YPG: Američki vojnici u Siriji će braniti naš “demokratski konfederalizam”

Kurdistan i SAD
15 komentara

Jedan od zapovjednika kurdskih YPG snaga u Siriji je otkrio broj američkih vojnih objekata u sjevernom dijelu zemlje, a američki vojnici će, prema njegovom mišljenju, služiti za obranu “demokratskog konfederalizma”.

Za panarapski list Asharq Al-Awsat je jedan od zapovjednika kurdskih YPG snaga, Sipan Hemo, rekao kako SAD na “njihovom” teritoriju imaju sedam vojnih objekata, čime je priznao ilegalno prisustvo Washingtona u Siriji, uz očito kršenje međunarodnog prava, jer nijedan od njih nije podignut uz suglasnost suverene vlade i legitimnih pokrajinskih vlasti.

Doduše, diljem sjevera Sirije je raspoređeno oko 1300 američkih vojnika i to nisu “vojne baze” u pravom smislu riječi, ali su američki vojnici ipak tamo i koriste se njima uz suglasnost kurdskih militanata.

Kurdi su sigurni kako će ova prisutnost američkih vojnika, zajedno s intenzivnom aktivnošću izraelskih agenata i Saudijske Arabije, stvoriti “idealne uvjete” za izgradnju “demokratskog konfederalizma” i “slobodarskog socijalizma”, kakvog propagira YPG.

Kako kažu njihove pristaše u Europi, “oni ne žele ni vlast, ni neovisnost, nego samo samoodređenje naroda kroz direktnu demokraciju”. Zaista treba biti slijep pored zdravih očiju i povjerovati kako će uz potporu Trumpa, Tel Aviva i Rijada Kurdi dosegnuti najveće standarde sekularne države, socijalne pravde i dostojanstveno ostvariti težnje kurdskog naroda.

Tko želi, neka i dalje vjeruje u ovakve bajke, ali je žalosno da se, pored ovakvih dokaza, mnogi i dalje drže svojih pogrešnih uvjerenja.

Lokacije nekih od tih američkih vojnih objekata su poznate od ranije. Sada je Sipan Hemo spomenuo i objekte čija prisutnost nije bila potvrđena. Riječ je o uzletištima, kampovima i zapovjednim centrima. Većina ih se nalazi na istoku od rijeke Eufrat, posebice u blizini Ayn Al-Araba ili Kobanija, kako su Kurdi preimenovali grad nakon protjerivanja ISIL-a. Tamo podignuta dobro opremljena vojna zračna luka, koja je nedavno proširena.

Dva uzletišta s popratnim objektima su izgrađena u gradu nafte Rmeylan u pokrajini Hasaka, od kojih je jedan obnovljeni poljoprivredni aerodrom, napušten od sirijske vlade još prije rata. Ova dva objekta uglavnom koriste helikopteri i služe u logističke svrhe. Nedaleko od Qamishlija je još jedna baza, gdje su obično slijeću američki marinci.

Sipam Hemo je otkrio dva dodatna objekta u mjestu Al-Malikiya, gdje se nalazi oko 250 američkih vojnika i 48 oklopna vozila, te jedan u Tal Abyadu, blizini granice s Turskom.

U gradu Manbiju se također nalazi jedan američki vojni objekt. Sve u svemu, oko 1300 američkih vojnika i njihovih saveznika su ilegalno na teritoriju Sirije, gdje su de facto okupacijske trupe, a domaćini su im Kurdi YPG snaga.

Koncept samoupravljanja, direktne demokracije i demokratskog konfederalizma, iako narodima Bliskog istoga i među Arapima potpuno nerazumljiv u europskoj verziji, učinio je da kurdski militanti zadobiju pristaše diljem Europe.

No, njihov je projekt je u ovom trenutku visoki stupaj autonomije, čak i u dijelovima gdje nikada u povijesti nisu bili prisutni, a kasnije i nezavisnost po modelu iračkog Kurdistana. Washington je u tome prepoznao odličan instrument za širenje svog utjecaja u dijelu svijeta u kojem su gotovo prognani, stoga su SAD odlučile vojno podržati ovaj projekt i utjecati na buduću političku strukturu novog društva.

Osim američkih snaga, YPG je oduvijek imao potporu Izraela, a od nedavno i Saudijske Arabije, koja ih je prije nekoliko godina s militantima “kalifata” htjela zbrisati s lica zemlje.

Iako relativno mali broj vojnika, njih oko 1300, oni su upozorenje sirijskoj vladi, Iranu, Hezbolahu i, naravno, Rusiji. Vojnici i oprema koja se koristi za ostvarenje “kurdskog  sna” su trojanski konj za ostvarenje geopolitičkih ciljeva na Bliskom istoku Sjedinjenih Država i Izraela, ali i Saudijske Arabije, koja se nada da će, ovaj put s Kurdima, uspjeti prekinuti izravnu komunikaciju Teherana s Bejrutom.

Kurdi u Siriji
Kurdi u Siriji
autonomijakonfederalizamSipan Hemotrojanski konjYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
6 godine prije

U Njemačkoj imaju 38 objekata i osam vojnih baza. Talk about occupation. Njemačku su jedinu išli “ujedinjavati” a sve ostale su išli Balkanizirati. Naravno zato jer im je tako odgovaralo.

NSU
6 godine prije

Ajmo bačuška spaliti to!

apolo
6 godine prije

YPG i SAA pregovaraju o procesu pomirenja i zamjenu za zaustavljanje turske ofanzive.

rodoljub
6 godine prije

Jebe se Amerikancima za kurdski demokratski federalizam Oni to koriste za ucvrscivanje svog prisustva u Siriji. Kada to postignu, obrisace dupe sa Kurdima. U tom Kurdistanu vlast ce imati iskljucivo americke marionete, koje ce morati raditi po nalogu Amerikanaca, ali naivni Kurdi to ne mogu shvatiti . Amerika tako funkcionise i postupa decenijama.

Janez
6 godine prije

YPG: Američki vojnici u Siriji će braniti naš “demokratski konfederalizam”

A sutra če se probudit u sasvim nov dan.

Baba Vanga.
6 godine prije

Mislim da je Kisindzer najbolje rekao citiram,Vrlo je opasno biti Americki neprijatelj a jos opasnije Americki prijatelj.

Sardelino
6 godine prije

Da. Brak iz interesa. YPG iskorištava amarikance, amerikanci iskorištavaju YPG. A izralci iskorištavaju i jedne i druge.A svi oni igraju igru na oštrici noža u odnosu na tursku.
Sve u svemu bara je sve manja a broj aligatora je još uvijek isti. Neki od njih će uskoro ispasti.

Svjatoslav 969
6 godine prije

Kao sto sam nedavnopisao, pisace se novo poglavlje og Jenkija u univerzalnom zakonu Kosovo 2,i samo ce tamo vrezditi i nigde drugdije??
Ovi jenki su totalne budale opasne i za njih same.
Pa po kojom to medjunarodnom pravu Kurdi mogu bilo sta odlucivati u Siriji o tako ozbiljnim pitanjima a ni autonomiju nisu imali, usput pokrali tudje gradove gde Kurda nije bilo.ovo previse lici na jedan narod gde su Kyrdi izvrsili genocid a optuzeni danas Turci. A njihove zadrzali gradove, promijenili im imena, naselili Kurdima i kome se danas zaliti i to objasniti. .
Aj recemo na KiM trebala im vojna baza i izmislili foru , samo se tu moze (Kosovo) i nigde drugo, progurati ludjacki zakon u EU, izmisljeni,van okvira UN.
Doklen ovo ludilo vise.
Ovaj savijet bijezbijednosti hitno treba ukinuti i izmisliti neki novi.Previse tu smrdi na neki novi nepotrebni i zadnji rat na ovoj plavoj planeti.

Weteran
6 godine prije

Prst u oko Turskoj!?
Dekomponovanje Turske je odavno na stolu?!
Lično nemam ništa protiv svakog saveza koji razlaže Tursku!!
Sirija je ovde sekundarno pitanje?

Nightwatch
6 godine prije

Jesu ekipa nema sta – ameri, kurdi, saudijci…

Jasenko
6 godine prije

A Rusi su legitimno na Krimu na poziv ukrajinske vlade****** Kurdi samo naprijed za Kurdistan se borite pa makar i uz pomoć samog vraga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI