Bloomberg: Putin je Trumpu ponudio “dobar posao” – Referendum o statusu Donbasa

Trump Putin
16 komentara

U zatvorenom razgovoru s ruskim veleposlanicima i dužnosnicima Vladimir Putin je rekao da je Donaldu Trumpu ponudio da se održi referendum u istočnoj Ukrajini i da se tako jednom zauvijek riješi kriza u Donbasu, piše Bloomberg, pozivajući se na svoje izvore. Agencija navodi kako će se ova ideja vjerojatno susresti s otporom Kijeva i njegovih pristaša u Europi, koji zagovaraju primirje u obliku iz 2015. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je obavijestio ruske diplomate kako je tijekom summita u Helsinkiju pozvao Donalda Trumpa da se u istočnoj Ukrajini održi referendum s ciljem rješavanja krize u regiji. Ipak, ruski čelnik se složio da se ove informacije ne objave novinarima, tako da američki predsjednik ima vremena za razmišljanje, piše Bloomberg, pozivajući se na dvojicu izvora koji su bili prisutni na Putinovom zatvorenom govoru.

Još uvijek nema dovoljno informacija o tome što su točno čelnici dviju zemalja razgovaraju u razgovorima u Helsinkiju. Prema Bloombergu, čak i ako je Putin pokušao predstaviti svoju ponudu o referendumu kao znak da se zalaže za rješavanje krize, ova ideja će vjerojatno naići na otpor u Kijevu i njegovim pristašama u Europi, jer oni i dalje izražavaju opredjeljenje za prekid vatre iz 2015. godine, kojim se zbog opstrukcije Kijeva do danas nije postiglo ništa, osim što se smanjio intenzitet sukoba.

Ako je Putin uspio uvjeriti Trumpa u pozitivan ishod rješenja ukrajinske krize ovim putem, to može značiti da će SAD od sada imati fleksibilniji pristup ukrajinskoj krizi. Osim toga, Trump je u Helsinkiju također pristao razmotriti Putinov zahtjev da se ispita rad bivšeg američkog veleposlanika u Rusiji Michaela McFaula

Ruski čelnik je na konferenciji u Ministarstvu vanjskih poslova, na kojem su sudjelovali ruski veleposlanici, navodno izjavio da je tijekom summita Trump zatražio od Putina da ne otvori temu referenduma na konferenciji za novinare nakon susreta i da mu da vremena da razmisli.

Krim - prelazi
FOTO: Krim

 

Konkretno, Putin je predložio održavanje referenduma na kojem bi se stanovnici “separatističkih teritorija” pod okriljem međunarodnih organizacija izjasnili o svom statusu.

Govoreći o krizi u Ukrajini, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov je rekao “da je Moskva ponudila adut i konkretne prijedloge o tome kako riješiti ovaj problem, ali nije precizirao je li riječ o referendumu”.

Ranije je Trump summitu nazvao “velikim uspjehom” i istaknuo kako su, pored ostalih tema, dvojica vođa razgovarala  o sukobu u Ukrajini.

Prijedlog Putina su odmah osudili ukrajinski dužnosnici, a podsjetimo da Trump ranije nije odbacio mogućnost priznanja aneksije Krima, zbog kojeg je, kako piše Bloomberg, izbila kriza na istoku Ukrajine.

Sjedinjene Države i Europska unija su nebrojeno puta optužile Rusiju za slanje vojnika i oružja “separatistima” na istoku Ukrajine, dok Moskva osporava sve optužbe.

Na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka na vrhu u Helsinkiju, Putin je, kako bi opravdao ujedinjenje Krima s Ruskom Federacijom, naveo rezultate referenduma iz 2014. godine, iako nije međunarodno priznat, prenosi Bloomberg.

“Vjerujemo da smo održali referendum u skladu s međunarodnim pravom. Za nas, za Rusku Federaciju, ovo pitanje je zatvoreno”, naglasio je ruski predsjednik.

donbas referendum
FOTO: rezultati referenduma u Donbasu

Isto smatraju u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, gdje su održani referendumi 2014. na kojima su republike proglasile nezavisnost.

Glasovanje je proglašeno nezakonitim, kako od Washingtona tako i Europske unije, dok ih je Ukrajina nazvala “farsom”, priopćila je agencija.

Rusija je jednom priopćila kako poštuje ove referendume. Prošle je godine Putin potpisao dekret o priznavanju putovnica i drugih dokumenata izdanih u republikama Donbasa.

Prošle godine je Igor Plotnicki, dok je bio čelnik Luganske Narodne Republike, rekao za RIA Novosti da je onda u Donbasu održan referendum, “rezultat bi bio isti kao i na Krimu”, podsjeća Bloomberg.

Prijedlog za održavanje referenduma o autonomiji Donbasa unutar Ukrajine nije neutemeljen. Takvi mehanizmi se raspravljaju na razini ideje, tako da u budućnosti mogu biti provedeni uz pomoć svih sudionika procesa iz Minska. Ovi mehanizmi su legitimni i ne sadrže kršenja međunarodnog prava”, rekao je izvor za Bloomberg.

Naglasio je da je glavni zadatak izbjeći netočna tumačenja ove inicijative. Prije svega, potrebno je shvatiti da glasovanje u Donbasu ne uključuje scenarij Krima.

“Stvar je u tome da stanovnici Donbasa na legalan način mogu u pravnom području govoriti o specifičnim uvjetima autonomije unutar Ukrajine, u Kijev će osigurati tom području odgovarajuća politička prava“, rekao je.

Ideja referenduma u Donbasu može biti u središtu budućih rasprava između predsjednika Sjedinjenih Država i Rusije.

Uprava američkog čelnika rekla je kako je Trump pozvao Putina u Bijelu kuću i zatražio od svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona da organizira posjet. Već su započele pripreme za nadolazeći krug rusko-američkih razgovora.

Istovremeno je u intervjuu za CBS Trump za predsjednika Rusije rekao da će mu u slučaju neslaganja postati “najgori neprijatelj kojeg je ikada vidio”.

Trump je istaknuo je kako je mnogo stroži prema Moskvi nego njegov prethodnik Barack Obama i svi drugi američki predsjednici, ali je odmah potom naglasio da je uspostavljanje odnosa s Rusijom pozitivan razvoj događaja i da jedva čeka novi susret s Putinom.

dnrdonbasLNRLuganskLuganska narodna republikaReintegracija Donbasa
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
5 godine prije

Prirodno i logično je da se Donbas priključi RF, nego za ostane pod ingerencijom umno retardiranih majmuna iz Kijeva

tuf
5 godine prije

Bijela kuća je već izdala priopćenje (dakle Trumpu nije ostavljeno ‘vrijeme za razmišljanje’) u kojem se navodi da je ruski prijedlog o referendumu – ilegalan.
Za razliku od svega što ameri rade u desecima država, jel.

Zadranin
5 godine prije

Čekaj, čekaj.. u Siriji amerokenjci mogu “legitimno” zagovarati rascjepljenje te zemlje, a u Ukrajini Rusi ne mogu zagovarati autonomiju/ili nešto slično?

Što ste vi amerokenjci “poseban narod”.. iznad svih drugih. Vaša riječ /pravila/odluke vrijede ko i riječ 100 drugih naroda na ovoj Zemlji. Nedilje ti..

Sjećam se jednog sličnog scenarija iz 1930-ih, kad je postojao još jedan poseban narod, koji je sam sebe smatrao posebnim i iznad svih ostalih. Svaka sličnost sa stvarnim prošlim događajima je.. neupitna.

Pljuc i na jedne, i na druge.

Eto ga.

Brainstorm
5 godine prije

jos je i pitanje – kojeg donbasa.
donbasa u administrativnim granicama ili donbasa po crti sukoba?

Kajzer Soze
5 godine prije

,,Podsjetimo da Trump ranije nije odbacio mogućnost priznanja aneksije Krima, zbog kojeg je, kako piše Bloomberg, izbila kriza na istoku Ukrajine”
-Prvo Krim nije aneksiran već je vraćen pod upravu Rusije kojoj je i pripadao sve do 54 kada ga je Hruščov poklonio Ukrajini (mogao je biti vraćen i u vrijeme raspada SSSR-a 90-ih ali ga pijandura Jelcin nije tražio ).
-Drugo kriza na istoku Ukrajine nije izbila zbog Krima već zbog nasilnog svrgavanja demokratski izabrane vlasti Ukrajine od strane prozapadnih plaćenika .
-Treće sve ovo su samo naklapanja u tekstu tipa ,,rekla-kazala i kako The Sun saznaje” jer niko ne zna šta su njih dvojica pregovarali iza zatvorenih vrata ( osim njih dvojice i prevodioca ).

HEKPCT
5 godine prije

Čekaj malo. Ako ne bude rata, kome će se prodavati oružje?

Johanes
5 godine prije

Ukrajinci su prevareni od briznog zapada. Uciteljica ima 150 eura placu. Opljackani od svojih dusebriznika. Ovi sa istoka bi bili retardirani kad bi se vratili u ludnicu. Proslo je vrijeme kad je Russija bila prcija pijanih Gorbija. Sada je to zemlja gdje penzioneri ne kopaju po kontejnerima. Nece valjda car Vladimir dozvoliti da mu kamatari dodju na granice. Istok je vec izgubljen za budake koje su slusali jos vece budale. Jadan ukrajinski narod

Stephen
5 godine prije

Treba napraviti referendum u Ukraini, dali žele biti pod Ukrainskom vlašću iz Kijeva ili RF odnosno Putina, naravno ako taj TZ zapadni “demokratski” svijet ima hrabrosti za takvo nekaj !!??XX,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI