fbpx

NYT: Geopolitičko suparništvo između Rusije i Zapada se seli na Balkan

Vladimir Putin Aleksandar Vucic

Putinov nedavni posjet Beogradu je pokazao da sukob između Zapada i Rusije na Balkanu eskalira, piše The New York Times. Ako je Moskva ranije branila svoje interese u ovoj regiji, ne osporavajući otvoreno “hegemoniju NATO-a i EU”, sada se situacija promijenila. Jedini način da EU zadrži svoju ulogu u regiji da ne pokuša sačuvati svoj “status quo”, kaže se u članku, sugerirajući mogućnost promjena u regiji zbog jačanja ruskog utjecaja.

Promatrajući nedavni Putinov posjet Beogradu i slušajući njegove primjedbe, bilo je nemoguće riješiti se utiska da se sukob između Zapada i Rusije na Balkanu značajno mijenja, kako po karakteru tako i po stupnju intenziteta, primjećuje The New York Times.

Proteklih godina je Moskva aktivno branila svoje ekonomske i kulturne pozicije u ovoj regiji, ali “nikada nije otvoreno osporavala hegemoniju NATO-a i EU”, ali sada se sve promijenilo, piše u članku.

Svojim djelovanjem na Balkanu Rusija ne samo da “kvari tuđu igru”, nego također nastoji zauzeti mjesto posrednika u rješavanju regionalnih sukoba, ali uskoro može ostati bez posla, upozorava autor.

Tranzicijsko razdoblje na Balkanu je gotovo. Napravili smo prijelaz od represivnih do depresivnih režima”, izjavio je za The New York Times albanski politički analitičar Remzi Lani. To znači da su “stari komunisti” i radikalni nacionalisti u velikoj mjeri stvar prošlosti, a ekonomski, socijalni i politički problemi su se stali i stoje u mjestu. Pitanje je koje će mjesto “depresivni režimi” zauzeti sada, u “rastućem geopolitičkom rivalstvu” u regiji, kaže se u članku.

Dan prije nedavnog posjeta glavnom gradu Srbije, ruski predsjednik Vladimir Putin je izrazio ozbiljno nezadovoljstvo promjenom naziva Makedonije, optužujući SAD i neke zapadne zemlje za pokušaj destabilizacije situacije u regiji, piše The New York Times.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je pak osudio Sjedinjene Države zbog želje da “što prije uključe sve balkanske zemlje u NATO i eliminiraju sve ruske utjecaje na Balkanu”.

“Rusija iznimno jasno nastoji pokazati da stanovništvo ovog područja to ne želi”, ističe se u članku.

Milorad Dodik Vladimir Putin

FOTO: Milorad Dodik i Vladimir Putin

“Na prvi pogled, ruske težnje izgledaju nerealno, jer je Balkan čvrsto vezan za Zapad. Grčka, Bugarska, Rumunjska, Hrvatska, Albanija i Crna Gora već su članice NATO-a, a Makedonija je na putu pridruživanja tom savezu. Osim toga, sve zemlje u regiji su ili već postale članice Europske unije ili žele postati njima. Istovremeno, EU je glavni trgovinski partner Balkana, daleko ispred ostalih, i kao najveći investitor u ovoj regiji i preferirano mjesto iseljavanja za ljude iz tih zemalja”, napominje autor.

“Prema opće prihvaćenom mišljenju, Rusija nije ništa više od remetitelja mira. No, općeprihvaćene ideje mogu biti pogrešne”, uvjeren je autor kolumne Ivan Krastev, direktor Centra za liberalne strategije sa sjedištem u Sofiji, u Bugarskoj.

“Moskva smatra da su pozicije Zapada na Balkanu vrlo ranjive. Ako se u Ukrajini, Europska unija percipira kao simbol promjena, onda je na Balkanu smatraju braniteljem statusa quo, koji će se uskoro raspasti”, objašnjava Krastev.

“U međuvremenu, stvarna situacija u regiji je prilično napeta. U gotovo svim zemljama odvijaju se masovne protuvladine demonstracije. U većini njih je gospodarski rast vrlo nestabilan i trom, veliki dijelovi stanovništva pate od siromaštva i masovno nastoje otići. Prema statistikama, više od 40% stanovništva Bosne i Hercegovine već je napustilo svoju zemlju, oko 40% Albanaca i oko 25% stanovnika Makedonije. Društvo je ljuto i povećavaju se međuetničke napetosti”, navodi se u članku.

“I premda istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina ljudi pridruživanje EU smatra najboljim putem ka prosperitetu, europska integracija postupno gubi obećavajuću privlačnost. Budućnost Europske unije čini se neizvjesnom, a čelnici kao što je francuski predsjednik Emmanuel Macron nedvosmisleno izjavljuju da neće trošiti svoj politički kapital na integraciju zapadnog dijela Balkana”, navodi The New York Times.

“No, iako se raspoloženje u regiji značajno mijenja, Europska unija ne želi promijeniti svoj pristup i politiku, djelomično zbog birokratske inercije i nedostatka političkog interesa, ali strahova da će se bilo kakve političke promjene na Balkanu smatrati kao izdaja načela”, objašnjava autor.

“Ideološka nefleksibilnost EU je divna, ali se djelomično i zbog toga dogodila paraliza u regiji”, naglašava se u članku.

Prema autoru, najbolja ilustracija toga je uloga Europske unije u diplomatskom dijalogu između Srbije i Kosova. Upravo je Europska unija pokrenula i inspirirala ovaj proces, budući da su svi na Zapadu bili uvjereni da je uzajamno priznavanje Beograda i Prištine jedini način da se uklone prepreke produbljivanju gospodarske suradnje i da Srbija i Kosovo dobiju priliku za pridruživanje EU. Međutim, kada su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i čelnik Kosova Hashim Thaçi počeli rješavati osjetljivo pitanje “prilagodbe granica”, kako bi postigli konačni dogovor, vodeće europske zemlje su odmah izjavile da to neće dopustiti, za The New York Times piše utjecajni konzultant raznih atlantskih organizacija i tijela za Zapadni Balkan.

Pristina kosovo

FOTO: Priština

“Europljani s pravom strahuju da će, ako Kosovo i Srbija promijene svoje granice, europske zemlje slijediti njihov primjer. EU je u pravu kada tvrdi da takve promjene treba podržati većina stanovništva tih zemalja. Ipak, signal Europe ne nalazi odgovarajuću procjenu i razumijevanje. Zvuči kao da Europa zapovijeda neposlušnom susjedu da se kloni opasnih predmeta”, objašnjava autor.

“Zato europske upute izazivaju negativnu reakciju i danas su šanse za zaključenje sporazuma između Srbije i Kosova manje nego prije nekoliko mjeseci, dok se međuetnički sukobi povećavaju. I ovdje Rusija aktivno ulazi u igru”, kaže članak, na tragu onoga kojeg je gotovo istovremeno objavila agencija Bloomberg, komentirajući prilike i perspektive takozvane Sjeverne Makedonije.

Prošlog studenog je predsjednik Putin održao je osobni sastanak s Thaçijem, iako Moskva službeno ne priznaje Kosovo kao državu.

“Ovaj je sastanak bio signal da se Rusija na Balkanu vidi ne samo kao branitelj Srbije, već i kao potencijalna utjecajna politička sila. Stoga Europljani ne bi trebali biti iznenađeni ako Rusija uskoro ponudi vlastiti plan za normalizaciju srpsko-albanskih odnosa”, upozorava The New York Times.

“Drugim riječima, Rusija na Balkanu svojim djelovanjem ne samo da kvari nečiju igru, već Moskva želi zamijeniti Europsku uniju kao posrednik u rješavanju regionalnih sukoba, kao što je to slučaj na Bliskom istoku, gdje je vrlo uspješno izgurala Sjedinjene Države”, navodi se u članku.

“Prošlog tjedna, nakon 27 godina provedenih u praznim sporovima, grčki parlament je odobrio novo ime za Makedoniju, koja je postala Sjeverna Makedonija. S tom odlukom se okončao jedan od najdužih sukoba na Balkanu”, kaže se u članku.

“Sada Europa treba pronaći snage i fleksibilnosti kako bi potaknula Srbiju i Kosovo na daljnje traženje kompromisa. Za Europsku uniju je jedini način da zadrži svoju ulogu i važnost u regiji da se odustane od želje za održavanjem statusa quo”, zaključuje Ivan Krastev za The New York Times.

NYT

Bloomberg: Sjeverna Makedonija je „spašena“ od Rusije i postaje NATO uporište

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
45 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

U samom naslovu je greška. Suparništvo ne postoji. Postoje samo i jedino nasrtaji zapada na Rusiju. (Zašto?! Nikad mi nije bilo jasno ) Sada su nasrtaji zapada preko balkana i Rusija se brani na balkanu!

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

New York Times pogriješio?
Glasnogovornik? Di to more bit’?
A da se svi oni odu igrati negdje drugdje? Spašavati i oslobađati nekog drugog. Dosta su nas oslobađali. Imovine. I života.
Jer u ovom zaostalom perifernom dijelu Europe žive neki mali balkanski narodi, koji bi voljeli biti veliki. Najvjerojatnije ne bi propustili neku novu priliku za neki novi rat. Talentirani da nepogrešivo prepoznaju šansu da se po tko zna koji put pokolju. A vrlo netalentirani da prepoznaju svoje mogućnosti za razvoj i bolju budućnost.
Pa će im uzalud biti slavna prošlost. I sve granice koje su iscrtali. A ponegdje ih još crtaju. Jer im je sadašnjost kolonijalna. A budućnost robovska. Ako je uopće budu imali. Jer bi opet mogli pripomoći vlastitom istrebljenju. Ionako ih čeka demografsko izumiranje.
Ako prije toga ne dođe Mesija………

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije

Dobar.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

Da li ti zaista mislis da bi te NATO spasio od bilo koga ?
Da li ti zaista mislis da ti EU pomaze da zivis bolje (bez svog ulozenog truda i rada) ?
Ocigledno radis u drzavnoj sluzbi i 8 sati sjedis duboko razmisljajuci o sustini postojanja. Cestitam !

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

Naivno… lakovjerna… “balkanska plemena”, uz nagovor… i poticaj… stranaca, poklala su se oko nekoliko metara „svete“ zemlje, „bez koje ne mogu, ni živjeti ni preživjeti“.

Nakon što su im djeca iskrvarila… izginula…, a sve u domovini pokupovali stranci na rasprodaji, sa privatnih televizija, radiostanica, portala… u stranom vlasništvu, objasnili su im, da im ta „presveta“ zemlja uopče nije potrebna. I da savršeno lako mogu, i bez nje živjeti u inozemstvu, gdje vlada nestašica jeftine radne snage.

Pa su se onda isprogramirana “balkanska plemena”, bez ikakvih problema… i rasprava…, preko noći odrekla djedovine.

I odlučila su se iseliti u švicarsku… njemačku… francusku… irsku… italiju… norvešku… švedsku… američku… englesku… zemlju, jer te strane zemlje “nekim čudom” su im odjednom postale puno bliže i srcu i novčaniku.

Izgleda da su granice ljudske gluposti, neprocjenjive
U kontekstu planetarne borbe protiv rasizma… antisemitizma… spolne/rodne… i svih zamislivih nejednakosti, svih osim one temeljne – SOCIJALNE NEJEDNAKOSTI, pristupilo se potpunoj zamjeni teza.

Perica
Gost
Perica
1 godina prije

Još strašnije je što imaš toliko pluseva…

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

@Perica, a najljepše je što ti i tebi slični, “posrčete” toliko minusa .. 🙂

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Branila se je i juga u Sloveniji,pa je seselj kazo,tu nema srba moze otici.Piskarat i branit nekoga sto je tvoje vjere je licemjerno.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Imam osjećaj da će Venecuela biti nekakva prekretnica u načinu djelovanja Rusije nasprem USA i NATOanako Srbija bude u fokusu Rusije to će biti samo zato što narod Srbije i Republike Srpske zbilja želi taj fokusa.

anxi
Gost
anxi
1 godina prije

Rusija nema sta braniti na balkanu pa ljudi oni nemaju ni fizicki pristup srbiji mislim o cemu pricati sve je ovo neka politicka igra zapada… Sutra ako se opet cefne evropi bombardovat ce gdje hoce i sta ce tu srbija sem da se sama brani ali se odbraniti nemoze to je jasno…
Evropa se igra sa srbijom i republikom srpskom na balkanu moze da im radi sto hoce ekonomski da ih slomi u 3 poteza ali tu ima nesto drugo treba izazvati sukob u kojem nece imati ko ratovati sve ode u evropsku uniju pa ce morati ratovati medjusobno samo vladajuci nacionalisticki psi uz malo nepismenih… Idemo u njemacku,svicu ,austriju italiju po eure i franke hebes budale nacionalisticke , idemo da zivimo hebes ratne huskase i nacionalne wc-ove oni svi imaju kule i brodove a mi na portalima se trujemo ovakvim natpisima …. Daj mi posao i dobru platu a ko je predsjednil zaboli me isto pola svicaraca nezna ko im je predsjednik pa imaju sve a mi branimo pljackase kurcivo se sa nekim trampovima , putinima ko je veci laf i tako nam prodje zivot a oni uzivaju u tome . Ako admin pusti idemo sa minusima …

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Putuj Igumane i ne okreći se sinko.

anxi
Gost
anxi
1 godina prije

Tesko je to tebi shvatiti znam ali sta ces…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

A šta tu ima shvatiti? Riječi običnog čovjeka koji bi iz razočarenja možda i izdao svoju domovinu;na taj se deo tvom koma odnosi moj pozdrav a sa ostalo je zbilja realnost. U Americi recimo prosto moraš znati ko je Predsednik a ko podpredsednik.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Da, tako je. Ako USA “padne” u Siriji, ako promaši u Venecueli, pasce i na Kosovu.

anxi
Gost
anxi
1 godina prije

Ali kosovo nema more izgleda slaba ti geografija , sirija ima pristup ne kazem ja da su rusi losi no oni nemogu napasti evropu zbog srbije svak gleda svoje interese niti ce poklopiti kosovo preko crne gore ili albanije mislim razumno samo i bez puno uzdizanja…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ne trebaju nikoga ni napasti,;dosta da nas nabudže i trgovinski sarađuju;mada tu opet dolazi to neprijateljsko okruženje do izražaja…..biće tu igranke dosta.
Elem…u slučaju sukoba kako da dođu do Sirije, telepprtacijom?

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Ti očito ne shvataš da je Srbija okružena i da sutra taj trgovinski prolaz može biti zatvoren, to Putin zna i vjerojatno zna šta radi. Do Srbije mogu samo teleportacijom u tom slučaju a ne Sirije.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

To nije razlog da se utopimo u zločinački NATO mada imaš scenu oko MiGova koje je Rusija donirala Srboji;nisu odobravali prelet transportu međutim odjednom MiGovi lete prema Srbiji. I čini mi se već se koriste zabrane za prelet transporta sa mesom, tako da sve se već koristi i koristilo se.

anxi
Gost
anxi
1 godina prije

Al si cudnovat pa nece sada niko da zabrani migovima ili nekom drugom vojnom transportu staviti zabran ali u slucaju konflikta docekao bi ti migove malo morgen … Sve vise se doimas kao veliki vojni strateg …

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

Zato ce se i Kina povuce. Povuci ce kupovinu luke u Grckoj i nece praviti ni autoput u Crnom Gori ni nost za Peljesac. Momak, skidaj oglav !

Abcnormalan
Gost
Abcnormalan
1 godina prije

Dobro su narodi ovog nestretnog poluotoka upoznali te dobrocinitelje sa zapada, pretvorili su nas u svoje supermarkete gdje prodaju svoju trecerazrednu robu i plasiraju nam putem svojih mafijaskih banaka desetorostruko skuplje kamate…. Hvala vam, stvarno ste nam donijeli slobodu…

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

na balkanu vlada pax americana i na njemu se neće ništa događati osim malih vatrogasnih zabava, konfrontacije velikih su se preselile u aziju, nova žarišta će biti stanovi njih treba odvojiti od rusije kroz pet do deset godina. stara žarišta na bliskom istoku ostaju.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Je,kak da ne.Zato se i odvija ubrzana priča sa Makedonijom i pritisak na Srbiju “Kosovskom vojskom”-zato jer je ovdje “siguran pax americana” .Ništa ovdje nije sigurno.
Cijeli svijet je uključen u “vatrogasnu zabavu”….pod čije ćemo skute…A i mi se brojimo…To se zove geopolitika,…iako politički ne predstavljamo gotovo ništa,geo se ipak računamo…
A i Turska je nato-pa se odmetnula…događa se…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

@nonwo
Sviđa mi se kako ste opisali sliku.
@Šok
Ne bi bilo prvi put da vazali okrenu kaput.
Kad osjete da gazda više nije ono što je bio.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Frende nije ti jasno koliko je Balkan važan. Srce Evrope, svako hoće (zadržat) dio kolača koji ima, naši političari poslušno i ponizno pogoduju svakom od koga dobiju poneku mrvicu.
Cilj je cijelu bivšu yu stavit pod nato čizmu.
Sve ostalo su posljedice.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Sir Oliver
“Balkan važan. Srce Evrope”
berlin je centar evrope
cijela evropa je u natou

nonwo
rusija se samo koristi da se izbore bolje pregovaračke pozicije sa usa i da se oproste stari grijesi, kako je to uradio milo đukan a sada na isti način igra i erdy

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Erdy će sigurno tako brzo zaboraviti da su mu usa radile o glavi,i da će to prvom prilikom ponoviti.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

Sigurno !
Zato i prave ‘turski tok’ !
Vrlo vjerovatno zato prave NUK centralu vrijednu vise od 20 milijardi $.
A, mozda im u tome pomaze i S 400 !
Mo’s misliti !?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

erdy se uzlizao uz ruse jer hoće uvoz moderne tehnologije koje su mu sa zapada uporno blokirali, pogotovo nuklearne, zaželio se čovjek jačih bombi.

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

PAX AMERICANA JE PROPALA PRIJE 10 GODINA

više se ne usude ni jednu razorenu i RAZRUŠENU siriju da napadnu, već su upravo NAJAVILI BJEG IZ SIRIJE

u afganistanu pregovaraju sa talibanima, JER GUBE SVAKODNEVNO

ostarjeli-SILEĐIJA-NASILNIK-SADISTA… se boji napasti da ne dobije po zubima, ili da ne ostane bez oka, ILI DA NA ZAVRŠI PREBIJEN, pa sad gura naivno-lakovjerne-korisne-idiote u prve redove kako bi barem PRIVREMENO USPORIO RAST I JAČANJE KONKURENATA, ali topovskog-mesa je sve manje i manje i manje i manje…

zadnji trzaji ostarjelog-KOLJAČA… nisu pax americana već

POST-pax-americana

GanicusPrvi
Gost
GanicusPrvi
1 godina prije

Bice ovdje jos prekrajanja granica mnogi su zaboravili rijeci tvoraca Deytonskog sporazuma da je BiH napravljena sa rokom trajanja od 20 god.Da su zeljeli dobro mogli su dovesti jedan deo industrije ovdje relativno obrazovana i jeftina radna snaga.Ali oni su namjerno iselili omladinu ekonomskim ratom.Sad da se zarati ne bi mogli skupiti ni cetvrtinu nekadasnji vojski a ono sto bi se skupilo vise bi licilo na penzionerski klub.Ne treba ipak podcjenjivati balkansko bure baruta mislim da se ovi veliki vise ne bore gledajuci kako ne dodje do velikog sukoba vec je i kod njih proradio inat sto je veoma opasno.

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Ovo je vic.
Je li?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Ima.Što nas manje spominju ,to bolje.Kapiraš?

djoko
Gost
djoko
1 godina prije

Neka vise krenu imam.i lopatu i kramp i motiku i branim kucu dom i iskapamam prosloratne zalihe ajmmmo

djoko
Gost
djoko
1 godina prije

Mj lopovsku taknite u balkan pa arapi imaju manje oruzja ilegqlnog nego mi legalnog

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Elem… NATO, USA, EU sve je to monstruozna mašinerija;žuti prsluci i slični mogu samo pišati uz vjetar. Zbilja me jeza uhvati kada skontam sa čime se Rusija bori, koliko je to veliko i moćno zlo.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Rusija da imaju pameti,samo treba potopiti onaj mali otok u Atlantiku i fajront.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

Ljudi ‘vole’ zaboraviti 1. zakon Mao Ce Tunga – “Ne pisaj uz vjetar …”

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ju…
Jevropa se boji opasnog presedana.
A kad je gazila OSNOVE medunarodnog prava se nije bojala :/

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Neko Pise na Portale U moje ime!?

neko
Gost
neko
1 godina prije

mozda Bob Rock?

Aurora
Gost
Aurora
1 godina prije

Možda žena uzela pogrešan mobitel.

zar je važno...
Gost
zar je važno...
1 godina prije

koja budalaština…Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Grčka pa i Turska su članice NATO saveza, Makedonija samo što nije, a sve liči da će i Srbija za 4-5 godina biti dio grupe..o čemu vi pišete?! hahaha

Glasnogovornik
Gost
Glasnogovornik
1 godina prije

Vidim da ovdje neki krive Zapad zbog ovakvog nakaradnog stanja kod nas…MIslim da mnogi zaboravljaju ili ne zele da se sjete da su neki narodi zeljeli da crtaju nove granice na teritoriji ex Yu. Sve dok Rusija bude podrzavala strukture koje zele odcjepljenje iz moje zemlje ja ne mogu biti neutralan…Nije ni Amerika sjajna ali makar ne priziva raspad…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
45
0
()
x