Američka vojna industrija želi njemačku tvornicu za održavanje oklopnih vozila

Leopard 2
9 komentara

Mala njemačka vojna tvrtka FWW Fahrzeugwerk u Brandenburgu je pobudila veliki interes kod najvećeg proizvođača američkih tenkova. Naime,  američki General Dynamics kroz FWW Fahrzeugwerk želi ojačati poslovanje u cijeloj Europi, ne samo s Bundeswehrom, koji se suočava s rezovima potrošnje i katastrofalnim stanjem u smislu vojne opreme.

Najveći američki proizvođač tenkova General Dynamics želi imati koristi od ogromnih popravaka i kašnjenja isporuka vojne opreme Bundeswehru. Prema istraživanju koje je objavio Die Welt, američka grupa se planira pridružiti tvrtki FWW Fahrzeugwerk u mjestu Helpt, regija Mecklenburg, preko svoje europske podružnice.

Tvrtka je poznata po popravku gusjenica  i kotača vojnih vozila Bundeswehra, snaga NATO pakta i drugih oružanih snaga. Tamo se, između ostalog popravljaju i održavaju tenkovi Leopard, oklopni transporteri Boxer i oklopna izviđačka vozila britanskih oružanih snaga Fuchs.

Direktor i vlasnik tvrtke FWW, Thomas Bockhold, potvrdio je zahtjev akvizicijskih planova podnesenih u nadležnom saveznom uredu Bundeskartellamt.

Iduće godine bit će 60 godina od osnutka tvrtke i stoga žele odrediti njezin strateški kurs, kazao je Thomas Bockhold. Uz veliku američku obrambenu tvrtku General Dynamics se za istočnonjemačku tvrtku interesiraju i druge strane.

GTK Boxer
FOTO: GTK Boxer

Amerikance očito privlači mogućnost masovnih popravaka i mjere modernizacije u Bundeswehru koje su trenutno na europskim javnim natječajima. Postoje izvješća o tome da je samo dio vojne opreme Bundeswehra borbeno operativan, jer nedostaju rezervni dijelovi, vozila moraju biti modernizirana ili se održavanje provodi vrlo sporo. Ovdje General Dynamics očito vidi svoju šansu. Mišljenje iz njihovog europskog sjedišta u početku nije bilo dostupno.

Američka vojna industrija je 2017. ostvarila 31 milijardu dolara prihoda, od proizvodnje nuklearnih podmornica do tenkova Abrams, tu je i širok asortiman proizvoda koji se trenutno u Europi posluju na pet lokacija. U Austriji, Češkoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Njemačkoj s ukupno 2200 zaposlenika.

U Njemačkoj do sada postoji samo jedna tvornica u Kaiserslauternu s više od 360 zaposlenika. Tamo se, na primjer, izrađuju pontonski mostovi za tenkove. Tek nedavno je tvornica dobila ugovor s Brazilom vrijedan gotovo 50 milijuna eura. Nakon ulaska u istočnoeuropski FWW Fahrzeugwerk, Amerikanci bi značajno proširili svoje poslovanje u Njemačkoj, prenosi Die Welt.

Tvrtka koju želi General Dynamics ima bogatu povijest. Prethodna tvrtka, danas FWW Fahrzeugwerk, imala je oko 5000 zaposlenika. Radila je u vrijeme DDR-a, kada je imala oklopna postrojenja u Neubrandenburgu i popravljala vojna vozila za DDR.

tenk Leopard 2
FOTO: Leopard 2

Nakon ujedinjenja, tvrtka je deset godina pripala grupi Nürnberg Diehl. Nakon šro se Bundeswehr odlučio na štednju, tvrtka je zatvorena. No, bivši Bundeswehrov časnik i bivši ravnatelj odbora Diehla, Thomas Bockhold,  početkom 2001. se okrenuo ponovnom otvaranju tvrtke.

Danas, FWW Fahrzeugwerk ima oko 240 zaposlenika, uz nedavni trend porasta zaposlenja. Glavni izvršni direktor govori o velikom portfelju nekretnina.

“FWW ima velike moderne infrastrukturne sadržaje koji će omogućiti da zaposlimo 1000 ljudi”, rekao je za njemački Bundesanzeiger. Osim toga, toga tvrtka FWW posluje profitabilno.

Direktor i vlasnik tvrtke Thomas Bockhold FWW u okruženju velikih konkurenata vidi kao “štuku u jezeru šarana”, jer smatra da je njegova tvrtka vrlo fleksibilna.

Za njegove konkurenti, uključujući Rheinmetall, Krauss-Maffei Wegmann ili federalnu HIL za popravak logistike, privatizacija je trenutno prvorazredno političko pitanje i “pretjerano natezanje konopa”, a ne stvar poslovanja.

BoxerDDRFahrzeugwerkGeneral DynamicsKrauss-Maffei WegmannLeopardnamjenska industirijaRheinmetall
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Oklopne nogometne lopte za reprezentaciju?

Ante
5 godine prije

Ako ameri švabama uvale svoju takozvanu “kvalitetu” to će biti pun pogodak.

Laki Topalović
5 godine prije

Nevjerojatno. Jave se na natječaj, a tamo vode trgovinski rat. Nijemci bi mogli odrediti strateške industrije u koje ne mogu ulaziti stranci, ali vidim da to u NATO paktu ne vredi.

bbbb
5 godine prije

Ruse u Hmejmu napadaju treću noć zaredom sa dronovima, testiraju izdržljivost PZO-a.

Jurišić maja
5 godine prije

biti će da ne znaju šta vrijedi nijemci su apsolutno ispred svih u ratnoj proizvodnji i remontu a o dizelskim brzokretnim motorima da i ne govorimo

Tomo
5 godine prije

Baš lijep tenk….budi uspomene na lijepa vremena 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI