Washington poziva Australiju na “partnerstvo” pri sučeljavanju s Iranom u Hormuškom tjesnacu

Marise Payne Mike Pompeo
21 komentar

SAD žele uvući Australiju u svoje eskalirajuće odnose s Teheranom, a državni tajnik Mike Pompeo zatražio je pomoć Canberre u osiguravanju brodskih ruta protiv “neprovociranih napada” u Hormuškom tjesnacu.

Pompeo i Mark Esper, ministar obrane SAD-a, sastali su se u nedjelju u Sydneyu s australijskim kolegicama Marisom Payne, ministricom vanjskih poslova, i Lindom Reynolds ministricom obrane.

SAD se nada da će se Australija postati “partner” Washingtonu i “suprotstaviti se Iranskim neprovociranim napadima na međunarodno brodarstvo u Hormuškom tjesnacu”, rekao je Pompeo novinarima nakon razgovora.

Ministrica Reynolds potvrdila je da SAD traže australsku pomoć u rješavanju Teherana, ali kako kaže”do sada nije donesena odluka”.

“Zahtjev koji su postavile SAD ozbiljan je i složen, zato mi ovaj zahtjev ozbiljno razmatramo. Mi ćemo na kraju, kao i uvijek, odlučiti što je u našim suverenim interesima”, rekla je Reynolds.

SAD pokušavaju okupiti međunarodnu pomorsku misiju za patroliranje Hormuškim tjesnacem i Perzijskim zaljevom, nakon što se u plovnim putovima dogodilo nekoliko incidenata, u kojima su sudjelovale iranske snage i strani tankeri.

Krajem srpnja Washington je službeno pozvao Njemačku da se pridruži misiji kako bi pomogla u osiguranju pomorskog prometa i „borbi protiv iranske agresije“ u regiji. Ministar vanjskih poslova, Heiko Maas odbio je zahtjev rekavši da je Berlin želi “izbjeći daljnju eskalaciju u Hormuškom tjesnacu”.

Britanija, čiji je tanker “Stena Impero” Iran oduzeo prošlog mjeseca, također je predložila slanje eskadrile pod vodstvom EU-a do Hormuškog tjesnaca. Njemačka i nekoliko drugih europskih naroda rekli su da su voljni razmotriti ovu ideju.

Iran tvrdi, kako su se na britanski tanker ukrcali tek nakon što je prekršio pomorska pravila dok je prelazio Hormuškim tjesnacom.

EU eskadrilaHormuški tjesnac
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Ceske
4 godine prije

Americká drzavna elita hoce navuci Austráliju dá plate ceh za njihove interese iako sví znaju dá bi do zivjeli politici i vojni poraz protiv Irana.Iran je noví globální centar a sví kojí udju u sukob protiv Irana su odpisani, a dá zarate, neka ih dragi Bog spasí od svemoguceg zla dá skroz nestanu sa zemljopisne kartě.Pokusala americká elita uvuci englese, njemce i ostale u tu igru Ali jako dobro znaju kako bi završili.Americka elita nemiruje zato juce i danas imaju malo pucanja po Americi.To im je upozorenje, nesmíre se globalisti ce im realizirati takav gradjanski rat dá ce se své prasiti

Emiliano Zapata
4 godine prije

Mic po mic uvlace sve u ww3

Max
4 godine prije

Išli bi mi ali se bojimo sami hoćete li s nama?

samo tako
4 godine prije

A ja mislio da su usranci zabrinuti za slobodnu plovidbu kroz Gibraltar 😆

songo
4 godine prije

Ausralia i USA cine zlogasnu organizaciju koja se zove Five Eyes a zasto onaj iz Novog Zelanda i ovaj iz EL Paso imaju anglosaksonska imena i zasto su odraz svojih vlada?

nekoime
4 godine prije

Ameri opet traže topovsko meso za svoje veličanstvene pobjede.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI