Šahtar se odrekao Donjecka i Donjeck Šahtara

stadion donjeck
32 komentara

Prije utakmice Kupa Ukrajine između Veresa i Šahtara, nogometnog kluba iz Donjecka koji zbog granatiranja ukrajinske vojske od početka rata igra u Harkovu, došlo je do incidenta. Utakmica se odigrala 29. studenog, a uoči utakmice su neonacisti i nogometni huligani zaustavili autobus s igračima Šahtara i tražili da prije početka utakmice obuku majice sa sloganima potpore takozvanoj “antiterorističkoj operaciji” u Donbasu.

Ukrajinski neonacisti su u utorak navečer zaustavili autobus s igračima nogometnog kluba Šahtar kako bi razgovarali o “nejasnom stavu” igrača o oružanom sukobu na jugoistoku zemlje. Tako su izvijestili ukrajinski mediji.

Autobus je zaustavljen od strane huligana koji se predstavljaju kao navijačka skupina Patrioti Harkova, Donjecki klub i političke organizacije Nacionalni korpus, koja je stvorena od veterana neonacističke bojne Azov i Pokreta Azov.

Video prijetnji je na svom Facebooku postavio Kiril Jakovljev, jedan od pripadnika Nacionalnog korpusa.

nacionalni korpus
FOTO – Osnivačka skupština organizacije Nacionalni korpus

Huligani i neonacisti su igračima postavili ultimatum i zahtijevali da nose majice u znak potpore vojne operacije u Donbasu i da pjevaju himnu Ukrajine. Osim toga, optužili su igrače da “zanemaruju sve što je ukrajinsko”.

“Ako imate i najmanju želju da izrazite stav protiv bilo čega ukrajinskog, vojske ili same zemlje, a onda idite odavde, ili ćemo riješiti ovaj problem sad i ovdje. I ovo pitanje neće odlučivati Ministarstvo unutarnjih poslova ili druge strukture, već mi, Ukrajinci”, urlao je pripadnik Nacionalnog korpusa igračima Šahtara i poručio im da će ih oni sami protjerati do Donjecka, ako žele igrati pred publikom “njihovom gradu”.

Video:

https://www.facebook.com/KyryloYakovlev/videos/911680358982207/

 

Neonacisti su zaprijetili da će oni “riješiti situaciju”, ako igrači odbiju nositi majice za vrijeme utakmice. Kasnije su igrači ipak izašli na teren u majicama, ali s drugim natpisom, kojim se nije slavila kriminalna operacija u Donbasu, nego je pisalo: “26 godina – Ponosni smo”, misleći pri tom na 26 godina od utemeljenja vojske neovisne Ukrajine.”

Predstavnici kluba su rekli kako ne žele propagirati nijednu stranu u sukobu, a natpis s 26. obljetnicom osnutka ukrajinske vojske je bio kompromis Rinata Ahmetova i uprave kluba neonacista samo kako bi se izbjegao najcrnji scenarij.

sahtjor
FOTO – Nogometni klub Šahtar u majicama s kompromisnim sloganom “26 godina – Ponosni smo”

Donjeck se odrekao Šahtara

Međutim, navijači Šahtara u Donjecku, koji i dalje navijaju za svoj klub, nisu dobro primili vijest da su se igrači kluba na stadionu u Harkovu u utakmici protiv Veresa pojavila  na terenu u žutim majicama sa simbolima ukrajinske vojske i što su pokleknuli pred zahtjevima huligana i neonacista.

Oproštajni post na Facebooku je postavio Jurij Ševčenko, koji je 12 godina slijedio Šahtar na svim utakmicama u Ukrajini i Europi.

“Što je bilo prije utakmice s Veresom. Ne znam kako da ovo nazovem. Oni su izdajice. Oni su stavili te krvave boje i majice smrti”, napisao je Jurij Ševčenko.

“Šahtar je ponosan na ukrajinsku vojsku koja tri i pol godine granatira Donjeck”,  napisao je ratni dopisnik Komsomolske Pravde Aleksandar Koc.

Glavni urednik agencije AMDN News Dmitrij Borisenko napomenuo je da u Donjecku, rodnom gradu kluba, Šahtar više nitko ne čeka…

“Nitko vas ne čeka ovdje. Naš tim ima ime Šahtar, a ne tamo neki Šahter”, napisao je Vladimir Pokrovkov iz Donjecka, komentirajući usput promjenu imena kluba u “ukrajinsku verziju”.

“Šahtar se slomio pod prijetnjom odmazde”, napisao je jedan od bivših navijača na Twitteru.

Irina Popova je nakon incidenta rekla da je dobro što nije ljubitelj nogometa

“Kako podržati klub koji ne primjećuje smrti i ruševine, tim koji nas je izdao je takozvani Šahtar”, napisala je Irina Popova na Facebooku.

donbas
FOTO – Ruševine Donjecka nakon svakodnevnih granatiranja ukrajinske vojske
dnrdonbasdonjeckdonjecka narodna republikaHarkovŠahtar
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Jos jedan primer kako se polako rastura Ukraina. Ko to radi zna veci postotak posetioca na sajtu..
Samo ja ne znam, zasto iste te provokatore primamo i na Balkanu. A Boga mi, primali smo ih i pre Ukrainaca. Oni od nas nisu izvukli pouku. Zasto sada mi ne izvucemo od Ukrainaca? Ili ce veliki brat uvek da nas vuce za uho, kao malu decu?

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Nema potrebe toliko prenagliti, moje mišljenje. Jeli su Anrej Pjatov i ostali imali drugi izbor ??Dovoljno je vidjeti sa kakvom su bandom imali posla.Ta neonacistička bagra praktički drma Ukrajinom.

satnik
6 godine prije

igrači su obukli dresove sa oznakom ukrajinske vojske, kakve su dresove trebali obući? možda sa oznakom ruske vojske ili vojske Novorusije ali u takmičenjima UEFE nije registriran nepriznati zavisni entitet Novorusija, Šahtor je ukrajinski klub a ne ruski, .

milan

satnik
6 godine prije

potpuno promašen “futbal” u članku i komentarima, dva najbolja kluba iz tog područja Shakhtori Zorya Lugansk igraju ukrajinsku ligu i natjecanja pod kompetencijom UEEF, dres sa natpisom 26 godina ukrainske vojske nije nikakav kompromitirajuči dres, ne može nepriznata zavisna tvorevina Novorusija odlučivat što će raditi ukrajinski klubovi, njihovo mišljenje je nevažno isto kao što je bilo nevažno mišljenje .

Konstantin
6 godine prije

Satnik ti si tipican primerak Balkanskog UKROPA! Trolcina “par excellence” ! ;o)

Registracija
6 godine prije

U Hrvatskoj nije bilo neonacista satnice. To je Tuđman sasjekao u korijenu tako da se Hrvatska i Ukrajina ne mogu usporediti.

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

odakle mi to poznato

Perun
6 godine prije

Ne valja mješati politiku i sport iako se to radi na svakodnevnoj bazi. Koliko vidim iz teksta ovi luđaci su bili spremni poubijati igrače. U klubu ima i dosta stranaca koji su profesionalci i nisu tu radi politike. Kompromis je našao gazda Ahmetov a navijači su to doživjeli kao izdaju. Kako god bilo nikakvim političkim parolama nije mjesto na sportskim terenima a posebno na dresovima igrača. Što se tiče imena kluba za vrijeme SSSR-a pratio sam ligu i klub se zvao Šahtjor Donjeck a negdje nakon nezavisnosti Ukrajine počeli su koristiti ime Šahtar. Nisam siguran ali mislim da je Šahtjor ruska verzija a Šahtar ukrajinska. Neka autor teksta dodatno provjeri jer piše o verzijama Šahtar i Šahter koja se koristi u Kazahstanu npr. FK Šahter Karagandi.

Georgij Žukov
6 godine prije

Sa nacistima se prica iskljucivo i samo preko nisana .

Georgij Žukov
6 godine prije

A mislio sam da ih bar veceras nece biti, posto su karmine dzeneralu. ali izgleda da je uvijek bar jedan U smjeni:)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI