Zagrobna poruka Ericha Honeckera DDR-u

Erich Honecker
59 komentara

Na blogovima u Njemačkoj se širi pismo koje je izvorno objavljeno 2015. godine i poruka je Ericha Honeckera, posljednjeg glavnog tajnika Komunističke partije Istočne Njemačke i lidera Demokratske Republike Njemačke, iz zagrobnog života. Autor je Nijemac iz bivšeg DDR-a.

“Imali ste posao i stan. Imali ste dobre škole. Imali ste stabilnu valutu i zajamčenu mirovinu. Sigurno ste mogli hodati po Berlin Alexanderplatzu cijelu noć. Ali vam to nije bilo dovoljno.

Željeli ste više. Sanjali ste o luksuznim automobilima, jer “Wartburg” nije bio dovoljno elegantan za vas. Željeli ste banane, jer vam se nisu sviđale naše domaće jabuke. Željeli ste novčanik pun njemačkih maraka, jer marke Demokratske Republike Njemačke za vas nisu imale vrijednost. Sanjali ste o slobodi govora, iako vam u DDR-u nitko nije branio pričati. No, toliko o socijalizmu.

Žurilo vam se u Saveznu Republiku Njemačku. Sada tamo i pripadate.

Sve što vam je onda “zaboravila” reći zapadna televizija, ne govori vam ni danas. Tada na Zapadu nije bilo dozvoljeno otvoreno razgovarati o problemima koji imaju veze sa strancima. Tada su u Njemačkoj vladala dvostruka mjerila. Bila su ona samo za Nijemce i ona su bila propisana zakonima. No, bilo je i onih za strance, kojima je politika manipulirala kako bi ostvarila svoje ciljeve. Ali vi ste bili zadovoljni kada su vas prevarili. Zapadna propaganda nije bila crna kao naša, a bila je i lijepo upakirana.

Pogledajte sada vaše živote. Imate luksuzne automobile na dug. Došli ste do blagostanja na kredit. Vi ste postali robovi banaka. Da, “Wartburg” ste također morali platiti, ali ste ga kupovali u gotovini, kao ponosni i slobodni ljudi. Vaš novac u štedionici u DDR-u vam je donosio dobru kamatu, samo ste ga morali uštedjeti. Sada nemate ništa, čak ni njemačku marku. Život u DDR-u vam je bio zajamčen. Sada imate premalo za život… Ali i za smrt. Vaša djeca su u školama DDR-a mogla naučiti čitati i pisati u šest tjedana. Sada to ne znaju ni u trećem razredu osnovne škole.

Nikome nije palo na pamet da se nekoga boji. Čak ni u velikom gradu, u Berlinu, nitko nikoga nije ubio na Alexanderplatzu. Danas se u večernjim satima bojite pomoliti nos iz vlastite kuće u rodnom selu, gdje ulicama lutaju afganistanske “izbjeglice”. Naša policija, naša narodna armija je za vas uvijek bila “previše pruska”, previše kruta. Sada raspravljate o osnivanju narodnih milicija i da se sami čuvate vatrenim oružjem, budući da na pomoć države više i ne računate. U DDR-u je sve išlo po planu, a sada ne znate što će se dogoditi sutra. Nadam se da ste se barem najeli banana!? Uostalom, sloboda govora vam je i danas nedostižna.

Sjetite se kako ste plakali: “Otvorite granice!” Danas želite da se one zatvore. Ali, nemoguće je zatvoriti ono čega nema.

Htjeli ste uživati ​​u Njemačkoj bez ograničenja.

Uživajte!”

Erich Honecker (1912. – 1994.)

DDRdemokratska republika njemačkaErich Honeckerpismo
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Sve se u potpunosti može prenijeti i ovde kod nas. Jedino što se treba promjeniti u ovoj poruci da bi bila 100% posto aktuelna i za ove naše prostore je riječ “wartburg” u riječ “stojadin” i imena gradova. Sve ostalo je jezivo isto.

subaru
7 godine prije

Bravo L.R. “Nadam se da ste se najeli banana”, hahaha.

bumbar
7 godine prije

Sve za 5! Samo, što radi masonski simbol iza leđa Honeckera, zar svjetski meštri nisu predvidjeli upravo takav scenarij?

Laki Topalović
7 godine prije

Jbg, sad je DDR bila masonka tvorevina. Sličan grb, jednostavniji, ima i Sjeverna Koreja, ako se ne varam

Nostradurus
7 godine prije

Čini se da obrazovanje u DDR-u ipak zakazalo. Da nije, ne bi raja pala na pričice o boljem životu.

Kome prosipate šuplju....
7 godine prije

Klasična ruska propaganda, dok 80% Rusa živi mjesečno od 28 dolara. Predlažemo uredniku ovog članka da malo i o tome piše. Rusi bi dali guzice da se dočepaju Njemačke…

Lima
7 godine prije

Honecker je CRVENA BUDALA. On je imao sve, ali narod? A zna se kako je DDR izgledao tada a i vidimo sada! A kaj se tice posla, ko hoce taj i radi a oni drugi bi lezali i kasirali….

PeroDD
7 godine prije

Kakva hrpa sranja!! DDR je bio najrepresivniji od represivnih soc. Režima!!! Ne mogu vjerovat da ima zatucanih morona koji to puše…

CheChe
7 godine prije

Imam par prigovora:

1. Možda su Nijemci imali slobodu govora u DDR-u, ali bi za taj izgovoreni govor i mogli nastradati. Danas imaju slobodu govora, neće nastradati (osim ako nije protiv “stranaca”), ali uglavnom nitko ni ne sluša, pa govoriti nema nikakve koristi. Ako i netko sluša, nakon izgovorene riječi, nema nikakvih promjena

2. Ne znam baš da se stanovnici DDR-a nisu nikog bojali – od susjeda doušnika do razgovora sa agentima Stazija. Danas se boje drugih stvari, da ih kamion ne pregazi božićnom sajmu ili da im netko ne siluje kćer na ulici za Novu godinu

3. Što stvarno mali Nijemci ne znaju ni čitati ni pisati do trećeg razreda osnovne škole?

4. Sada Nijemci imaju premalo za život? Ili smrt? Pa da je riječ ovdje o Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, pa čak i Francuskoj – ali da prosječni Nijemac nema za život?

PeroDD
7 godine prije

I ovdje se brišu nepoćudni komentari

Josip
7 godine prije

Drug Honeker je bio Gospodin i Veki čovjek i Njemac. Ti koji proizvode stvari za lukcuz pa i skupocjene aute proizvodili su ratne potrebštine i za Hitlera,koji im je osiguravao i besplatnu robovsku radnu snagu.

utegurovic
6 godine prije

za sve, koje interesuje “afterparty” DDRa treba pogledat dokumentarac “Treuhand”!

Bruno
6 godine prije

U Njemačkoj kruži vic da je Angela Merkel kasna osveta Ericha Honeckera Njemačkoj…

Ive
6 godine prije

Eto vec dugo zivim na “razvijenom demokratskom” Zapadu. Ne vidim po ceme su oni to razvijeni ni po cemu su demokratski, ali vidim da vlada opci manijalni strah od komunizma. Pokusavam dokuciti razlog i povijest straha od komunizma kod svih slojeva drustva, Osim casnih iznimki taj strah je duboko ukrijenjen i nitko od obicnih radnika do intelektualaca nezna objasniti razlog toga straha. Kako obican radni puk ne shaca da se komunizam u svojim nacelima bori za radnicka prava. San vecine stanovnika Zapada je imati stan koji nije zaduzen, imati placu koja pokriva mjesecne rashode, ne sanjaju o ustedi, a sve to sto oni sanjaju u komunizmu je zagarantirano svima, svi su imali stan, svima su place pokrivale rashode, i jos su se stvarale ustede, svima je bio garantiran godisnji odmor mnogima i boravak u nekim radnickim odmaralistima. Zapad je dosta religiozan, ali nisu prepoznali da i u komunizmu vrijede pravila… Čitaj više »

wetzer maja
6 godine prije

a bresnjev je porucio zapadu, da ce ga osvojiti malo po malo, korak po korak. i eto ga. eussr i usassr.

Jurišić maja
6 godine prije

isto vrijedi za sve članice socijalističkog bloka

prika
5 godine prije

das sirotinji da se lijeci besplatno ,da se skoluje besplatno i da ima stan bez duga i radno mjesto koliko-toliko sigurno i pouzdano i opet ne valja sistem.
pitam se sta onda valja.
ovo sada sigurno ne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI