Neobičan savez sirijske vojske i bivših militanata gazi ISIL u enklavi na jugu zemlje

Sirija T-62
57 komentara

Jučer su jedinice 4. mehanizirane divizije sirijske vojske, potpomognute postrojbama formiranih od bivših militanata “Slobodne sirijske vojske” (FSA), provele napad na posljednjih nekoliko desetaka četvornih kilometara područja kojeg na tromeđi Sirije, Jordana i okupiranog Golana pod kontrolom drže teroristi “Islamske države”.

ISIL je već izgubio nadzor nad gradom Tasilom, jedinim većim uporištem u tom području, a trenutno nadzire nekoliko manjih sela na samom jugozapadu pokrajine Dara’a i gradić Ash Shayarah.

U napadu dan rabnije, kojeg su podržavali sirijsko topništvo, višecijevni raketni sustavi i vojno zrakoplovstvo, 28. srpnja je oslobođeno veliko naselje Nafayah, zapadno područje sve do linije razdvajanja na Golanu. Navečer 28. srpnja su borbene skupine ovog neobičnog saveza, kojeg čine sirijska vojska i lokalni militanti FSA, koji nisu pristali ići u Idlib nego su se odlučili nastaviti boriti protiv terorista “Islamske države”, oslobodili selo Jamlah i uspostavili nadzor nad 34 četvorna kilometra u ostatku ostatka terorističke enklave.

dara 28.07.2018
FOTO – Situacija na jugozapadu pokrajine Dara’a 28. srpnja navečer

Sutradan jutro, 29. srpnja, selo Jamlah je bilo potpuno očišćeno. Sirijska vojska je s “novim pojačanjima” ušla u selo Al-Awad i približila se od sjevernom području jedino većeg naselja u enklavi, gradu Ash Shayarah. Položaje terorista u gradu i okolici je napadalo topništvo i zrakoplovstvo, ali je ISIL na kopnene snage u tom području poslao automobil s bombašem samoubojicom u kojem je bilo žrtava. Na svojoj stranici Al-Amaq ISIL tvrdi “kako je u eksploziji ubijeno više od 50 režimskih vojnika”, ali ovu informaciju treba uzeti s rezervom.

Sirijsko zapovjedništvo je potvrdilo likvidaciju terenskog zapovjednika “Islamske države” u Ash Shayarahu, samoproglašenog “emira” Abu Walida Al-Masria.

Tijekom jučerašnjeg dana su se borbe najvećim dijelom vodile uz granicu s okupiranim Golanom, gdje su vladine snage oslobodile  naselje Al-Arida i selo Mawzarah, čime je ISIL zadržao kontrolu nad samo četiri sela i gradom Ash Shayarah, odnosno ukupnim područjem površine 67 četvornih kilometara.

Dara 29.07.2018
FOTO – Područje koje ISIL još uvijek drži nakon jučerašnjih borbi 29. srpnja

Danas se nastavljaju operacije vladinih snaga i lokalnih skupina sačinjenih od bivših militanata “Slobodne sirijske vojske”, koji su se najvjerojatnije razočarali u “revoluciju”, što nikoga ne bi trebali čuditi.

Naime, još od prvih dana kampanje u pokrajini Dara’a su cijele skupine koje su se masovno predavale vladinim snagama prelazile u redove sirijske vojske. Stoga ovaj neobični savez, kako ga naziva reporter kanala PressTV, ima potencijal da potpomogne mirnoj reintegraciji militanata koji su razumjeli da se 2011. nije pokrenula nikakva “demokratska tranzicija”, nego stvaranje islamističke države po uzoru na Saudijsku Arabiju, u najboljem slučaju nešto poput Turske.

Prema izvješću sirijske vojske, više od 500 bivših militanata se sada bori u redovima vladinih snaga, nakon što su riješili svoje pravne statuse u pokrajini Dara’a. Oni su dobili mogućnost da služe uz sirijsku vojsku, kako bi riješili svoj status i ostali u svojim domovima u pokrajinama Dara’a i Quneitra.

VIDEO – Borbe na jugu Sirije i “neobični savez SAA/FSA”

FSAISILIslamska državaKalifatSAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nizzde
5 godine prije

Zašto ne napadaju uz granicu s Jordanom i guraju ISIL prema Golanu

Miki
5 godine prije

Vrlo pametan savez nek malo i “umereni teroristi” ginu za ciljeve Asada. Itako na kraju budu bili veseli ako uopšte ostanu živi.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Burtovi ” petokolonaši”??

igi
5 godine prije

nema tu saveza….ljudi su postali dio SAA…mnogi od njih su na početku rata imali 11 – 15 god….što su oni znali o opcijama koje zastupa suprotna strana….zamislite novinski naslov 1944….neobični savez partizana i ustaša(369. legionarska pukovnija) u središnjoj srbiji u borbi protiv 7 ss divizije prinz eugen..

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo ide tako brzo da se ne stigneš pratiti u medijima, oslobođen je i grad Shayarah i sela Biet Arah i Qusyr, ovo dolje desno i u sredini

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Hebali vas ustaše ,legionari,četnici i partizani i domobrani.Pa zar u svakom tekstu morate naći hebene poveznice sa ovim prokletom balkanom i njegovom ” slavnom ” istorijom??Zar uvijek…????Da je tema Tasmanija,Ognjena zemlja ili Papua Nova Gvineje i tamo bi našli četnike i ustaše.Hebali vas oni svu trojicu da vam se pojedinačno ne obraćam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI