Zaharčenko: “Na kraju ćemo morati udariti prave granice na cijelom teritoriju Donbasa”

Zaharcenko
13 komentara

Posebni predstavnik američke administracije, Kurt Volker, ranije ovog mjeseca je izjavio kako se Donjecka i Luganska Narodna Republika moraju eliminirati jer nisu predviđene ustavom Ukrajine.

U jednoj od njegovih izjava Volker je rekao: “Ono što predlažemo je da mirovne snage pod mandatom Ujedinjenih naroda uđu u Donbass i zamjene ruske snage i od separatističkih cjelina stvore siguran prostor za razdoblje u kojem će biti moguće održati lokalne izbore, odobriti amnestija i dodijeliti poseban status regijama”.

Kurt Volker je rekao kako bi na kraju tog procesa teritorij republika Donbasa bio bi u nadležnosti Ukrajine. Također izrazio zadovoljstvo stavom Sjedinjenih Država o njegovu prijedlogu. No, istaknuo je kako do sada nije bilo nekoliko opipljivih rezultata.

Naravno, da ih nije bilo, niti će ih biti, jer je svima u Donjecku, Lugansku i Moskvi jasno da Volker priča gluposti, koje pokušava opravdati ustavom, temeljnom dokumentom Ukrajine koji nije bio posebno važan modi 2014. godine, kada su Victoria Nuland i John McCain, kao glavni operativci Washingtona, organizirali, proveli i politički podržali državni udar u toj zemlji.

Odgovor predsjednika Donjecke Narodne Republike

Predsjednik Donjecke Narodne Republike je tijekom konferencije za novinare  odgovorio američkom predstavniku, navodeći da Volkerove želje prvo treba podržati svijet. Naravno, ne misli na “međunarodnu zajednicu” kako je percipiraju u Bruxellesu i Washingtonu, koju čine SAD, EU, Kanada, Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja, ostatak europskih zemalja čije se vlade ponašaju kao američka služinčad i “države” stvorene od pacifičkih otočića.

“Spremni smo za sve, a Volkerove izjave su njegove osobne želje. Ali one se neće ostvariti. Narodna Republika Donjeck neće dopustiti da je bilo tko uništi “, rekao je vojni i politički lider Donbasa Aleksandar Zaharčenko.

Volkerova izjava dolazi uoči stupanja na snagu novih sporazuma o primirju u Donbasu 5. ožujka. No, kao i prethodni, sporazumi su u nekoliko dana zabilježili već desetaka kršenja.

Prema Zaharčenku, “jedino rješenje za završetak rata i za vratiti mir na kraju će biti postavljanje granica Donjecke Narodne Republike u skladu s granicama bivše regije Donjeck i, prije svega, smjena aktualna vlasti u Kijevu”.

Podsjetimo, samoproglašene republike Donjeck i Lugansk su se odvojile od Ukrajine nakon puča u Kijevu 2014. godine, kojeg su financirali i poduprli SAD i većina europskih zemalja, što je dovelo do sukoba s proruskim stanovništvom u istočnoj Ukrajini. Narod Donbasa nije priznao legitimitet i nadležnost prevratničke vlade u Kijevu nad njihovim teritorijima i uzeo je oružje kako bi obranio svoju autonomiju.

Trenutno je stanje zamrznuto, dijelom i zbog Sporazuma iz Minska iz 2015. godine. Ipak, na graničnoj se crti neprekidno vode sukobi, ukrajinska strana koristi teško topništvo za granatiranje civilnih četvrti, a strahuje se i od ponovnog izbijanja sukoba velikih razmjera.

Aleksander Zaharčenkodonbas
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

comment image

čitatelj portala
6 godine prije

Vanjske sile čine sve da zakuha u Ukrajini. Prije Svjetskog prvenstva u nogometu bi se to moglo dogoditi.

Riddick
6 godine prije
mmne
6 godine prije

ja mislim da su granice tamo …zapadnije …sa poljskom, maddjarskom, slovackom i rumunijom….

Baba Vanga
6 godine prije

Sto prije Ukainci krenu to bolje jer nihov poraz ubzava poraz Amerikanaca.

VladoGrozny
6 godine prije

E, bas neces gade, neces ti krojit nista!
Samo Car kroji od nedavno!!! VVP
Rokaj Imenjace!

Ivo Lola
6 godine prije

Je li to onaj isti Kurt Volker iz Račka? Ako jeste, onda je sve jasno.

Jurišić maja
6 godine prije

triba Ukrajinu vratit u krilo majčice rusije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI