fbpx

Caracas potvrdio da u naftnim poslovima odustaje od dolara

Nicolas Maduro - dedolarizacija

Nadugo nakon što je predsjednik Venezuele Nicolas Maduro pred Nacionalnom ustavotvornom skupštinom najavio oštre mjere u suzbijanju nametnutog ekonomskog rata i protumjere američkim sankcijama, potvrđeno je da ova latinoamerička zemlja u transakcijama u izvozu nafte odustaje od američkog dolara.

Vijest stiže neposredno nakon povrataka Nicolasa Madura iz Astana, gdje je razgovarao s liderima Organizacije za islamsku suradnju, među kojima se ističe susret s iranskim predsjednikom Rohanijem  i turskim predsjednikom Erdoganom.

Vlada Venezuele je potvrdila da prestaje s prodajom svojih ogromnih količina nafte za američke dolare. Taj korak bi zemlji trebao pomoći da neutralizira američke sankcije, kao i prijetnje vojnom intervencijom protiv Venezuele, koje su osudili i Rusija i Kina.

Venezuela će za početak početi trgovati naftom u eurima, kao što čini Iran, a za sličnu mjeru se odlučio i Irak 2000. godine.

U obraćanju Nacionalnoj ustavotvornoj skupštini, novom zakonodavnom tijelu, Maduro je rekao:

”Već sam najavio da Venezuela namjerava uvesti novi međunarodni sustav plaćanja i stvoriti košaricu valuta koja neće uključivati dolar, valutu koja guši našu zemlju. Koristit ćemo rusku rublju, juan, jen, indijsku rupiju i euro”, rekao je Maduro.

Maduro planira se planira služiti slabijim od dva službena devizna tečaja. Trenutno se u Venezueli, prema središnjoj banci, jedan dolar kupuje za 3,345 bolivara. Najveća službena stopa je ona u kojoj za jedan dolar treba izdvojiti 10 bolivara. Vrijednost lokalne valuta kupljene za tisuću dolara 2013. godine, kada je Maduro došao na vlast, sada je samo 1,20 dolara.

Vlada i Nacionalna ustavotvorna skupština su odlučili da je prva od potrebnih mjera naftu računati i prodavati za druge valute i izbjeći dolar kao referencu u transakcijama.

No, Caracas i nema drugog izbora. Srećom da u svojim naporima ima podršku Kine i Rusije.

Sjedinjene Države su prethodno prijetile da će sankcionirati bilo koga tko bude uključen Nacionalnu ustavotvornu skupštinu, izabranu na slobodnim izborima kako je predviđeno ustavom zemlje.

Ustavotvorna skupština je zakonodavno tijelo koje ima ovlasti za izmjenu ustava Venezuele. Izbori su se održali usred masovnih i smrtonosnih prosvjeda diljem zemlje. Venezuelanska oporba, Europska unija i Sjedinjene Države su odbili priznati legitimitet tijela, ali ono funkcionira zahvaljujući podršci svih agencija za provedbu zakona, vojske,  savezne policije i Nacionalne garde.

“Ovo je borba protiv ekonomske blokade i sankcija američkog predsjednika Trumpa”, rekao je Maduro.

Na trgovinu naftom u drugoj valuti ili za robnu razmjenu, kao ”nafta za hranu” između Irana i Rusije, do sada je bila ograničena na zemlje bliske Moskvi i Pekingu.

Hoće li Venezuela bez problema ući u taj klub ili je čeka sudbina Iraka? Ovo su pitanje postavili mnogi koji su latinoameričku zemlju usporedili s Irakom Sadama Husseina, previđajući da se od 2000. do danas mnogo toga promijenilo.

Venezuela najavila rigorozne mjere u suzbijanju ekonomskog rata

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Branko
Gost
Branko
3 godine prije

Bankari vladaju svijetom,oni ubacuju novac u opticaj dakle upravljaju cijelom svjetskom ekonomijom. Bankama vladaju jevreji. Vrh svjetskog bankarskog sustava su federalne rezerve.Americka ekonomija održava se isključivo na prodaji nafte u dolare.Ukoliko bi sve zemlje svijeta bogate naftom odbile prodavati naftu za dolare,americka ekonomija bi dozivjela kolaps.Američki dolar nema pokrića niti u zlatnim rezervama niti u domaćoj industrijskoj proizvodnji. Sadam Hussein 2000 odbio prodavati naftu za dolare, tri godine kasnije vojna intervencija. Gadafi odbio prodavati naftu za dolare, americki odgovor je vojna intervencija. Isto tako i sa Sirijom,a tu je i naravno Izraelska imperijalistička politika da ovlada cijelim bliskim istokom. Iran je također odbio prodavati naftu za dolare. Na sve ove zemlje je izvedena vojna intervencija,a one zemlje na koje nije izvedena ,njima se prijeti vojnom intervencijom. Tako uskoro ocekujte i sa Venezuelom.

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije
Reply to  Branko

Idemo ispočetka – Rusija ne prodaje naftu za dolare, Iran ne prodaje naftu za dolare, evo sad neće ni Venezuela. Istovremeno Rotschildi izlaze iz naftnog biznisa, a dolar bi se kao srušio kad se ne bi s njim trgovala nafta. Po toj logici se trebao srušiti i dosad. A nije. I neće. Samo zato što je to svjetska rezervna valuta i zato što njenu vrijednost održava i želi i dalje održavati čitavi svijet.
Istina, dolar nema pokrića u zlatu. nema ni euro, ni rublja, ni juan, ni turska lira, ni češka kruna, ni hrvatska kuna. Pa ne propadaju.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  A lerik

ovih drugih se zna broj tu je kvaka.. Ogromna kolicina u opticaju plus ona okamacena kolicina ..fed to sve fino pegla a visak se nalazi na americkoj burzi u koju se upumpava taj visak koji usput pravi vjestacku vrijednost iste… Zato nema.pada tj ne osjeti se visak dolara ili manjak potraznje..Dakle sve se pumpa i onda bummmm.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije
Reply to  Alen

U svirjetu se dešavaju ogromne promjene. Nafta i dalje jeste važna, ali kroz 10-20 godina će biti potpuno nebitna. Svjetska ekonomija će se bazirati na obnovljivim izvorima energije, a naftu će u svemu zamijeniti struja. Ovo nama sad možda zvuči kao futuristički plan iz SF filmova, ali evo Rotšildi izlaze iz naftnog biznisa, njemačka autoindustrija se većinom prebacuje na automobile na električni pogon, a mnoge države svijeta, uključujući i najmnogoljudniju Kinu, daju ogromne subvencije za kupovinu automobila na električni pogon.

Što se tiče dolara i drugih velikih valuta, pa sve su one pod kontrolom svjetske skrivene elite, pa samo pogledajte ko kontroliše gotovo sve svjetske državne centralne banke i sve će vam biti jasno. Šta njih briga je li Venecuela prodaje naftu u dolarima ili eurima, opet profit ide njima. A i da američka ekonomija propadne, to ih se ni najmanje ne dotiče, jer njima neće ništa faliti. Dedolarizacija svijeta je nužna svakako, i ista će se desiti kroz deceniju ili dvije. Šta će biti sa američkom ekonomijom zbog toga, ne bih znao reći, ali mislim da im prognoze nisu sjajne. Pumpanje dolara postoji, ali isto pupanje ne može trajati dovijeka, i to ima granice dokle god dolar ima pokriće u međunarodnoj trgovini. Ja bih to nazvao globalno javno pranje novca. Uglavnom, te promjene će osjetiti cijeli svijet.

Sardelino
Gost
Sardelino
3 godine prije
Reply to  krkan

Ronšilde nikad nije nešto posebno zanimao naftni biznis. Koliko mi je poznato, naftni biznis su đentlmentskim sporazumom prepustili Rokefelerima. Ronšilde više zanima farmaceutika i bankarstvo – specijalnost lešinarski fondovi. Bankarska djelatnost u osnovi im je samo sredstvo za preuzimanje tuđih vrijednih resursa ,plodna zemlja, izvori pitke vode …( Ukrajina, Vojvodina , Slavonija..).
Najprofitabilnija djelatnost i dalje im je izazivanje, produciranje i financiranje ratnih sukoba.

Netkić iz Netkićevaca
Gost
Netkić iz Netkićevaca
3 godine prije

Da li ovaj svijet ima nešto drugo za ponuditi osim Sjedinjenih Država, Rusije i Kine kao lidera?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Za tebe Saudijsku Arabiju. kad budeš išao na hadž, ne vraćaj se , nego ostani u blagodatima kraljevstva.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Haha , nece “braca” tj ne daju da se samo tako ostane.. Osim ako ne pristanes na.privremeni rad u jemenu,siriji itd..

Slavko
Gost
Slavko
3 godine prije

Svaka cast Maduro pokazo si kako se to radi pazi se drugi su to platili glavom.

Netkić iz Netkićevaca
Gost
Netkić iz Netkićevaca
3 godine prije

Ovako sada El Ejsami je vladar nafte u Venezueli, točnije PDVSA i on je inače sin od jednog od Sadamovih generala u iračkoj vojsci… da li Venezueli prijeti Irak, prosudite sami…

https://en.wikipedia.org/wiki/Tareck_El_Aissami

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Vidi se da gledaš samo slike, kao retardinjo, a engleski ne čitaš. Što piše pored slike? Tarek El Aissami, jedan od petero djece, rođen je od majke libanonskog podrijetla 1974. u El Vigiji u Méridi, Venezuela, gdje je proveo djetinjstvo. Njegov otac, Zaidan El Amin El Aissami, također poznat kao Carlos Zaidan, bio je Druz, imigrant iz mjesta Jabal al-Druz u Siriji, a bio je čelnik lokalne iračke batističke stranke u Venezueli i imao je veze s lijevim političkih pokretima na Bliskom Istoku. Šta sad tu ima..Sin generala Sadamove vojkse????? ŠKOLUJ SE, UPIŠI JEZIKE, ili idi u Siriju dok je vrijeme.

Nitko bitan
Gost
Nitko bitan
3 godine prije

Hoces ti malo da zacepis…uostalom kako se osjecas nakon sto su ti Ruse upravo rszvalili Srbi?

Anarho: Trolu je ovaj put blokiran pristup ne samo komentarima nego i stranici. Ovo su samo neki od nikova koje je koristio: Nitko bitan, Netkić iz Netkićevaca, Netko iz sjene, Prizrak, Ukrajinac Dmytro, Bosanska Pravoslavna Crkva, Ferdo, Ukrajinac, Reza Alikzabari, Sveti Antiputinovac, Netko iz nečega, Netko Netkić, Nitko, Kurd, Dom svoj ljubim, Antirus, Amerikanac, Patriarch of Bosnia, Sinisa, ...

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije

On je Druze religije …..pa nadji nekog nek ti prevede……The Druze follow a lifestyle of isolation where no conversion is allowed, neither out of, nor into, the religion. When Druze live among people of other religions, they try to blend in, in order to protect their religion and their own safety. They can pray as Muslims, or as Christians, depending on where they are. This system is apparently changing in modern times, where more security has allowed Druze to be more open about their religious belonging

davor
Gost
davor
3 godine prije

Che Guevara živi. Pitanje je vremena kada će isto napraviti desetke afričkih država.

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Za četiri godine vladavine Maduro je uspio nemilice srozati vrijednost nacionalne valute nakon čega isti Maduro zaključuje kako dolar guši njegovu zemlju. Što bi bila istina kad bi Venezuea prodavala svoju naftu za dolar, a da s tim dolarom ne može kupiti nigdje ništa. Međutim, stvari tako ne stoje. Madurov problem je najprije u potcjenjivanju venezuelanske suverenosti i sasvim promašenoj monetarnoj politici, tipično socijalističkoj. Onoj koja generira inflaciju i zanemaruje matematičke zakonitosti u kreaciji novca.
Inflacija je uvijek izraz nesposobnosti državne vlasti i istovremeno pljačkanje vlastitog stanovništva. Podatak da venezuelanski intelektualci, inženjeri, profesori, doktori zarađuju on line igricama virtualnu valutu koju potom prodaju internetom dnevno više nego li što bi zaradili u svojoj profesiji, govori o tomu koliko je nisko palo njihovo društvo.
Inflacija je najprije i isključivo političko pitanje. Ona se da zaustaviti za 24 sata. Može onako kako je to učinio Škegro 1994. u Hrvatskoj uvođenjem kune, a može i na drugačijim temeljima.
Maduro bi to učinio kad bi znao ili kad bi imao razloga za to. No, očito je da se više njemu trenutno politički isplati za sve optuživati dolar i SAD.
Kakvo dobro će njegovoj zemlji donijeti prodaja nafte za eure, juane, rublje, a što nije mogao imati s prodajom za dolar? Nikakvo. Samo se kao tobože sveti SAD-u zbog sankcija. Kao da se mrav ide osvetiti slonu što ga je nagazio.
Uglavnom, socijalistička bijeda nesposobna pretočiti prirodna bogatstva u bogatstvo vlastitog naroda.

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije
Reply to  A lerik

Venezuelanska državna naftna tvrtka „Petroleos de Venezuela“ (PDVSA) posjeduje „CITGO“, veliku američku naftnu tvrtku sa sjedištem u Houstonu, u Teksasu. Ruski Rosneft je PDVSA-u dao kredit od 1,5 milijarda eura i pod hipoteku uzeo CITGO. E sad – kako PDVSA ne može vratiti kredit, Rusi su htjeli preuzeti CITGO, a onda je Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom zabranjuje trgovinu obveznicama koje su izdale venezuelanske vlasti i državna naftna kompanija „Petroleos de Venezuela“
Eto, koliko Maduro mrzi dolare, voli erue, rublje. i eto dokaza kako Ruse ne veslaju samo Hrvati preko Agrokora, uspjelo je to i Maduru preko PDVSA.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  A lerik

I za Venezuelu vrijede dva prokletstva,
a) Daleko Bogu, preblizu SAD.
b) Prokletstvo bogatstva resursa. (Pogledati pod a.)

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Puno uspjeha gs. Maduro !

Lobos
Gost
Lobos
3 godine prije

Uh, Manduro, nadam se da znas sta radis. ili nabavi raketu od Sjeverne Koreje ili S 300-400 od Rusa. Nadama se samo da znas sta radis. Zelim ti sve sve najbolje…

Keko
Gost
Keko
3 godine prije
Reply to  Lobos

S 300 već posjeduju…?

stefano
Gost
stefano
3 godine prije

Svi problemi ovoga svijeta proizlaze zbog novca. kolaps dolara će se desiti kada to odluče američki mračnjaci a Maduro odluku o izbacivanju dolara nije odlučio donijeti sam i na svoju ruku,

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  stefano

Definitivno nije, jer je prvo pitao Kineze i dobio dozvolu za plaćanje u juanu, potom OPEC (Irance) i Ruse. Naravno da nije donio odluku eto tako. Slažem se.

loren
Gost
loren
3 godine prije
Reply to  stefano

ako rotsildi izlaze iz naftnog biznisa to je znak da ce se vrlo vjerovatno pojaviti nova tehnologija koja ce naftni posao otjerati u zaborav i da to vrtlo vjerovatno nije moguce zaustaviti premda oni to uspjesno rade jos od doba nikole tesle jer se nasa civilizacija u osnovi zasniva na tehnologiji tog vremena a danas nam je svima poznato da postoje stotine ili tisuce odlicnih tehnoloskih izuma na mnogim poljima koje su zataskane i ne koriste se iz razloga sto ova agenda omogucuje kontroliranu zaradu i moc uskoj eliti dokse sve ono sto moze sluziti dobrbiti covjeka stavlja van zakona i upotrebe

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  loren

baron rotsild je dao nalog da se povuce kapital iz mnogo cega i najavio ne bas lijepe stvari u narednih 6-9 mjeseci….patka il taktika..

Ogi
Gost
Ogi
3 godine prije

Nek obezbjedi zaleđinu da ne bi bio bombardovan.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

glavni instrument koji odrzava tecaj dolara je sat zvan budilica.
hocu reci – duznici. bitna je potraznja a duznika koji potrazuju dolare da otplate ratu kredita ima milijarde. netko osobno a vecina posredstvom svojih drzava.
zamislimo da ogroman kolicina svjetskih kredita glasi na kunu. svi bi potrazivali kunu da otplate rate.
da li bi tecaj kune bio visok ili nizak?
krediti, ljudi dragi!
zivi ljudi drze tecaj. nikakva nafta.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik