Zaustavljanje rute Crvenog mora nakon napada Hutija na brodove

Teretni brod
10 komentara

Tijekom vikenda, četiri najveće svjetske brodarske kompanije zaustavile su operacije u Crvenom moru zbog stalnih napada na plovila jemenskih Hutija koje podržava Iran.

U petak su brodarski divovi A.P. Møller – Mærsk A/S (Maersk) i Hapag-Lloyd zaustavili sva putovanja kontejnerskih brodova u Crvenom moru. Sljedećeg dana, talijansko-švicarski Mediterranean Shipping Company i francuski CMA CGM slijedili su primjer.

To znači da četiri velike brodarske tvrtke sada više ne posluju u Crvenom moru, koje ima ključnu ulogu u globalnom gospodarstvu. Povezanost Crvenog mora sa Sredozemnim morem i način na koji omogućuje jednostavno putovanje brodovima između Azije i Europe čini ga jednim od najprometnijih vodenih putova na svijetu.

Problemi su počeli kada su Hutiji koje podržava Iran u Jemenu počeli ispaljivati projektile i napadati bespilotnim letjelicama na komercijalna plovila u Crvenom moru kao odmazdu protiv Izraela za njegovu operaciju u Gazi, kao i protiv Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja koje podržavaju Izrael.

Do sada su bila četiri odvojena napada raketama i bespilotnim letjelicama u blizini strateškog tjesnaca Bab al-Mandab, koji razdvaja Jemen i Džibuti na južnom kraju Crvenog mora pored Adenskog zaljeva.

10 posto globalne trgovine prekinuto je sukobom na Crvenom moru

Otprilike 10 posto svjetske međunarodne trgovine odvija se u Crvenom moru. Svake godine kroz njegove vode prođe roba vrijedna oko 2,4 trilijuna dolara, što ova otkazivanja brodova čini glavnom viješću u smislu globalne ekonomije.

“Duboko smo zabrinuti zbog visoko eskalirane sigurnosne situacije u južnom Crvenom moru i Adenskom zaljevu”, stoji u priopćenju Maerska. “Nedavni napadi na trgovačka plovila u tom području alarmantni su i predstavljaju značajnu prijetnju sigurnosti i sigurnosti pomoraca.”

Nils Haupt, glasnogovornik Hapag-Lloyda, objavio je vlastitu izjavu u kojoj se navodi da kontejnerski brodovi trenutno plutaju izvan ravnice dok čekaju daljnje upute. Neke su brodarske tvrtke već potpuno preusmjerile svoja plovila oko Rta dobre nade kako bi izbjegle područje sukoba.

Također tijekom vikenda Središnje zapovjedništvo SAD-a objavilo je na X (bivši Twitter) da je razarač s navođenim projektilima klase Burke USS CARNEY oborio 14 bespilotnih letjelica Hutija u Crvenom moru.

Rt dobre nade se, inače, nalazi na samom južnom vrhu Južne Afrike. Preusmjeravanje do tamo umjesto prolaska kroz Crveno more dodaje tisuće milja dodatnog putovanja za komercijalna plovila, koja sada moraju prijeći puno dalje prije nego što stignu na odredište.

Strateg Credit Suissea Zoltan Pozsar upozorio je ranije ove godine da će urušavanje starog svjetskog poretka stvoriti sukob u međunarodnim vodama koji će zahtijevati intervenciju vojski diljem svijeta. Čini se da je deglobalizacija naziv igre dok se nacije svijeta vraćaju prema nacionalizmu.

“Pretpostavljam da su Iranci naoružali Hutije nekim ozbiljnim protubrodskim projektilima i postoji strah od sramote ako mornarički brod bude potopljen”, napisao je jedan komentator na priču o krizi na Crvenom moru.

“SAD jedva čeka da krene na Iran”, rekao je drugi. “Nema sumnje da će lažna zastava doći dovoljno brzo, čim Izrael očisti Pojas Gaze. Ali ‘ratovi’ nisu o pobjedi; oni su o ubijanju naših mladih i činjenju bogatih još bogatijima.”

Drugi je primijetio da je velik dio prometa komercijalnih brodova koji ide kroz Crveno more usmjeren prema Europi, što će vjerojatno dovesti do novih problema u lancu opskrbe iz ovoga.

BrodoviCrveno moreJemenski Huti
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Iz nekog razloga ruske brodove niko ne dira.

Bruno
4 mjeseci prije

Hrvatski vojni analitičari bi rekli “Vidi se Ruski trag.”

Koja
4 mjeseci prije

Kako li će se Indija “ponašati”, njihovi razarači patroliraju u Arabijskom moru, već

AJeTo
4 mjeseci prije

Brodski promet u problemima, a da Suez nije ni vidio.

Nenad
4 mjeseci prije

Kao prvo nisu Huti nego Husi po imamu Huseinu. Ajatolah je ovdje odigrao jedan od najjačih poteza u životu u ovoj šahovskoj partiji izmedju osovine otpora protiv sluga sotonine sinagoge i hazarske àškenazi talmudvizirane gamadi. Pokušaj formiranja koalicije “vrijeđanje zdravog razuma i čiste logike” od strane lažnih židova hazara koji upravljaju Jewmerikom kako bi se suprotstavili Husima-čitaj Jemencima doživio je totalni kolaps jer je već u startu svakom onom ko ima iti malo mozga bilo jasno da se “koalicija”🤣 trebala zvati “Nemoguća misija”🤣🤣 Sada je jasno da ekipa sotonjara hazarskih neće ništa pokušati protiv Jemenaca a vjerojatno bi i platili Jemencima ili Irancima da prestanu napadi (pokazatelj da Usa više nije sila kakva je bila jer ucjene ne prolaze) na sve one koji surađuju izmišljenim, bivšim i pokojnim tzv. israelom ali je to još jedna nemoguće misija. P.S. Nešto puno kod talmudviziranih zločinaca nemogućih misija ovih dana jer je očigledno… Čitaj više »

Max
4 mjeseci prije

Plan ide dalje.

abc
4 mjeseci prije

Hutiji neče tek tako stati jer jim zapad razorio državu i pobio milion ljudi. Zamjera je tolika, da je Hutijima svejedno za svoje živote. Na svaki način žele Ameriki i Izraelu nanjeti što više štete i žrtava.

abc
4 mjeseci prije

USA i Izrael mogu ratovati samo još sa nemočnim civilima, a pogotovo djecom. Svaka malo jača vojska jih pojede za doručak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI