Kijev ostao bez plina – Ovo je primjer kolapsa ukrajinskih vlasti na svim razinama

gas plin sat mjerac
21 komentar

Od 1. kolovoza je Naftogaz Ukrajine obustavio opskrbu plinom u kijevske TE-5 i TE-6 koje osiguravaju pružaju električnu energiju i grijanje za pola ukrajinskog glavnog grada.

Nekoliko dana ranije je Odjel zdravstva državne uprave grada Kijeva poslao u bolnice i druge zdravstvene ustanove nalog za pripremu autonomnih napajanja.

Zamjenik gradonačelnika Pjotr Pantelejev je rekao kako je obavijestio vladu da nekoliko tisuća stambenih zgrada u Kijevu više ne dobivaju toplu vodu. Zbog toga je gradska uprava u Kijevu odlučila kupiti plin, ali po cijeni dvostruko većoj od one koju ukrajinski glavni grad plaća nacionalnoj kompaniji.

Konkretno, sukoba je nastao nakon što Naftogaz nije sklopio nove ugovore o opskrbi plinom, budući da operateri termoelektrana nisu isplatili dugove nacionalnoj kompaniji od 5 milijardi grivna, što je po današnjem tečaju oko 160 milijuna eura.

Prije toga je kombiniranim elektranama upravljala kompanija Kievenergo oligarha Rinata Ahmetova. Ove godine je gradska uprava stvorila općinsku tvrtku Kievteploenergo i preuzela kontrolu na termoelektranama i toplanama. Međutim, tijekom ovog postupka su gradske vlasti odbile platiti dug 1,2 milijarde grivna, što je iznos novčanih kazni i neplaćanih dugova korisnika od strane prethodnog operatera. Slučaj je doslovno zaglavio na sudu, ali nacionalna kompanija nije pristala na ustupke.

Naftogaz i dalje zahtjeva da Kijev plati kazne bivše privatne tvrtke i uplati na račun kompanije više od 1,2 milijarde grivna.

“Ne mogu si priuštiti da dam nekome, na primjer, 10 novih dječjih vrtića i 150 kilometara cesta. Naftogaz je u ovoj situaciji ljude pretvorio u taoce”, rekao je jutros gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Ranije su središnje vlasti dopustile upravi Kijeva da kupuje plin od privatnih tvrtki. Međutim, Naftogaz Ukrajine je termoelektranama bio dužan prodavati plin po sniženoj cijeni od 4942 grivna ili 157 eura za tisuću kubnih metara, ostali  će termoelektranama i toplanama plin isporučivati po tržišnim cijenama, a one su u srpnju u prosjeku bile 10 300 grivna. Dale, više od dvostruke cijene od povlaštene cijene Naftogaza.

“Imat ćemo izravne gubitke od oko 130 do 140 milijuna grivna mjesečno. Svi trgovci koji su nas spremni opskrbiti plinom, a treba nam oko 60 milijuna kubnih metara mjesečno, za tu količinu traže oko 600 milijuna grivna, uz uvjete rokova plaćanja za posljednjih mjesec dana”, izjavio je Vjačeslav Bind, direktor nove gradske tvrtke Kievteploenergo.

Na kraju je Naftogaz Ukrajine priopćio kako je između Kijeva i kompanije postignut dogovor u uredu predsjednika. Dok se čeka sporazum o nagodbi na sudu, državna uprava će kupovati plin od privatnika. Kada će se sporazum zaključiti, Naftogaz nije bio obaviješten.

“Ovo je primjer potpunog kolapsa vlasti na svim razinama”

Kijev - plinska - kriza

Direktor energetskih programa Centra za svjetsku ekonomiju i ukrajinski akademik Valentin Zemljanski govori o potpunom kolapsu vlasti u kojem državna tvrtka ucjenjuje grad od skoro 3 milijuna stanovnika, a ni vlada, ni gradske vlasti ne mogu učiniti ništa i pronaći rješenje.

Stručnjak napominje da bi Kijev mogao biti oštriji i oslanjati se na “Tripolsku TE”, ali bi to bio rizik, pogotovo s obzirom na cijenu povećanja potrošnje ugljena.

Naftogaz ne skriva da su dugovi za proizvodnju energije i opskrbu plinom poduzeća porasla na 50,9 milijardi grivna. Dakle, očito je da nacionalna tvrtka za sljedeću sezonu grijanja nema dovoljno sredstava za povratnu kupnju plina iz Europe.

Prema Ukrtransgasu, samo u srpnju su isporuke plina Ukrajini natrag iz Europe  u prosjeku iznosila oko 50 milijuna kubika dnevno. 30. srpnja su zalihe podzemnih skladišta dosegle razinu od 12,7 milijardi kubnih metara. Za sezonu grijanja je potrebno nabaviti još najmanje 5 milijardi kubnih metara.

Ali cijena plina u Europi raste. Naftogaz cijelo ljeto pokušava kupiti plin od privatnih proizvođača u Ukrajini, ali bez uspjeha. Štoviše, nade nacionalne tvrtke da Gazprom neće uspjeti osporiti odluku Arbitražnog suda iz Stockholma, prema kojoj je ruska kompanija trebala platiti Naftogazu 2,6 milijarde dolara, nisu se ostvarile. Nije nikakvo čudo zašto Naftogaz Ukrajine agresivno reagira na bilo koju vijest da se kontroverzna odluka suda može revidirati, zbog čega vrši pritisak na dužnike i traži nove kredite.

Prekjučer je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila kako će 5. rujna razmotriti mogućnost kreditiranja ukrajinske nacionalne tvrtke sa 100 milijuna dolara ili kreditnom linijom od 250 milijuna dolara za kupnju plina za zimsku sezonu. EBRD je naveo da bi to bilo dovoljno za ovu količinu plina, koja čini 4% potrošnje u zemlji. Međutim, Naftogaz tvrdi kako je to malo o da će morati pronaći berem još toliko novca  kako bi se pripremio za sezonu grijanja.

Glavni izvori prihoda ukrajinske nacionalne kompanije su prodaja plina u zemlji, uglavnom kućanstvima, za grijanje i proizvodnju energije tvrtkama po fiksnim cijenama. No, važnu stavku Naftogaza čini i zarada od tranzita ruskog plina. Prema riječima direktora Naftogaza Ukrajine, Andrija Koboleva, prošle godine je neto zarada na tranzitu ruskog plina iznosila 3 milijarde dolara.

U 2020. godini Gazprom planira većinu ukrajinskog tranzita preusmjeriti u  “Sjeverni tok 2” i “Turski tok”, a Ukrajini ostaviti tranzit od tek 10 do 15 milijardi kubnih metara godišnje. Dakle, prihodi od transporta ruskog plina će biti manji za najmanje 6 puta i Naftogaz će možda moći računati na manje od 500 milijuna dolara, stoga ne čudi zašto Kijev po svaku cijenu  pokušava spriječiti izgradnju “Sjevernog toka 2”.

No, situacija u Kijevu je teška i srećom je ljeto, tako da ljudi nemaju problema s grijanjem. Kao što je rekao akademik Valentin Zemljanski, ovo nije problem koji se pojavio i može se riješiti u nekoliko dana. Problem s nabavom plina u Kijevu pokazuje potpuni kolaps i nesposobnost vlasti na svim raznima, a dugovi građana su nastali zbog katastrofalne ekonomske situacije u koju je zemlja ušla u takozvanom “postrevolucionarnom razdoblju”.

gasGazpromNaftogazPlinSjeverni tok 2Turski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
5 godine prije

Nakon sezone smrzavanja i jos gore situacije u gospodarstvu, Ukrajincima su sljedece godine parlamentarni i predsjednicki izbori.
Rezultati takvi da ce opet Rusi biti krivi za mijesanje u izbore.

Sir Oliver
5 godine prije

Evo narandžasti orangutan šalje USA gas po povoljnoj cijeni,sitnica .E moji glupi ukrajinci naguzoće vas ko god stigne.
Al nema veze sad ste ” slobodni” samo vi slušajte ove svoje dobročinitelje ,proći će te gore nego sve Republike Jugoslavije zajedno……

Ante
5 godine prije

Nema problema sada će saveznici da vam pomognu sa deset puta skupljim plinom. Lopovi će uvijek imati novca da plate plin dok će građani ostati bez svega.

boro
5 godine prije

Tupko Glupko ne boj se ti za porošenka pobjeđuje on opet u ukrajini kao HDZ u Hrvatskoj. Isti je to mentalni sklop.

igi
5 godine prije

…e moji ukri ljubav je jedno a posao drugo;…možete vi lizati anus amerima ali oni poznaju samo brojke na kalkulatoru,…tako su i hrvati mislili naguziti sberbank o onda su kao štenci došli pod skute moskovita…hebiga američka i hrvatska računica nije se u potpunosti uskladila.

Nostradurus
5 godine prije

“Postrevolucionarnom razdoblju”? Od kada se desničarska smjena vlasti zove revolucija?

octopus
5 godine prije

Ne se zabrinjavati. Neka slože fino krušne peći i hrane se svim vrstama pizze. Zahvaljujući globalnom zatopljenju, više neće biti po -25, već -22, pa kad idu vani lijepo se umotaju u 5-6 zastava. Tako se ugriju i ujedno dokažu svoje domoljublje!

Spartak
5 godine prije

“Slava Ukrajini – herojima slava” je najbolji zamjenski plin za Ukre. Besplatan je, a kad ga udahnu toliko su drogirani da su isključeni iz stvarnosti

Ruska obrana
5 godine prije

Nek ih grije ljubav. Prema Americi.

Tom
5 godine prije

Sta covjek pomisli kad mu neko spomene ukrajnu
Ja mislim jako slicna hrvatskoj samo jos gore

Makedonac
5 godine prije

Ukrajina puca po svim shafofima .Stanje u Armiji Ukrajine je katastrofalno.
http://www.pravdareport.com/news/world/ussr/ukraine/30-07-2018/141310-ukrainian_army-0/?utm_referrer=last_news_list

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Nece biti druge nego odustati od naci fasisticke demokracije u rezijei SAD. Pod hitno traziti povrat zlata iz SAD pa zlatom platiti Rusima plin.

tuptup
5 godine prije

mozda Vida moze pomoc nekim prilogom i jos kojom posvetom ahahaha

Konstantin
5 godine prije

Kada citam tekstove o stanju u Ukrajini uvek me uvati muka u stomaku. Svako ko ne zeli da shvati realnost u kojoj je njegova drzava zaglibila… dovoljno je da procita teme o Ukrajini. PS. Neko se mozda ljuti sto uvek u bilo kojoj temi pronadjemo smisao i poveznicu sa ex YU … ali to nije samo iz nostalgije prema toj ex drzavi, nego i zbog shvatanja naseg … autohtonog nihilizma. ;o)

nije bitno tko
5 godine prije

Neka jim plin sada pošalju brača Amerikanci.

nije bitno tko
5 godine prije

Da Hrvatsku ne spasava turizam (sunce i more), izgledala bi gore neko Ukrajina.

Vlastimir
5 godine prije

Šta su tražili to su dobili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI