Iran iz svih uvoznih transakcija izbacuje američki dolar

Iran dolar
28 komentara

Iran je nakon postizanja nuklearnog sporazuma i otvaranja mogućnosti za ponovni izvoz nafte i plina priopćio kako neće primati američki dolar i energente će prodavati za eure ili za nacionalne valute u sklopu bilateralnih sporazuma s drugim zemljama.

Danas je Tehran najavio da će od ovog tjedna otkazati sve uvozne narudžbe denominirane u američkoj valuti. Prema lokalnim medijima, ova politika je odgovor na službeni zahtjev Središnje banke Irana.

Direktor Deviznih propisa i politike Središnje banke Islamske Republike, Mehdi Kasraeipour, rekao je kako je mjera stupila na snagu u srijedu i relevantna pisma su upućena  Ministarstvu industrije, rudarstva i trgovine.

Mehdi Kasraeipour je pojasnio kako zabrana neće stvoriti velike probleme za trgovce jer udjel dolara u poslovanju s Iranom ionako nije bio visok.

“Zbog sankcija iranski bankarski sektor se dugo  nije koristio dolarom. Zbog trgovinskog embarga je američkim bankama zabranjeno trgovati s Iranom”, objasnio je Kasraeipour.

“Dok je uporaba dolara za Iran bila zabranjena, operateri su koristili alternativne valute u njihovim transakcijama i sada nema razloga za provođenje transakcija denominiranih u dolaru”, dodao je Kasraeipour.

Prema odluci će iranski trgovci morati obavijestiti svoje dobavljače da u uvoznim dokumentima moraju zamijeniti dolar u druge valute, jer se u protivnom neće moći obrađivati na mjestima ulaska u Iran.

DolarembargoMehdi KasraeipourTehranValuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
6 godine prije

Da nije bilo SAD-a,, Iranci bi još jašili na devama. Zahvaljujući upravo Zapadu i jesu s 10 milijuna ljudi na početku 20. stoljeća narasli na sadašnjih 80 i višestruko digli BDP (unatoč i zahvaljujući i porastu stanovništva).
Ova nekakva kao odluka Iranskih vlasti da neće primati dolar je bespredmetna, budući da im nitko već dugo godina i ne dolazi po naftu koju bi platio u dolarima. Dolar je još uvijek zamjenjiv za bilo koju drugu valutu pa nekakve štete za SAD i nema.
Da Iranci imaju hrabrosti, proglasili bi prodaju svoje nafte isključivo u svojoj valuti. Ali se oni samo švercaju uz Ruse i Kineze i glume veličinu.

Zadranin
6 godine prije

Držim vam fige Iranci. Hebeš dolar.

Pljuc.

rodoljub
6 godine prije

Nije mi jasno zbog cega to nisu ucinili ranije. Sve drzave treba da rade na tome da sto vise iskljucuju dolar kao sredstvo placanja .

Maus
6 godine prije

Demokracija i globalizam.pravo izbora. Nakon pogreski Iraka,Libije nitko bez podrske ne odrice se dolara. Jednostavno htjeli su revoluciju a.nisu.imali nuk.oruzje za zastitu i.to su platili glavom. Primjetite.kao vise.u.medijima nema sjeverne.koreje. iz jednog jednostavnog razloga jer potkopava americki stav politiku. Jednostavno Rusija i Kina polako uz saveznike mjenja.pravila igre strpljivo i polako ali sigurno.

čitatelj portala
6 godine prije

Dedolarizacija je u punom tijeku. Neka. Amerikance se mora smjestiti na svoje mijesto.

burt
6 godine prije

prosječna radnička plaća u ekonomskoj “velesili” Iranu je 60 USD, ali to je još dobro prema Sjevernoj Koreji u kojoj je prosječna plaća 20 USD, zato veliki protivnici Amerike i EU ne idu u te dvije države nego na zapad jer se tamo može zaradit

EU dismr
6 godine prije

Prekrasan naslov. Melem za dušu …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI