Washington sankcionira službenike Međunarodnog kaznenog suda zbog istraživanja ratnih zločina američkih vojnika

ICC tribunal
21 komentar

Administracija Donalda Trumpa nameće ekonomske sankcije službenicima Međunarodnog kaznenog suda koji su angažirani kako bi istražili ili procesuirali američke vojnike zbog ratnih zločina.

U izjavi datoj u četvrtak Press ured Bijele kuće izjavio je da je predsjednik Donald Trump također odobrio “proširenje viznih ograničenja” protiv dužnosnika ICC-a i članova njihovih obitelji.

SAD je više puta prijetio da će uvesti sankcije haaškom sudu i uvjeravao da nema pravo istražiti ili procesuirati američko osoblje bez pristanka Washingtona.

Izjava Bijele kuće opisala je postupke suda kao “napad na prava američkog naroda” i prijetnju “narušavanja našeg nacionalnog suvereniteta”.

U izjavi je i dodano da je i da je  ICC osnovan “radi otkrivanja odgovornosti za ratne zločine”, ali da je “u praksi” praksa suda postala “neprihvatljiva i neučinkovita”.

Napori ICC-a u vezi istraživanja optužbi za ratne zločine Izraela protiv Palestinaca također je povučena od strane Trumpove administracije.

Američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdio je u svibnju da se Palestina “ne kvalificira kao suverena država” i da sud ne može provoditi “nelegitimne” istrage protiv Izraela. Prijetio je da će SAD ” nametnuti sankcije” ako sud nastavi s naporima u vezi istraživanja navodnih zločina.

U izjavi u četvrtak, Bijela kuća izjavila je da ICC provodi “politički motivirane istrage” protiv SAD-a i njegovih saveznika “uključujući i Izrael”.

Ne nudeći dokaze, u izjavi se navodi da je SAD zabrinut zbog toga da “protivničke države manipuliraju” sudom “potičući” optužbe protiv američkog vojnog osoblja.

Bijela kuća tvrdi kako postoji “jak razlog za vjerovanje” da postoji “korupcija i nedolično ponašanje” na “najvišim razinama” suda, koje dovode u pitanje njegov integritet.

Američki izbori 2020
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
3 godine prije

Ameri misle da su nešto više od ostalih ali če se i to jednom završiti. I rimljani su bili u svoje vreme nešto više od ostalih ali su na kraju završili u haosu.

AJeTo
3 godine prije

Kakva vremena, licemjeri govore istinu.

Savonarola
3 godine prije

Sve luđi i jadniji potezi države koja još ne zna da je propala!

Siniša
3 godine prije

Ovo ste izostavili, fascinantno je kako su sebe predstavili ka žrtve….
“Državni tužilac SAD Vilijam Bar saopštio je da je Amerika zabrinuta zbog uticaja koji ima Rusija na Međunarodni krivični sud, kao i da se Moskva optužuje da koristi tu instituciju u svoje interese.

„SAD nikada nisu priznale jurisdikciju suda, štaviše, zabrinuti smo što strane sile poput Rusije utiču na Međunarodni krivični sud u korist sopstvenih interesa“, rekao je Bar na pres-konferenciji.
Prema njegovim rečima, „u praksi, ta institucija jedva da je išta više od političkog oružja koje se koristi za manipulisanje spoljnom politikom demokratskih suverenih zemalja, uključujući i SAD“.

Bar je naglasio da će SAD istražiti rad Međunarodnog krivičnog suda i „ako uspeju, krivce će pozvati na odgovornost“.”

Dopizdilomi
3 godine prije

Vrijeme je da rokne nešto u vašem dvorištu.

Prekobrda Janko
3 godine prije

To je samo dokaz da je i predsjednik Trump a i cijela drzava USA ZLOCANAC i da se ponasaju ZLOCINACKI, zato im treba suditi prijeki vojjini sud u svim zemljama svijeta.

Siniša
3 godine prije

Stigla američka nafta u Bjelorusiju, u istom vremenu “SAD su na godinu dana produžile sankcije predstavnicima rukovodstva Belorusije, a na sankcionom spisku se nalazi i predsednik Republike Aleksandar Lukašenko. Uredbu je potpisao američki predsednik Donald Tramp.
U dokumentu se navodi da „postupci određenih predstavnika beloruske vlade predstavljaju izuzetnu pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD“.

Na spisku sankcija se, pored Lukašenka, nalazi još devet osoba. među njima su i sekretar Saveta bezbednosti, ministar pravde i unutrašnjih poslova, predsednik KGB-a, šef državne televizije i drugi.
Ističe se da navedena lica „podrivaju demokratske procese i institucije u Belorusiji“. Prema saopštenju Bele kuće, u Belorusiji se narušavaju ljudska prava – izloženi su političkoj represiji, hapse ih, nakon čega mnogi „nestanu“. Belorusiju optužuju i za korupciju, kao i za nezakonito korišćenje državne imovine. “

Red Dog
3 godine prije

Rade oni to od 80-tih, ali tada je Murika jos uvek bila meka i fina prema zapadnim partnerima pa se je precutalo.
1984 ju je sud osudio za drzavni terorizam u Nikaragvi. USA, koja inace optuzuje druge za drzavni terorizam, je jedina drzava koja je i zvanicno osudena za drzavni terorizam.
Posledica; maltretiranje sudija da su morali dati otkaz. Ostao je samo Oda, koji je ionako bio njihov covek i glasao protiv. Nikaragva moze samo sanjati o odsteti. Ali reci da je USA teroristicka drzava nije samo floskula. Postoji presuda da jeste tako.

enkol
3 godine prije

Sad su se sakrili oni hrvatski amerofili koji vise volu Ameriku ( ili Trumpa/Bidena ) nego Hrvatsku

Zadranin
3 godine prije

amerokenjci= licemjerna ratno zločinačka gamad.

P***!

I svi vi što pravdate i podržavate njihove zločine i akcije po svijetu.. jadni ste i bijedni.

Gamad.

P***!

Istrazuj
3 godine prije

Moram priznati da se prakticno, na prvu slazem sa svim predhodnim komentarima kolega. SAD jeste i sama korumpirala i kontrolirala ovaj kvazi-sud. Koristili su ga upravo SAD za vlastite politicke manipulacije. Ali, ja bih se prije svega, koncentrisao na taj tzv “sud”…. Da li je SAD kao drzava kontrolisala to smece zvano ICC, ili su oni koji su i krojili politiku SAD – prakticno kontrolisali i ovo smece? Ja sam siguran – u ovo drugo. Eugenicarska, bankarska kabala – stojala je i iza SAD i iza tzv ,”suda”! Od njegovog kreiranja, tj od kreiranja Rockfelerovog UN! Dakle taj “sud” – oduvjek – JESTE i bio, samo politicko oruzije SAD interesa. A posto su SAD interesi, oduvijek bili i interesi eugenicarske kabale (okupljene oko cionistickih banaka) – prakticno smo oduvijek imali – tzv medjunarodni sud pod kontrolom – kabale. Ne zaboravimo, da je to odvratno kabalino smece iz Haga – optuzilo… Čitaj više »

Istrazuj
3 godine prije

Sukob u SAD – izmedju mocnih frakcija izgleda poprilicno veliki! Prakticno ISTI ljudi su u oba tabora. Izgleda nevjerovatno, ali meni kao nekom ko posmatra stvar iz podruma – to tako izgleda… Dakle: * “globalisti” koji sa jedne strane podrzavaju direktno i otvoreno – “svjetsku vladu” (a vidjeli smo sta znaci ta “svjetska vlada” u slucaju ove lazne “pandemije! I jos vaznije vidjeli smo – i KO JE za to odvratnu eugenicarsku gamad takodjer!)… (sve glavne politicke korumpirane partije na vlasti u EU i okolini, sva korumpirana medija i “renomirana nauka” , “zeleni”, “crveni”, te kabalini puleni u vidu Merkel, Makron, Putin…) * “suverenisti” (uslovno) – sa druge strane… (Trump…) . Evo sad upratih, da je ona grupa iz Project Veritas (koji su provalili izraelske instruktore da obucavaju ANTIFA) – sad su objavili jos jednu bombu! Direktno su povezali vodje eugenicarskih bandi iz ANTIFA – sa “filantropom” Sorosom 😉 Koza… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Popeo se sad na wrh glawe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI