Zapad se sprema da ‘odbaci’ Zelenskog

Aleksandar Lukasenko
45 komentara

Washington je dao zeleno svjetlo svojim partnerima da “odriješe” ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog jer je postao smetnja, izjavio je bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko tokom sastanka vlade u petak.

Lukašenko je kao primjer ove nove politike ukazao na tekući spor između Poljske i Ukrajine oko žita, napominjući da je Varšava bila jedna od najčvršćih pristalica Zelenskog, ali da je sada oštro kritična prema svom partneru.

Do ovog pomaka došlo je nakon što je Poljska, zajedno sa Mađarskom i Slovačkom, jednostrano zabranila uvoz ukrajinskog žita, uprkos tome što je EU odlučila da ukine svoj blokovski embargo. Zauzvrat, Kijev je pokrenuo sporove protiv ove tri zemlje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

„Mislite li da Poljska danas bez razloga vrši pritisak na siromašnu Ukrajinu? Ne, dobili su zeleno svetlo iz inostranstva: Moramo da izbacimo ovog Zelenskog, umorni smo od njega“, rekao je Lukašenko.

Napomenuo je da SAD imaju predstojeće predsjedničke izbore i sugerirao da u tom trenutku niko neće brinuti o Zelenskom.

Istovremeno, američki predsjednik Joe Biden naglasio je u petak da će Washington ostati uz Zelenskog tijekom rusko-ukrajinskog sukoba i najavio da će tenkovi američke proizvodnje Abrams početi stizati u Ukrajinu sljedeće sedmice.

U međuvremenu, Zelenski, koji je u svojoj drugoj ratnoj posjeti Washingtonu, insistirao je da se nastavak borbe Kijeva protiv Rusije oslanja na stalnu američku vojnu pomoć i navodno je rekao da će, ako ne dobije pomoć, „izgubiti rat“ .

Do sada je Bajdenova administracija potrošila 115 milijardi dolara na vojnu i finansijsku pomoć Kijevu, nedavno je zatražila dodatnih 24 milijarde dolara za odobrenje do kraja mjeseca. Međutim, sve veći broj poslanika, pretežno iz Republikanske stranke, počeo je da se protivi finansiranju vlade Zelenskog novcem američkih poreskih obveznika.

Republikanski senator Josh Hawley iz Missourija naglasio je u srijedu da bi SAD trebale prestati da beskrajno ulijevaju novac u Ukrajinu, pogotovo jer Kijev “nema ništa da pokaže za to”. Senator je očigledno mislio na mnogo hvaljenu letnju kontraofanzivu Kijeva, koja nije donela značajnije teritorijalne dobitke.

Hawley je insistirao na tome da SAD ne bi smjele trošiti “ni centa više na Ukrajinu” i umjesto toga trebale bi provesti reviziju milijardi koje su već date. Takođe je predložio da Nemačka i drugi evropski saveznici treba da “pristupe” da pomognu Kijevu.

BjelorusijaLukašenkoSADukrajinaZelensky
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
7 mjeseci prije

Pitanje je koliko je od te pomoći pokradeno od strane viđenijih ukrajinskih muljatora?!?

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

U Slovačkoj su redovni parlamentarni izbori 30. rujna ove godine (sljedeći vikend).
U Poljskoj su 15. listopada ove godine (za manje od mjesec dana).
U Mađarskoj su bili prošle godine.

Sve tri su izravne susjede Ukrajini.

Vidjet ćemo uskoro je li ovo samo predizborna igra vladajućih u Poljskoj i Slovačkoj da ne izgube glasove na izborima.

U Ukrajini su parlamentarni izbori isto trebali biti održani sljedeći mjesec, ali su odgođeni na neodređeno vrijeme.
Zelenskova partija “Sluga naroda” ima apsolutnu većinu u ukrajinskom parlamentu (Vrhovnoj Radi). – dobili su na zadnjim izborima 254 od 450 mjesta.

Parlamentarna stranka “Platforma za život” koja je na zadnjim izborima 2019. godine osvojila 43 mjesta u parlamentu politički je zabranjena i više ne postoji, kao i još deset političkih stranaka.

Bezimen
7 mjeseci prije

Već odobrili. Posuđuju kod Kineza. Govor Ron Paula u parlamentu.

onaj najglu...Dalton
7 mjeseci prije

Finalni casting za izbor “Predsjednika Ukrajine 2024” održat će se u SAD…
I Zelenski nije jedini kandidat.

P.S.
Na Tjednu mode u New Yorku, prošetao modnom pistom u prozirnoj vrećici za smeće i kapi za tuširanje…
Publika nije ni primijetila da nije dio revije, dok ga nisu počeli naganjati zaštitari.

Dux
7 mjeseci prije

Kijev nema šanse potjerati Ruse, čak ma kakvu vojnu pomoć zapad poslao, čini mi se da su toga svi svjesni, trenutno Ukri utvrđuju linije za eventualnu rusku kontru, a paralelno vrše male ofenzivne operacije po liniji fronta. Izgledno je da Kijev planira, po nalogu Amera, utvrditi se, a onda raketama (različitog dometa i dronovima) bockati po Krimu i unutrašnjosti Rusije, tako da pretpostavke o dugom ratu definitivno stoje.
Samo nitko ne pretpostavlja kako će Rusi na ovo reagirati, jer je moguća kontra da odmaknu Ukrainsko djelovanje van dometa, a tada se Ukrima sprema ” zlo i naopako”.

noppo
7 mjeseci prije

Izbacit če Zelenskog, jer para, oružja nema više. I znaju da Ukri ne mogu platiti sa ničime. Aki izgube rat, ni zapad neče dobiti ništa unazad.

nepoželjni
7 mjeseci prije

Jasno, u prirodi je mijena stalna.
Svaki list, koliko god Zelen i tvrd bio otpadne, ili na jesen, ili kad je novi list spreman da ga zamijeni…

Roko R.
7 mjeseci prije

Ne znam kako ona može postati predsjednik.Možda jedino predsjednik iseljene Bjelorusije !

MladenS
7 mjeseci prije

Šuti brko ,odriješi li tebe Putin trajat ćeš kao i jednokratna pampers pelena .

Slavonac
7 mjeseci prije

Bravo demokracijo, Sad ce glavnu rjec za zapad u Evropi vodit, Putin,Vucic I Dodig.Otvori se zemljo, kad imamo novinare sa kupljenim diplomama iz Bihaca.

Ime
7 mjeseci prije

Naravno! Samo ne na svoj narod nego na izrode kao ti!

Buničar
7 mjeseci prije

Kaj nisu jednaki “napoj” dobili i milosevic i alija? Nekako mi se cini da im je kraj bio poprilicno slican

Nekoime
7 mjeseci prije

Tihanovskaja će pobijediti u bjelorusiji kada Keleminec pobijedi u Srbiji.

na ti ga
7 mjeseci prije

“Ako ne pobjedimo, izgubit će mo” tako je mudroslovno Hitler tražio borbu do kraja od svojih generala.(za njemački narod ga nije bilo briga)

borjana
7 mjeseci prije

Šta je reć barba Đuro, blijede svi “argumenti” strašne proljetno-ljetne ukrajinske ofenzive ovog orkestriranog, besmislenog, bespotrebnog i suludog bratoubilačkog rata od kooje su se, po vama, “tresle” kremaljske zidine i kao nije dovoljna sva ova tragedija i skoro početak nestanka ukrajinskog naroda u ovom glupom ratu, sve to još nije dovoljno pa vi sada, doduše hipotetski, ali ipak zazivate još jedan bratoubilački rat?!?
Ne znam samo, kako vas barba Đuro nije stid, ako nikoga drugog, a ono bar godina koje ste u guzicu uprdili????
Za razliku od tih vaših desetljeća života, ovdje je u toj “ofenzivi” u samo nekoliko mjeseci izginulo 71.000 mladih ljudi, a više od 120.000 ozlijeđenih, od kojih velika većina, vjerojatno trajno. Za razliku od vas, jednog starog prdonje, ovo je sve sama mladost.

Kako vas nije stid…???

Zvone
7 mjeseci prije

Ja još uvjek ne razumjem šta izvode Rusi u to ratu. Kao da čekaju da se Ukrajina dovoljno ojača pa da izgube taj rat.

Zvone
7 mjeseci prije

Ili su toliko glupi pa da misle da su nepobjedivi.

7 mjeseci prije

zamisli, amerika proglasi predsjednika venecueli i bjelorusiji a kod sebe prigovaraju radi navodnog tek mijesanja u izbore.
mora se priznati da je lukasenko imao odmak prema rusiji dok nije vidio da mu zapad radi o glavi. prvo protivljenje koroni, onda ngo vrsljanje, pa neredi pa predsjednica proglasena od amerike. nije imao izbora nego se okrenuti prema rusiji.

Max
7 mjeseci prije

To je pitanje vremena.

Yuxel
7 mjeseci prije

Kao da neko pita USA ili Evropu hoće li ili neće Zelensky biti predsjednik Ukraine.
Kada cionističko zlo odluči on će završiti karijeru.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI