Turska od Washingtona traži da joj preda svoje baze u Siriji

ypg
26 komentara

Nakon što američka vojska napusti regiju, Turska želi dobiti američke vojne baze u Siriji, ovu je inicijativu potvrdio američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton tijekom svog posjeta Ankari, piše turski list Hürriyet.

Ankara je želju za dobivanjem baza objasnila kako bi one bile polazište turskih snaga u borbi protiv takozvane “Islamske države”. Kao alternativu, turske vlasti predložile su uništenje američkih baza, kako ih ne bi preuzele kurdske YPG snage.

Hürriyet javlja kako se Turska snažno protivi prijenosu 22 američke baze u Siriji kurdskim snagama, nakon povlačenja američkih vojnika iz susjedne zemlje.

Erdogan je jučer izjavio i kako Turska ne može prihvatiti Boltonov poziv da ne napada sirijske Kurde. Podsjetimo da je John Bolton rekao da SAD neće povući vojnike iz Sirije sve dok Ankara ne obeća da neće napasti YPG snage sirijskih Kurda.

U tom smislu je Erdoganov tajnik za tisak, Ibrahim Kalin, izjavio je da su meta turske vojske teroristi “Islamske države” i Kurdistanska radnička stranka koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, a ne etnički Kurdi.

“Turska je jedina zemlja koja vodi stvarnu borbu protiv terorista u Siriji i jedina zemlja koja je ostvarila rezultat. Nakon što su turski vojnici u Siriji porazili teroriste ISIL-a intenziviran je proces oslobađanja od te pošasti. Ipak, poruka koju je Bolton poslao iz Izraela za nas je neprihvatljiva, a tvrdnje da su cilj Turske u Siriji Kurdi su najbrutalnija, najnemoralnija i najgora laž i intriga”, kazao je Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan je naglasio kako Turska može pokrenuti operaciju protiv kurdskih formacija u sjevernoj Siriji u bilo koje vrijeme nakon posjete Boltona Ankari i najavio nove akcije s ciljem eliminiranja terorističkih organizacija na teritoriju te zemlje.

Ibrahim Kalin je dodao kako će od sada Turska samo obavijestiti Sjedinjene Države o svojim vojnim operacijama u Siriji, ali ne namjerava tražiti dopuštenje za njihovo provođenje.

ISILIslamska državaYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
avatar
5 godine prije

Nešto se turci previše obraćaju amerima valjda se nešto pita Sirijce i Ruse.

preseren3
5 godine prije

Zabavno je pratiti jednog lažova kako laže drugog lažova….
Pa, kad su se Turci borili protiv IS, koje ozemlje su oslobodili?
Sa koliko žrtava?
Koliko boraca IS su pobili?
Kad ovako sagledaš, više nije zabavno, nego GLUPO!

johnny-rebel
5 godine prije

Nije dobro. Turci ce se ugniejzditi i nece ih se moci izbaciti iz Sirije. Ni njih ni turkmenski olos.

Alen
5 godine prije

Aman priče ,kako sam i mislio , usa out a turska preuzima poslove od usa..Isti cilj isto rastojanje ,ostalo je šuplja priča…

fenix
5 godine prije

Jucer Erdogan nije htio da primi Boltona a danas Turska poziva Rusiju i Iran da zajedno koordinisu sa izlaskom USA trupa iz Sirije. Bice zanimljivo.

Borac2
5 godine prije

Bas je fino sto se turci i amerikanci po pitanju sirije nikako ne mogu dogovorit. Vreme radi u korist legitimne vlade i sirijskog naroda.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Vidi ti Erdogana turca sto bi on jos malo

dinaricus vulgaris
5 godine prije

turci misle da su svi zaboravni ko ameri pa da se niko ne sječa kako je završilo kad su prvi put trebali napast isil a nisu ih ni takli……

Histrion
5 godine prije

????. ENO. IDU TURCI
????. VIDE IM SE KURDI…

Moreno
5 godine prije

A možda su se Ameri i Turčini krivo u pregovorima razumili.
Nezna se šta se ispregovaralo između njih o odustajanju Turske od ruskih S400 i uzimanju američkih Patriotova od kojih je Turska prvobitno i tražila prijenos tehnologije koju su Amerikanci Turskoj uskratili radi čega se Turska i okrenila na S400.
Ko zna šta se sve pregovaralo iza 7 zatvorenih vrata.
Ono šta je sigurno je to da se nije pregovaralo ka sa hrvatskom nabavom aviona o čemu i cugeri u lokalnoj birtiji znaju više nego hrvatski ministar Ugroza, predsjednik vlade i prijecjenica koji pojma sad nemaju “kako sad to”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI