Vatikan je osudio teroriste i priznao Assada

Papa je poslao pismo podrške Basharu Al-Assadu
26 komentara

Ovih je dana poglavar Rimokatoličke crkve, Papa Mario Bergoglio, poslao pismo sirijskim predsjedniku Basharu Al-Assadu.

Multiplicirajte napore za okončanje rata u Siriji i vraćanje mira”, ulomak je pisma koje je Papa poslao Assadu, a objavila ga je službena sirijska agencija Sana.

Radikalni kritičari Katoličke crkve su “na nož” dočekali obraćanje Pape sirijskom predsjedniku, dok s druge strane zaboravljaju napore Vatikana u borbi za očuvanje multikulturalne, multietničke i multireligijske Sirije. Naime, brojna vatikanska službena i poluslužbena glasila, poput agencije Fides, časopisa Famiglia Cristiana i drugih, nikada nisu tajili da je kršćanska zajednica u Siriji opstala samo zahvaljujući naporima sirijske vojske i saveznika. Isto tako, Vatikan u svojim glasilima nikada nije skrivao činjenicu da su sirijski kršćani sigurni jedino u područjima pod nadzorom vladinih snaga, i nigdje drugdje.

Papa Franjo u pismu potvrđuje da je uz sirijski narod, iako već godinama neumorno ponavlja kako dijeli bol i patnje Sirijaca.

Što je Papa drugo mogao reći, osim da želi mir i da se poštuje “međunarodno humanitarno pravo, zaštite civili i omogući pristup humanitarnoj pomoći”? Zar je itko mogao očekivati da će Papa uputiti apel Moskvi da strateškim bombarderima i nuklearnim projektilima sravni utvrde terorista?

Dežurni “kritičari” su previdjeli da pismo sadrži osudu “svih oblika ekstremizma i terorizma”.

Pismo je predsjedniku Basharu Al-Assadu privatno dostavio kardinal Mario Zenari, koji je, unatoč nedavnom promaknuću u “ljubičasto”, želio ostao nuncij u Siriji.

Assad odluku kardinala Zenarija u nedavnom intervjuu komentirao “kako je to odraz kontinuirane bliskosti Sirije sa svim dijelovima svijeta”.

Pismo je bila inicijativa Pape kojom se nije poštovao protokol, iako je on već navikao javnost na svoje poteze koji nisu u skladu s ritualom i njegovim položajem, a njegov pontifikat je pun nepredvidljivosti.

Ono što je začuđujuće o ovoj inicijativi, ako izuzmemo neizbježne humanitarne apele i pozive na načela kršćanske ljubavi, jest jaka i eksplicitna osuda terorizma i ekstremizma.

Čitajući ovaj dio izjave, svima je jasno da se to ne odnosi na legitimnu sirijsku vojsku, koja se bori u ratu u kojem su, obzirom na okolnosti, prisutne i civilne žrtve, ali koja se kao metodom ratovanja nikada nije koristila terorizmom, nego se uvijek protiv njega borila.

Naravno, nije izbor Pape koje će se metode koristiti u borbama, ali je naglašavajući problem “terorizma i ekstremizama” Bergoglio napravio jasnu razliku između vladinih snaga i terorista.

Osim toga, važno je naglasiti i da je primatelj pisma osobno sirijski predsjednik Bashar Al-Assad.

Godinama političari iz cijelog svijeta ponavljaju “kako Assad mora otići“, a riječ je o onima koji su ovaj rat i pokrenuli.

Isto tako, od početka je priznanje takozvanih “pobunjenika”, odnosno terorista regrutiranih diljem svijeta, bilo postavljeno kao preduvjet za pokretanje mirovnih pregovora kojima bi se svrgnuo Assad.

Ukratko, Assada kao stranu u pregovorima nije htio nitko, osim njegovih saveznika, posebno Rusa i Iranaca, koji priznaju legitimni suverenitet Sirije.

Situacija se sada promijenila, a čak je i međunarodna zajednica sada prihvatila neizbježnost Assadovog ostanka na vlasti. Istina, to je još uvijek prešutno prihvaćanje, ali i činjenica od koje nitko ne može pobjeći.

Naravno to je rezultat vojne kampanje sirijske vojske i saveznika, koji su preokrenuli tijek rata, za kojeg se činilo da je predodređen srušiti vladu u Damasku.

Ovo je sada prošlost, što priznaje čak i dio takozvanih “pobunjenika”.

Dakle, za one koji nisu primijetili, važnost ovog pisma leži u činjenici da je Papa, a samim tim i Sveta Stolica, Assada priznao kao sugovornika s kojim treba dogovoriti dugo očekivani prestanak neprijateljstava i započeti mirovni proces.

Ukratko, ovo je političko priznanje Bashara Al-Assada od strane Vatikana. Ono ima visoku vrijednost. Toliko visoku da je ni Assad nije mogao prešutjeti.

Iako važna i od posebnog međunarodnog značaja, vijest je prešućena od većine medija.

Bitka za Aleppo je gotova. S njegovim oslobođenjem će međunarodna zajednica morati službeno i jednoglasno prihvatiti Assadov ostanak na vlasti, te s njim početi pregovore na visokoj razini. Izravno obraćanje Pape samo može pomoći legitimnom sirijskom predsjedniku, nikako odmoći.

 

Papa
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jale
7 godine prije

PapaFrančesko je veliki čovjek. Ja sam ga spreman uporediti sa Gandijem, majkom Terezom, Che guevarom. Titom, ljudima koji su iz prvog reda iskusili sve grozote i surovost kapitalizma.

Georgij Žukov
7 godine prije

glupaco , imas imbex i ostalo hrvatsko smece pa tamo drobi svoje umoserine , da su tito i Che glumili majke tereze i gandije , ti bi vec odavno ostavila svoje kosti u nekon konc logoru 3 ili 4 rajha .

Tadmur
7 godine prije

Licemjerno.Gdje ste bili kada su SAA i Hezbolah krvarili da oslobode Malulu i hrišćanske svetinje.Mada svi znamo da Hezbolahova uloga u Bosni 90-tih ne služi im na čast,ali u Siriji su su se herojski ponijeli prema hrišćanima.Možda bi koji redak mogli napisati i poslati u Rijad ili Dohu.Sada se svi našli pametni kada je Asad nezaobilazan faktor a od samog početka rata ima bezbroj dokaza da je štitio manjine.Kako je krenulo možda se oglasi i onaj kreten sa Himalaja koji je do jučer tražio pregovore sa zločincima iz Rake i Mosula.

Eee
7 godine prije

Papa franjo je homoseksulni jezuitski masonski gmaz koji se trudi s belosevtskon hazrsko anglosaksonskon mafijon uspostaviti vlast antikrista na citavoj zemlji. Tito je velik covjek onoliko koliko je velika gamad koja mu se dosla poklonit ne sprovod sto je ujedno bio pocetk rituala koji se zavrsio klaonicom na balkanu. Izmedju ostalog oslabio je sssr osnivanjem nesvrstanih. Vecina nesvrstanih zemalja su poslje postale americke sluge. Da je tito bio nas rekao bi staljinu da

Arkaj
7 godine prije

Glupo je uspoređivati majku Terezu s političarima i revolucionarima kao što su Gandi Tito ili Che Guevara. Naprosto nisu se bavili istim poslom u životu i nema mogućnosti uspoređivanja. Usporedba Gandija, Tita ili Che Guevare već ima nekog smisla ali samo ako se poznaju i razumiju okolnosti u kojima su djelovali i cilj koji su željeli postići. Recimo da li je Gandijeva taktika građanskog nenasilnog otpora kao sredstva nacionalnog oslobođenja koja je mogla djelovati u Indiji protiv iscrpljenog i bankrotiranog posljeratnog Britanskog Imperija mogla dati ikakve rezultate da ju je Tito koristio u oslobođenju Jugoslavije od Hitlera i Musolinija? Da li bi gandijevska taktika imala neke šanse protiv Batiste i njegove diktature na Kubi? Meni se čini da primjeri koje si odabrala pokazuju tvoju ideološku svrstanost, revolucije su nažalost krvave ali imaju svoju povjesnu vrijednost. Stoga revolucionare ne treba uspoređivati s majkom Terezom nego s onima protiv kojih su se… Čitaj više »

Anonimac
7 godine prije

Natovci koriste djecu od sedam godina u Siriji za svoju natovsku propagandu.
Zar nemaju stida.
Po pisanju natovaca djeca od sedam godina u Siriji su politicki opredjeljeni, skoro sva djeca su protiv sirijske vlade i vole Ameriku i nato pakt.

N
7 godine prije

Papa je za sve dosadašnje “devijacije” davao uopštene izjave, tj. nikad nije prstom upirao ni na koga. I onda je direktno prozvao Asada i ruse zbog humanitarne katastrofe. Interesantno je da je način na koji je to uradio identičan sa main stream medijima.
Treba li kome šta više objašnjavati u vezi pape?

N
7 godine prije

… i da ne zaboravimo, od toliko loših stvari na svijetu Papi su zasmetale neke Trampove izjave !!!

Željko
7 godine prije

Čestitke prvom predsjedniku koji je obranio svoj narod i državu od uvođenja “demokracije” … te ih na taj način spasio od bijede i kolonijalnog ropstva!!SAA do pobjede!

subaru
7 godine prije

Laže jezuita, on usmjerava katolike tamo gdje idu i ciokaubojgusari, to je ista bratija. Krščanstvo i islam je podvala istog tvorca sa time da sebi zadržava pravo oko za oko i zub za zub, pohlepu i šovinizam a ovim dvoma uvaljuje tko te ošamari ti njemu i drugi obraz ili tko tebe kamenom ti njega kruhom. No ove dvije religije ako se sprovode doslovno nisu loše za društvo, narod, države jer su 2000 bolje os krvožednog liberalizma, transhumanizma i ostalih novotarija istih žreca koji nam siluju mozgove ima več 5 milenija. Assad je svetac naspram jezuite.

Andrej
7 godine prije

Papa dao podršku Assadu što je i bilo za očekivati. Kako se kaže “mainstream” u hrvatskom jeziku?

“Multiplicirajte napore za okončanje rata u Siriji…..” znači zgazite bandu, da možemo normalno živjeti.

subaru
7 godine prije
sorin
7 godine prije

OK Papa i sve ostalo, ali isto nije u redu da ovako siromašna zemlja kao Hrvatska plaća najbogatijoj organizaciji u povijesti čovječanstva, Vatikanu, crkveni porez puitem Vatikanskih ugovora.
Znam da i bivše francuske kolonije i dalje plaćaju kolonijalni porez Francuskoj, bez kojih bi žabari bili zemlja trećeg svijeta po samom priznaju Mitteranda, but still…

Anonimac
7 godine prije

Agentima FBI-a je otkazan godišnji odmor zbog bojazni od pokušaja državnog udara od strane CIA-e da nasilno svrgne novoizabranog predsjednika Donald Trumpa
Prema izvješćima, svih 35.000 agenata su na stanju pripravnosti da zaustave bilo kakve prijetnje od strane Središnje obavještajne agencije koja bi mogla svrgnuti demokratski izabranog predsjednika SAD-a.

Tadmur
7 godine prije

@sorin,ako nisi dobro informisan nemoj pisati svašta.Jedino mjesto gdje su suniti i šijiti ratovali zajedno u novijoj istoriji je upravo BiH.Pročitajte malo o masakru Božića 95.Neki su ih šegrti prebacivali preko svoje teritorije pa su im ovi zahvalili pokoljima u sr.bosni.Naravno da nemaju veze sa početkom rata ali su ostavili krvav trag…

Tadmur
7 godine prije

Mala ispravka- Vozuća 95…

ironija
7 godine prije

Bilo je i vrijeme da KATOLIČKA CRKVA počne podržavati predsjednika koji ŠTITI KRŠĆANE naspram islamista koji iste kršćane PROGONE i UBIJAJU. Na zapadu je Hezbollah teroristička organizacija iako su u Libanonu saveznici s kršćanima i također se bore na njihovoj strani u Siriji.
Odvratno licemjerje i nemar većinski kršćanskog zapada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI