Uoči mogućeg sukoba s EU, Americi su prioritet ekonomski odnosi s Londonom

brexit
5 komentara

Dok se zbog mogućnosti novih sankcija protiv Rusije nazire početak ekonomskog rata između EU i Sjedinjenih Američkih Država, budući da bi europske kompanije i gospodarstva pretrpjele neprocjenjivo veću štetu od Rusije, Velika Britanija sa Sjedinjenim Američkim Državama želi pregovarati  o ”ambicioznom trgovinskom sporazumu”, rekao je britanski ministar trgovine Liam Fox na početku rasprave o planovima za zemlju nakon izlaska iz EU.

Liam Fox i njegov američki kolega iz Trumpove administracije, Robert Lighthizer, održali su prvi zajednički sastanak radne skupine za trgovinu i ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama, a počet će raditi na bilateralnom sporazumu o trgovini između dviju zemalja nakon Brexita.

Velika Britanija ne može ući u novi trgovinski sporazum sve dok ne izađe iz EU 2019. godine. Međutim, London je pokazao kako želi pravne dokumente koji će mu osigurati da se stvari kao što je protok podataka između zemalja ne prekine.

”Neposredni prioritet je osigurati transparentnost i sigurnost tvrtkama s obje strane Atlantskog oceana”, rekao je Liam Fox. Ovi rani razgovori će biti usredotočeni na kontinuitet poslovanja u Americi i Velikoj Britaniji, sve dok Velika Britanija ne napusti EU”, dodao je britanski ministar trgovine.

Zbog Brexita, Liam Fox tvrdi kako bi američki zakonodavci na Capitol Hillu za početak trebali sastaviti izvješće s detaljnim opisom trgovine i ulaganja s Velikom Britanijom.

Obujam trgovine između SAD-a i Velike Britanije iznosi oko 200 milijardi dolara godišnje.

”Krenuli smo s otvorenom i fleksibilnim stavom, koliko god je moguće, kako bi osigurali kontinuitet”, ranije je rekao Fox u analitičkom centru ”American Enterprise Institute”.

”Mi gledamo na bilateralne odnose, iako nastavljamo kao članica Europske unije, kako bi postigli liberalizaciju trgovine i brojnih područja, kao što su znanost i tehnologija. Cilj nam je odrediti budućnost sporazuma o slobodnoj trgovini, bez ikakvih predrasuda”, dodao je britanski ministar.

Liam Fox brani britansku odluku da napusti EU, te dodao ”kako su oni koji se nadaju promijeni ishoda referenduma od prošle godine obični sanjari”.

Predsjednik Donald Trump je izjavio kako će njegova administracija naporno raditi kako bi što prije zaključila bilateralni trgovinski sporazum s britanskom stranom.

ambiciozni trgovinski sporazumekonomski ratnove sankcije rusijisporazum o trgovini
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Svjatislav 989
6 godine prije

200 milijardi dolara godišnje.
Jesu li ovdije uracunate biljke iz Avganistana , Kosova.
Sta to Jenki i Englezi mogu mjenjati za ovu cifu, ako vec imaju iste proizvode i jedne te iste firme. Kinezi su super prosli davno, svilu i porculan prodavali za opijum.
Bas me zanima sta to nemaju Ameri pa da kupuju licni proizvod Engleza.
Ili su tu kolonije jos u igri za biznis od 200 MD.

davor
6 godine prije

Sve smo znali, da kod Britanaca nema eurocentrizma ni u tragovima kao i da London nikada nije bio europski grad. Znaju oni zašto izlaze prvi sa broda koji će pošto-poto pokušati potopiti.

Jupiter
6 godine prije

Prirodni savez Amera i crvenih mundira ne treba nikog da čudi.Zajedničko im je da nevole Nemce i njihove satelite.
Savez Berlin -Moskva treba sprečiti po svaku cenu.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Prije SAD-a glavna svjetska velesila je bila Velika Britanija. Skoro sva američka elita je rodbinski vezana sa evropskom aristokracijom. Tako da mi se čini da elite samo mijenjaju domaćine, koji su im samo sredstvo za postizanje svojih zlih planova. SAD i Britanija su kao prst i nokat. Ista ekipa stoji i iza jednih i iza drugih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI