Hoće li se Martina Dalić smijati i nakon tužbi Agrokorovih vjerovnika?

Ante Ramljak - Tužba
34 komentara

Ivica Todorić je na svom blogu www.ivicatodoric.hr objavio kako je podigao kaznenu prijavu protiv Martine Dalić, Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, tvrtke Knighthead Capital Managment te njezina suosnivača i supredsjedatelja Uprave Thomasa Wagnera.

Kaznena djela za koja ih tereti su:

  1. zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. KZ-a;
  2. zlouporabe povlaštenih informacija iz čl. 259. st. 1., 2. i 4. KZ-a;
  3. zlouporabe povlaštenih informacije iz čl. 259. st. 1, 2, 3 i 4. KZ-a u vezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Martinu Dalić i Antu Ramljaka sumnjiči da su  Thomasa Wagnera iz Knighthead Capital Managementa upoznali s namjerom Vlade da spriječi stečaj Agrokora donošenjem zakona te da će nakon toga sklopiti Ugovor o najstarijem kreditu (tzv. roll-up kredit) pri čemu će Agrokor obvezati da će davatelja kredita isplatiti u punom nominalnom iznosu vrijednosti obveznica. U tom trenutku Knighthead CM nije imao ni jedne jedine obveznice Agrokora. Dobivanjem te povlaštene informacije Knighthead je na tržištu (koje je mjesecima bilo bombardirano najavama o Agrokorovom stečaju) kupio Agrokorove obveznice u nominalnom iznosu od 450 milijuna eura koje je platio svega 135 milijuna eura pa se u trenutku državnog preuzimanja upravljanja Agrokorom pojavio kao jedan od najvećih vjerovnika.

Andrej Plenković i Martina Dalić
FOTO: Andrej Plenković i Martina Dalić

Nakon toga Ante Ramljak kao Vladin povjerenik doista zaključuje roll-up kredit u iznosu od 200 milijuna eura, prema „kojem Agrokor priznaje KnightheadCMu isplatu pune nominalne vrijednosti  obveznica te koji kredit ima garanciju i prioritet prilikom povrata, a uz to je i osiguran zalogom na nekretninama trgovačkih društava Belje, Ledo, Jamica i PIK Vrbovec, trgovačkih društava povezanih s koncernom Agrokor, u korist društva Madison Pacific Trust Ltd. iz Hong Konga, pa je do danas Agrokor isplatio Knighthead CM-u nominalnu vrijednost obveznica u iznosu od 100.000.000 eura, na koji način je Knighthead u vidu razlike u cijeni između kupljenih i do sada isplaćenih obveznica ostvario nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od 70.000.000 eura, za koji iznos je do sada oštećen koncern Agrokor“

Novinari su zamolili ministricu Martinu Dalić za komentar Todorićeve kaznene prijave protiv nje:Mislite na bjegunca hrvatskog pravosuđa, lice s tjeralice i čovjeka koji se ne odaziva na pozive hrvatskih institucija?” – upitala je ministrica pa dodala: “Prijavama će se baviti institucije koje se time moraju baviti. Kao i u svim dosadašnjim slučajevima pokazat će se o kakvim se lažima i pomaknutosti u stvarnosti radi”

Sberbanka - Agrokor
FOTO: Ilustracija Sberbanka – Agrokor

Možda je ministrica u pravu i možda je Todorić doista ‘pomaknut od stvarnosti’. Međutim, valja se upitati i je li Herman Gref bio ‘pomaknut od stvarnosti’ kad je još u ožujku izjavljivao da je spreman u Agrokor uložiti dodatni novac? Dok je Sberbank razmišljao o restrukturiranju Agrokora, Martina Dalić i Ante Ramljak su radili nešto sasvim drugo.

Nakon odrađenog posla s Lex Agrokorom (još uvijek su nepoznati autori Lex Agrokora, osim adresanata Todorićeve prijave, spominje se još i odvjetnik Tin Dolički, koji je sad primjereno pravni savjetnik Ante Ramljaka, a prije toga je prigodno na prvoj sjednici vjerovničkog vijeća zastupao američki fond Knighthead Capital Management), Martina Dalić je održala konferenciju za medije na kojoj je obznanila Vladino usvajanje tog zakona.

Nakon najave moderatorice, počela je svoj govor: “Usvajanjem prijedloga Zakona o postupku izvanredne uprave u sistemski značajnim poduzećima, Vlada je predložila zakon čiji je cilj ojačati zakonodavni i institucionalni okvir koji podupire stabilnost hrvatskog gospodarstva u slučaju da se sistemski značajne kompanije koje svojom veličinom i zbog svoje veličine imaju velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo hm, haha, oprostite, usvajanjem ovog prijedloga zakona Vlada je hahaha, hahaha, ja molim sve kamere da ovo… ovaj prebrišete, a ja ću krenuti ispočetka…”

https://www.youtube.com/watch?v=sDRZvebBjLE

Smijeh izazvan srećom?

Zašto je ministrica doživjela napadaj smijeha u trenutku dok je cijela nacija strepila od Agrokorovog sloma? Je li zato što je to bio zadnji korak, nakon onih SMS-ova prepunih prijetnji kaznenim progonom koje je po Todorićevim riječima slala članovima Agrokorove uprave i članovima njegove obitelji?

Je li to bio smijeh izazvan srećom zbog uspješno obavljenog zadatka, u skladu s dogovorom s Knightheadom, kako tvrdi Todorić?

O SMS-ovima i mailovima koje spominje Todorić, ministrica Dalić je rekla kako je to jedna bezočna laž, te da s tvorcem toga teksta, s Ivicom Todorićem, razgovarat će dalje moji odvjetnici. Ja ću podnijeti prijavu, tužbu, kako god to nazvali, za klevetu, ugrožavanje ugleda i sve ono što će odvjetnici smatrati da nastaje na temelju takvih izjava i takvih pisanja.

Ipak kaznenu prijavu Martine Dalić nismo vidjeli

Njezinu kaznenu prijavu protiv Todorića nismo vidjeli, možda je to bila samo dnevnopolitička fraza koju će javnost već sutradan zaboraviti. Vidjeli smo zato ovu Todorićevu. Koliko nam je poznato, Todorić nije uplatio 5 milijuna kuna pomoći DORH-u za troškove izvida svoje kaznene prijave, zato je Plenković kao predsjednik Vlade iz  proračunskih pričuva uplatio upravo taj iznos DORHU za troškove istrage oko eventualnog kriminala u Agrokoru.

Ne znamo kako će se DORH odnositi prema prijavi lica s tjeralica, bjegunca, ali netko bi morao odgovoriti na pitanja iz tužbe:

  1. Je li Knighthead ostvario na osnovu povlaštenih informacija ekstra-ekstra dobit;
  2. Je li sadašnji Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak bio u poslovnim kontaktima i poslovnom odnosu prije donošenja Lex Agrokor; 
  3. Je li on njegov suautor;
  4. Je li Lex donesen u trenutku kad je Sberbank utvrđivao Agrokorove dubioze i imao namjeru dodatnim kreditom održati Agrokorovu likvidnost?

Što o roll-upu misli sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić (medijski prepoznat nakon zaustavljanja predstečajne nagodbe Dalekovoda), čini se da dosta argumenata dijeli s Todorićem: Ugovor ima 1500 stranica, nositelj hipoteke je jedna tvrtka iz Hong Konga koja se pojavila tko zna otkuda i ugovor od 500 milijuna je prerastao u milijardu. Bile su tri opcije za Agrokor, da se vlasniku otpiše 90 posto dugova i da mu tvrtka bude predana u još veće vlasništvo nego prije. Drugi dio je bio da vlasništvo stekne neki domaći konzorcij dobavljača, a treći da će se temeljem stjecaja povlaštenih informacija nekome trećem omogućiti stjecanje milijardi. I sada vidimo da je taj model na snazi”

Kada vi primjenjujte stečajni zakon apsolutno svi vjerovnici su isti i tu nitko ne može tužiti nikoga. Zbog toga sam se zalagao, jer sam to već vidio u predstečajnom zakonu i stečajnom ranijem zakonu. Točno se radi o zakonima koji su pisani da bi netko zaradio, a hrvatski građani sve to plate. I to ne vidim samo ja nego i drugi, ali nemaju hrabrosti to reći”. Je li i sudac Trgovačkog suda u pomaknutoj stvarnosti?

Hoće li se Martina Dalić smijati i nakon tužbi Agrokorovih vjerovnika? Odgovorit će vrijeme.

AgrokorAnte RamljakIvica TodorićKnighthead Capital ManagmentLex AgrokorMartina DalićMislav KolakušićSberbankaThomas Wagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Uf,extra clanak!

Gervasius Twinkleminkleson
6 godine prije

Vanda iz Sport Billia, pljunuta…

Josip
6 godine prije

Sad je manje-više jasno zašto je Karamarko morao biti maknut. Hvala ti Moste koji si sagrađen kako bi se tobom služili ‘korisni idioti’!

Rokokoko
6 godine prije

Martinu Dalic je iz Beograda,gdje je radila kao stalna savjetnica MMF-a povucena od strane svojih mentora u RH Vladu,da odradi poslove za njih.Jedan od tih uz privatizaciju HEP-a,najnoviju reformu trzista rada na stetu radnika te slujaj Agrokor.Ona nije imala nikakav izborni legitimitet za tu poziciju,nego je postavljena za ministricu gospodarstva na temelju intervencije izvana,a Plenkovic kao mandatar je ionako njihov potrcko.Na slican su nacin namjestili Anu Brnabic na premijersku poziciju u Srbiji.

VladoGrozny
6 godine prije

OTVORITI GOLI OTOK ! A.S.A.P

alen
6 godine prije

Bahato, prepotentno velikodržavno stvorenje. Stat će i njoj netko na rep!

NSU
6 godine prije

Smijao se Sanader, smijao se Bandić, smijao se Vidošević, Čobanković, Polančec…….i mnogi drugi, smije se i Dalić. Zahvaljujući našem pravosuđu svi oni se smiju i dalje tako da i za Dalićku nema zime!

Andrej
6 godine prije

Ne ostaje previše prostora za komentare kada je razvidno da ustroj RH djeluje po predlošku Maxa Bunkera. Ono što ne znamo, a što ima smisla anticipirati jest kako će građani RH iz stripa preskočiti u stvarnost? Hoće li i kada nastupiti katarza? Stotine tisuća tamnoputih beskućnika koji danas bauljaju područjem koje se još naziva “The Land of the Free and the Home of the Brave”, ipak u osnovi može biti “zadovoljno” postignutim obzirom da je još živo sjećanje njihovih djedova koji su u obećanu zemlju stigli okovani u potpalublju, te započeli svoj radni vijek na plantažama pamuka uz značajne podsticaje udarcima biča. Oni su, uvjetno rečeno, napravili pomak. Sa plantaže na ulicu. Za građane RH je nezgodno to, što njihovi djedovi pamte neka druga vremena, koja za ogromnu većinu nisu bila obilježena ožiljcima od okova na gležnjevima, niti bijesnim povicima stražara popraćenih fijucima biča. Unatoč tome su njihovi djedovi prije… Čitaj više »

dalmata
6 godine prije

Ne radi se o tome o cemu se radi.Radi se o psihi vazala,koji su toliko sigurni da sluzenje gazdi je dovoljno da su van dodira i (hm,da puknes od kesa)demokratskih,EU zakona

Sinisa
6 godine prije

Todoric priveden u Londonu po CRO potjernici!
Neko me upita sta me za tim kada je sve rijeseno;ovo nije samo interna stvar Hrvatske jer ovo prevazilazi granice Hrvatske.
Iskreno….LP me stornirao i ocigledno je da je Todoric niko i nista u tome………covjek je zrtva i pored svih svojih grijehova i nadam se da ima pomoc velikih igraca tipa Sberbanka.

Dubravka vnucec
6 godine prije

TKO ZNA KOLIKO NASI NOVOPECENI BOGATASI OLITI GA SIVA EMINENCIJA SVOJE BOGATSTVO, NOVAC I TKO ZNA KOJE DRUGE VRIJEDNOSTI POLAZU U STRANE BANKE, DA ZAMETNU TRAG SVOME BOGATSTVU I PLACANJA POREZA ITD. GDJA M. DALIC CE SE SMIJATI NAKON TUZBI AGROKOROVIH VJEROVNIKA? ZASTO? KADIJA TE TUZI, KADIJA TI SUDI! VRANA VRANI NE KOPA OCI!! GDJE SU PRESUDE SANADERU, KRARAMSRKU I MNOGIM DRUGIM DUZNOSNICI, ZBOG KORUPCIJA…..!? INTERESANTNA STVAR UVIJEK VELIKE AFERE HDZa. SIGURNA SAM DA JE NEKO PRIMAO POSTOTKE KAO KOMPROMIS ZA SUTNJU, JER KOD OVOGA NE MOZE BITI KRIVAC SAMO JEDAN, VEC JE TU I TAMO ODNOSNO SUKOB INTERESA, PA PROGOVORI ONAJ KOJI NIJE DOBIO NISTA, VEC SAMO IZVUCE TANJI KRAJ! HDZ OSTATI CE U NAJVECEM SIJECANJU U HRVATSKOM NARODU PO KRIMINALNIM RADNJAMA U SVIM PORAMA DRUSTVA. SADA SE NE MOZE KAZATI DA SU NAS UNISTITI KOMUNISTI, JEDINO AKO ONI NISU NEKADA BILI CLANOVI SKJ ILI SKH, PA NISU MOGLI.… Čitaj više »

Jurišić maja
6 godine prije

Smijeh ne treba čuditi uglavnom je pod gasom

valentin
6 godine prije

Plnković je je smrtno opasan za hrvatske građane i državu. Ni na jedno pitanje zastupnika nije konkretno odgovorio. Njegova agenda je uništiti državu razvlastiti građane i baviti lažima, obmanom,PR.om, spinom. Plenković je smrtni neprijatelj hrvatske države i građane. Mora otić, milom ili silom.Hrvatska žurno mora žurno izaći iz unije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI