Sirija: Porazom ISIL-a je službeno okončana kampanja oslobađanja juga zemlje (VIDEO)

sirija tenk T-62
28 komentara

Borbe za oslobođenje sirijskog juga su gotove. Sirijska vojska, na čiju su stranu prešle brojne frakcije takozvane “Slobodne sirijske vojske”, u utorak navečer su se vodili posljednje operacije čišćenja sela u dolini Yarmuk, na tromeđi Sirije, Jordana i Golanske visoravni koju pod okupacijom drži Izrael. Jučer je potvrđeno da su borbene aktivnosti gotove i da posljednje uporište terorista na jugu Sirije slobodno. Vladine snage su ušle u naselja Beit Irah, Kowaya i Qusayir i službeno je okončana vojna kampanja oslobađanja juga zemlje.

VIDEO – Vojne operacije na jugu Sirije su završene

To je područje ISIL držao s oko 1500 militanata. Njih 100 se predalo vladinim snagama u sklopu dogovora o zamjeni za taoce, među kojima je gotovo polovica žena, iz pokrajine Suweida, koje su teroristi “Islamske države” oteli u nedavnom napadu na sela Druza sjeverno od glavnog grada istoimene pokrajine i odveli u malu pustinjsku enklavu na sjeveroistoku Suweide.

ISIL je u zamjenu za živote oko 40 taoca prvo tražio da se obustave vojne operacije protiv njihovih “suboraca”, ali su zapovjednički terorista, nakon primitka vijesti da je njihova enklava na jugu Sirije zbrisana s lica zemlje, promijenili zahtjev i prema više izvora će taci biti zamijenjeni za 100 boraca koji su se prije dva dana predali vladinim snagama. Druga opcija je da im se u zamjenu za taoce otvori koridor do enklave u pustinji u istočnom Homsu.

U svakom slučaju, kampanja oslobađanja juga Sirije je bila nevjerojatno brza, učinkovita i uz neznatan broj civilnih žrtava. Počela je 18. lipnja i završila jučer, 31. srpnja. Za samo mjesec i pol su oslobođena velika područja pokrajina Dara’a i Quneitra, koja su godinama držali militanti takozvane “Slobodne sirijske vojske”, Al-Nusra Fronta i “Islamske države”, koji su obećavali otpor do posljednjeg metka i kako će Dara’a i Quneitra pretvoriti u groblje sirijske vojske i njihovih saveznika.

Kako su ostali bez podrške Sjedinjenih Država i Jordana, njihove linije obrane su pucale nakon samo nekoliko zračnih udarai  topničke pripreme, a napredovanje kopnenih snaga sirijske vojske je bilo tako brzo da ga mediji nisu mogli pratiti. Na primjer, netom primljene i potvrđene vijesti su u trenutku objave, nakon samo nekoliko sati, već bile stare i linija fronta se pomjerila dublje u teritorij islamističkih skupina.

sirija 1.8.20018. isil
FOTO – Područje juga Sirije gdje je ISIL jučer poražen u posljednja tri sela koje je držao pod kontrolom

Trenutno nije jasno u kojem će se smjeru dalje kretati vladine snage. Dio vojnika iz Quneitre, što su vjerojatno dijelovi 4. oklopno-menhaniziane divizije, poslan je u sjevernu Suweidu da očisti pustinjsku enklavu takozvanog “kalifata”. Kao što smo rekli, brzu i učinkovita likvidacija ove skupine ne predstavlja nikakav problem za sirijsku vojsku, ali se mora riješiti problem talaca.

Jučer je sirijska vojska pokrenula napad većih razmjera u području sjeveroistočne Latakije, odakle proteklih mjeseci islamističke skupine redovito napadaju sirijska sela i položaje u brdima sjeverozapadne Sirije. Iako se neki mediji priopćili da bi to mogao biti početak nove ofenzive, odnosno napada na militante u pokrajini Idlib, to je malo vjerojatno dok ne pristignu snage s juga zemlje, koje su u stanju voditi ovako veliku ofenzivu.

Znakovito je da se nakon sastanka ruskog, turskog i iranskog izaslanstva u Sočiju turska vojska povukla s promatračkog punkta u Idlibu iza kojeg su raspoređene veće snage koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, koju vodi Al-Nusra Front.

Nedavno su viši sirijski dužnosnici dali  niz izjava koje pokrajinu Idlib vide kao poželjnu metu nove kampanje, a na konferenciji u Sočiju, održanoj prije nekoliko dana, sirijski predstavnik dr. Bashar Al-Jafaari je rekao kako se turska vojska mora povući sa sirijskog teritorija i kako je vlada u Damasku odlučna u namjeri da oslobodi svaki pedalj sirijske zemlje, bez obzira tko ga držao pod okupacijom.

Završetkom kampanje na jugu zemlje su stvoreni uvjeti za višestruka nagađanja o skoroj ofenzivi u nekim sjevernim pokrajinama koje pod kontrolom drže islamističke terorističke skupine. Prema podacima terorističkih skupina, u pokrajini Idlib ukupno ima 70 000 boraca, iako vojnu analitičari drže kako je ta brojka preuveličana. Al-Nusra Front sa saveznicima ukupno boji oko 13 000 militanata, što je vjerojatno točna procjena. Međutim, sirijske vladine snage, koje u Idlibu nemaju nikakvih ograničenja, kao što su na jugu zemlje bili strahovi Izraela, slobodno mogu djelovati u koordinaciji s iranskim snagama i Hezbollahom, što znači da su sposobne osloboditi pokrajinu od prisutnosti terorističkih skupina. Naravno, ovdje je problem Turska, a situacija se zakomplicirala i ponudom Kurda da sudjeluju u ofenzivi, samo kako bi se riješili turske prijetnje.

Sljedeći sastanak predstavnika Rusije, Turske i Irana u takozvanom “Formatu iz Astane” je zakazan za studeni ove godine. U međuvremenu će politički vrh u Damasku sigurno donijeti odluku koja je najbolja za sirijski narod i državu i sljedećih nekoliko mjeseci se može očekivati vraćanje kontrole nad dijelovima zemlje koji su još uvijek nisu pod kontrolom središnjih vlasti.

U ovom trenutku je rano prognozirati što će se dogoditi, ali zato postoji puno razloga za slavlje, jer je sirijska vojska pokazala da se od desetkovane i vojne sile kojoj je prijetio nestanak pretvorila u respektabilnu armiju sposobnu za izvršavanje složenih zadaća u vrlo kratkom vremenu, uz neznatne civilne žrtve.

VIDEO – Oslobođena sela u dolini Yarmuk

Al-Nusra FrontDaraaISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Svaka cast SIRIJO!

Alen
5 godine prije

Ocistiti tsmeljito svako seoce od isila… Kad se sjetim onih “kreativnih” ubijanja sirijskih vojnika i snimanja istih ne treba imati milosti previse…

” u odmazdi vam jd spas “…

Riddick
5 godine prije

Zarobljeni pripadnici ISIS-a
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=230510844265563&id=178095819507066&refsrc=http%3A%2F%2Fdisqus.com%2Fembed%2Fcomments%2F&_rdr
Mislim da ce ovi biti razmenjeni za Druze koje su teroristi kidnapovali.

Laki Topalović
5 godine prije

Mislim da će ove mijenjati za žene gore u Suwaidi, a možda budu išli u zatvor. U svakom slučaju, predalo se ili je zarobljeno 100, ajmo reć 200. “Fali” još barem 1300

MajorJS1
5 godine prije

Vec kad autor spominje brojke Isila al nusra itd kakve su konkretne brojke sirijske vojske??

Zvrk
5 godine prije

Čisto sumnjam da je bilo iti blizu tisuću žrtava. Vjerojatno je broj bliži onom u završnim borbama u Damasku i onom kampu. To je pokazatelj da su se ljudi umorili od revolucije, da agresivni džihad nikad nije zaživio potpuno dolje i da su sve one priče o brojnim dvostrukim agentima bile točne.

tedi
5 godine prije

salju njih za EU tamo gadno kuhaju po FR,Begiji,Holandiji,Spaniji,u FR protestuju ,kazu dobijaju malo mesa.EU ih se strasno boji,policija je u kolapsu,sada im je ruta preko Maroka,tamo ruse u Spaniji granice i tuku se sa policijom.Basar je upozorio Evropu da su vecina iz Al QAIDE,kaze im ne pustajte ih umaticete teror.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI