Sud u Stockholmu: Kijev Gazpromu mora platiti 2 milijarde dolara

Sud, čekić, presuda, ustavni sud
5 komentara

Arbitražni sud u Stockholmu je priznao primjenu odredbi ugovora između ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza i udovoljio većini zahtjeva ruske tvrtke za isplatu plina koji je isporučen Ukrajini.

“Unatoč prethodno nečuvenim izjavama Naftogaza Ukrajine, suci su priznali glavne odredbe ugovora i udovoljili većini zahtjeva Gazproma za isplatu isporučenog plina, kako je traženo na početku postupka”, navodi se u priopćenju Gazproma.

Konkretno, Arbitražni sud u Stockholmu se složio s argumentima Gazproma o revidiranju cijena od svibnja 2011. do travnja 2014. i odbio tvrdnje Naftogaza Ukrajine o pretplati u iznosu od 14 milijardi dolara, stoji u izjavi predstavnika ruske tvrtke.

Osim toga, sud je naredio da Naftogaz Gazpromu mora platiti neplaćene obveze za isporuke plina od 2,018 milijardi dolara i kamate od 22. prosinca 2017. do datuma isplate u iznosu od 0,03% za svaki dan odgode.

Arbitražni sud je također zatražio od ukrajinskih tvrtki da 2018. plate 5 milijardi kubnih metara ruskog plina.

U četvrtak je Naftogaz Ukrajine izjavio kako je dobio tužbu protiv ruskog Gazproma u Stockholmu. Međutim, čini se da su se čelnici tvrtke nadali pobjedi, zbog čega su unaprijed proglasili pobjedu.

Istina je da je krajem svibnja Arbitražni sud u Stockholmu odbacio zahtjeve Gazproma, koji je od ukrajinske strane tražio da se drži pravila ugovora “preuzeti i platiti”. 7. studenog je Gazprom na Švedskom sudu uspio osporiti tadašnju privremenu odluku Arbitražnog suda u Stockholmu u postupku s Naftogazom oko isporuke plina u Ukrajini i rezultat pravne bitke, koja prema našim standardima i nije trajala predugo, pobijedio u parnici.

Ukrajina problem s Europom

Kijev ne mora platiti samo plin kojeg Rusija daje Donbasu

Izuzetak u presudi, koji u pravnom smislu krši teritorijalni integritet Ukrajine, je odluka da Naftogaz Ukrajine ne bi trebao platiti za opskrbu plinom područja Donbasa koji nije pod kontrolom Kijeva.

Arbitražni sud u Stockholmu je odlučio kako Naftogaz nije obvezan platiti plin kojeg je Gazprom isporučio u Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, što je na Twitteru potvrdila i ukrajinska tvrtka.

U lipnju 2017. godine je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller izvijestio da Naftogaz duguje Gazpromu 1,196 milijardi dolara za plin kojeg je ruska kompanija isporučila Donjecku i Lugansku.

Gazprom je pokrenuo izravne isporuke na jugoistok Ukrajine u veljači 2015. Razlog je bio prekid opskrbe plinom slobodnih teritorija Donbasa od strane Naftogaza. Ukrajinska tvrtka je tada rekla da su plinovodi uništeni u borbama, iako je isporuka plina obustavljena u sklopu pritiska na Donjeck i Lugansk, pri čemu dolazi do obustave isporuke pitke vode, električne energije, ne isplaćuju se mirovine zarađene na teritoriju bivše Ukrajine i druga socijalna davanja. Kijev ovom politikom kao da je sam odlučio ostati bez dvije najrazvijenije pokrajine.

U svakom slučaju, Gazprom može biti zadovoljan presudom, a plin Donjecku i Lugansku se ionako isporučuje kao humanitarna pomoć i trošak se kompenzira poslovima s drugim sektorima u Donbasu.

S druge strane, nešto više od dvije milijarde dolara, koliko Naftogaz mora isplatiti Gazpromu, uz kamate do datuma isplate u iznosu od 0,03% za svaki dan odgode, veliki je udarac za Kijev i pitanje je ima li uopće Naftogaz taj novac i kako će platiti dug?

Arbitražni sud Stockholmdonbasdonjeckdonjecka narodna republikaGazpromLuganskLuganska narodna republikaNaftogaz
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borac2
6 godine prije

Nema đabe ni u stare babe!

Alerik
6 godine prije

Čini se kako je Arbitražni sud u Stockholmu prvi izvan Ukrajine ‘priznao’ otcjepljenje Donbasa i Donjecka presudom da Naftogaz ne mora platiti plin isporučen tim pokrajinama. Prije Suda, odmetnute pokrajine je de facto priznala sama Ukrajina prestankom isporuke plina, vode, struje
Taj novac Naftogaz sasvim sigurno nema, a sudeći po dnevnoj kamati koju mora platiti za svaki dan kašnjenja u plaćanju Gazpromu, izvjesno je kako će za neko vrijeme cijeli Naftogaz pripasti Gazpromu. Jedini izlaz za Ukrajinu je bilo kakav rat s Rusijom, kako bi izbjegli rusko preuzimanje svojih ključnih energetskih kompanija, što im već godinama ne polazi za rukom..

Laki Topalović
6 godine prije

Najjače u svemu je da je Naftogaz na Twitteru objavio grafikon pobjede na sudu, kojom preskače što mora platiti i što je izgubio. navodi kako ne mora platiti plin Donbasa, itd itd. i proglasio pobjedu na sudu. Tako da u Ukrajini malo tko i zna što je stvarno presuđeno. Jadni oni.

maliboro
6 godine prije

Nema brige za ukrajince pokloniti će im amerikanci novce da plate Rusima.

Hezbollah
6 godine prije

Dnevna kamata je 605400$, znači za 3 mjeseca oko 50-ak milijunčića. Ovi jadni Ukrajinci nemaju ni za kamate.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI