o prisutnosti američkih trupa u ovoj bliskoistočnoj zemlji, izjavio je u četvrtak najavio glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

“Oružane snage SAD ne planiraju povući trupe iz Iraka. Još se savjetujemo s iračkim domaćinom. I dalje želimo biti prijatelj i partner u suverenom i prosperitetnom Iraku. Naša je želja i naš cilj sada je zadržati američke snage u regiji i Iraku”, dodao je Hoffman, usprkos činjenici da sve iračke političke snage i čelnici institucija, osim Kurda, naravno, i dalje traže da američke trupe napuste zemlju.

Prema glasnogovorniku Pentagona, američka je vojska saznala za iranske raketne udare na dvije baze američke vojske u Iraku zahvaljujući sustavu ranog otkrivanja, a ne od treće strane.

“Imamo sustav ranog otkrivanja koji se pokazao prilično učinkovitim”, naglasio je Hoffman, dodajući da zahvaljujući ovom sustavu “nije bilo ozlijeđenih niti smrtnih slučajeva tijekom ovog napada”.

Novinari su pitali Hoffmana nastavljaju li Sjedinjene Države antiterorističke operacije u Iraku, kao i obuku iračkih trupa.

„Nemam novih informacija u vezi s obukom trupa u Iraku. Samo bih htio napomenuti da su zbog vjerojatnih iranskih aktivnosti u Iraku suspendirane“, odgovorio je Jonathan Hoffman.

Američki list The New York Times, pozivajući se na izvore iz Pentagona, izvijestio je da su jedinice američkih oružanih snaga u srijedu nastavile zajedničke operacije s iračkim snagama, uključujući navodnu „borbu protiv terorista  Islamske države, koja je prekinuta nakon protesta ispred američke ambasade u Bagdadu prije dva tjedna“.

Međutim, američki list nije mogao dobiti potvrdu Bagdada o odobrenju nastavka zajedničkih vojnih operacija.

Naime, iračke vlasti nisu dale dozvolu za nastavak vojnih operacija američkih snaga u Iraku, što je istog dana kada je objavljen sporni članak glasnogovornik vrhovnog zapovjedništva iračke vojske, prenosi Sky News Arabia, koji je u četvrtak dobio izjavu iračkog vrhovnog zapovjednika.

„Bagdad nije dao suglasnost za obnavljanje misije američke vojske u zemlji“, rekao je glasnogovornik iračkog vrhovnog zapovjednika.

Situacija je dosegla točku apsurda. Iračke vlasti traže od američkih trpa da odu iz zemlje i da Washington u Bagdad pošalje delegaciju stručnjaka kako bi se razradio plan odlaska američke vojske i njihovih saveznika, dok SAD odbijaju ne samo povući se, već i razgovarati o toj temi.

Situacija u Iraku pogoršala se krajem prošle godine, kada su američke zračne snage pokrenule napade na baze šiitskih milicija u gradu Al Qa’im, blizu granice sa Sirijom, što je dovelo do smrti 27 boraca koji su tamo čistili pustinju od preostalih ćelija ISIL-a i čuvali granicu.

Kao odgovor su šiitski aktivisti 31. prosinca upali u američku ambasadu u Bagdadu. Od tada u zemlji jačaju antiamerički protesti. Tada je američka naftna kompanija Chevron izvijestila da je evakuirala sve svoje zaposlenike iz Iraka. Sve je eskaliralo likvidacijom iranskog generala Sulejmanija i iračkog šiitskog zapovjednika Muhandisa 3. siječnja u području zračne luke u Bagdadu i odgovorom Irana, koji je za odmazdu raketirao dvije američke baze u Iraku.

Vlasti u Bagdadu su donijele odluku da ne žele da zemlja postane područje sukoba između Sjedinjenih Država i Irana i zatražile od američkih trupa da napuste zemlju, jer su svojim aktivnostima prekršile više odredbi iz ugovora o njihovoj nazočnosti u Iraku u okviru operacije „Inherent Resolve“.

Kao što smo naveli, Washington uporno odbija otići iz arapske zemlje, iako su usvojeni svi potrebni zakonski akti od strane Bagdada, a relevantna dokumentacija je poslana i u Ujedinjene narode.

Američka vojskaInherent Resolve
Pretplatiti se
Obavijesti o
71 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gott mit uns!
4 godine prije

Ne znam kako vam je promakao članak da je Pentagon priznao da je u napadu bilo 11 ranjenih dok ih je 1500 u podzemnom bukeru puzalo kao štakori. Iako je Trump najavio gađanje 52 Iranske mete ukoliko ijedan Amerikanac bude povrijeđen nije se usudio odgovoriti na iranski napad. Veliko poniženje za najveću svjetsku imperiju.

i tako vam je to
4 godine prije

super, nego logicno, ima li sto o ovome……. HTS Seizes More Weapons From Syrian Army In Southeast Idlib. Al-Qaeda-affiliated Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) seized more weapons from the Syrian Arab Army (SAA) during clashes in the southeastern Idlib countryside on January 17. The terrorist group’s news network, Iba’a, shared photos of the seized weapons, which included: A Metis-M anti-tank guided missile (ATGM); A thermal sight for an ATGM launcher; An AGS-17 30 mm grenade launcher; Dozens of TM-57 anti-tank mines; A KPV-14.5 14.5 mm heavy machine gun; HTS fighters launched a series of successful-counter attacks in southeast Idlib on January 16 and 17, recapturing the towns of Tell Khatrah and Abu Jurayf as well as the hilltop of Mustayf. The three areas were captured by the SAA in the early morning of January 16. The terrorist group and its allies may launch more small attacks soon in order to take… Čitaj više »

Ive
4 godine prije

Koji je OKUPAROR ikada igdije dragovoljno napustio za pljacku okupirani teritorij. Dakle Iracani tamainte ih gdije god da se pojavi kao sto su to radili Vijetnamci, pa ce se sami odluciti otici.

609
4 godine prije

Jedinu zemlju koju su napustile USA je Vijetnam.I to kad su izgubile rat

eks
4 godine prije

Bez pljačke drugih država američke pohlepne psihopate ne bi ni postojale. Njih održava samo bogatstvo stečeno pljačkom i ubijanjem .

Mozart
4 godine prije

Udjem u vasu kucu i sjednem ako mi se pozeli posexam vam se sa vasom suprugom i trazim jesti od vas poslije. Ja sam dosao da vas cuvam i sirim ljuska prava. Ako to ne shvacate razbit cu vam stan i garazu sve sto imate a auto i stoku uzeti. Jeli vam jasno? Trebam li ponavljati i crtati ? Ne, ne sasvim jasno vecina mojih susjeda tako radi.

subversus
4 godine prije

“I dalje želimo biti prijatelj i partner u suverenom i prosperitetnom Iraku.”

Vrhunac licemjerja. ‘Prijatelji’ ne ostaju na silu gdje nisu dobrodošli kao što ni zemlja nije suverena dok joj po teritoriju divljaju naoružane snage drugih zemalja za koje ni međunarodni ni zakoni zemlje ‘domaćina’ ne vrijede.

“Situacija je dosegla točku apsurda.”

Nije, situacija je napokon, nakon gotovo 17 godina, čak i najvećim ‘zagovarateljima demokracije’ kristalno jasna – SAD je u Iraku agresor i okupator.

American_dream
4 godine prije

Opet takmicenje tko ce vise pljunuti po Europi i USA,kako vam ne dosadi?

Stjepan Vujec
4 godine prije

Miris nafte nadjačava poštenje koj u Ameras ne postoji ni u mikro česticama.

burt
4 godine prije

znalo se da nema povlačenja SAD-a iz Iraka, zadnjih mjeseci javljaju se zapovjednici raznih iračkih milicija koji najavljuju obračun sa SAD-om, Izraelom i zapadnom demokracijom, prema planovima koje su napravili Khamenei i IRGC prva faza je povlačenje SAD-a iz Iraka i Sirije, druga faza uništenje pobunjenika u Idlibu a treća faza je koncentracija udruženih IRGC-a, SAA, libanonskog Hezbollaha i iračkih milicija prema Golanskoj visoravni u skladu sa davnim Homeinijevim planovima koje je nedavno najavio šeik Akram al Kaabi, u trećoj fazi treba zauzeti Golansku visoravan i razoriti izraelske gradove i izraelsku industriju prije svih Tel Aviv i Haifu udruženim artiljerijsko-raketnim napadima iz Libanona, Sirije, Gaze, Iraka i Irana a Palestinci sa zapadne obale trebaju proglasit nezavisnu Palestinu i iza toga Homeinijevi sljedbenici trebaju krenut u novu fazu vjerske revolucije i uništenje zapadne demokracije kao dekadentne i nemoralne, zato poludjeli zapovjednici IRGC-a i iračkih milicija sada hoće da se SAD povuku… Čitaj više »

nomen est omen
4 godine prije

Pazi, oni se savjetuju s domaćinom, ali ne planiraju otić. Kakvo je to savjetovanje? Ono, kao kad kažeš, možemo razgovarat, ali bit će po mom. Trebalo bi ih sve onim NASA-inim jednokratnim raketama na Mars, reć im da su ruski geolozi tamo otkrili velika nalazišta nafte.

imalijosnade
4 godine prije

Svjetski SATRAPI bi najradije da je kolonijalno doba!! UstvarI I je novo kolonijalno doba.

Davor drugi
4 godine prije

Ne postoji vise niti jedna pravna pretpostavka po kojoj bi USA trupe mogle legalno ostati u Iraku. Kako je i očekivano, niti ima namjeru niti želju za povlačenjem iz Iraka, USA pokušava ostati ili produžiti ostanak pod izlikom nekih pregovora, koje pravno poslije odluke Iračkog parlamenta nikakvog učinka ne mogu imati na promjenu onoga sto je parlament izglasao. Postavlja se pitanje, nakon ostanka koji nije ni legalan ni legitiman, koje i kakve daljnje korake poduzeti kako bi USA promjenila stav, i definitivno napustila Irak. Niti jedan korak koji će Irak u tom smislu poduzeti neće biti bezbolan i lagan po Irak. Posljedice će biti dalekosežne za još uvijek ratom devastiranu zemlju. U usporedbi sa Iranom koji nije ratom devastiran, koji politički, vojno i ekonomski daleko bolje stoji od Iraka, jako teško i bolno se nosi sa sankcijama koje im je USA jednostrano i bez ikakvih konzultacija u UN nametnula. Iz… Čitaj više »

efivnervaewrnfviernfvnewifrverf
4 godine prije

Heksagon bolje reći, nemojmo se lagati Nermine………

klinglinian
4 godine prije

Nakon obaranja ukrainskog civilnog zrakoplova te kobne noći, po navodima Lavrova 5 američkih F35 vojnih zrakoplova je bilo blizu granica Irana! Što je pisac htio reći? Pa da su vidljivi ruskim radarima LOGIČNO !

Zax
4 godine prije

Znam kako im je. Nas je hdz oslobodio prije trideset godina. I jos nema naznaka kad bi ih se mogli rjesit.

Dečko sa ulice
4 godine prije

Okupator nikad sam nije otišao,
morat će biti potjeran.

Alen
4 godine prije

Pentagon neće , ali tramp hoće , uvalio im je vruć krompir u iraku i neće napasti iran što ove ostavlja u prilično konfuznoj situaciji.. Ubrzo će skontati da im je pakovanje realnost.. Vjerivatno slijedi neki dogovor tramp-iran , dok se pentagon češka po glavi… Ne bi me cudilo kakav dogadjaj da se desi u usa , nešto u kenedijevom stilu u dalasu..

Max
4 godine prije

Kao što jednom već napisah sada slijede nemiri a možda i rat.

Branko
4 godine prije

Imaju ‘sustav ranog otkrivanja’ a nemaju protuzračnu obranu koja bi ih srušila. ‘Znate, dolazeće rakete smo vidjeli’. I… dozvolili da unište našu imovinu.

Istrazuj
4 godine prije

“Imamo sustav ranog otkrivanja koji se pokazao prilično učinkovitim”, naglasio je Hoffman…

Pa cekaj…..
Nisu li dobili informacije 6 sati unaprijed???
Kakav je to “sustav ranog otkrivanja”…?
Ovaj debil trabunja kojesta.

Tupko Glupko
4 godine prije

Igra živaca.
Ameri namjerno čekaju da smrtno strada netko od izuzetnih.
Trebali bi Iranci i Iračani učiniti nesnosnim život u njihovim zatvorenim bazama.
Zvučna i svjetlosna ometanja. Sprečavanje mobilne i internet komunikacije.
Nema mrtvih.

Kocki
4 godine prije

Da ,da, da hocete ali u crnim kesama

Malivz
4 godine prije

Ima jednan naziv za to koji se istina ne koristi već dugo, a to je okupacija. Pa ima i rezolucija UN o okupaciji i okupatorima. Sve ima samo se ne koristi…

kihot
4 godine prije

parazit se razgovara s domačinom kako će ipak nastaviti parazitirati. kako dirljivo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI