Kako će Rusija odgovoriti Izraelu? – Mogući vladini i vojni odgovori

Il-20 obaranje
163 komentara

Prema ruskom Ministarstvu obrane Izrael je upozorio rusku stranu na napad samo minutu prije nego što je napad počeo.

Kao što smo ranije naveli , ruski general Igor Konašenkov je rekao kako su se izraelski F-16, koji su bombardirali Latakiju koristili ruski Il-20 za “pokrivanje”, jer je odrazna površina ruskog zrakoplova Il-20 oko 100m2 puno veća od izraelskih borbenih zrakoplova F-16 oko 5m2 na koje su ispaljeni projektili sirijskih sustava protuzračne obrane S-200.

Ruski ministar obrane je hitno nazvao izraelskog ministra Avigdora Liebermana i rekao mu kako Izrael smatra izravnim krivcem za obaranje ruskog zrakoplova i pogibiju 14 ruskih vojnika, koji u jednoj minuti nisu imali vremena skloniti se u sigurnu zonu, a izraelski F-16 su namjerno letjeli na istoj nadmorskoj visini kao Il-20.

Osim toga, izraelski zrakoplovi su namjerno stvorili opasnu situaciju za brodove i zrakoplove na tom području, jer su bombardiranje proveli u blizini francuske fregate “Auvergne“. Pariz je odmah nazvao Moskvu i rekao kako nema nikakve veze s izraelskim napadom i oborenim zrakoplovom.

Krivnja za pad ruskog zrakoplova i smrt posade je potpuno na izraelskoj strani, rekao je general Šojgu Liebermanu.

“Akcije izraelske vojske ne odražavaju duh rusko-izraelskog partnerstva i zadržavamo pravo na oduzimanje koraka odmazde”, rekao je ruski ministar obrane u poruci.

General Šojgu je također podsjetio da je Moskva više puta pozvala Izrael da se suzdrži od napada na Siriju, čime prijeti ruskoj vojsci.

Rusija zadržava pravo na odgovarajuće mjere odgovora protiv Izraela čije je djelovanje je dovelo do smrti IL-20 i 14 Rusa i mi to smatramo neprijateljskim činom”, stoji u priopćenju ruskog Ministarstva obrane.

Isto je general Šojgu rekao u razgovoru s izraelskim ministrom obrane Liebermanom.

Obaranje Il-20
FOTO – Shema namjerno uzrokovanog obaranja ruskog Il-20 od strane izraelskih F-16

“Ovdje treba podijeliti adekvatni vojni odgovor od adekvatnog vladinog odgovora. Rusija može nametnuti embargo na robu i usluge iz Izraela, izbaciti diplomate, prekinuti diplomatske odnose, zahtijevati od izraelskih građana da napuste zemlju, može nacionalizirati izraelsku imovinu ili tvrtke. Pa, čaki da im samo zatvori granice, to je puno, znajući koliko stanovnika Izraela stalno putuje iz Rusije i u Rusiju”, piše ruski Politonline.

Vojni odgovor može biti sasvim drugačiji. Nije treba vjerovati u mogućnost rata između dvije nuklearne sile. To se neće dogoditi. Međutim, Rusija može i srušiti izraelski avion koji će  zalutati u području njene odgovornosti ili prekrši dogovorenu granicu ili uspostaviti zonu zabrane leta nad Sirijom za Izrael i zemlje američke koalicije. Izrael će tako biti u teškoj situaciji, jer u bilo koje vrijeme tijekom leta njegovi zrakoplovi mogu biti pogođeni. Izrael to neće učiniti, jer poznaje prirodu ovakve prijetnje i lukavo izraelsko Ministarstvo obrane se boji eskalacije”, dodao je ruski časniku razgovoru za Politonline.

Ruska vojska je također rekla da je skrivanje iza tuđih zrakoplova, kao što je slučaj s oborenim Il-20, uobičajena praksa izraelskih oružanih snaga.

Ruski vojni stručnjak kaže kako je vrlo čudno da nije reagirao sustav (IFF) raspoznavanja “prijateljskog” od “neprijateljskog” zrakoplova, koji za zrakoplovstva zemalja Zajednice nezavisnih država postoji još od 1995. godine i sigurno se koristi u Siriji.

Izraelske zračne snage
FOTO: Izraelski F-16 Barak

Postoje dvije mogućnosti. Ili je došlo do pogreške u softveru, što se događa kada dužnosnici ne ažuriraju tehničke kodove na vrijeme ili sustav jednostavno zakaže. To se ponekad događalo za vrijeme operacije “Pustinjska oluja”, kada su Amerikanci slučajno gađali svoje letjelice.

Moguće je i da je signal koji se vraća iz odašiljača bio ometen sustavima za elektroničko ratovanje, budući da su izraelski F-16 vjerojatno bili opremljeni EW sustavima u vrijeme napada na sirijske objekte.

“Oba slučaja neizravno potvrđuju riječi generala Šojgua o pravu na adekvatan odgovor”, dodaje stručnjak

U ruskim medijima su gotovo svi složni da situacija na Bliskom istoku neumoljivo traži potpuno zatvaranje zračnog prostora Sirije za sve neprijateljske akcije Izraela.

Sada bi za zračne snage Izraela moglo doći teško vrijeme. Međutim, uzevši u obzir činjenicu da su izraelski zrakoplovi bombardovali područje Sirije bez ulaska u zračni prostor ove zemlje, “zaključavanje” sirijskog neba nije tako jednostavno kao što se čini.

Neki stručnjaci vjeruju da je to moguće samo u obliku vojnog sukoba s Izraelom u kojem bi se granice preventivnog presretanja izraelskih zrakoplovnih pomjerile daleko izvan granica Sirije. U ovom scenariju bi se vatra na izraelske vojne zrakoplove otvarala odmah nakon što izađu izvan njihovog zračnog prostora. Osim toga, u ovom slučaju bi se izraelske vojne zračne luke također smatrale legitimnim ciljevima.

Vojni stručnjak Kluba Izborski, Vladislav Šurigin, vjeruje da se tragedija mogla izbjeći da je Rusija bila oštrija protiv Izraela.

“Umjesto da pokrivamo nebo nad Sirijom za sve strane vojne zrakoplove, pokrivali smo samo područje vlastitih vojnih baza, a ostatak smo povjerili sirijskoj protuzračnoj obrani”, objasnio je stručnjak.

Vidi se da je među komentatorima mnogo opcija u igri, ali će konačnu donijeti Vijeće za nacionalnu sigurnost Rusije na čelu s Putinom.

Izrael – Za smrt ruskih vojnika su krivi Damask, Iran i Hezbollah

Izrael šalje poruku Rusiji

Nakon tragedije na sirijskim nebu jučer navečer, kada je oboreno ruski Il-20, na vidjelo izlaze nove pojedinosti. Izrael je u određenom smisli priznao svoje sudjelovanje u incidentu u kojem je poginulo petnaest ruskih vojnika, ali je za smrt posade ruskog Il-20 okrivio službeni Damask, Iran i njegove saveznike u libanonskom pokretu Hezbollah.

Izraelski vojni dužnosnici tvrde da su obavijestili svoje ruske kolege o njihovom zračnom napadu koristeći postojeći komunikacijski kanal, iako su to učinili samo minutu prije provedenih udara i ruskim zrakoplovom su se služili kao štitom od sirijske protuzračne obrane.

Izraelsko vojno vodstvo je usput izrazilo sućut zbog stradanja ruskih vojnika.

Država Duma o načinima osvete Izraelu

Ruska Duma
FOTO: Ruska Duma

Unatoč ovoj isprici, nakon reakcije ruskog Ministarstva obrane su ruski političari oštro reagirali na ponašanje Izraela u ovom incidentu i dali svoje prijedloge za osvetničke mjere koje može poduzeti Rusija.

Zamjenik predsjednika Odbora za obranu Državne Dume, Jurij Švitkin, bivši vojni časnik, kaže da akcije Izraela u Siriji ne bi trebale proći nekažnjeno.

“Bez sumnje, Izrael je počinio još jedan čin agresije protiv suverene neovisne Sirijske Arapske Republike. Po mom mišljenju, sve je to režija Sjedinjenih Država. Ali to ni na koji način ne opravdava Izrael, koji je danas njihov pomoćni alat, jer se nikako drugačijhe ne može zvati”, rekao je Švitkin.

“Naravno, ovaj čin agresije ni u kojem slučaju ne bismo trebali ostaviti nekažnjeno”, nastavio je zamjenik predsjednika Odbora za obranu Državne Dume.

“Bez sumnje će slijediti reakcije iz naše zemlje i, koliko sam obaviješten, već se usvajaju. Te bi radnje trebale biti odmjerene, smislene, ali ne bi trebale biti samo riječi”, dodao je.

obaranje il-20
FOTO: Situaciona mapa u vrijeme obaranja Il-20

Prema riječima visokog dužnosnika, on je siguran da se već razvijaju različite verzije prikladnog odgovora, koje će za provedbu dobiti i rusko Ministarstvo vanjskih poslova i rusko Ministarstvo obrane.

“Takve akcije vjerojatno će se odnositi na zračni prostor nad Sirijom. To će, možda, biti akcija protiv izraelskog zrakoplovstva, ali ne samo, već i oružanih snaga općenito. Bit će možda i nekih ozbiljnih odluka na razini ruskog Ministarstva vanjskih poslova”, naglasio je Jurij Švitkin .

Izraelske snage su u međuvremenu priznale da je njihovo zrakoplovstvo sinoć bombardiralo vojne ciljeve u Siriji.

Rusko Ministarstvo obrane je poslijepodne još jednom potvrdilo da je obavijest o napadu dobilo manje od minute prije napada i Il-20 jednostavno nije mogao imati vremena za napuštanje opasnog područja.

Vladimir Putin: Poduzet ćemo akcije koje će svi zapamtiti

Vladimir Putin - Palestina

Vladimir Putin je izjavio kako se sve oko incidenta mora ozbiljno razjasniti, ali je dodao kako su on i  njegov ministar obrane i osobni prijatelj, general Šojgu, zajedno sastavili prvo službeno priopćenje.

“Bez sumnje se ovime moramo ozbiljno pozabaviti, a naš stav prema tragediji je izrečen u izjavi Ministarstva obrane, koja je dogovorena sa mnom”, poručio je Putin i dodao kako će Rusija, nakon ovog incidenta, na sirijskim obalama Sirije osigurati dodatne snage koje će jamčiti sigurnost njezinih vojnika u Siriji.

“Što se tiče uzvratnih akcija, one će biti usmjerene, pre svega, na dodatno osiguravanje naših vojnika i naših objekata u Siriji. I to će biti takvi koraci koje će svi zapamtiti”, naglasio je Putin

Putin je također izjavio sućut zbog smrti članova posade zrakoplova oborenog u Siriji.

“Kada ljudi umiru, pogotovo u takvim tragičnim okolnostima, to je uvijek nesreća, nesreća za sve nas, za zemlju i za obitelji poginulih. S tim u vezi izjavljujem svoju sućut njihovim obiteljima”, rekao je Putin.

Situaciju s napadom turskog lovca na ruski zrakoplov ne treba usporediti s današnjom tragedijom, koja je posljedica čitavog spleta tragičnih slučajnosti”, rekao je ruski predsjednik.

“Što se tiče vaše usporedbe s poznatim događajem, kada je turski lovac oborio naš zrakoplov, to je ipak druga situacija. Tada je turski lovac namjerno oborio naš Su-24. Ovdje se prije čini da je u pitanju niz tragičnih slučajnosti, jer nije izraelski zrakoplov oborio naš”, objasnio je Putin, ali i dalje Izrael smatra glavnim krivcem za obaranje ruskog zrakoplova Il-20 i smrt petnaest ruskih vojnika koji su se vraćali iz misije izviđanja.

Pravda

Auvergnegeneral Igor Konašenkov
Pretplatiti se
Obavijesti o
163 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
5 godine prije

Uputit će oštru prosvjednu notu.
“Situaciju s napadom turskog lovca na ruski zrakoplov ne treba usporediti s današnjom tragedijom, koja je posljedica čitavog spleta tragičnih slučajnosti”, rekao je ruski predsjednik.
Pojeo vuk magare.

Alen
5 godine prije

uspostaviti zonu zabrane leta nad Sirijom za Izrael i zemlje američke koalicije – ovo ce se desiti !!!!!

Abcnormalan
5 godine prije

Nista se nece dogoditi, riskirati pobjedu u siriji zbog ovog incidenta bilo bi glupo… Ionako za 5 godina nitko nece pricati o ovome vec o pobjedi nad isilom i glavosjecima…. Rusiji treba pobjeda nad afganistaniskim sindromom iz proslosti… A u svemu tome stara kurvetina europa i silovatelj uncle sam izgubice posredno rat u siriji… Hladna glava i vrijeme radi za ruse i siriju…

Gordan
5 godine prije

“Što se tiče uzvratnih akcija, one će biti usmjerene, pre svega, na dodatno osiguravanje naših vojnika i naših objekata u Siriji. I to će biti takvi koraci koje će svi zapamtiti”, naglasio je Putin.”

Prijevod: azurirat ce IFF kodove, i odsad nitko vise nece zaboraviti da to ucini!

Riddick
5 godine prije

Bas je komplikovana situacija , Izraelci su iskoristili radarski odraz iljusina , nepravovremeno su obavestili Rusku stranu o akciji , ali opet nisu oni oborili avion , oborila ga je Sirijska PVO greskom ljudskom ili sistema .
Nadam se odmerenom odgovoru jer ipak i pored tragicnih smrti pilota i posade ne sme se izgubiti iz vida sira slika i cilj dolaska u Siriju, ali se i nadam krvavoj osveti u pravo vreme na pravi nacin, sada treba sacekati malo , osveta se servira hladna.
Pilotima nek je vecan pomen.
https://youtu.be/3y6OhS7AhJs

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Izrael je izrazio žaljenje zbog incidenta i u stalnom je kontaktu sa ruskim diplomatskim i vojnim vlastima.
Ponudio je Rusiji pružanje svih materijala potrebnih za provođenje istrage.
Putin je izjavio da je rušenje ruskog zrakoplova ”tragični lanac okolnosti”, da treba provesti detaljnu istragu o svim okolnostima događaja i poduzeti pojačane mjere u cilju sigurnosti ruskog kontigenta u Siriji.
Bez obzira na posebne odnose, izgleda da su i Izraelci shvatili da su ovaj put otišli predaleko.
Putin je prvom reakcijom stao na loptu, ali je pitanje da li je dosegnuta crvena linija ruskog strpljenja.
Rusija će morati pokazati nekakvu reakciju, ako ništa drugo a ono zbog budućih događaja.
Priča ide dalje……

čokolino
5 godine prije

Vladimir Putin: Poduzet ćemo akcije koje će svi zapamtiti

Ako i ovaj put ne uradiš ništa kao kad su ti turčini srušili SU24 gotov si…………niko te više neće uzimat ozbiljno.
A i tvoji doma će te oderat živoga i pojest ka čokolino za doručak ako pređeš preko ovoga.
Sad ti je biti ili ne biti.
Ajd sad na posa…………….dovoljno si pametan da nađeš neki način da jim opališ dobru šamarčinu a da to ne bude vojni odgovor.

Adriana
5 godine prije

Uspostaviti zonu zabrane leta ne samo nad Sirijom već i Libanonom, koji Izrael i tako ne poštuje kao državu. Redovito koristi libanonski zračni prostor za napade na Siriju. Rusija ima ponešto vojnih sporazuma s Libanonom koji se napokon mogu koristiti pa i proširiti. Imati lovce u zraku i pripravnosti plus S300 i S400, IZR mogu cijukati i zvati psa kojim mašu u pomoć, pas će i tako uskoro napastii, iz svojih i Cio razloga. Rusi mogu i bankrotiranima priznati veću umješnost i pobjedu te se povući u svoje najuže granice i pokušati se obraniti protiv vanjskih protivnika i svoje pete, šeste, sedme… kolone.

Pantsir S1
5 godine prije

Citajuci izmedju redova izjave ruskih zvanicnika, mogu da tvrdim da ce biti simbolicnog odgovora u smislu nekih sitnih ekonomskih sankcija mozda u vojnom domenu, i jos mnogo ovakvih populistickih izjava u smislu “dodatno smo pojacali bezbednost nasih vojnika i osoblja u Siriji”.Kljucno je sto Izrael konstatno bombarduje njihovog saveznika, a oni stite samo svoje osoblje i vojnike.To kod Amerike ne prolazii kada govorimo o saveznickim drzavama.Ako Rusi smeju, sada im je idealni trenutak za medjudrzavni sportazum sa Sirijom i njihov “clan 5” .Dakle, ko napadne Siriju napao je Rusiju.

Gordan
5 godine prije

Nego: Izraelci tvrde da su njihovi avioni vec bili unutar njihovog zracnog prostora kad je ispaljena raketa, a i po ovom gore ruskom dijagramu putanje aviona nisu nikad dolazile unutar 10 milja razmaka cak i da su se optimalno vremenski poklopili, sto je prilicno velika greska. Kazu da su namjerno letjeli na istoj visini, a koja je to visina kad su stavili u opasnost francusku fregatu time sto su “spoofali” da je, kao, ona lansirala krstarece rakete?

Ono o pustinjskoj oluji je bas slatko… u smislu, “dogodi se to i ozbiljnim oruzanim snagama.” Medalja za autora za zasluge u medijskim ratovima.

Tomica
5 godine prije

Ako sam dobro shvatio, neće biti odmazde. Putin će iskoristiti incident da pojača snage u Siriji, vjerojatno sa novim raketnim sustavima a potajno se nadam i da će preventivno zabraniti izraelskom zrakoplovstvu letove kad je Sirija u dometu njihovog naoružanja. U svakom slučaju teško da će ponoviti ovakvo nešto a Izrael će morati malo da o’ladi.

preseren3
5 godine prije

Puno ste se raspisali.
Odgovora neče biti.
Putin rekao.

Ja se sada pitam, da li je Putin možda židov?

Siniša
5 godine prije

Strasno…od cega je ovaj covjek napravljen kada ima ovako konstantnu smirenost i hladnocu?
Elem…zasto se ruski manja zelje da udje u veliki rat smatra kao slabost ili kukavicluk!?

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Ovakve tekstove i komentare sam čitao poslije obaranja Suhoja od strane Turaka. Neće biti ništa, bla, bla.. kao i sada. Svi pametni, svi sjede u Kremlj pa znaju. Svi znamo kako je Turska prošla i kakvu je štetu morala sanirati. Dobro, jasno je da je Izrael krupnija zvjerka ali sam ubijeđen da će biti *nešto*.

fenix
5 godine prije

Mislim da se sve ide ka formalno-neformalnoj zoni zabrane leta iz ovih izjava koje dolaze od znacajnih politicara iz Rusije i koje direktno optuzuju Izrael (sto do sada nije nikad bio slucaj) da ce do odgovora doci. I Izraelci trce u Moskvu da pomognu u istrazi oko ovoga govori ipak da im nije svejedno. Netreba ocekivati da ce Putin mnogo govoriti on to nikad neradi ali zato treba dobro slusati sto govore drugi znacajni politicari u Rusiji koji imaju bitne drzavne funkcije je ce oni nagovjestiti kakav ce odgovor biti.

tango
5 godine prije

PSI LAJU KARAVANE PROLAZE

nbava kua
5 godine prije

Izgleda da nekakvog zestokog odgovora nece biti,a da se mene pita dao bi sirijskoj vojsci sve,naoruzao Hezbolah i Iskanderima preorao aerodrom sa kojeg su ovi f16 poletili.To je jezik koji zidovi razumiju.

Janoš
5 godine prije

Vjerovatno će obalne jedinice dobiti napredniju tehniku za pucanje koja će izraelske avione držati podalje od obale. Mislim da će na kraju Izrael platiti odštetu obiteljima preminulih. Tako će zapravo priznati krivicu.

Oportunista
5 godine prije

Ama bas nista nece uraditi Rusi, lafo pojacat ce odbranu svojih snaga, Sto u prevodu znaci da ce Izrael i dalje bombardovati po Siriji kako god hoće, ali eto pazice da ne zakaci kojeg Rusa. Haj nek neko proba da tako napafa nekoga koga USA stiti. Sravnjali bi ih sa zemljom. A ove sto Rusi stite mozes je..t kolko god hoces. Tesko onome koga Rus brani. Oni cak ni svoje ne brane kako treba a ne nekog od svojih saveznika

Borac2
5 godine prije

Ne zaboravimo da je izraelsko ratno zrakoplovstvo medju top5 u svijetu. Taktike koji oni koriste su nesto sto je nedostigno za jednu francusku ili luftwaffe. Nakon 7 godina iscrpavanja sirije, sa svim oruzjem kojeg imaju i moderniziraju, dobro se brane. No kako je predsjednik Assad rekao. Izraelce ne boli gubitak aviona nego kada teroristi gube na terenu. Da se samo sjetimo kako su plakali pa prijetili za jug sirije, evo sve je vraceno. Kada sirija dovoljno ojaca, doci ce i takve provokacije na red.

Mačak
5 godine prije

Putin se pravio lud kad je uzimao Kim pod svoje, a kamoli sad.
Ispeglaće se to na fin diplomatski način. Šta je poručeno iza zavese ili će tek biti to će mo ubrzo saznati.
Posle ovoga Rusija ne da ima jednog nego sto i jednog keca u rukavu. Sad pod bilo kojim izgovorom mogu da naoružaju njihove neprijatelje.

Cartmanez
5 godine prije

Nije realno očekivati vojni odgovor Rusije i otvaranje novog fronta sada pred kraj rata kojeg su dobili. Upravo bi to priželjkivali svi sudionici koalicijskih snaga,dodatno iscrpljivanje ruske ekonomije na rat vecih razmjera.
Zajebana je politika i potrebna je velika mudrost pravilno odigrati,pogotovo kada imas posla sa ovakvim podmuklim neprijateljima.
Ja ne pamtim ovako kompleksnu situaciju u nekom oružanom sukobu gdje su vodece svjetske sile izravno ukljucene. Tesko je obicnom covjeku razumijeti sto se stvarno desava i koliki su ulozi.. iskrena sućut obiteljima poginulih vojnika.

Nebitan
5 godine prije

Hoce li doci taj dan da se jednom proba S-500 iznad neba Sirije? Imam osjecaj da je taj sistem veoma los pa ga ne smiju upotrijebiti.

irena
5 godine prije

aj placko ne seri vise pola svita ti je virovalo

anix
5 godine prije

Rusi postajete topovsko meso htjeli to priznati ili ne hebo vas izrael , imate te neke s-300 s-400 s-500 i jos kojekakvih raketnih arsenalcica ustupite to sirijcima neka rade svoj posao a vi samo nadgledajete…. Sada je veliko pitanje funkcionalnosti tih raketnih sistema, mislim da su to izraelci ispitali i sada idu na sigurno jer znaju da im nemogu naskoditi…

Zagor
5 godine prije

bbbb aka Subaru (isti vrag)

max
5 godine prije

Ovo je dovoljno ozbiljan incident (smrt 15 ljudi teško da se može tako nazvati kad su u pitanju njihove obitelji) da će poslužiti kao dobro opravdanje za još širi nadzor nad sirijskim zračnim prostorom odnosno vrlo je izgledna potpuna blokada sirijskog zračnog prostora za sve zrakoplove koji nemaju dozvolu sirijske vlade.
Gledajući kroz socijalnu dinamiku ruska strana je “tugujuća” strana i ta činjenica joj daje za “pravo” da podigne “zaštitu” svojih vojnika na značajno višu razinu nego što je sada.

Laki Topalović
5 godine prije

Piše ti u članku. Još jedan što ne ide dalje od naslova…..

liargoddess
5 godine prije

Francuska fregata je ispalila 4 pzo projektila..nigdje nisam čuo u priopćenju što su oni gađali…ovo sa sirijskim oboranjem je skucana verzija od noćas…ipak ne mogu zaraditi sa Izraelom..

Marko
5 godine prije

Prvi puta od kada pratim rat u Siriji, razočaran sam na reakciju Rusije. Sada mi je jasno koliko vrijedi 15 ljudskih života, nažalost malo! Putin se ponio kao neka p…..
Inace ga cjenim, ali ovaj puta veliko razočarenje.
Izraelci ga rokaju ko nekog plemenskog vođu.
Veliko razočarenje!!!!

dada
5 godine prije

ahahaaa, kako ce odgovoriti, nece nikako, eto kako….hoce ko da se kladi

Snicla
5 godine prije

A kako bi bilo da Putin odluči malo zajebanije reagirati te kaže da će provesti UN rezoluciju broj taj i taj i natjerati Izrael da napusti okupirani Golan. Time tehnički ne vrši agresiju na državu Izrael već djeluje na provedbi međunarodnog prava??

krivA
5 godine prije

..namjerno se slepat u sjeni, a sumnjam da nisu bili svjesni posljedica.., te moguce svjesno zrtvovati petnaest ljudskih zivota od kojih im nije prijetila opasnosnost.., jednako je necemu sto bi se moglo okarakterizirat kao ubistvo s predumisljajem.

benty20
5 godine prije

Nisam čitao prethodne komentare pa bi moglo ispasti da nekoga ponavljam, ali ako Rusija nakon ovoga ne opremi sirijsku vojsku sa S-300 onda nisu napravili apsolutno ništa!

Šule
5 godine prije

E moj Putko razočarao si sve komentatore na portalo Logično jer te Izrael drži za muda već puno godina i ti moraš smišljat tragične situacije gdje si saveznik Sirije a Izrael radi šta ih volja u tvojim bazama ..jadan Asad sa takvim saveznikom.Kupite stvari i gubite se kući imate priliku pokazat snagu na Gruziji i sličnim kikiriki zemljama.Ta Sirija koju ti čuvaš je toliko rascjepana od drugih država da mentalni bolesnik nikad nebi uzeo Ruse za saveznike..Turci,Isil,Kurdi,USA..itd..jadnici Rusi

mmm
5 godine prije

Koja ostra reakcija putina,ocekujem sutra kad prespava ovo I malo se smiri da se isprica zidovima sta ih je skoro omeo u njihovi konstantnom bombardiranje sirije.(rekli su davno neki malo pametniji od nas,jadan ti je onaj kog rusija brani)

m.ivanisevic
5 godine prije

Možete vi raščlanjivati do sudnjeg dana, ali rezultat je sljedeći: Rusija 15 poginulih stručnjaka za elektronsko ratovanje+1 ELINT zrakoplov izgubljen, Izrael: 0 zrakoplova izgubljenih, 0 poginulih pilota. Također, pitaj Boga koliko poginulih SAA vojnika i koliko uništenih postrojenja. To vam je rezultat dragi moji, Ruski životi su dosta jeftini ovih dana.

Komunista
5 godine prije

Rusiju smatram sve manje ozbiljnom, bar kada je u pitanju njen nastup u Siriji.
Postali su dosadni s tim “naši zapadni partneri”, “naši izraelski partneri”..
Imate li S-400 u Siriji? Oborite im par komada sljedeći put kad isture njušku u sirijski zračni prostor! Pa ćete vidjeti kako se mijenja sve.
Žali Bože izgubljenih života vojnika koji su bili u avionu.

m.ivanisevic
5 godine prije

Putine, možeš ti jahati medvjede ali Izraelci jašu tebe.

Maus
5 godine prije

Zabrana letova u podrucju sirije I obavezno svaki ulazak izraelskih aviona projektiloma castiti, uz to izbacivanje diplomata I slicno, u slucaju da ne reagira Rusija ne da rusi moral svojij vojsci I.narofu nego devastira jbn velesilu ka potrkusca zajebavaju.

m.ivanisevic
5 godine prije

Dok Izraelci objavljuju satelitske fotografije predsjedničke palače u Damasku, i ruše Ruske zrakoplove Putin trkelja o spletu nesretnih okolnosti. Bok te vidio šta je ovo.

Marko
5 godine prije

Dragi komentatori, pisao vec na ovu temu, nakon današnje izjave Putina, i Ruskih funkcionera toliko sam potonuo da uopce ne znam jel se isplati Asadu boriti dalje. Jel kako stvari stoje, do kraja bi mu najbolje bilo da zatraži azil u Rusiji ili Kini. Znam da je Izrael jak u svim segmentima ali da Rusi dopuštaju ovakvu podređenost to ne mogu shvatiti. Izgleda da ona star vrijedi” protiv koga ne mozes, pridruži mu se”?

davor
5 godine prije

Ako Izrael bude postojao u sadašnjem obliku ili režimu za pet do deset godina to će biti čudo veće od kada je Jakov smuljao Ezava za prijesto. Nemožeš opstati ako si u ratu sa svima.

Jure
5 godine prije

Rusi su ku ku ku ku vi ce

Kažun
5 godine prije

Gospoda i drugovi sa portala!Predlažem Vam 15 dana primirja pa da se razdjelimo na proruse i proamerikance i dobro
razmislimo prije nego idemo pritisnuti Crveni gumb/dugme/puce/buton jer poslije toga više nas neće biti.

Tomica
5 godine prije

Koja sreća za budale. Jesu se uzjarcali rusofobi, kao najezda skakavaca. Srećom, njihova sreća je uvijek kratkog vjeka.

jetflash
5 godine prije

odgovor će biti takav da će i izraelci “spletom okolnosti izgubiti avion ili nešto). neće biti direktan ali će biti sve jasno. šteta jer izraelci su zaslužili šamarčinu nakon svega što su učinili palestincima.

Mag
5 godine prije

Šta Rusija može uraditi Izraelu? pa ne može ništa direktno,jer tu bi Rusiji a i Putinu bio kraj. Jedino mogu da obore neki Izraelski avion i da kažu da je to uradila Siriska vojska a ne Rusija.To je jedini logičan potez.

Hezbollah
5 godine prije

Iskrena sućut obiteljima poginulih vojnika! Čini mi se da nitko nije primijetio odvratno licemjerje B. Netanjahua: “Za smrt ruskih vojnika krivi su Damask, Iran i Hezbollah”. Damask je kriv, jer brane svoju zemlju, Iran i Hezbollah zato što im u tome pomažu.

davor
5 godine prije

Bojim se da od sutra kreće koordinirana antiruska kampanja na svim zapadnim utvrdama i frontovima. Kao sve da se pogibija 15 Rusa stavi u drugi plan i brzo zaboravi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI