Zbog ubojstva Soleimanija koje su počinile SAD, Indija povećava mjere opreza protiv odmetnutih bespilotnih letjelica

Dron
11 komentara

Indija se trudi održati svoje nebo sigurnim nakon što su SAD prekršile suverenitet svog “prijatelja” Iraka izvodeći ilegalni napad bespilotnih letjelica u kojem je, između ostalog, ubijen iranski glavni vojni zapovjednik, general Qassem Soleimani.

New Delhi već ima regulatornu politiku za bespilotne letjelice (UAV) i njihove udaljene pilote koji moraju imati prethodno odobrenje za letenje indijskim nebom, ali nebo nije zaštićeno ako neprijatelj (na primjer Pakistan) ili ugledni prijatelj (Sjedinjene Države ) lete njime bez dozvole i počnu pucati po kome žele.

Indija je započela postavljati svoju dronovsku politiku nakon što je Pakistan u rujnu uhvaćen kako baca oružje u Punjab, ali pojavile su se Sjedinjene Države, s bezobraznim nepoštivanjem međunarodnih normi, kao i svojom pozadinom ubilačkih bespilotnih letjelica, i umirile indijske strateške odluke.

Ubojstvo generala Soleimanija bilo je hladnokrvni atentat, ali Sjedinjene Države ne prave razliku između svojih neprijatelja i prijatelja ili civila, jer njihovi dronovi vrše napade u sedam zemalja – Siriji, Iraku, Somaliji, Libiji, Afganistanu, Pakistanu i Jemenu – noseći svoje odmetničke boje. SAD imaju i sigurnosne odnose s Irakom, ali je irački premijer Adel Abdul Mahdi opisao njihove postupke kao “nečuveno kršenje iračkog suvereniteta” uslijed ubojstva generala Soleimanija.

SAD i njihova povijest dronova

U rujnu prošle godine, izveden je napad američke bespilotne letjelice u Afganistanu što uništilo živote 30 civilnih poljoprivrednih radnika, a procjene smrti nevinih civila lebde oko 1.000 do 2.000 ljudi. Točne brojke teško je provjeriti jer Sjedinjene Države više ne objavljuju godišnja izvješća o civilima koje oni ubijaju u zračnim napadima. Iako je dodjela bespilotnih letjelica u njegovom godišnjem proračunu u 2018. godini dosegnula gotovo 7 milijardi dolara, prenosi sve veću važnost ovog bespilotnog oružja u agresivnim vojnim dizajnom Sjedinjenih Država.

U jeku ubojstva generala Soleimanija, indijska vojska je od Ministarstva unutarnjih poslova zatražila najnoviju tehnologiju za onesposobljavanje bespilotnih letjelica koja bi mogla smanjiti radio frekvenciju i onemogućiti GPS. Budućnost ratnog djelovanja gotovo bi bila nemoguća ako bi bespilotni dronovi mogli mutirati u rojeve poput pčela ili skakavaca. Ti su rojevi mogli preplaviti neprijateljske senzore svojim čistim brojevima; stoga digitalno neutraliziranje ima više smisla.

Indija ne uzima zatvorenike

Indija, dakle, ne uzima zatvorenike jer je odlučila ubrzati svoje “Nacionalne smjernice za odmetnute bespilotne letjelice” koje opisuju mjere zaštite svojih vođa i vitalnih postrojenja od napada bespilotnih letjelica. Rasporedili su bespilotne letjelice za nadziranje prosvjeda na svojim ulicama prošlog mjeseca. Drone-strategija dio je ambicioznih planova indijske vojske da potroše 250 milijardi USD do 2025. godine kako bi se održali u bitci.

Čak i prije povišenih napetosti sadašnjeg vremena izazvanih bespilotnim letjelicama, indijske zračne snage nisu pokazale interes za kupnju bespilotnih letjelica iz Sjedinjenih Država. Otkrila je da je ponuda 10 naoružanih dronova Predator ili Avenger prošlog kolovoza previše nepovoljna u troškovima.

U međuvremenu, u New Delhiju se nalaze obavještajni podatci u kojima stoji kako se teroristi pripremaju preko granice nakon zime. Mogli bi biti novi pokušaji puštanja tereta iz zraka, droge i oružja, za svoje ćelije spavače koje se nalaze u zemlji. Indija jednostavno ne može priuštiti da skine pogled sa svojih prijatelja ni neprijatelja.

napad dronovima
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jure
4 godine prije

Što je to “odmetnuta” letjelica?

Mlata
4 godine prije

Šta bi svet bez Rusa i amera…kako drugačije maznuti lovu na brzaka iz budžeta ili ti proračuna? Hrvati neće mnogo pitati pošto su polovne kante od aviona…. ja ih nabavio, rekli mi da je opasnost sa svih strana pa se nisam ni usudio postavljati neka pitanja…proglase me izdajnikom, stranim plaćenikom, špijunom, ne patriotom i slično

Max
4 godine prije

Potpuno logična odluka

qwiefiuqwbfrwerbfvewhrfvnhedfcewd
4 godine prije

Indija, koja je zexajs se nema što bojati jer za vraga radi, Kina i Rusija se ne trebaju bojati ovih današnjih dronova več onih koje upravo štancaju da zakonom velikih brojeva učine bilo kakovu obranu nemogučom. Osim preventivnog ispucavanje svega što imaš kao jedine opcije.

nessy
4 godine prije

Tko god je zainteresiran za USA egzekucije dronovima, za pocetak pogledati USA film “Good Kill” sa Etan Hawke-om. Film je igrani, ne dokumentarni, ali je napravljen na osnovu djelovanja Americke vojske dronovima, za vrijeme Nobelovca Obame.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Pa ti budi u NATO savezu gdje ti “prijatelji”lete iznad glava ili plove morima ,voze cestama s prstom na okidacu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI