Uljepšavanje nacizma

Uljepšavanje nacizma
19 komentara

Sporna izložba, za koju se tvrdi da je “prva velika retrospektiva dizajna Trećeg rajha”, uskoro se otvara u holandskom gradu ‘s-Hertogenboschu.

Retrospektiva koja će obeležiti 75. godišnjicu oslobađanja grada i okoline dobila je mešovite reakcije.

“Razumijem zabrinutost, osjećao sam je i sam radeći na ovoj izložbi,” objasnio je Thomas van den Heuvel, menadžer projekta. “Ali istovremeno mislim da je važno to pokazati u kontekstu kako jeste. Počinjemo sa terorom koncentracionih logora, završavamo sa holokaustom, a zatim to sve  stavljamo u kontekst”, objasnio je.

Izložba prikazuje veliki izbor predmeta, uključujući zastave, plakate, statue, komade nameštaja i časopise. Van den Heuvel spomenuo je i kacigu “Slobodnog korpusa” sa svastikom koju su posudili od Nemačkog istorijskog muzeja uz “malo pregovora”.

Izložba ‘Dizajn Trećeg Reicha’ biće otvorena za posetioce od 8. septembra 2019. do 19. januara 2020. godine.

nacizamVeličanje nacizma
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čoban
4 godine prije

Nacizam osuđen ,i to u konačnici je dobro-Međutim kako je došlo do tako velikoga genocida nad Židovima ,ciganima neprijateljima nacizma u svakom nacionalnom biću od slavena do samih nijemaca koji su bili imalo vezani za komunizam koji je i bio početno kriv za jačanje nacizma.Euforija nijemaca ,za pokret koji je u svom startu odmah pokazao nasilje paljenjem Bundestaga,treba tražiti u krizi toga vremena i kolapsu privrede kojoj je zalet ,i tako spas Njemačke dala upravo ta stranka (partija).Jedno je osude ,kao gotova stvar drugo filozofiranje bez angažmana za istu partiju kako bi ju opravdali.Možemo naučiti iz tih povijesnih zbivanja koja su platili mnogi narodi ,a ponajviše sami nijemci stavši bez radno sposobnog naraštaja.Ipak mislim da ljudi u prosjeku nisu sposobni filozofirati kako bi sagledali istinu.ljepota zastava i amblema te partije nije dokaz da je bila dobra ,kraj samoga rata ,i logori smrti dokazuju to.

Gott mit uns!
4 godine prije

Ruski gulazi su bili mnogo gori od njemačkih logora. Strašnu smrt su sijali komunisti. Zato je se u konačnici to zlo raspalo samo od sebe. Nikad više!

Mate
4 godine prije

Činjenice govore da je Treći rajh imao vrhunske dizajnere za oružje, arhitekturu , uniforme, znakovlje i mnoge proizvode bazirane na serijskoj proizvodnji. Na brzinu mi pada na pamet Hugo Boss, umjetnička akademija Bauhaus (uglavnom za arhitekturu), Ak 47 iako skroz drugačije konstrukcije od njemače jurišne puške, ona ima skoro isti dizajn. Usput, nisam simpatizer “Trećeg rajha” ni najmanje. Evo mi je pala na pamet njihova skica space shuttlea, 95% istog dizajna kao i kod Nasinog. Ima toga dosta.

Kile
4 godine prije

Vrhunski dizajn od znakovlja, pečata, odora, odjela, sama slova font je gotika bio svaki natpis je bio umjetničko djelo, pića, pive, propagandni posteri, dizajn letjelica, aviona, auti sve do zadnjeg detalja razrađeno, mislim da se ima šta vidjet i naučit

Emiliano Zapata
4 godine prije

Argentina i Usa s obzirom na “spajalicu” su prikladnije drzave za ovakvu izlozbu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI