Ukradeni Churchillov zlatni toalet – Simbol engleske demokracije i aristokracije

winston clementine Churchill i kraljica Elizabetha II
25 komentara

Ovih je dana objavljena vijest da su lopovi ukrali zlatni WC od 18 karatnog zlata iz britanske palače Blenheim, gdje je WC bio smješten u sklopu izložbe, rekla je policija u subotu.

WC nazvan “Amerika” prethodno je bio izložen u njujorškom muzeju Guggenheim, gdje ga je vidjelo preko 100 tisuća ljudi. Lopovi su s najmanje dva vozila provalili u palaču, rodno mjesto Winstona Churchilla, te su ukrali WC, rekla je lokalna policija.

“Budući da je toalet bio spojen s građevinom, uzrokovana je velika šteta i poplava”, kazao je inspektor Jess Milne u javnom obraćanju. Policija je kazala da je uhitila starijeg muškarca, ali nisu pronašli umjetninu.

I to je uglavnom to. Vijest za crnu kroniku i ništa više, osim ako izuzmemo vrijednost predmeta.

Ali ako ovo nije skandal stoljeća, što je onda skandal? Može li jednostavan komad inventara iz kupaonice blistati poput dijamanta na čijim se rubovima svjetlucaju sve boje spektra? Možda, ako je to zlatni WC i košta milijune eura, a posebno ako je bio funkcionalan i nalazio se u palači Blenheim, Churchillovom obiteljskom imanju. Napokon, skandal je i ako se zlatni WC zove “Amerika”. I najvažnije, ako je ukraden.

Nijedan ljubitelj znanstvene fantastike, nadrealist ili postmodernist ne bi mogao tako duboko i hladno pomiješati sastojke u ovu ludu priču. Međutim, u Velikoj Britaniji ukraden je pravi zlatni toalet naziva “Amerika”, djelo talijanskog umjetnika Maurizia Cattelana, izloženo u palači Churchill. Pa, kako je bilo „izloženo“ ako je toalet je, unatoč svom materijalu, korišten za predviđenu svrhu. Međutim, samo su tri minute bile predviđene za prirodne potrebe svakog „ljubitelja ljepote“. Bilo je puno ljudi koji su to željeli, ali „Amerika“ jedna.

I sada, kao u romanu, toalet je ukraden baš tamo. Ali tko još treba starinske puške, dijamante ili zlatne toalete ?!

O da, nakon otmice toaleta, Churchillovo imanje je bilo „poplavljeno“ ili ispunjeno s*anjem, iako to novinari nisu htjeli napisati.

No, novi čarobni sjaj počinje iskriti na rubovima ovog zlatnog toaleta, ali je dovoljno razmišljati logično i detaljnije analizirati situaciju.

Prvo su vijesti „pucale“ od naslova poput „Zlatni toalet ukraden je iz Churchillove rezidencije u Engleskoj“. Da, upravo iz vile čovjeka koji je Britancima na početku Drugog svjetskog rata obećao samo krv, suze i znoj.

A prije pet godina se govorilo da samo provincijski polupismeni autokrati poput Janukoviča koriste zlatne toalete. Sada ispada da čak i stubovi demokracije nisu daleko od Cigana, da ne koristimo politički korektnu riječ „rom“, mušku imenicu koja znači “čovjek, muž”.

Sir Winston je savršeni demokrat i aristokrat na “zlatnom prijestolju” s cigaretom i bocom konjaka, a Janukovič je proruski satrap.  Istina, ova se usporedba izbjegava jer je neugodna za Veliku Britaniju, koja užasno voli kriviti sve oko sebe.

Drugo, naziv zlatnog toaleta i njegova upotreba je ironija, ali na engleskoj strani na simbolično mjesto staviti metaforičku „Ameriku“ i pozvati sve da uživaju u njoj. Iskreno, nekako je čudno shvatiti koliko su se angloamerički odnosi transformirali od Churchilla.Što se krije iza toga i ove geste prema svom strateškom savezniku?

Zamislite da se pisoar od platine imena “Ukrajina” pojavi u Kremlju? Kako bi svijet reagirao? Ovdje je treba razmišljati ne samo o humoru krađe zlatnog toaleta.

Treće, jedina uvjerljiva verzija onoga što se dogodilo je da su Amerikanci sami ukrali WC. Nije iznenađujuće da su bili vrlo uvrijeđeni takvim ponižavanjem i ukrali su „Ameriku“, dok su u isto vrijeme prolijevali izmet svojih zlobnih „saveznika“. Bravo.

Šala je da je ovaj WC već predložen 2017. godine Trumpu za ugradnju u Bijelu kuću. Naravno, Donald Trump je to razumno odbio, jer mu je vjerojatno bilo odvratna i pomisao vršiti nuždu u nečemu što nosi ime njegove zemlje, iako to mnogi u metaforičkom smislu sve više rade.

I na kraju, četvrto i najvažnije, ovaj incident s fekalnim zlatnim toaletom nemilosrdno odražava ružnu i nemoćnu prirodu “Bijelih ljudi”, koji navodno vladaju svijetom, planiraju povijest godinama, a narednih godinama, znojeći se, stvaraju sveta značenja za cijelu civilizaciju kroz romane o Harryu Potteru.

Ali ti “Bijeli ljudi” gmazovskih očiju, Nietzscheovi „nadljudi“, doslovnom i u najokrutnijem smislu su zaprljani izmetom od glave do pete. Winston Churchill i nasljednici njegove obiteljske kuće, kao i svi aristokrati i intelektualci poput Bernarda-Henria Lévya i njegovih britanskih pandana, da ne spominjemo „svemoćni“ MI-666, koji ne može pronaći „dragocjeni toalet“ danima i malo je vjerojatno da će ga pronaći.

Ukradena WC šolja iz vile Winstona Churchilla
FOTO: Ukradeni WC iz vile Winstona Churchilla
Blenheimkrađa
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Vratit će ga… kad skuže da je sraona samo pozlaćena…….
P.S.
Kao potpredsednik SFRJ, Koča Popović je u SAD pregovarao oko američke vojne pomoći Jugoslaviji. Pri povratku iz Washingtona, u Londonu se sreo sa Churchillom.
Ovaj ga je iz kreveta u spavaćoj sobi, s flašom viskija u ruci, pitao: ”Koliko Rusi imaju atomskih bombi?”.
”Jednu više nego što vi mislite!”

Lucija
4 godine prije

Pa šta je ovo?
“…incident s fekalnim zlatnim toaletom”
Postoji i neki drugi toalet osim fekalnog?
G. Nermine, svi seremo, ali neki uz to i vladaju svijetom.
Nije mi jasna ni usporedba Cigana, Janukoviča i Churchill a?
Cut the crap. Prigodna izreka.

slagerpjevac
4 godine prije

jbg, meni su se ideali srusili kad sam na brijunima vidio sliku jb tita kako u odijelu sa sesirom na uzici šeta svoga geparda. sad mi je draze da je imao obican inker wc.

Onako usput
4 godine prije

Simbol dekadencije

Il-2
4 godine prije

Sada mi je jasno da su krv, suze i znoj zapravo hemeroidi.
To bi se dignuo sa ovakve kenjare jednom kad na nju zasjedne!?!?

TkoLetiVrijedi
4 godine prije

Zar zlatnu wc školjku nemaju diktatori u nedemokratskim režimima? To im je valjda glavna odlika, zbog koje su ih mrzili iako ga niti jednom, nakon svrgavanja, nisu našli.

Emiliano Zapata
4 godine prije

I dalje ce biti onih za koje je zapad i demokracija svetinja, a pljuvat ce po ostalima onko kako su ih mediji naucili…

DažBog
4 godine prije

Znaci li ovo da jemglezi vise nece da se*u?

kgfjč
4 godine prije

Članak kao da je napisao osnovnoškolac. S posebnim potrebama.

Oko
4 godine prije

Zlatna wc solja je BND potpis. UK izlazi iz cetvrtog rajha idemoooo “zlatne wc solje” I 10 naslova u svim medijima u Evropi . Treba zahvatiti sto je moguce vise Ukrajine I pripojiti rajhu idemooo “Janukovic – zlatna wc solja” I pored naslova Klicko (GER piun) da svaki dan pomene zlatnu wc solju. Zlatna wc solja je toliko doprinela da se rasplamsa rat u UA da su hiljade poginule dok nisu skapirali da je mesing. Zli jezici kazu da je Klicko zubima proveravao na kaubojski nacn.
Garant šef BND-a navija za Dortmund pa sanja crno-zute pruge na svakom mestu.

Janoš
4 godine prije

Moram si nabaviti jednu takvu. Čuo sam da se na njih ne prima kamenac.

ANTINWO.HR
4 godine prije

Treba tu školjku nabit engleskoj kraljici baburini na glavu ,jebla majku svoju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI