SAD odgađa carine za neke kineske proizvode, uključujući mobitele i prijenosna računala

Donald Trump
2 komentara

Daljnje američke carine na neki kineski uvoz trebale bi biti odgođene iza 15. prosinca, objavio je američki trgovinski predstavnik (USTR).

U utorak je u izjavi USTR objavio sljedeće korake Washingtona u trgovinskom sukobu s Pekingom.

Agencija je navela da će uvođenje dodatnih carina od 10 posto na oko 300 milijardi kineskog uvoza, koji bi trebao stupiti na snagu 1. rujna, biti odgođeno zbog određenenih članka.

Mobiteli, prijenosna računala, konzole za video igre, neke igračke, kompjuterski monitori i određeni dijelovi obuće i odjeće neće biti pogođeni novim tarifama do 15. prosinca.

Istovremeno, novi nameti neće ciljati “određene proizvode”, jer su uklonjeni s carinskog popisa na temelju zdravlja, sigurnosti, nacionalne sigurnosti i drugih čimbenika, navodi USTR.

Početkom mjeseca američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će pogoditi Kinu dodatnim 10-postotnim carinama na preostalih 300 milijardi USD uvoza zemlje od 1. rujna. Novi nameti bit će dodani povrh 250 milijardi dolara koji se već oporezuju.

Kina je uzvratila naredbom za zaustavljanje kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda. Taj potez smatra se velikim udarcem za Trumpov ključni izborni krugu, poljoprivrednike, koji su pretrpjeli gubitak velikog izvoznog tržišta u Kini.

Dok se trgovinski pregovori između američke i kineske delegacije nastavljaju, dvije strane nisu uspjele postići dogovor koji može okončati dugogodišnji trgovinski spor.

Američke su dionice narasle vijestima o kašnjenju tarifa. Otprilike sat vremena nakon otvaranja zvona na Wall Streetu, Dow Jones Industrial Average porastao je 1,76 posto, dodajući 456,25 bodova. Nasdaq Composite porastao je 174 boda, ili 2,2 posto, a S&P 500 više od 50 bodova, odnosno 1,75 posto.

Američke sankcijepoljoprivrednici
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

Znači, trgovinski sporazum bit će potpisan do 15.12. Hongmeng Trump. Tu nece pomoci ni Hong Kong ni King Kong, Cudno da nema priče o ljudskim pravima za oko 300 milijuna Kineza robova svjetskih multikorporacija. Hebeš ljudska prava, America first, trgovinski sporazum first!

Stojzin
4 godine prije

Izgleda da im je Kina prevelik zalogaj. Ustvari, njima su Iran i Venezuela prevelik zalogaj. Kina je pokazala zube, zvijer podvija rep…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI