Teroristički napad u Iranu – Prosaudijska skupina na vojnoj paradi ubila 24 osobe

iran napad
44 komentara

Jutros je u iranskom gradu Ahvazu, koji se nalazi u jugozapadnoj pokrajini Huzestan uz granicu s Irakom, proveden teroristički napad u kojem je u početku ubijeno jedanaest osoba, a 30 osoba je ranjeno.

Ranije je objavljeno da je grupa neidentificiranih osoba otvorila vatru na sudionike vojne parade Iranske revolucionarne garde. Agencija Tasnim izvještava da je među mrtvima i jedan novinar.

Lokalni dužnosnik Ali Hossein Hosseinzadeh je dodao kako će se broj mrtvih vjerojatno povećati, jer su mnogi od ranjenih u kritičnom stanju.

iran napad
FOTO – Prizor s mjesta napada

Hosseinzadeh je također rekao da su snage sigurnosti uspjele ubiti dvojicu militanata, a dvojica napadača su uhićena.

Iranski mediji su potvrdili da je skupina naoružanih muškaraca napala vojnu paradu koja se održavala povodom početka “Tjedna svete obrane”, koji se obilježava u spomen na pobjedu iranskog naroda u ratu nametnutom od strane iračkog režima koji je započeo 22. rujna 1980.

Prema očevidcima, napadači su bili obučeni u vojne odore iranske vojske. Dva napadača su likvidirana su na licu mjesta, a druga dvojica su zatočena. Pretpostavlja se da bi u napad mogli biti uključeni teroristi “Islamske države”, ali su napadači kasnije povezani s lokalnom separatističkim skupinom Al-Ahvaziya.

Iranska revolucionarna garda za napad okrivljuje terorističku skupinu koju podržava Saudijska Arabija.

Ahvaz Iran
FOTO: Grad Ahvaz, Iran

Glasnogovornik IRGC, general Ramezan Sharif, rekao je da je teroristički napad u iranskom gradu Ahvaz počinjeno od strane pripadnika terorističke skupine uz potporu Saudijske Arabije.

“Napadači su napali i vojsku i civile koji su se okupili na mjestu koje je promatralo paradu”, rekao je general Sharif.

Vrh Iranske revolucionarne garde tvrdi kako nema sumnje da je napad provela islamistička teroristička skupina koju financira Rijad. Naime, Saudijska Arabija godinama u njihovim separatističkim težnjama podupire militantne arapske skupine i organizacije na jugu Irana i sunite u Balučistanu.

Prema izvješćima lokalnih medija, iranski snage sigurnosti su ubile više napadača, a parade koja su se održale u drugim gradovima Irana su protekle mirno,

Napadače se povezuje s ekstremistima skupine Al-Ahvaziya, koja je u više navrata provela napade na civilno stanovništvo. 2017. su militanti ove skupine napali konvoj putnika koji su posjetili područja pogođena u obrambenom ratu protiv Iraka.

Službena iranska agencija IRNA javlja kako je skupina Al-Ahvaziya preuzela odgovornost za napad. Prema posljednjim podacima je u napadu ubijeno 24 osobe, a 53 ih je ranjeno.

VIDEO – Trenuci napada i sukoba s teroristima u Ahvazu

Al-Ahvaziyairanska nacionalna gardaTeroristički napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
5 godine prije

Na znak Mossada&CIA počeli su raditi destrukciju u Iranu.

Pizistrat Nelson
5 godine prije

Izdrži Perzijo, svakom normalnom je jasno tko stoji iza ovoga.
Podrška ponosnom iranskom narodu u borbi protiv zla i svjetskog terorizma. Podrška od pripadnika hrvatskog naroda koji vašu borbu smatra pravednom i iznad svega plemenitom.Kojoj god religiji pripadali imat ćete uvijek moju potporu, potporu od jednog ateista.
Živio Iran, živio Hezbollah!!!

Tupko Glupko
5 godine prije

Zanimljivo kako Iranci neke od teroristickih napadaca uhite zive, dok na Zapadu to nikako ne mogu.

zlajkovski
5 godine prije

Gdje ste uočili gramatičku grešku u naslovu ili tekstu?može samo biti u prijvodu,ali u gramatici je baš i ne uočavam.

bbbb
5 godine prije

Sadatu je poznato čije je ovo maslo.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

lijepo…svjetski policajac pao tako nisko da napada ko žena

Laki Topalović
5 godine prije

Naravno oni štakoril ISIL su “preuzeli odgovornost” . Zanima me je li istina da su dva ufaćena živa. Ako jesu, ne bih im bio u koži.

njonjo
5 godine prije

Prvo ruski avion, sada iranska parada. Slijedi teroristički udar Kurda na jugoistoku Turske.

Riddick
5 godine prije

Neko ce platiti debelo ovaj masakr , nece se na ovome okoncati , Revolucionarna garda je u ratu prekaljena organizacija a vode je promocurni i vispreni ljudi , sada je u hodnicima i kancelarijama Revolucionarne garde kao u pcelinjoj kosnici .
Neko neko ce da na*ebe za ovo.

burt
5 godine prije

ne može Iran puno učinit jer su s druge strane Bolton i njegov krug koji samo čekaju radikalne poteze Irana da dobiju povoda, ako Iran nešto pokuša čeka ga poruka od Boltona kakvu su nedavno dobili Assad i Putin u Latakiji

Dan Dare
5 godine prije

Jednog prekrasnog, sunčanog dana će Iran konačno odrubiti glavu zmiji zvanoj Saudijska Arabija.

Đuka Fićuka
5 godine prije

Kazu da medju ubijenima ima i djece.

Miki
5 godine prije

Cetvorica napala vojnu paradu? Vojska je na paradi vjerojatno prikazala novi model RayBan naocala, kad su ih toliko pokokali. Kakva blamaza vojske! Parada je, od nastanka svijeta, simbol spremnosti vojne organizacije., a ovi su uhvaceni s gacama na koljenima. Vojska za krasni k.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Odavno se moglo ovo predviditi. Iran je vjerovatno dovoljno jak da se kopneno brani i vjerovatno ce poslije ovakvih cackanja iscenirati “false flag” napad i za njega optuziti Iran. A onda za pocetak ce ih zasuti raketama. Poslije njih dolaze predatori a onda na razrusenu zracnu odbranu avio napadi i rusenje Irana. Vratit ce ih tehnoloski u srednji vijek. Iran bez velike vojne pomoci nema ni najmanje sanse da se sam odbrani od zracnih udara na zalost.

Istina
5 godine prije

Već viđeno jer ovo nije 1. teroristički napad koji se dogodio u Iranu. Iran posjeduje značajne zasluge u borbi protiv ID-a, ali je prilično i destabilizirao regiju. Prije nekih dana je raketirao irački Kurdistan zbog eventualnih terorista — da je obratno bilo, Iran bi saopćio kako suniti napadaju šiije, premda i na području Irana, barem u prolazu, simpatizeri ID-a ponekada borave. Uostalom i u skladu sa prijenavedenim, nije mi poznato da su Kurdi, svakako ne posljednjih godina, na bilo koji način povrijedili teritorijalni integritet i suverenitet Irana. Pošto je vidio da ne može nametnuti svoj tip šiizma i svoje vjersko-političke poglavare u Iraku, Iran je započeo, za vrijeme posljednje godine danâ, prvo verbalni i onda i operativni sukob sa iračkim šiijama. Irak, pa ma koliko da je destruirana i osiromašena država, zaslužuje minimalno poštivanje i neuplitanje stranih faktora u dogovor između iračkih sunita i šiijâ. Parafrazirat ću izreku da ukoliko… Čitaj više »

PHP
5 godine prije

Iran nije irak , odabranici od ? to jako dobro znaju. A iranci jako dobro znaju tko je mozak ovog napada i davno su obecali da ce sva zlodjela vratit kao bumerang posiljatelju. Nezgodan partner za tesku partiju saha, cak i ako izabrani imaju “mocne” savjetnike.

Zivi i zdravi bili pa to docekali

Ivi tz
5 godine prije

Živio IRAN.

Klump
5 godine prije

Može neko ,da mi obrazloži rečenicu Hezbollah,Alah znam što znači ,šta znači hezbo?

udav
5 godine prije

ubijaju civile jemenske NE ZNA IM SE BROJA, i decu i muce ih gladju i bolescu, i nikom nista, a sad treba da zalimo sto su ovima gurnuli prst u oko na vojnoj paradi, pa ko je tu lud

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI