Uoči izbora najjača oporbena stranka Turske želi obnovu veza s Damaskom

Kemal Kılıçdaroğlu
6 komentara

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je ranije ove godine najavio održavanje prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u zemlji koji će se održati 24. lipnja.

Erdoganova stranka na izbore izlazi u koaliciji sa Strankom nacionalnog pokreta (MHP) Devlete Bahçelija, tvrdim krilom turskih nacionalista koji su na prošlim izborima dobili nešto više od 10% glasova.

Jedini ozbiljan konkurent im je Republikanska narodna stranka (CHP) koju vodi Kemal Kılıçdaroğlu, koja na izbore izlazi u koaliciji s dvije manje stranke, Saadet Partisi i İyi Parti, od kojih samo druga ima šest zastupnika u aktualnom sazivu, dok Saadet Partisi, ili Stranka sreće, nije uspjela proći izborni prag. Malo je vjerojatno da će Republikanska stranka uspjeti poraziti Erdoganov AKP, iako ima znatnu podršku biračkog tijela većine turskih metropola.

Jučer je u svom predizbornom govoru čelnik oporbene Republikanske narodne stranke (CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, izjavio da će, ako njegova politička stranka pobijedi na turskim parlamentarnim i predsjedničkim izborima 24. lipnja, Ankara ponovno uspostaviti odnose s Damaskom.

Turski političar, vodeći kritičar politike aktualnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izjavio je kako svijet treba poštovati teritorijalni integritet Sirije, te kako će, ako njegova stranka pobijedi na sljedećim izborima, učiniti sve potrebne napore za normalizaciju odnosa između Turske i Sirije.

“Nakon obnove stabilnosti u Siriji i kada nestranački elementi polože oružje, podržat ćemo političko rješenje u kojem će sirijski narod donijeti odluku o svojoj budućnosti”, rekao je Kılıçdaroğlu.

Također je pozvao na potrebu stvaranja nove koalicije između Irana, Sirije, Iraka i Turske, koja će riješiti probleme Bliskog istoka i iskorijeniti terorizam.

Ankara je suspendirala diplomatske odnose s Damaskom 2012. godine, a predsjednik Erdogan se snažno zalagao za svrgavanje sirijskog predsjednika Bashara Al-Asada.

Početkom veljače je Kemal Kılıçdaroğlu zatražio od Erdogana da sjedne za stolom sa sirijskim predsjednikom kako bi riješio krizu u susjednoj zemlji u kojoj Ankara sudjeluje u podupiranju “pobunjeničkih” milicija koje traže svrgavanje Bashara Al-Assada.

Međutim, turski čelnik je odbacio bilo kakvu mogućnost dijaloga sa svojim sirijskim kolegom i obećao nastaviti kampanju turske vojske u sjeverozapadnoj Siriji.

Sirijska vlada ulazak turske vojske na sirijski teritorij naziva “flagrantnom agresijom” i poziva na povlačenje svih stranih trupa iz zemlje koje u Siriju nisu  došle na poziv vlade iz Damaska i uz odobrenje predsjednika.

FOTO – Postotak podrške Republikanskoj narodnoj Turske stranci na izborima 2015.

Izbori Turska

Kemal Kılıçdaroğluopozicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
5 godine prije

Nije vam ovo nikakva novost. Isto su spominjali i za prošlih i pretprošlih izbora. Čak su parlamentarci dolazili u posjet i sl.

NAPOLEON
5 godine prije

Ovi republikanci rasturaju u razvijenim dijelovima Turske. Kurdi vjerojatno glasuju za svoje pa stoga ne mogu doc do glasova u kurdskim područjima. Sirotinja dakle podržava Erdu. E sad dali su seljaci sirotinja budući da su uvelike samodostatni pa stoga imaju mali BDP. Svakako zanimljivo da je europski dio Turske kontra Erdogana.

zwizdan007
5 godine prije

Ovi AKP ko HDZ. Vlast uzima na ruralnim i bogu iza nogu krajevima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI