fbpx

Jeremy Hammond, haker iz Stratforda, premješten je u isti zatvor u kojem se nalazi Manning kako bi svjedočili protiv Assangea i WikiLeaksa

Chelsea Manning - Jullian Assange - Jeremy Hammond

Jeremy Hammond, koji je pomogao WikiLeaksu puštanjem CIA-inih e-mailova, navodno je premješten u Virginiju kako bi svjedočio pred velikom porotom, što on odbija učiniti, te tako dovodi u opasnost svoje prijevremeno puštanje iz zatvora.

Hammond je premješten u isti istočni okrug u kojem se trenutno nalazi Chelsea Manning. Chelsea također odbija svjedočiti protiv Juliana Assangea. Iako ni Hammond ni njegovi pristaše nisu sigurni u prirodu ovih poziva, on je ipak priznao krivnju za hakiranje, u Stratfordu 2013. godine, kako bi izbjegao odavanje informacija o svojim kolegama aktivistima, uključujući one na WikiLeaksu. Kako tada nije optužio svoje kolege nema namjeru to činiti ni sada.

Jeremy je priznao krivnju kako bi se slučaja protiv njega završio. Proglasio se krivim jer nije htio surađivati s vladom.
Dok je Hammond dobio maksimalnu 10-godišnju kaznu jer je priznao krivicu, dobio je imunitet od daljnjeg gonjenja na svim ostalim saveznim sudovima, a trebao je biti pušten u prosincu, nakon što je smanjio kaznu zbog sudjelovanja u zatvorskom programu zlouporabe droga kojeg je organizirao Federalni biro. Premještanjem iz Memphisa, gdje je bio zatočen, u Aleksandriju u Virginiji, skraćuje se njegovo sudjelovanje u programu i time se jamči da će odležati još najmanje godinu dana u zatvoru.

Mogao bi biti zatvoren čak i duže, s obzirom na to kako odbija svjedočiti protiv Assangea, što ga dovodi u isti pravni položaj u kojem se trenutno nalazi Manning. Manning je bivša vojna analitičarka, koja je od svibnja u zatvoru, nakon što joj je izrečena kazna zbog odavanja WikiLeaksu povjerljivih vojnih dokumenata koji sadrže ratne zapisnike o Iraku i Afganistanu. Suočena je s još 18 mjeseci više zatvora i gotovo pola milijuna dolara novčane kazne zbog odbijanja svjedočenja protiv Assangea.

“Poput hrabrih protivika porote prije njega, uključujući Chelsea Manning, Jeremy čvrsto vjeruje da je Porota represivni alat vlade, koja se koristi za istraživanje i zastrašivanje aktivističkih zajednica, a tužitelji ih zloupotrebljavaju kako bi dobili pristup obavještajnim podacima na koje inače nemaju pravo. Tako se pokazuje jasan obrazac ciljanja, izoliranja i kažnjavanja otvorenih osoba koje se bave istinom i aktivizmom.

Hammond koji je, surađujući s internetskom aktivističkom skupinom Anonymous, provalio je u Stratfor-ove servere 2011. godine i prenio preko pet milijuna privatnih CIA-inih e-mailova WikiLeaksu, uključujući tisuće koje su otkrile detalje vladine potrage za Assangeom i organizacije kojoj je pomagao osnivanje.

Assange je trenutno zatvoren u Velikoj Britaniji i suočava se s potencijalnim izručenjem SAD-u, točnije Istočnom okrugu Virginije, koji nikada nije propustio osuditi zviždače. Optužen je za višestruka kršenja Zakona o špijunaži s ukupno 175 godina zatvora.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Mozda i Asange izvrsi suicid u vrjeme kad nebudu radile nadzorne kamere?

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije

Vjerovatnoća je viša od 90%.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
2
0
()
x