fbpx

Zbog nedavnih erupcija vulkana u Indoneziji, velik broj ruralnih područja prekriven gustim, crnim dimom

Erupcija vulkana - o6r

Vulkan na indonezijskom otoku Sumatra eruptirao je nevjerojatnom silinom, zbog čega je velik broj okolnih sela bio obavijen gustim, crnim dimom. Iznenadna erupcija dovela je do toga da se sunčeve zrake nisu mogle probiti, zbog čega su sela neko vrijeme bila obavijena tamom.

Planinski vrh Sinabung u ponedjeljak je eruptirao i u čak pet kilometara u zrak izbacio ogromnu količinu prašine. To je bila druga erupcija te planine u posljednja tri dana.

Očevidci su čuli zvukove gromoglasne tutnjave, nakon čega su uslijedile snažne eksplozije. Video snimke s mjesta prikazuju divovski oblak gustog pepela, koji se uzdigao visoko na nebo, nakon što je izašao iz planine Karu, koja se nalazi u sjevernoj Sumatri.

Indonezijski Centar za djelovanje u slučaju geoloških i vulkanskih opasnosti izjavio je da nije bilo smrtnih slučajeva od erupcije. Centar je pozvao ljude na oprez zbog isticanja lave, dok je mještanima savjetovano neka ostanu pet kilometara dalje od vulkana.

Ogroman oblak prašine, koji se sredinom dana spustio na obližnja sela, uzrokovala su to da sva sela koja se nalaze u krugu od 20 kilometara od vulkanskog mjesta budu prekrivena čađom.

Indonezija je jedna od zemalja koja ima najviše vulkana na svijetu. Sinabung je bio uspavan oko 400 godina, prije nego što je 2010. eruptirao, zbog čega su smrtno stradale 2 osobe. Naknadne erupcije koje su se zbile 2014. i 2016. dovele su do smrtnih slučajeva 16, odnosno 7 ljudi, dok je tisuće ljudi posljednjih godina bilo prisiljeno napustiti okolna područja zbog sve češćih, vulkanskih aktivnosti.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Member
Famed Member
tuf
6 mjeseci prije

Greta bude popi*dila. Tražit će odštetu od Indonezije jer nisu na vrijeme stavili vulkanski čep, ugrožavajući time mlade generacije Šveđanki.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije
Reply to  tuf

A možda i neće. Ovo je ipak samo pepeo, čađa, sumporni spojevi i slično. A Greta se ljuti samo zbog ispuštanje ugljičnog dioksida tako da će se Indonežani spasiti njenog gnjeva..

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije

Šta stvarno? Nevjerovatno!!! Ha,ha,ha,ha?

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije

Indoneziji odmah treba uvesti teske sankcije zbog izbacivanja ovolike kolicine staklenickih plinova u djevicansku atmosferu te iste ukinuti samo pod uvjetom da vlasti tamo uvedu kakav porez i stave bezobrazne vulkane pod kontrolu te ogranice im izbacivanje plinova na mjeru koju je propisala EU komisija.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Vulkani? Lazu, stalno nas lazu. To je zidovska raketa pogodila svinjac, eksplodirao metan. Pa, bar je to jasno, cim vidis snimku.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik