fbpx

Deset davnih, ali vrlo aktualnih izjava bivšeg predsjednika Indonezije Sukarna

Sukarno

Jedan od najpoznatijih političara svoga vremena, indonezijski predsjednik Sukarno, prije više od 60 godina je davao izjave koje do danas nisu izgubile značaj, prije svega o demokraciji, medijima i američkoj politici.

Šest desetljeća je nije malo. Prije šezdeset i dvije godine, 1956. je svijet bio posve drukčiji. Rane Drugog svjetskog rata bile su još uvijek svježe, a Hladni rat je tek počinjao. Tada su prošle samo tri godine od smrti Josifa Visarionoviča Staljina i dvije godine otkako je Nikita Hruščov predao Krim sovjetskoj Ukrajini. 1956. je bila godina održavanja Dvadesetog kongresa Komunističke partije Sovjetskog Saveza, nakon kojeg je nestala sva zahvalnost i poštovanje zapadnih zemalja prema Sovjetskom Savezu. U jesen 1956. je u Budimpešti počela pobuna, koja je prema sovjetskim izvorima trebala preusmjeriti pozornost tadašnjeg vodstva u Moskvi i osujetiti pokušaje da se Sueski kanal, kojeg je nacionalizirao Egipat, obrani od  Zapada.

Te je godine stvorena Narodna vojska Demokratske Republike Njemačke (DDR), koja će jedno vrijeme biti druga europska sila, odmah nakon sovjetske Crvene armije. 1956. na vlast u Finskoj dolazi Urho Kaleva Kekkonen, koji će tom zemljom vladati 25 godina.

Mnogo se stvari dogodilo 1956. Godine, ali što će se u svijetu dogoditi za nekoliko desetljeća nitko nije znao. Zato je iznimno zanimljivo i vrlo poučno osvrnuti se natrag.

U svibnju 1956. predsjednik Indonezije Sukarno leti u Sjedinjene Države i 17. svibnja govorio na sastanku oba doma američkog Kongresa, a sljedeći dan u National Press Clubu u Washingtonu.

Sukarno je bio prvi vođa Indonezije, koja je stekla neovisnost od Nizozemske. Gotovo cijelo razdoblje svoje vladavine su ga SAD pokušavale svrgnuti ili ubiti kako bi preuzele kontrolu nad teritorijem Indonezije i izbjegle daljnje poraze u Aziji.

Povijest ove borbe zaslužuje zasebnu priču. Recimo samo da je Washington ipak uspio provesti državni udar u Indoneziji, dovesti na vlast vojsku, a zatim potpuno ukloniti Sukarna. CIA je nakon vojnog udara u Indoneziji 1965. godine potrošila više od deset godina da do kraja uništi Komunističku partiju u zemlji. U tom “procesu” je, prema nekim procjenama, život izgubilo milijun ljudi.

U međuvremenu je Sukarno postao jedan od vođa antikolonijalne borbe, govorio je s američkim političarima i novinarima. Izjave iz njegovih govora nam pružaju priliku da shvatimo što se od 1956. godine promijenilo, a ono što uopće nije. Mnoge riječi zvuče nevjerojatno aktualne, a neke od njih bi vrijedilo objesiti u urede američkih vazala i takozvanih “državnika” koji upravljaju marionetskim tvorevinama.

Deset citata indonezijskog predsjednika Sukarna

Govor na zajedničkom sastanku oba doma američkog Kongresa 17. svibnja 1956.

” Za čovjeka koji gladuje, demokracija nije ništa više od slogana. Što “pravo glasa” može značiti za ženu koja je iscrpljena radom i čija djeca boluju od malarije? Demokracija nije vlada, demokracija je vladavina naroda”, rekao je Sukarno u Washingtonu.

“U pitanju pružanja stranih potpora trebalo bi donijeti odluku uzimajući u obzir postojanje različitih načela u različitim zemljama. Bez dovoljnog znanja o tim zemljama, čak i ako ste  prilikom pružanja pomoći bili vođeni zabrinutošću za održivost tog područja, to bi moglo biti kontraproduktivno, a protok milijardi dolara uzrokovat će samo napetosti. Naravno, vojna pomoć ne može osigurati stabilnost Azije. To samo može dovesti do činjenice da će zemlje koje dobivaju tu pomoć biti više ovisne o Americi, pa će se njihova vrijednost, kao pravih sudionika univerzalne borbe za slobodu, mir i prosperitet, smanjiti”, rekao je Sukarno tijekom iste posjete u National Press Clubu u Washingtonu.

“Ovo je uistinu ozbiljan test – susresti se s tolikim brojem predstavnika tiska, muškaraca i žena. U nekom smislu, ovo je zastrašujuće, budući da je svjetski tisak doista moćno sredstvo dobra ili zla. Sjećam se riječi Marka Twaina, koji je također bio zadivljen snagom ovog oružja. Mark Twain je jednom napisao: “Postoje samo dvije sile koje mogu donijeti svjetlo u sve kutke svijeta – sunce na nebu i Associated Press na zemlji”. Mark Twain se nikada nije morao suočiti sa 60 novinara, ne samo iz Associated Pressa, već iz cijelog svijeta. Osim toga, uvijek sam s veseljem istaknuo da je na prvo mjesto stavio sunce. To bi barem trebalo potaknuti sve novinare i sve nas da imamo osjećaj pravilne skromnosti”, rekao je indonezijski predsjednik tijekom svoje posjete Sjedinjenim Državama.

Sloboda i objektivnost medija

“Jedan od najvažnijih rezultata tehnološkog napretka je širenje veza između naroda svijeta. Ono što se danas događa u jednoj zemlji postaje svjetski poznato već sutra. i biva odobreno ili kritizirano. Velika prednost je što djelovanje svih vlada osvjetljava svjetlo dana i, očito, svjetlost sloboda tiska. To znači da je javno mnijenje zaista faktor u međunarodnim poslovima, čimbenik kojeg niti jedna vlada ne može zanemariti, bez obzira na njegovu političku boju. To također znači da ono što se događa u jednoj zemlji ima utjecaj na cijeli svijet. Povijesna misija tiska je tražiti činjenice, objaviti ih i analizirati.”

“Ironija je da svi možemo imati oružje i naftu. Štoviše, ako svi imamo ulje, možda ne bismo ni trebali oružje. Stvorili smo zaista čudan svijet, svijet u kojemu se naviješta uzvišeni ideal ljudskog bratstva i u kojem smo istovremeno spremni uništiti svoju braću u čovječanstvu. Naučili smo rješavati probleme koje je priroda postavila pred nama, ali još nismo naučili kako riješiti probleme koje pred nas postavljaju naš um i srce.”

Američka politika i komunizam

“Pogledajmo najosnovnije činjenice američke politike. Koja je njezina istinska svrha? Ne sastoji li se ona od poraza komunizma širom svijeta. S njihove točke gledišta to je najpoželjnije. Ali nije samo to cilj vaše politike. Mislim da ćete se složiti i da će se lideri vaše zemlje s time složiti i da se nastojite jamčiti veću slobodu čovječanstvu.

Čini vam se da je komunizam na putu  postizanje tog cilja i zato ste protiv komunizma. Zamislite da je poraz komunizma krajnji cilj politike. To je isto kao miješati pojedine vojne pobjede s ciljevima rata”.

Apsolutna istina

“Nitko od nas, uvjeren sam u to, ne zna apsolutnu istinu. Apsolutno razumijevanje je osobnost Boga, a ne čovjeka. Međutim, nema sumnje da moramo nastaviti s naporima u traženju načina za razumijevanje istine.

Znam da su Sjedinjene Države zemlja gdje se najozbiljnije provode sociološka istraživanja. Ove studije istražuju mnoge čimbenike koji dijele čovječanstvo. Želio bih vidjeti kako se i čimbenici koji ujedinjuju čovječanstvo proučavaju na sličan način. A ima ih puno.”

Nuklearni projektili i plugovi s volovima

“Naslijedili smo vrlo čudan svijet. U trenucima očaja  ponekad pomislim kako je čovjek došao do zvijezda, a nekad je umakao ruke u primitivno blato. Imamo penicilin i sva čuda bakterioloških oružja. Imamo raketne bombardere  i plugove koja vuku goveda. Imamo atomske bombe i kerozinske svjetiljke koje osvjetljavaju pola svijeta. Imamo televiziju i kućne perilice za rublje.

Je li moguće da je naša tehnologija ispred našeg mentalnog razvoja? Ne mislim tako, jer duboko vjerujem u potencijal neke osobe… Da, ovo je zapetljani svijet, nemirni svijet, ali vrlo obećavajući svijet.”

Nismo neutralni nikada nećemo biti…

“Nazvali su nas “neutralnima”. Nismo neutralni i nikad nećemo biti neutralni, sve dok ljudi diljem svijeta ne postanu slobodni. Kažu da mi “sjedimo na ogradi”, ali ne želimo biti smrvljeni do smrti i gonjeni do kraja. Kažu da grizemo ruku koja nas hrani. Ne znam ništa o tome, ali svakako moramo ugristi ruku koja nas guši, sve dok se ne oslobodimo kolonijalnih okova.”

Gladan čovjek se ne može najesti od glasačkih listića

“Gladna osoba se ne može nahraniti glasačkim listićima. Vjerujemo u metode i ideale demokracije, ali uz političku demokraciju mora postojati ekonomska i društvena demokracija. Usred društvene nejednakosti i siromaštva, demokracija ne može dugo postojati.”

Složit ćemo se da Sukarnove riječi o demokraciji, svjetskoj politici, istinskim ciljevima američke vanjske politike i posljedicama njihove “pomoći” drugim zemljama, javnom mišljenju i utjecaju medija zvuče aktualno kao i prije nekoliko desetljeća.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
19 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
2 godine prije

Iskreno, ni za daleku ‘56. nije naročito vizionarski. Očekivao sam snažnije i konkretnije retke. Jače bi se našlo od Tita.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Abe Nepotvrdjeni Pustimo šta je govorija Sukarno, a šta Tita. Skoro ništa neznan o Sukarnu i šta je on radija dok je bija na vlasti u Indoneziji, ali Tita se u trenutku pobjede 1945 prilagodija tadašnjemu svijetskome poretku i po sporazumu sa pobjednicima odradija egzekucije koristeći mješavinu i ruskih i… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

Meni jedan od dražih dražih doživotnih predsjednika koji je u slamanju puča pobio od pola do tri milijuna, inače voljen od naroda i uveo “vođenu demokraciju” na svekoliko oduševljenje prisutnih. Nema ništa bolje od dragog vođe.

Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije
Reply to  Šok

Malo si polupao lončiće. Sukarno o kome je ovdje riječ bio je prvi indonezijski predsjednik i relativno demokratičan pa se u toku njegove vlasti nisu događale masovne likvidacije. Srušen je državnim udarom generala Suharta koji je, podržan od CIAe, pokrenuo pogrom u kome su stradali milioni idonežana. Suharto je uživao… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Šok

Šok
Nazad u školu!!!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije

Nermin je uz šjor Babića novinarska zvijezda na puno širem prostoru od Logičnog. Važan tekst u današnjoj medijskoj proamerickoj-kapitalistickoj propagandi kontra pozitivnih tekovina socijalizma. Tekst koji će otrgnuti pozitivca Sukarna od zaborava. Dovoljno se prisjetiti koga su Ameri namjestili nakon njega. Tako se povijest ponavlja od Drugog svjetskog do danas.… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Nermin je svojedobno dobio opravdanu salvu kritika kada je otišao u povijesni revizionizam 1SR.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Jedan od Sukarnovih sinova zivi u Beogradu. Svi iz Indonezanske ambasade govore Srpski jezik. Zahvaljujući stipendijama studentima iz Srbije se nudi mogućnost stručnog usavršavanja u Indoneziji za različite obrazovne profile, uključujući turizam i društvene nauke. Takođe smo podržali sprovođenje programa Vlade Republike Srbije pod nazivom „Svet u Srbiji”, preko kojeg… Pročitaj više »

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

Ljudsku istoriju su prožimale misli poznatih ljudi. Napisano je mnogo knjiga i kreirano mnogo izreka. Rezultati velike većine tih kreacija su NULA. Zašto? One su samo oslikavale vještački Matrix u kojem ljudi žive i koji su sami kreirali, a takve misli i riječi nisu u stanju ništa promjeniti na bolje.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

hahaa, jedan sukarno nudi jos jednu pricu. poznato jest, da se tajne sluzbe sluze sex-agenticama i agentima u ucjeni politicara. do danas. tako i kgb onomad. dakle, u avionu se blizu sukarna “slucajno” nasla grupica zgodnih, mladih cura koje su mu davale komplimente. on, sav ozaren, pozvao ih u svoj… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Maja

Ti si totalno opsjednuta komunstima, Oznom , Udbom, KGB-om, NKVD-om, alo 2018. je. Treći milenij…..Probudi se.. Ako je to sve što znaš o Sukarnu, onda bolje odi na 24Sata

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

sto se pjenis? kaj nije zgodna prica? iz stiva u. ulfkotte – rat u tami. investig. novinar nije vise medju zivima.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Maja

Majo, ja nisam u cvijetu mladosti pa ne znam te podatke usprkos svojoj “mladosti”. Koliko ti imaš godina?

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

nisam ni ja u cvijetu mladosti, ali dobro sacuvana. no, sto to pitanje ima sa gornjom pricom? dok se vecina dala od svih mogucih sluzbi ucijeniti, jedan sukarno ipak ne. pohvalno, zar ne? minuse su mi dali ociti bivsi funkcioneri koji su se dobro okorostili starim sistemom i rado farbaju… Pročitaj više »

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Maja

@Maja,voliš etiketirati i vrijeđati. Kritiku treba znati podnijeti, braniti se argumentima, a ne klevetama. Ja sam ti dao minus, nisam funkcioner niti potomak istih, već prosvjetnih radnika od kojih naslijedih samo malu obiteljsku kuću. Sve ostalo sam stekao svojim radom i obrazovanjem u kapitalizmu. Upravo zato mogu objektivno reći koji… Pročitaj više »

makro
Gost
makro
2 godine prije

“Je li moguće da je naša tehnologija ispred našeg mentalnog razvoja?” ITEKAKO. MI “mislimo”, da ako je tehnologija proizvod našeg “uma”, da smo uvijek barem korak “ispred” nje, a to, na žalost, znači, da u stvari uopšte ne mislimo jer smo nabildovani “kompleksom boga stvaritelja”, koji još uvijek sve nadgleda… Pročitaj više »

Hari
Gost
Hari
2 godine prije
Reply to  makro

Mi smo zapravo samo nikad odrasla djeca, -i kao takvi najbolje pogonsko gorivo pohlepnog potrošačkog svijeta. Zapravo sistem sprječava sazrijevanje.

makro
Gost
makro
2 godine prije
Reply to  Hari

Jeste, tu smo negdje ali je vrag u tome, što smo svi mi sastavni dio tog “sistema”, i sa njim se duboko slažemo, čak ga i podupiremo, svaki dan, svaki trenutak, kad umjesto na ulici, nekoj pjaci, gdje bi sa sebi jednakima, političkim životinjama rekli DOSTA JE BILO.. te trenutke,… Pročitaj više »

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Iz svega se dade iscitati da su amerikenjci od nastanka bili i ostali je*eni kurvini sinovi i kceri.Da merikenjci mjenaju i postavljaju valde po svojim zeljama dakle i nese Balkanske valde us SAD sluge i poltroni, zato ih narod treba svrgnuti i uspostaviti demokratsku vladavinu naroda bez fashistickih simbola i… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik