SAD uzalud nagovaraju Njemačku da kupuje nepotrebni američki LNG

gas
26 komentara

SAD pokušavaju uvjeriti Njemačku da kupuje američki ukapljeni prirodni plin i pokušavajući nagovoriti Berlin da odustane od kupnje ruskog plina. Međutim, stručnjak David Reay navodi kako je takvo što s ekonomskog gledišta apsolutno neprofitabilno za zemlju i Njemačkoj ne bi osiguralo veću sigurnost u opskrbi energijom.

Međutim, američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell i predstavnik američkog Ministarstva energetike Dan  Brouillette tvrde kako će uvoz američkog plina Njemačkoj omogućiti sigurnu opskrbu energijom i time će SAD podržati njemačke napore u diversifikaciji nabave energenata, a posljedično će ojačati transatlantski savez.

Prema ovoj izjavi se očito ne radi toliko o želji za povećanjem prodaje američkog plina, posebice ne o većoj sigurnosti energetskog sektora Njemačke, koliko o jačanju transatlantskog saveza, unutar kojega su odnosi ozbiljno narušeni.

Prijedlog Richarda Grenella i Dana  Brouillettea na kraju sadrži upozorenje o potrebi da Njemačka odustane od ruskog plina.

Iako Angela Merkel ne dijeli mišljenje Donalda Trump da je njezina zemlja postala “talac ruske opskrbe energijom”, iznenada je pokazala interes za američki prijedlog.

Prema Davidu Reayu, kancelarka ovo vidi kao relativno jeftin i jednostavan način da smiri “ekscentričnog” američkog predsjednika.

“Postoji samo jedan problem, Njemačka ne želi kupiti američki ukapljeni prirodni plin i ona to ne treba”, piše David Reay

Prvo zbog činjenice, koju SAD očito ne primjećuju, da Njemačka nema potrebnu infrastrukturu za prijem američkog plina. Sav plina u Njemačku kroz plinovode iz Rusije, Norveške i Nizozemske. Trenutno Njemačka razmišlja o ideji izgradnje terminala za prijem američkog ukapljenog plina na obali Sjevernog mora. Međutim, malo je vjerojatno da će time ostvariti ikakvu dobit.

Drugo, Njemačka 2050. godine u potpunosti planira napustiti ugljikovodike kao izvore energije. Štoviše, čak i ako je prirodni plin dobar izvor energije, koliko je investiranja potrebno u potpuno novi sustav da potreba za plinom nestane za 32 godine? Osim toga, Njemačka sada ima jeftiniji način opskrbe – “Sjeverni tok 2”.

Treće, ako Njemačka odluči kupovati skupi američki plin, niz jednako skupih i za okoliš nečistih tankera će dolaziti do obala zemlje, što će negativno utjecati na “zeleni” imidž zemlje.

Osim toga, Njemačka ne treba američki plin i zemlja ne treba “diversificirati” opskrbu. U 2016. godini je prirodni plin zadovoljavao 22,6% energetskih potreba zemlje. Prema posljednjim dostupnim podacima iz 2015. godine, u tih 22,6%, koliko je bio udjel plina, Rusija je Njemačkoj isporučila 35% pošiljaka, 34% je došlo iz Norveške i 29% iz Nizozemsku. Dakle, u ukupnom iznosu je plin iz Rusije osiguravao samo 6% njemačkih energetskih potreba.

Konačno, iako se Rusija ne ustručava koristiti svoje ogromne rezerve plina kao političko oružje, Njemačka prije svega mora zaštititi sebe i po pitanju uvoza plina ne može odustati od Rusije u korist Sjedinjenih Država, čiji predsjednik vodi politiku “Amerika prije svega”.

“Osim toga, Donald Trump je krenuo u opći trgovinski rat sa svima, geopolitičkim suparnicima, ali i saveznicima u ništa neće uvjeriti Njemačku da na sebe preuzme takav rizik”, zaključuje David Reay.

gasLNGPlinSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
5 godine prije

Hajde ameri budite face pa svojim saveznicima spustite cijenu plina za pola. Zašto bi netko kupovao duple skuplje od vas.

preseren3
5 godine prije

Kako ovdje čitaš, pitaš se, da li su ti ljudi, kolji upravljaju zemljama, uopče pohađali osnovnu školu.

Zagi
5 godine prije

Pa tko će kupovati plin koji je par puta skuplji od ruskog, dragi ameri nemojte se uvrijediti ali sve je stvar tržišta, ponude i potražnje, budi jeftiniji od rusa i ja ću kupiti tvoj plin a ne njegov! Jednostavno!!!

Cvicoka
5 godine prije

Sve sto je američki proizvod neću kupovati…….nadam se da ću uspjeti

servis
5 godine prije

Sada će naći lobiste koji će svima uskoro objasniti da je to najbolje rješenje, par političara koji će za proviziju to pogurati i problem riješen. Isprobano i provjereno, skoro kao Krk…

Weteran
5 godine prije

Tramp je u pravu!?
Treba pritisnuti Berlin. Ne žele da daju novce u NATO, hoće energente od “rivala”, otimaju se, hoće jeftinu zaštitu, ….
Uskoro očekujem Berlin na voleju?!
A i sam jedva čekam da Nemačka “popije šamar”!

Baba Vanga
5 godine prije

To je ta slobodna globalna trgovina i slobodno trziste kako oni zamisljaju.

Maja
5 godine prije

tako su uspjeli bugarsku nagovoriti da odbaci jeftiniji ruski i kupi US skuplji plin

Staljin
5 godine prije

evo ti slobodne trgovine

Asu
5 godine prije

U Americi plin je oko 2,7$, znaci sa transportom do EU bi mogao biti oko 5-6$.
Nevjerujem da je Ruski jeftiniji.

Laki Topalović
5 godine prije

Jednom ako i kada se naprave ti terminali, po zakonima o nabavi se mora kupiti najpovoljniji plin, a on čak može biti ruski, alžirski, kuvajtski, čiji već, ko da za manje – dobitnik je. Da na kraju, kao što reče onaj iz ruskog Novateka, prepolove cijenu ukapljivanja, ruski ukapljeni plin će biti jeftiniji od svih ostalih. U velikoj strci i nestašici možeš kupit jedan tanker od bilo koga, ali stalna nabava skupljeg ne dolazi u obzir. Ali Nijemcima uopće ne treba LNG, posebno zbog konvoja tankera koji bi plovili relativno plitkim morem, ako se ne varam

Arch
5 godine prije

Rasprava o povoljnijoj i nepovoljnijoj cijeni plina je besmislica. Jednostavno, govoriti o uvozu američkog plina je besmisleno, jer isti – NE POSTOJI. Amerika je ‘net energy importer’, što znači da nema dovoljno energenata ni za svoje potrebe. To je otprilike isto kao da Kolinda uvjerava Merkelicu da kupuje hrvatski plin, a ova joj kaže: pa dobro, kad si navalila, gdje ti je taj plin? Ma koji plin? Jedino ako Amerika proda njemačkoj kubik plina, pa za te pare od rusa kupi dva (što se ponekad i događa, vjerovali ili ne). LNG terminali koji se forsiraju po vazalskim evropskim državama nisu za USA plin, nego za novootkriveni izraelski (sic!) i ciparski plin. Američka shale oil bonanza je na izdisaju, i embargo na izvoz nafte i plina, koji je bio na snazi 40 godina, vraća se. Vješto se pokreću rasprave o irelevantnim temama, da se prikrije suština – da se LNG terminali,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI