Nakon istrage Rusija za obaranje Il-20 u Siriji u potpunosti optužuje Izrael

il-20
76 komentara

U zaključivanju slučaja obaranja ruskog zrakoplova Il-20 i pogibije 15 ruskih vojnika, rusko Ministarstvo obrane je jutros, nakon nedavnog sastanka s izraelskim vojnim izaslanstvom i istrage vojnih izvješća ruske i sirijske strane, održalo brifing i poručilo kako je konačni zaključak da odgovornost za tragediju u potpunosti snosi Izrael.

Na brifingu održanom jutros u ruskom Ministarstvu obrane je priopćeno da je za smrt 15 ruskih vojnika u zrakoplovu Il-20 oborenom u Siriji Il-20 isključivo krivo vojno zrakoplovstvo Izraela i oni koji su u Izraelu donijeli odluku da se provedu udari na sirijske objekte u Latakiji.

Prema riječima generala Igora Konašenkova, službenog predstavnika Ministarstva obrane, “prema svim predstavljenim objektivnim podacima je krivac Izrael”.

“Prema objektivnim dokazima, postupci izraelskih vojnih pilota, koji su doveli do pogibije 15 ruskih vojnika, potvrđuju ili njihovu neprofesionalnosti, ili barem kriminalni nemar”, rekao je Konašenkov.

“Stoga vjerujemo da krivnju za tragediju ruskog Il-20 u potpunosti snosi zrakoplovstvo Izraela, koje je donijelo odluku o takvim aktivnostima”, rekao je Konašenkov.

“Želim naglasiti da je akcija izraelskih borbenih zrakoplova provedena u večernjim satima 17. rujna na području povratne rute na aerodromu Hmeymim ugrozila ne samo vojni nego i civilne putničke zrakoplove”, dodao je ruski general i naglasio “kako je time stvorena prijetnja svakom putničkom i transportnom zrakoplovu”.

Prema njegovim riječima, na mjestu pada zrakoplova Il-20, 27 kilometara zapadno od luke Baniyas, provodi se operacija pretraživanja za preuzimanje tijela poginulih i izvlačenja olupine zrakoplova iz vode.

Podsjetimo, 17. rujna je ruski vojni zrakoplov za izviđanje Il-20 oboren projektilom sirijske protuzračne obrane zbog napada izraelskih F-16 na Latakiju. Izrael je napao a da unaprijed nije ni obavijestio rusku stranu o predstojećem napadu na Siriju. Dakle, akcije Izraela su prema mišljenju Ministarstva obrane Ruske Federacije bile namjerno provociranje, što je dovelo do gubitka života 15 ruskih vojnika.

Izrael: Bez obzira na sve, nastavljamo s udarima po Siriji

FOTO: Ilustracija, McDonnell Douglas F-15 Eagle

Ministar obrane izraelskog režima Avigdor Lieberman je izjavio kako Izrael namjerava nastaviti operacije u Siriji i suzbijati vojnu prisutnosti Irana, unatoč tragediji s ruskim Il-20.

Intervju s izraelskim ministrom obrane je objavljen jutros, nakon što je više medija objavilo kako bi Rusija mogla ograničiti i spriječiti letove Izraela u Siriji.

“Postupali smo i djelovali oprezno i odgovorno, i samo u slučajevima u kojima nismo imali drugog izbora. Ništa se nije promijenilo i neće se promijeniti. Ovo je naša politika”, rekao je Avigdor Lieberman.

Prema njegovim riječima, “Izrael neće dopustiti da Sirija postane iranska baza za borbu protiv Izraela”.

“Mi i dalje radimo, jer imamo sva sredstva i mogućnosti”, dodao je Lieberman i naglasio da se izraelska vojska oslanja na mehanizme komunikacije s ruskom vojskom u Siriji od 2015. godine.

U vrijeme dok je ministar obrane izraelskog režima davao ovu izjavu, general Konašenkov je rekao kako su istraga i dostupni dokumenti potvrdili  kako krivnju za pad zrakoplova Il-20 u Siriji u potpunosti snosi zrakoplovstvo Izraela.

Ključni dokazi krivnje izraelskog režima su upozorenje ruske strane samo minut prije početka udara, čime je prekršen sporazum iz 2015. godine o sprečavanju incidenata u zraku. Izraelska vojska nije navela mjesto svojih zrakoplova F-16.

“Tijekom upozorenja su predstavnici zrakoplovnih snaga Izraela rekli da se ciljevi na koje se planira napad nalaze na sjeveru Sirije, ali su oni na zapadu, na području Latakije, koja je zapadna pokrajina, a sam grad Latakija se nalazi na zapadnoj obali zemlje”, dodao je Konašenkov.

Odmah nakon upozorenja je zapovjednik zrakoplova Il-20, koji je bio na sjeveru Sirije, dobio zapovijed da napusti područje izvršenja njegove zadaće i da se vrati u bazu. Zbog činjenice da nas je izraelsko zapovjedništvo obmanulo o području napada, ruski Il-20 se nije uspio povući u sigurno područje, objasnio je general Konašenkov.

Izraelski piloti zrakoplova F-16 su se namjerno pokrivali ruskim Il-20 od sirijskih protuzračnih projektila i  nastavili manevrirati u tom području

“Izraelski pilot je morao znati da je efikasna reflektujuća površina zrakoplova Il-20 značajno veća od površine zrakoplova F-16 i da će upravo ruski zrakoplov najvjerojatnije biti meta protuzračno projektila”, dodao je Konašenkov i potvrdio podatke iznesene ranije na konferenciji za novinare.

Na brifingu održanom jutros, general Konašenkov nije govorio o mogućim protumjerama.

VIDEO – Animacija obaranja ruskog zrakoplova Il-20

Izraelski list Haaretz piše kako je general Konašenkov naglasio da je Rusija izraelskoj vojsci, od kada su zemlje postigle sporazum o suradnji, uputila čak 310 obavijesti, dok je Izrael Rusiju upozorio samo 25 puta. Konašenkov je primijetio nesrazmjer, jer je Izrael u proteklih godinu i pol dana proveo više od 200 udara u Siriji.

“Ovo je iznimno nezahvalan odgovor za sve što je Rusija nedavno učinila za Izrael i izraelski narod”, rekao je Konašenkov.

Konašenkov je također podsjetio na napore Rusije u osiguravanju povlačenja snaga koje podržava Iran s Golanske visoravni, blizu izraelske granice, rekavši kako je u dogovoru s Iranom i na inzistiranje Izraela iz tog područja ukupno povučeno 1050 vojnika, 24 višecijevnih raketnih sustava i taktičkih projektila, kao i 145 komada druge vojne opreme. Ove snage su se premjestile na više od 140 kilometara u istočnu Siriju. Konašenkov je naglasio da je to učinjeno na zahtjev Izraela.

Ruski general je napomenuo kako Rusija radi na očuvanju židovskih lokaliteta i grobnica u sirijskom gradu Aleppu, dodajući kako ruski vojnici pomažu u posebnoj operaciji pretraživanja za ostatcima izraelskih vojnika koji su nestali u akcijama u prethodnim sukobima. Kazao je kako su ruske snage došle pod vatru iz militanata Islamske države dok su pretraživale koordinate koje im je pružio Izrael. Istaknuo je da je jedan ruski časnik ranjen, ali je operacija ipak nastavljena.

Međutim, Izrael je svoju “zahvalnost” pokazao tako što je u smrt odveo petnaest ruskih zrakoplovaca, kada je krivnjom Izraela oboren Il-20 u blizini sirijskog grada Latakija.

Libanonska novinska kuća Al-Mayadeen je iz Moskve izvijestila kako Rusija planira nastaviti sa zatvaranjem zračnog prostora iznad sirijskih teritorijalnih voda i nakon završetka vojnih vježbi 26. rujna. Prema izvješću, odluku o zatvaranju zračnog prostora je donijelo Vijeće nacionalne sigurnosti Rusije. Al-Mayadeen je ranije ovog tjedna izvijestio kako je Rusija odbila navode Izraela glede incidenta.

Izrael obično ne komentira izvješća o zračnim napadima u Siriji, ali je ovog tjedna bio prisiljen u Moskvu poslati visoko vojno izaslanstvo  na čelu sa zapovjednikom zrakoplovnih snaga.

Viši vojni izvor je za Haaretz izjavio kako je izraelsko izaslanstvo predstavilo ruskoj strani “operativne i obavještajne detalje o iranskom utvrđivanju u Siriji, slanju oružja za Hezbollah i informacije koje je izraelska vojska imala o skladištima u Latakiji koje su dovele do napada Izraela”.

Izraelska vojska je rekla kako je izaslanstvo predstavilo karte, dokumente i prezentaciju koja prikazuje korak po korak do incidenta, ali je Rusija analizom ruskih, sirijskih i izraelskih dokumenata zaključila kako je Izrael kriv za pogibiju 15 ruskih vojnika. Prema Moskvi, Izrael je svjesno i namjerno obmanuo rusku komandu u Hmeymimu lažnim informacijama, manevrima svojih zrakoplova je u pogibeljnu situaciju gurnuo ruski Il-20.

VIDEO – Brifing generala Konašenkova

 

general Igor Konašenkov
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovonarola
5 godine prije

Jasno i glasno,mene zanima ima li neka pouka o pravnom lijeku,ali to cemo tek vidjeti.Brine me hoce li Izrael moci ispostovaati ugovor potisan sa nama o isporuci F 16.ili ce nam ih isporuciti u komadima.

trala
5 godine prije

sad ce abramovic povuc lovu iz rusije i bankrot dolazi..

Srba
5 godine prije

Rusija mora poniziti agresora…

davor
5 godine prije

Što je sljedeći korak?Čekanje rušenja novog aviona?Čekanje novih terorističkih napada na šiitske, alavitske, kršćanske grupe?Čekanje novih raketiranja i bombardiranja bliskog istoka kroz borbu protiv terora?Prava je šteta da šiitske države propuštaju priliku priključiti se CSTO stalno čekaju da će službeni SAD ili službena Europa nešto pozitivno napraviti, da će promijeniti poslovne i integracijske stavove, da će na ovaj ili onaj način unaprijediti živote sve muslimanskog svijeta ali to se neće dogoditi idućih sto godina a možda i nikad. Evo Rusofobija u Europi ne odumire evo već par sto godina. Kako će onda Arabofobija.

Laki Topalović
5 godine prije

Tema je da će odgovora biti, da se ne upuštam u diskusije s nickom @tralalala, što i jest. Zanimljivo. Izraelski mediji kao najveću kaznu vide uvođenje viznog režima za državljane Izraela. Bilateralna trgovina im i nije nekakva, tako da tu nam što raditi. Vojska cionista se, sa svoje strane, boji provedbe ugovora o isporukama S-300. zapravo nitko ne zna što će biti, a nešto će biti.

....
5 godine prije

Odgovora vec ima, pocevsi od informacija koje su poceli davat u javnost. Za davanje takvih informacija o vojsci u Izraelu se zavrsi u zatvoru. Sta mislis da slucajno iscuri informacije o identitetu Izraelskih pilota, koju oni cuvaju ko zmija noge. A sad ste se desava da mi nikad necemo ni saznat …..

nemaju pa nemaju
5 godine prije

nema nista od toga, to je pojeo vuk magare.a tako ce biti kad im ode jos jedan, pa jos jedan, pa jos jedan…nemaju rusi muda

Alen
5 godine prije

Hvala Laki , ovlas procitano ..jbg..

Tomica
5 godine prije

Ulogu francuske fregate niko ne spominje i to mi je najčudnije. Da li je učestvovala u napadu na Siriju i kako? Kakve su posljedice? Da li je imala veze i sa tragičnim rušenjem ruskog zrakoplova?
Mislim da bi Rusi trebali “slučajno”, a zbog moguće prijetnje potpopiti bar jedan francuski brod, Jasno uz isprike zbog tragičnog nesporazuma. Naravno, krivica je na njima jer su se potpuno nepotrebno našli u zoni ratnih dejstava i u ključnom trenutku izgledali kao prijetnja ruskim postrojbama..
Rusija to sigurno neće napraviti a kako i kada će odgovoriti na posljednje događaje treba malo sačekati.

preseren3
5 godine prije

Paaaa… Umorio sam oči, mozak, čitajuči ovu tiradu. Šta sad? Ubili su Rusima 15 ljudi. Ko šora ono staru kantu, 15 ljudi. Pa ne uzmimo u obzir onog pilota Su24 i stotinjak Rusa, koje su poklali amiji… Dva dana je trajalo, da su ustanovili, da jim fali avon sa ljudima. Uz onaj super-duper protivavionski sistem S400, koji zna moj-tvoj, skinuli su jim avion pred očima, a oni se sada idu, tko je kriv… Sistem S400, koji još nije oborio NIJEDNU letilicu u istoriji… Paaaa, možda sam prespavao, kad su Rusi pretekli amerikance u promociji nekog proizvoda? Prodali svima, koji se imaju za nekog na svijetu, sistem, koji stoji, rđa, stara se, a bogami, nezna se, može li skinuti goluba… Postoji nacija u svijetu, mada je zločinačka, a poslala bi Patriota u krevet, kad bi pilot več spavao, ako ne ranije…. Paaaa, izgleda, da je Sun-Tzu bio učenik Putina, šegrt, ne… Čitaj više »

Komunista
5 godine prije

Dobar je ovo znak, kada se nakon završenih analiza i pokušaja lizanja muda rusima od strane izraelske delegacije, ipak jasno i nedvosmisleno okrivi Izrael. Krivi su 100% i pored svih teorija ovdje, jer da nisu, ne bi oni pognute glave išli u Rusiju, da tobože nešto objasne. A kome oni bilo šta objašnjavaju?
Sad, kako će Rusija odgovoriti, to će mi da vidimo.
Možda neće biti konkretnih stvari, ali će mi vjerovatno “kroz neke znakove” vidjeti rusku osvetu.

Alen
5 godine prije

Gabariti ove navlakuse su izgleda bili previse i za ruse da je progutaju..Ovim su se i obvezali na adekvatan odgovor sto kratkorocno i navijacki ima efekta , dugorocno ostavlja prostor izraelu da adekvatno odgovori na adekvatan odgovor i tako do eskalacije.. Mislim da su i rusi ipak svjesni te neminovnosti da je izrael sada jedini adut za eskalaciju i da ne bi stali s provokacijama cak i da rusi progutaju rusenje aviona… i tako to vodi do znamo svi čega….
4b-sitno brojimo…..

Ivi tz
5 godine prije

Međutim, Izrael je svoju “zahvalnost” pokazao tako što je u smrt odveo petnaest ruskih zrakoplovaca. DOBRO STE KONAČNO SKONTALI KO SU ONI…

Stephen
5 godine prije

Vjerojatno nekaj slićno kao i ukrainci, jer sa balkanskim budalama to je jedina opcija.

Siniša
5 godine prije

A NATO čuči i čeka.

TOS - 1A
5 godine prije

Hmm, Izrael se posle 2 svj, rata pretvorio u jako agresivnu drzavu !! I drzavu koja je veliikii sponzor terorista !!! Rusi trebaju debelo ovo naplatiti pa Izrael totalno odjebati !!! Naravno, Rusi trebaju jos vise dovesti u Siriju PVO i PRO sistema i svasta jos nesto. I drzati Izrael pod kontrolom, i naravno im obarati avione ako krenu ponovo u akciju u Siriji !!!! Taj isti Izrael je postao pravi karcinom bliskog Istoka !!! Strašno !!!

Mikojan
5 godine prije

Ako Izrael nastavi gađati ciljeve u Siriji nekako se bojim da Hrvatska nikad neće vidjeti one stare kante zvane F16.

Zlatko
5 godine prije

Eto te slavne vojne sile.. ni prstom ne smiju maknuti. A avione im ruše od turaka preko židova.
Sutra će im OVK srušiti avion a oni ce rep podviti….ha ha… strašna ruska vojna sila…ha ha

mmm
5 godine prije

Ova konferencija je jedan od najtuznijih dana u zadnjih 20godina ruske povjesti.ok srusili su ti avion,jaci su nemozes vojno odgovorit,Ali nemozes bit niti toliko jadan pa nabrajat sve ove akcije u kojima si pomagao izraelu direktnoj neprijatelju tvojih “saveznika”.na kraju samo sta nije pustio suzu I od nemoci zamolio izraelce da vise ne napadaju

Siniša
5 godine prije

U svakom slučaju….kriminalan nemar od strane Izraela.

Ivo
5 godine prije

Da li će na prostoru Sirije ipak doći do WW3 saznati će se uskoro, kroz slijedećih godinu-dvije dana najviše.

Ako do njega dođe, ostati će zapisano za povijest da je Rusija i njeno rukovodstvo učinila apsolutno sve što je u njihovoj moći da izbjegnu sukob, i da su išli toliko daleko da ukazuju svojim protivnicima da nije u redu što im ubijaju ljude, prije nego što su uzvratili.

To je ujedno i poruka amerofilima koji ovdje zdušno onanišu na svaku štetu učinjenu ruskim snagama u Siriji. Rusija trenutno u Siriji ostvaruje svoje ciljeve. Pri tome dobiva povremene packe od svojih pakosnih protivnika, ali za sada na njih ne reagira, jer stvari idu po njezinome. Stotinjak tisuća pobijenih američko-zhidovskih plaćenika i oslobođeni teritorij govore dovoljno o tome.

Ako ikada dođe do toga da Rusija zaista bude prisiljena uzvratiti psihopatama, ne bih bio na mjestu onih koji će platiti ceh.

tobia quantrill
5 godine prije

samo cu citirat izraelca tj njegov osvrt na dogadjanja (ne ovi incident,nego cili rat) “Izrael neće dopustiti da Sirija postane iranska baza za borbu protiv Izraela”. “Mi i dalje radimo, jer imamo sva sredstva i mogućnosti” ajmo sad ‘nenavijacki’,cisto objektivno analizirat gore SLUZBENO (nee cula/rekla) izgovoreno: NECE DOPUUSTIT….dakle, jedna medjunarodna drzava (izrael) NECE dopustit drugoj medjunaroodnoj drzavi (sirija) ‘nesto’, sto je ta druga dopustila trecoj (iran) al na svom (sirijski) ne tudjem teritoriju. amo preslikat na svakodnevnicu: moj susid (dinamovac) NECE dopustit meni (hajdukovac) da pocastim u sebe doma npr. zadranina?????? IMAMO SVA SREDSTVA….ok, vasa sredstva,vas ponos….nista sporno ali SVE MOGUCNOSTI….e ovo je degutantno i za izrigat,a i zabrinjavajuce…zapravo otvoreno priznanje koliko je licemjeran cili zapad, cili UN, Human Rights,o saudijcima da i ne govorim. amo preslikat na svakodnevnicu: jebe mi se ako autom zgazim koga na pjesackom prelazu,imam SVE MOGUCNOSTI nastavit studirat buduci sam iz pristojne i ‘cijenjene’ obitelji… Čitaj više »

Jole
5 godine prije

Inače ovi iz šestokrake delegacije su se nadali da će ih primiti Putin ili barem ministar Šojgu.Mogu šestokraki glumiti koliko hoće i taj napuhani Lieberman.Oni znaju da su zasrali i da će trpiti posljedice.Rado bi Netanyahu opet skoknuo do Putina u Moskvu,samo teško da Putin za njega više ima vremena.

Jole
5 godine prije

Jedino što zamjeram Rusima da su maknuli saveznike iz Hezbollaha i Irance sa Golana.Tamo treba trajno namjestiti rakete sa atomskim punjenjem jer luđake i psihopate treba držati pod kontrolom

prorok
5 godine prije

samo cu vam reci nekoliko stvari…. dominira pitanje sta ce Rusi uraditi povodom ovoga? svi ocekuju da ce Rusi uletjeti u rat sa Izraelom ,ono , krkanski se osvetiti za smrt 15 vojnika?????? e pa nece braco ,ne radi se to tako ….. sjetite se samo kada su Turci oborili ruski avion .te Rusi su pi.ke,te ne smiju nista Turcima itd…itd. nije proslo ni dvije godine , a gle cuda.Ameri uvode sankcije Turskoj, Turska kupujje s 400,Erdogan pljuje po Americi , Turskam i Rusija prave zajednicke planove za Siriju. ?????????????????????? E sad cete vidjeti lagani tango sa Izraelom.Sta je 15 vojnika za strateski interes.Mislite da Rusi ne znaju false flag ????? Prvo sada idu zabrane letova, iznad Sirije , dijela Sredozemnog mora,Jemena , Libanona….Onda polako ide uvodjenje raketnog stita u naoruzanje sirijske vojske .Zatim ide naoruzavanje siitskog Jemena,pojacavanje pritiska na golansku visoravan .Onog trenutka kada se Izraelu onemoguci djelovanje iz… Čitaj više »

Nestrpljivi
5 godine prije

Pa ja sam u mekoliko navrata re

Nestrpljivi
5 godine prije

Evo niš novo…a bio sam već prije komentrirao da izrael nebude odustao od svoje politike…
I debelo sam siguran da ce strgat se kaj rusi dopelaju u siriju…i taj s300, poslat će svoje komandose tam…ne respektiraju niiiikoga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI