fbpx

Deset davnih, ali vrlo aktualnih izjava bivšeg predsjednika Indonezije Sukarna

Sukarno

Jedan od najpoznatijih političara svoga vremena, indonezijski predsjednik Sukarno, prije više od 60 godina je davao izjave koje do danas nisu izgubile značaj, prije svega o demokraciji, medijima i američkoj politici.

Šest desetljeća je nije malo. Prije šezdeset i dvije godine, 1956. je svijet bio posve drukčiji. Rane Drugog svjetskog rata bile su još uvijek svježe, a Hladni rat je tek počinjao. Tada su prošle samo tri godine od smrti Josifa Visarionoviča Staljina i dvije godine otkako je Nikita Hruščov predao Krim sovjetskoj Ukrajini. 1956. je bila godina održavanja Dvadesetog kongresa Komunističke partije Sovjetskog Saveza, nakon kojeg je nestala sva zahvalnost i poštovanje zapadnih zemalja prema Sovjetskom Savezu. U jesen 1956. je u Budimpešti počela pobuna, koja je prema sovjetskim izvorima trebala preusmjeriti pozornost tadašnjeg vodstva u Moskvi i osujetiti pokušaje da se Sueski kanal, kojeg je nacionalizirao Egipat, obrani od  Zapada.

Te je godine stvorena Narodna vojska Demokratske Republike Njemačke (DDR), koja će jedno vrijeme biti druga europska sila, odmah nakon sovjetske Crvene armije. 1956. na vlast u Finskoj dolazi Urho Kaleva Kekkonen, koji će tom zemljom vladati 25 godina.

Mnogo se stvari dogodilo 1956. Godine, ali što će se u svijetu dogoditi za nekoliko desetljeća nitko nije znao. Zato je iznimno zanimljivo i vrlo poučno osvrnuti se natrag.

U svibnju 1956. predsjednik Indonezije Sukarno leti u Sjedinjene Države i 17. svibnja govorio na sastanku oba doma američkog Kongresa, a sljedeći dan u National Press Clubu u Washingtonu.

Sukarno je bio prvi vođa Indonezije, koja je stekla neovisnost od Nizozemske. Gotovo cijelo razdoblje svoje vladavine su ga SAD pokušavale svrgnuti ili ubiti kako bi preuzele kontrolu nad teritorijem Indonezije i izbjegle daljnje poraze u Aziji.

Povijest ove borbe zaslužuje zasebnu priču. Recimo samo da je Washington ipak uspio provesti državni udar u Indoneziji, dovesti na vlast vojsku, a zatim potpuno ukloniti Sukarna. CIA je nakon vojnog udara u Indoneziji 1965. godine potrošila više od deset godina da do kraja uništi Komunističku partiju u zemlji. U tom “procesu” je, prema nekim procjenama, život izgubilo milijun ljudi.

U međuvremenu je Sukarno postao jedan od vođa antikolonijalne borbe, govorio je s američkim političarima i novinarima. Izjave iz njegovih govora nam pružaju priliku da shvatimo što se od 1956. godine promijenilo, a ono što uopće nije. Mnoge riječi zvuče nevjerojatno aktualne, a neke od njih bi vrijedilo objesiti u urede američkih vazala i takozvanih “državnika” koji upravljaju marionetskim tvorevinama.

Deset citata indonezijskog predsjednika Sukarna

Govor na zajedničkom sastanku oba doma američkog Kongresa 17. svibnja 1956.

” Za čovjeka koji gladuje, demokracija nije ništa više od slogana. Što “pravo glasa” može značiti za ženu koja je iscrpljena radom i čija djeca boluju od malarije? Demokracija nije vlada, demokracija je vladavina naroda”, rekao je Sukarno u Washingtonu.

“U pitanju pružanja stranih potpora trebalo bi donijeti odluku uzimajući u obzir postojanje različitih načela u različitim zemljama. Bez dovoljnog znanja o tim zemljama, čak i ako ste  prilikom pružanja pomoći bili vođeni zabrinutošću za održivost tog područja, to bi moglo biti kontraproduktivno, a protok milijardi dolara uzrokovat će samo napetosti. Naravno, vojna pomoć ne može osigurati stabilnost Azije. To samo može dovesti do činjenice da će zemlje koje dobivaju tu pomoć biti više ovisne o Americi, pa će se njihova vrijednost, kao pravih sudionika univerzalne borbe za slobodu, mir i prosperitet, smanjiti”, rekao je Sukarno tijekom iste posjete u National Press Clubu u Washingtonu.

“Ovo je uistinu ozbiljan test – susresti se s tolikim brojem predstavnika tiska, muškaraca i žena. U nekom smislu, ovo je zastrašujuće, budući da je svjetski tisak doista moćno sredstvo dobra ili zla. Sjećam se riječi Marka Twaina, koji je također bio zadivljen snagom ovog oružja. Mark Twain je jednom napisao: “Postoje samo dvije sile koje mogu donijeti svjetlo u sve kutke svijeta – sunce na nebu i Associated Press na zemlji”. Mark Twain se nikada nije morao suočiti sa 60 novinara, ne samo iz Associated Pressa, već iz cijelog svijeta. Osim toga, uvijek sam s veseljem istaknuo da je na prvo mjesto stavio sunce. To bi barem trebalo potaknuti sve novinare i sve nas da imamo osjećaj pravilne skromnosti”, rekao je indonezijski predsjednik tijekom svoje posjete Sjedinjenim Državama.

Sloboda i objektivnost medija

“Jedan od najvažnijih rezultata tehnološkog napretka je širenje veza između naroda svijeta. Ono što se danas događa u jednoj zemlji postaje svjetski poznato već sutra. i biva odobreno ili kritizirano. Velika prednost je što djelovanje svih vlada osvjetljava svjetlo dana i, očito, svjetlost sloboda tiska. To znači da je javno mnijenje zaista faktor u međunarodnim poslovima, čimbenik kojeg niti jedna vlada ne može zanemariti, bez obzira na njegovu političku boju. To također znači da ono što se događa u jednoj zemlji ima utjecaj na cijeli svijet. Povijesna misija tiska je tražiti činjenice, objaviti ih i analizirati.”

“Ironija je da svi možemo imati oružje i naftu. Štoviše, ako svi imamo ulje, možda ne bismo ni trebali oružje. Stvorili smo zaista čudan svijet, svijet u kojemu se naviješta uzvišeni ideal ljudskog bratstva i u kojem smo istovremeno spremni uništiti svoju braću u čovječanstvu. Naučili smo rješavati probleme koje je priroda postavila pred nama, ali još nismo naučili kako riješiti probleme koje pred nas postavljaju naš um i srce.”

Američka politika i komunizam

“Pogledajmo najosnovnije činjenice američke politike. Koja je njezina istinska svrha? Ne sastoji li se ona od poraza komunizma širom svijeta. S njihove točke gledišta to je najpoželjnije. Ali nije samo to cilj vaše politike. Mislim da ćete se složiti i da će se lideri vaše zemlje s time složiti i da se nastojite jamčiti veću slobodu čovječanstvu.

Čini vam se da je komunizam na putu  postizanje tog cilja i zato ste protiv komunizma. Zamislite da je poraz komunizma krajnji cilj politike. To je isto kao miješati pojedine vojne pobjede s ciljevima rata”.

Apsolutna istina

“Nitko od nas, uvjeren sam u to, ne zna apsolutnu istinu. Apsolutno razumijevanje je osobnost Boga, a ne čovjeka. Međutim, nema sumnje da moramo nastaviti s naporima u traženju načina za razumijevanje istine.

Znam da su Sjedinjene Države zemlja gdje se najozbiljnije provode sociološka istraživanja. Ove studije istražuju mnoge čimbenike koji dijele čovječanstvo. Želio bih vidjeti kako se i čimbenici koji ujedinjuju čovječanstvo proučavaju na sličan način. A ima ih puno.”

Nuklearni projektili i plugovi s volovima

“Naslijedili smo vrlo čudan svijet. U trenucima očaja  ponekad pomislim kako je čovjek došao do zvijezda, a nekad je umakao ruke u primitivno blato. Imamo penicilin i sva čuda bakterioloških oružja. Imamo raketne bombardere  i plugove koja vuku goveda. Imamo atomske bombe i kerozinske svjetiljke koje osvjetljavaju pola svijeta. Imamo televiziju i kućne perilice za rublje.

Je li moguće da je naša tehnologija ispred našeg mentalnog razvoja? Ne mislim tako, jer duboko vjerujem u potencijal neke osobe… Da, ovo je zapetljani svijet, nemirni svijet, ali vrlo obećavajući svijet.”

Nismo neutralni nikada nećemo biti…

“Nazvali su nas “neutralnima”. Nismo neutralni i nikad nećemo biti neutralni, sve dok ljudi diljem svijeta ne postanu slobodni. Kažu da mi “sjedimo na ogradi”, ali ne želimo biti smrvljeni do smrti i gonjeni do kraja. Kažu da grizemo ruku koja nas hrani. Ne znam ništa o tome, ali svakako moramo ugristi ruku koja nas guši, sve dok se ne oslobodimo kolonijalnih okova.”

Gladan čovjek se ne može najesti od glasačkih listića

“Gladna osoba se ne može nahraniti glasačkim listićima. Vjerujemo u metode i ideale demokracije, ali uz političku demokraciju mora postojati ekonomska i društvena demokracija. Usred društvene nejednakosti i siromaštva, demokracija ne može dugo postojati.”

Složit ćemo se da Sukarnove riječi o demokraciji, svjetskoj politici, istinskim ciljevima američke vanjske politike i posljedicama njihove “pomoći” drugim zemljama, javnom mišljenju i utjecaju medija zvuče aktualno kao i prije nekoliko desetljeća.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
1 godina prije

Iskreno, ni za daleku ‘56. nije naročito vizionarski. Očekivao sam snažnije i konkretnije retke. Jače bi se našlo od Tita.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Abe Nepotvrdjeni Pustimo šta je govorija Sukarno, a šta Tita. Skoro ništa neznan o Sukarnu i šta je on radija dok je bija na vlasti u Indoneziji, ali Tita se u trenutku pobjede 1945 prilagodija tadašnjemu svijetskome poretku i po sporazumu sa pobjednicima odradija egzekucije koristeći mješavinu i ruskih i američkih metoda, samo ostaje problem kako se na globalnoj razini u proizvodnji povijest i medijima govorilo samo o komunističkim i fašističkim zločinima, a ništa o kapitalističkim tkz demokratskim zločinima naročito odma po završetku WWII.
Inače ove Sukarnove izjave su dovoljno jake i ništa jače ili slabije od Titinih.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Meni jedan od dražih dražih doživotnih predsjednika koji je u slamanju puča pobio od pola do tri milijuna, inače voljen od naroda i uveo “vođenu demokraciju” na svekoliko oduševljenje prisutnih. Nema ništa bolje od dragog vođe.

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije

Malo si polupao lončiće. Sukarno o kome je ovdje riječ bio je prvi indonezijski predsjednik i relativno demokratičan pa se u toku njegove vlasti nisu događale masovne likvidacije. Srušen je državnim udarom generala Suharta koji je, podržan od CIAe, pokrenuo pogrom u kome su stradali milioni idonežana. Suharto je uživao podršku USA i vladao je kao diktator trideset godina…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Šok
Nazad u školu!!!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

Nermin je uz šjor Babića novinarska zvijezda na puno širem prostoru od Logičnog. Važan tekst u današnjoj medijskoj proamerickoj-kapitalistickoj propagandi kontra pozitivnih tekovina socijalizma. Tekst koji će otrgnuti pozitivca Sukarna od zaborava. Dovoljno se prisjetiti koga su Ameri namjestili nakon njega. Tako se povijest ponavlja od Drugog svjetskog do danas. Najnoviji su primjeri Brazila i Argentine, Ukrajine, pokušaja u Nikaragvi, Venezueli… ukratko cijeli svijet.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Nermin je svojedobno dobio opravdanu salvu kritika kada je otišao u povijesni revizionizam 1SR.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Jedan od Sukarnovih sinova zivi u Beogradu.
Svi iz Indonezanske ambasade govore Srpski jezik.
Zahvaljujući stipendijama studentima iz Srbije se nudi mogućnost stručnog usavršavanja u Indoneziji za različite obrazovne profile, uključujući turizam i društvene nauke. Takođe smo podržali sprovođenje programa Vlade Republike Srbije pod nazivom „Svet u Srbiji”, preko kojeg su brojni studenti iz Indonezije pohađali master i doktorske studije u Srbiji.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Ljudsku istoriju su prožimale misli poznatih ljudi. Napisano je mnogo knjiga i kreirano mnogo izreka. Rezultati velike većine tih kreacija su NULA. Zašto? One su samo oslikavale vještački Matrix u kojem ljudi žive i koji su sami kreirali, a takve misli i riječi nisu u stanju ništa promjeniti na bolje.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

hahaa, jedan sukarno nudi jos jednu pricu.
poznato jest, da se tajne sluzbe sluze sex-agenticama i agentima u ucjeni politicara. do danas. tako i kgb onomad.
dakle, u avionu se blizu sukarna “slucajno” nasla grupica zgodnih, mladih cura koje su mu davale komplimente. on, sav ozaren, pozvao ih u svoj hotel “na pice”. tu se razvila prava orgija, one su ga opetovano “usrecivale”. iza dva ogledala sve su snimale kamere. kasnije su pozvali sukarna i pokazali mu film, u nadi suradnje po obicaju. ali jedan sukarno? on se zahvalio za tu paznju moskve, na prekrasnim snimkama, te pitao, moze li dobiti vise kopija filma – on bi ga u indonezijskim kinima pokazao naciji – neka bude ponosna na svog potentnog predsjednika, koji moze oduseviti tolike mlade, strane djevojke.
lica kgb ljudi se oduljila…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ti si totalno opsjednuta komunstima, Oznom , Udbom, KGB-om, NKVD-om, alo 2018. je. Treći milenij…..Probudi se.. Ako je to sve što znaš o Sukarnu, onda bolje odi na 24Sata

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

sto se pjenis? kaj nije zgodna prica? iz stiva u. ulfkotte – rat u tami. investig. novinar nije vise medju zivima.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Majo, ja nisam u cvijetu mladosti pa ne znam te podatke usprkos svojoj “mladosti”. Koliko ti imaš godina?

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

nisam ni ja u cvijetu mladosti, ali dobro sacuvana. no, sto to pitanje ima sa gornjom pricom? dok se vecina dala od svih mogucih sluzbi ucijeniti, jedan sukarno ipak ne. pohvalno, zar ne? minuse su mi dali ociti bivsi funkcioneri koji su se dobro okorostili starim sistemom i rado farbaju “mrtvaca”. bez imalo saucesca sa zrtvama takvih sistema. homosapiensi balcanicusi, rijetke vrste.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

@Maja,voliš etiketirati i vrijeđati. Kritiku treba znati podnijeti, braniti se argumentima, a ne klevetama. Ja sam ti dao minus, nisam funkcioner niti potomak istih, već prosvjetnih radnika od kojih naslijedih samo malu obiteljsku kuću. Sve ostalo sam stekao svojim radom i obrazovanjem u kapitalizmu. Upravo zato mogu objektivno reći koji je sistem bio bolji, a bio je Titov socijalizam! Koji to sistem nije iza sebe ostavio žrtve?

makro
Gost
makro
1 godina prije

“Je li moguće da je naša tehnologija ispred našeg mentalnog razvoja?” ITEKAKO. MI “mislimo”, da ako je tehnologija proizvod našeg “uma”, da smo uvijek barem korak “ispred” nje, a to, na žalost, znači, da u stvari uopšte ne mislimo jer smo nabildovani “kompleksom boga stvaritelja”, koji još uvijek sve nadgleda i sve može, ako hoče. Mi smo zapravo samo nikad odrasla djeca, koja proizvode nezapamčeno opasna sranja pomoču tehnologije ( i posve skorumpirane “znanosti”), i guramo se naprijed u visine prometejske. Na ovakav način, nema nam spasa, razumijete?? Dakako, da ne, zato još uvijek “živite”kako živite i zato več vaša djeca nemaju nikakve šanse. Ako če biti barem malo manje lošija od nas, šutat če naše spomenike na grobljima, pamtit če nas po našim nedjelima.

Hari
Gost
Hari
1 godina prije

Mi smo zapravo samo nikad odrasla djeca, -i kao takvi najbolje pogonsko gorivo pohlepnog potrošačkog svijeta. Zapravo sistem sprječava sazrijevanje.

makro
Gost
makro
1 godina prije

Jeste, tu smo negdje ali je vrag u tome, što smo svi mi sastavni dio tog “sistema”, i sa njim se duboko slažemo, čak ga i podupiremo, svaki dan, svaki trenutak, kad umjesto na ulici, nekoj pjaci, gdje bi sa sebi jednakima, političkim životinjama rekli DOSTA JE BILO.. te trenutke, sate, dane, godine, desetlječa..provodimo u dobro zagrijanim prostorijama i kroz svoje TV i PC ekrane, stranice svojih “medija”..čekamo nova naređenja svojih Gospodara. MI NISMO TAKO EPOHALNO GLUPI, JER NAS JE “SISTEM” U TO PRISILIO, GLUPI SMO JER SMO SAMI TAKO ODLUČILI/ODABRALI (naravno, da ništa nismo naučili od Becketta ili Orwella a kamoli od Aristotela..zato bolje i ne zaslužujemo, mi, nikad odrasla djeca ali, da li to zaslužuju i sva “naša” djeca, gdje god živjela, kakve god nacionalnosti…bila..?? Mislim, da ne. Ovo što im mi “odrasli” ostavljamo, ne zaslužuju ni ostale životinje a kamoli ljudske. S pravom če nas prezirati ako budu barem za mm bolja od nas.).

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Iz svega se dade iscitati da su amerikenjci od nastanka bili i ostali je*eni kurvini sinovi i kceri.Da merikenjci mjenaju i postavljaju valde po svojim zeljama dakle i nese Balkanske valde us SAD sluge i poltroni, zato ih narod treba svrgnuti i uspostaviti demokratsku vladavinu naroda bez fashistickih simbola i zlocinaca.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
19
0
()
x