Kijev: “Rusija nam krade našu vojnu slavu i povijest”

Spomenici Crvene armije u Poljskoj
22 komentara

Načelnik ukrajinskog Glavnog stožera, general Viktor Muženko, dodjeljivanje imena nekim jedinicama ruske vojske po ukrajinskim gradovima je nazvao “teritorijalnim pretenzijama Rusije prema zemljama drugih naroda”. Kao što piše ukrajinski list Nedjeljno ogledalo, Viktor Muženko je također dodao kako Rusija “krade tuđu povijest i slavu”.

“Načelnik Glavnog stožera ukrajinske vojske, general Viktor Muženko, okarakterizirao je dodjeljivanje imena ukrajinskih gradova nekim jedinicama ruske vojske kao neku vrstu “označavanje teritorije” i “glasnu poruku da Moskva želi zemlju drugih naroda”, prenosi Nedjeljno ogledalo.

“Davanje takozvanih počasnih imena dijelovima ruske vojske po 1. Ukrajinskoj armiji, koja ima svoju vojnu i povijesnu tradiciju, je djelovanje Rusije koje ni na koji način ne utječe na nas. Rusi svojim odlukama nastavljaju dugogodišnju tradiciju krađe tuđe povijesti i slave. Ovim označavaju teritorij i pokazuju pretenzije na teritorije drugih naroda s kojima Rusija nema nikakve veze”, rekao je Muženko.

Dodao je kako ove radnje jasno pokazuju da Rusija ne razmišlja samo o “aneksiji Krima i djelomičnoj okupaciji Donbasa, nego želi uzeti sva područja današnje Ukrajine”.

Kako podsjeća ukrajinski list, 30. lipnja je Vladimir Putin brojnim postrojbama i divizijama oružanih snaga Rusije dao imena ukrajinskih gradova.

Ono što je nejasno u izjavi generala Muženka je misli li on na 1. Ukrajinsku armiju, kao dio Crvene armije koja se u tom dijelu Sovjetskog Saveza u nastajanju borila u građanskom ratu 1918. i 1919. godine, nakon čega je rasformirana, ili na 1. Ukrajinski front, operativno-strateško područje sovjetske vojske u Velikom domovinskom ratu? Naime, 1. Ukrajinski front, koji se često, ali pogrešno, spominje pod imenom 1. Ukrajinske armije, formiran je u smjeru jugozapada 20. listopada 1943. godine po nalogu Vrhovne komande Crvene armije. Front je nakon poraza nacističkih snaga raspušten 10. lipnja 1945., a njezin terenski dio je postao dio Središnje skupine snaga oružanih snaga SSSR-a.

ZN.ua

dnrdonbasLNRLugansk
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Euro1
5 godine prije

Nisam siguran da u ukradini ima još nečega što se može ukrasti.

Aluminiumminimum
5 godine prije

Imamo i mi takve susjede, ne samo Ukrainci.

Laki Topalović
5 godine prije

Ma bulazni. Prva Ukrajinska radnička armija je bila boljševička vojska u građanskom ratu, a 1. Ukrajinske armije u WW2 nije bilo, kao što piše, bio je 1. Ukrajinski front, koji se uvijek spominje kao Ukrajinska armija, a sastav je bio iz svih dijelova od Sibira i islamskih sovjetskih republika do Rusije i istočne Ukrajine

Mali pasko
5 godine prije

Da nije bilo rusa imali bi svi male brcice. Sta kakaju ovi zbunjeni

mmm
5 godine prije

Iako je sadasnje vodstvo ukrajine poremeceno,ovo davanje imena ruskim postrojbama je cista provokacija.sad zamislite kakva bi se hajka digla da hrvatska da nekoi svojoj postrojbi ime zemun,ili srbija svojoj postrojbi vukovar.ali ovo je ocito nastavak ruske politike da svojataju sve ono sta je bilo pozitivno u sovjetskom savezu,a sve ono lose pokusavaju uvalit drugih narodima

Adriana
5 godine prije

Što se ovi bune. SS diviziju “Galicija” nisu ni spomenuli.

MilnaCZ
5 godine prije

Ukrajinci sami vise neznaju sto su, njima su daní otpisani

Savio
5 godine prije

Na osnovu cega se danasnja Ukrajina koja je zvanicno postavila nacistu Banderu za nacionalnog heroja sada ljuti na Rusiju koja (sa pravom) svojata tradicije Sovjetske armije, koja ukljucuje armiju 1. Ukrajinskog fronta, kada se upravo ta armija borila izmedjuostalog i protiv njihovog heroja Bandere? Ako neko pokusava da krade tudju istoriju onda su to Bandero-Ukrajinci koji bi da dio ruske istorije priposu sebi. A sustina i jeste u tome da su oni isti narod sa Rusima, to jest i jesu Rusi (bar vecina Ukrajinaca, ako ne svi) pa zbog toga i djele zajednicku istoriju. Tako da ta istorija pripada i jednima i drugima, ali prvenstveno Rusiji jer Rusija je i formalno pravni nasljednik SSSRa, te i naslijednik Ruskog carstva, i Rusija za razliku od Ukrajine stoji na svojim temeljima, i ne formira novi lazni identitet poput Ukrajinaca, pa samim tim Rusija ima i pravo kontinuiteta, odnosno nasljedstva zajednicke istorije, jer… Čitaj više »

Vlastimir
5 godine prije

Malo povesti.Kijev je bio prva prestonica Rusije.Rusi i Ukrajinci su jedan isti narod ali su ih komunisti podelili na dve države.Hruščov je rođen u Ukrajini i dao je Krim Ukrajini i Rusija je sada samo vratila Krim svojoj teritoriji.

neven
5 godine prije

Ne kradu oni vašu povijest već se ne odriču svoje.

Mali Mujo
3 godine prije

U Ukrajini se ima ponesto za ukrasti ali pameti niti kupiti niti ukrasti ma niti naci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI